Pravoslavlje između hrišćanstva, paganske tradicije i novokomponovanih navika

Šta znam, da nađem neki primer. recimo badnjak.
To се зове инкултурација. Није нешто ни чудно ни необично. Погледај појам Логос. Тај појам није никада био само и искључиво хришћански. То је појам који је постојао и пре хришћанства а употребљава се у Новом Завету.
ili u zapadnoj tradiciji Jelka za Božić. Ili jaja za Uskrs.
То су обичаји, нпр негде тамо на гренланду немају јаја, али опет славе Васкрс јер имају Литургију. И то је најбитније.
Ili eto kod SPC postojanje slava, što nema ni jedan drugi hrišćanski narod na svetu.
Па Грци имају славе градова, тј. светитеље заштитинике градова.
Нисмо ми једини.
Погледај обред у манастиру када је манастирска слава. Веома је сличан обреду као када неко слави славу код своје куће.
Ако погледаш људе са села, некада је сеоска слава била таква да је сваки члан села славио ту славу, са колачем и житом. Као да је њему лично слава.
И како је време пролазило, како су се цркве рушиле, људи су долазили на рушевине и по сећању радили онај обред слављења славе. После су то преместили код куће.
Ако си некада била у некој породици из Книнске крајине, и данас се то тамо ради, преломи колач и прелије са вином за славу. Тако су радили када није било свештеника па су навикли, има то и у другим крајевима Србије као стари обичај. Тј. то је више нека врста нужде када свештеника није било а слава се морала некако обележити.

Pusti makedonce falsifikatoru,rec je bilo dali su se srbi u genetskom sislu "poturcili"zato sto su bili dugacak period pod njihovom ropstvu ( kao sto su i makedonci bili) ?
Нису, истраживања показују да Срби генетски везе немају са Турцима. Биће да су потурице били они који су злостављали жене.

Poslednja izmena:
Нису, истраживања показују да Срби генетски везе немају са Турцима. Биће да су потурице били они који су злостављали жене.
Aha,dakle istrazivanja pokazala ?
E onda daj sad istom metodom pojasni Gromu i Makiju koji ga je poddrzao, dali su makedonsci zapravo srbi jer su neko vreme bili pod srpskom vlascu ... :kafa:

E onda daj sad istom metodom pojasni Gromu i Makiju koji ga je poddrzao, dali su makedonsci zapravo srbi jer su neko vreme bili pod srpskom vlascu ... :kafa:
Па македонци и јесу некада били Срби, с обзиром да је Македонија територија старе Србије. Не знам колико се разумеш у историју али предпостављам да то није баш тако тешко.

Pa ne sporim da su isto toliko i nas drzali ali sa gushu ali je bila rec konkretno o srbima,zar ne ?
...ili jos preciznije,ovim sam primerom hteo pokazati koloiko ti je ocajno losa tvoja teza o poreklu makedonaca.
Молим те да ми наведеш неке познате Македонце у периоду прије 20 вијека.

Šta znam, da nađem neki primer. recimo badnjak. ili u zapadnoj tradiciji Jelka za Božić. Ili jaja za Uskrs. Ili eto kod SPC postojanje slava, što nema ni jedan drugi hrišćanski narod na svetu. Otkud one? pa spajanjem paganstva i hrišćanstva ponešto se hristijanizovalo kako se to, mislim, stručno kaže.
"Не превиђајући важност поштовања предака и дана крштења ми данас јасно знамо да је Слава код Срба израсла из Св. Литургије и светогорског обичаја благосиљања Хлеба (артоса) на храмовне празнике. Као и много шта друго и Славу нам је подарила Света Гора преко Светог Саве и његових наследника. Као што на Св. Литургији приносимо Богу хлеб и вино, тако и на Слави. Она је приношење Богу на дар славског колача, вина, жита и свеће. Као што је Литургија ломљење Хлеба ради причешћа верних, тако се ломи и славски колач, прелива вином па се онда целива. При целивању свештеник изговара речи: Христос посреди нас! а чланови свечари одговарају: Јесте и биће. Тако нас славски колач подсећа на вечно Христово присуство међу нама и на Св. Причешће Њиме као Хлебом живота."
(Епископ Данило, Митрополит Амфилохије, Нема лепше вере од хришћанске)

Молим те да ми наведеш неке познате Македонце у периоду прије 20 вијека.
Jel Karpos iz 15 veka dovoljno za tebe ?
Taj makedonski arambasa je digao poznati ustanak protiv turskih vlasti i zajedno sa svojim odredom, naneo im izuzetno velike stete u srazmeru s njegovim vojno-tehnickim mogucnostima...

Па македонци и јесу некада били Срби, с обзиром да је Македонија територија старе Србије. Не знам колико се разумеш у историју али предпостављам да то није баш тако тешко.
Dobro bre ljudi ,jel moguce da ste toliko zaslepljeni fanatickom mrznjom ?
Kako to mislite da su makedonci bili srbi ?
...zar ne vidite da je to isto toliko odvratno kao sto bi bilo kad bi siptari tvrdili da su srbi pre toga bili siptari pa su se nekako "odrodili"tokom vremena ???
Makednoci su onaj isti narod kojeg je Biblija tako nazvala a tamo vidimo i grke,i rimljane ali definitivno ne vidimo srbe,crnogorce,siptare i t.d.
Stoga je bolje da dobro razmilsite pre nego sto plasirate ovakve stogodarije...
Dajte se vratite teologiji,tamo smo vec navikli da vas vidimo kako se brukate...

Jel Karpos iz 15 veka dovoljno za tebe ?
Taj makedonski arambasa je digao poznati ustanak protiv turskih vlasti i zajedno sa svojim odredom, naneo im izuzetno velike stete u srazmeru s njegovim vojno-tehnickim mogucnostima...
"От бойните полета пристигат много лоши съобщения. Тъй като Унгария се измъкна от нашите ръце, австрийците се спуснаха към Румелия, съединиха се с албанците и се настаниха в Скопие, Прищина, Призрен, както и в други места на тази провинция. Като издействува някаква заповед от императора (на Австрия), сръбският войвода на име Карпош, в качеството си на крал на Куманово установи власт над Куманово и Качаник."
http://www.promacedonia.org/pp/pp_6i.htm

Питај Светог Краља Милутина коме је градио манастире и где.
Него како ти не знаш шта значи "стара Србија" ?

Не разумем зашто све схваташ тако лично.
Јел има негде по неком попису, рецимо у Војводини, или у Босни и Херцеговини или негде другде, имали ту негде Македонаца ?
Пописи су се радили по верској припадности, тако да је доста тешко ући у траг томе о чему ти тврдиш а то је постојање македонског народа.
Јел има неки владар који помиње македонце а не помиње србе ?

Šta znam, da nađem neki primer. recimo badnjak. ili u zapadnoj tradiciji Jelka za Božić. Ili jaja za Uskrs. Ili eto kod SPC postojanje slava, što nema ni jedan drugi hrišćanski narod na svetu. Otkud one? pa spajanjem paganstva i hrišćanstva ponešto se hristijanizovalo kako se to, mislim, stručno kaže.
jelka je i u ruskoj tradiciji.

to je verski obred a ne da si doneo kulturu da se ženiš kad ti počnu rasti brčići
Погледај православље у Африци или на гренланду. Не може бити 100% са истим обичајима или генерално 100% исто.
О томе се и ради, не можеш једну исту веру преписати и спроводити на 100% исти начин

Јел има негде по неком попису, рецимо у Војводини, или у Босни и Херцеговини или негде другде, имали ту негде Македонаца
Evo ti jedan odgovor koji smatram da ce ti bar malo razjasniti neke istorijske cinjenice.
Ovo sto dajem jeste dokaz o tome kako su ukrajinci evidentirali deo vojnika sa ovih krajeva iz 1756 godine:

evo linka:

http://www.mn.mk/aktuelno/10770-Makedoncite-uste-vo-18-vek-znaele-koi-se-i-sto

dokument-od-ukrainskiot-arhiv.png

Погледај православље у Африци или на гренланду. Не може бити 100% са истим обичајима или генерално 100% исто.
О томе се и ради, не можеш једну исту веру преписати и спроводити на 100% исти начин
konkretno smo započeli o božiću.

recimo na vrbicu koristi se vrba jer nemamo palme i taj praznik je isključivo hrišćanski. (to je inkulturacija)
ali božić nije hrišćanski nego su hrišćani prisvojili, a namena slična mitri i nepobedivom suncu.

a evo šta kaže čajkanović o božiću
https://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1178.0;wap2

ali božić nije hrišćanski nego su hrišćani prisvojili, a namena slična mitri i nepobedivom suncu.
Божић се славио заједно са празником Богојављења, па је у четвртом веку одвојен од тог празника и слави се посебно.
Обичај је на пример ако се сећаш везивање руку на венчању. Тај обичај је постао део вере које друге православне нације немају у обреду венчања и то је у реду. Неки други народи нешто имају што ми немамо, али то су све ситнице, вера је вера, значи да је она увек иста. Ми причамо о финесама и малим разликама који не утичу на веру као такву.
Конкретно можемо и да наставимо, други народи широм света немају бадњак, да ли им то нешто смета ? Не. Да ли они имају нешто друго што ми немамо ? Имају. Па тако је то, православље се инкултурише на разне начине.
Нпр. за преображење се освећује грожђе. Неки крајеви света који немају грожђе освећују неко друго воће.

Божић се славио заједно са празником Богојављења, па је у четвртом веку одвојен од тог празника и слави се посебно.
u hrišćanstvu, ali božić nije potekao od hrišćanstva, već od paganskih vera. o tome ti pričam. e sad svaki narod u hristijanizovan božić uzima svoje običaje.
znaš li zašto se za badnji dan bacaju 4 oraha po ćoškovima gde je trpeza?

u hrišćanstvu, ali božić nije potekao od hrišćanstva, već od paganskih vera.
Ми смо људи, нисмо пали са Марса. Ако тако гледаш, можеш све са свиме да повежеш.
o tome ti pričam. e sad svaki narod u hristijanizovan božić uzima svoje običaje.
znaš li zašto se za badnji dan bacaju 4 oraha po ćoškovima gde je trpeza?
Немам појма, сто села сто обичаја. То о чему ти пишеш је везано за локалне обичаје.
Знаш да у Босни кад дође свештеник закључавају врата куће ? У неким селима за славу не служе нож. Све су то неки локални обичаји који су шарени, од села до села, од града до града.
Што се тиче Божића и славе увек имаш разне погледе, једно су етнолози, друго социолози, историчари и теолози. Не гледају сви на исти начин.

Оба празника наслеђена су из старинске религије, и тек у току времена добили су санкцију цркве и до извесног степена христијанизирали се.
Не разуме се Чајкановић баш добро у Цкрву, не постоји "санкција Цркве", тј. постоји инкултурација бадњака, али Божића не. Уосталом знаш и сам да (барем код мене) на Божић много мање људи иде у цркву него за Бадњи дан. То је неки обичај од пре 100 година да се не иде нигде у госте, а свако ко може да хода оде на Бадње вече на вечерњу службу.
Црква је у периоду комунизма тежила да задржи макар обичаје, ако људи нису задржали веру, па се код православних на овим просторима примећује да се поједини више држе обичаја него вере.
У том инсистирању на обичајима Црква има кривице, али то је продукт црквене штампе од пре 60 година. Па стога можемо рећи да последњих деценија људи се на неки начин едукују и превазилазе то.
Или смо можда ми такав народ да јако дуго чувамо обичаје. Ко ће га знати.
Сви смо ми различити, видиш како је комунизам код Руса био јак али се код њих види вера, код нас треба да прође тај процес да људи разликују веру од обичаја, да не мисле да је држати обичај држати веру.
Тј. да не буде питање свих питања како се правилно слави слава и како се правилно сече колач итд и сл.

Poslednja izmena:
konkretno smo započeli o božiću.

recimo na vrbicu koristi se vrba jer nemamo palme i taj praznik je isključivo hrišćanski. (to je inkulturacija)

a evo šta kaže čajkanović o božiću
https://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1178.0;wap2
https://www.academia.edu/968841/_So...f_Christmas_Mouseion_Number_47_3_2003_377_398
Pročitaj ovaj istorijski rad. Jasno se bavi ovom temom i jako sažeto ali razumljivo pobija raširene teorije kako je Božić izabran zbog Sol Invictusa ili Mitre.

...zar ne vidite da je to isto toliko odvratno kao sto bi bilo kad bi siptari tvrdili da su srbi pre toga bili siptari pa su se nekako "odrodili"tokom vremena ???
Makednoci su onaj isti narod kojeg je Biblija tako nazvala a tamo vidimo i grke,i rimljane ali definitivno ne vidimo srbe,crnogorce,siptare i t.d.
Dajte se vratite teologiji,tamo smo vec navikli da vas vidimo kako se brukate...
Indoktrinacija dakle u potpunosti uspela.
Kako možeš videti mržnju u tome što te neko rođenim bratom smatra i što kaže
da ste isti? Mržnja bi bila da neko kaže da si drugačiji i da je on od tebe bolji.

Svi današnji slovenski narodi su zapravo bili jedan narod, kojim god ih imenom
nazvali. Govorili su jednim jezikom i imali jednu veru. To što su nazive po teritorijama
dobijali, ne znači da su različit narod, već da žive na različitim područjima.

Indoktrinacija dakle u potpunosti uspela.
Kako možeš videti mržnju u tome što te neko rođenim bratom smatra i što kaže
da ste isti? Mržnja bi bila da neko kaže da si drugačiji i da je on od tebe bolji.

Svi današnji slovenski narodi su zapravo bili jedan narod, kojim god ih imenom
nazvali. Govorili su jednim jezikom i imali jednu veru. To što su nazive po teritorijama
dobijali, ne znači da su različit narod, već da žive na različitim područjima.
Hmmm,po tebi je sama teritorija bila uzrok da jedni pricaju srpskim a drugi makedonskim jezikom...?
...nesto u stilu odes na nekom nenaseljenom ostrovcetu u Africi i odjednom poces tecno govoriti bushmanski jezik...? 😁
E jes ti logika,nema sta...
Inace,ono sto si navela nije bratsko obracanje nego otvoreno negiranje nacionalnog identiteta i smatram da se ovaj tip diskusije treba pod hitno obustaviti.

Ал буквално Срби једини добро мисле Македонцима. Чак су прошле године од СПЦ добили и аутокефалну Македонску Православну Цркву иако је то и тада и сада јако контроверзан потез узимајући у обзир начин настанка МПЦ али ето СПЦ је ипак пристала да Македонци не остану ван Цркве заувијек у расколу. Бугари би их одмах прогутали јер не могу прежалити Други Балкански и Први Свјетски рат, Албанци би их ставили у Илириду а Грци им намећу ново име.

Back