Pravoslavlje i pravoslavno hrišćanstvo

Poruka
7.095
a kasnije za te novovekovne pretpostavke povezao sa sektašima.
mnogo pišeš i zaboravljaš šta si napisao
Значи, нововековна претпоставка је за тебе исто што и ,,измислили секташи", па онда мени те своје мисли приписујеш на кварно. И није те срамота?

Ништа ја нисам заборавио, зато сам ти и тражио да цитираш, да се види да то нисам рекао ја, него је то твоја интерпретација мојих речи, и то погрешна.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.043
Значи, нововековна претпоставка је за тебе исто што и ,,измислили секташи", па онда мени те своје мисли приписујеш на кварно. И није те срамота?

Ништа ја нисам заборавио, зато сам ти и тражио да цитираш, да се види да то нисам рекао ја, него је то твоја интерпретација мојих речи, и то погрешна.
pa šta ćemo jel i dalje novovekovna pretpostavka?

Poruka
7.095
pa šta ćemo jel i dalje novovekovna pretpostavka?
Шта, шта ћемо? Променити мишљење? То изгледа за вас није опција.

О погледима везаним за Видовдан, Светог Вита и Свентовита, конкретно о овом питању, се може опширно прочитати у књизи историчара књижевности Миодрага Поповића, Видовдан и часни крст из 1976. године. Он је кроз истраживање ове теме дошао до сазнања да Свети Вит пре популаризовања Видовдана код Срба није био прослављан у богослужењу, химнографији и иконографији, а у каснијој стручној и популарној литератури негирала се чак и било каква веза између њега и Видовдана, постулирајући да је празник заправо био посвећен старом словенском божанству Виду, за чије постојање нема никаквих доказа. Дакле, постојала је претпоставка у научним круговима о његовом постојању. Нико секташе није помињао у вези с тим.

buudala

Legenda
Poruka
69.491
Шта, шта ћемо? Променити мишљење? То изгледа за вас није опција.

О погледима везаним за Видовдан, Светог Вита и Свентовита, конкретно о овом питању, се може опширно прочитати у књизи историчара књижевности Миодрага Поповића, Видовдан и часни крст из 1976. године. Он је кроз истраживање ове теме дошао до сазнања да Свети Вит пре популаризовања Видовдана код Срба није био прослављан у богослужењу, химнографији и иконографији, а у каснијој стручној и популарној литератури негирала се чак и било каква веза између њега и Видовдана, постулирајући да је празник заправо био посвећен старом словенском божанству Виду, за чије постојање нема никаквих доказа. Дакле, постојала је претпоставка у научним круговима о његовом постојању. Нико секташе није помињао у вези с тим.
Ustvari jasno je da je Vidovdan stariji od hrišćanstva.
Nikakav Vitus nema veze sa Vidovdanom

И

Извор

Gost
Zar ti sami nazivi to ne govore?

Pravoslavlje bi mogla biti reč za staru veru, tradiciju i običaje koji su
hristijanizovani i integrisani u novu veru.
Тако је. Православље је српски-словенски појам који је старији и који користе Словени за ортодоксно (источно) хришћанство.

И

Извор

Gost
Могла би, ако бисмо игнорисали чињеницу да је настала унутар хришћанства, после 1. века, преводом грчке речи ορθόδοξος. И ,,католичанство" би онда могло бити реч за ,,рецепт за питу с бундевом", ако се некоме ћефне тако. Али би то значење имало само за тог неког, а за остатак света и даље оно оригинално значење.

Рече неко небитан, неупућен и непоштен, а ти усвоји то као апсолутну истину, иако је с истином у колизији.

Да је тако, сваки би облик православног хришћанства био истоветан српском, али није тако. А није тако јер пре настанка хришћанства није постојало никакво православље. Оно што јесте постојало бисмо могли да назовемо ,,изворним православљем", али само уз нагласак да је то нововековна конструкција и да нема везе с оним православљем које је настало, како горе рекох, преводом грчке речи ορθόδοξος.
Тај грчки појам значи "правоверан", а ортодоксија је правоверје и он се користио раније за источне цркве. Погледати рецимо назив Цркве у Русији и реформе које је Половином 17. века спровео патријарх Никон, када је и дошло до раскола у Руској цркви.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Раскол_Русской_церкви

RIA77

Poznat
Poruka
9.063
Nije nastala.
Ortodoksos je prevod srpskog Pravoslavlje.
Katolikos znači saborna
Имам утисак да сте обоје у праву и ти и Страни плаћеник.
Поента је само у терминологији.
У периоду васељенских сабора, било је битно како разликовати правоверне од јереси. Правоверје је ортодоксија, док је таква црква називана католичанском (нема везе са данашњим термином), јер као што си рекао значи саборна.
Дакле, историјски гледано, ортодоксија је саборност тј. правоверје прецизније речено.
Из ове наше перспективе то је православље али се историјско-критичком методом не може тако назвати.

buudala

Legenda
Poruka
69.491
У периоду васељенских сабора, било је битно како разликовати правоверне од јереси. Правоверје је ортодоксија, док је таква црква називана католичанском (нема везе са данашњим термином), јер као што си рекао значи саборна.
Дакле, историјски гледано, ортодоксија је саборност тј. правоверје прецизније речено.
Из ове наше перспективе то је православље али се историјско-критичком методом не може тако назвати.
Može.
Zove se i uvek se zvalo
Potpuno je naopako verovanje da je narod usvojio ime svoje narodne vere prevodeći grčke izvore.

Poslednja izmena:
Poruka
6.235
Добро ми је познат активизам родновераца и нажалост и њихов успех у ширењу и деловању у Србији. Појмове ти бркаш овде и то очигледно несвестан чињенице да су за то бркање одговорни управо неопагански покрети. Зашто се Руси називају православнима уместо ортодокснима, јесу ли своје старе обичаје одбацили и усвојили српске ,,православне" можда? Славе ли славу? Укључи мало логику и узми прочитај нешто у животу, корисно је. Немој само да слушаш Јутјуб стручњаке и све усвајаш некритички.

Дража ти је вера туђина, од родне вере? Да ниси онда и ти неки туђин?
Цинцарин? Они не могу да смисле србско родноверје.
Какве везе има Србин са старозаветним пророцима, грчким свецима и
ЈЕВРЕЈСКИМ СПАСИТЕЉЕМ?!
Осим ако и себе не сматраш јеврејем?
Мени та пустињска вера, не смета ни мало, али ми смета када се натура СИЛОМ.

И то као вера странаца.
И вера која ти натура да будеш РОБ, који ваздан окреће и други образ
место слободног и неспутаног човека.

и још као врхунац, хвалите се како сте ОВЦЕ и имате свога ПАСТИРА?!
Наравно, сами ЈЕВРЕЈИ нити су робови нити овце!
то су оставили вама хришћанима да будете!

Све у свему, савршена вера да народ држиш у покорности и миру.
Док ти једеш говедину и остриге, њима понудиш скакавце и соју.
Док ти облећеш куглу Земаљску у млазним авионима,
њима наредиш да не смеју напустити место боравка даље од 15мин.
Док ти лочеш вина, шмрчеш кокаина, гољама удариш порез на ДИСАЊЕ! тј угљеник!
Савршен план за поробљавање човечанства!

Poruka
7.095
Дража ти је вера туђина, од родне вере? Да ниси онда и ти неки туђин?
Цинцарин? Они не могу да смисле србско родноверје.

Happy Look Around GIF by Kinda Funny

Poruka
7.095
Ма, он је запео да ону претхришћанску, стару српску веру назива православљем.

Poruka
7.095
Нешто си помешао.
Није, он само упија некритички СрбијаГлобал небулозе. Шаргић и компањони су заслужни за ову. Пројектују анахроно данашње верске концепте на рани средњи век, измишљају традиције и попуњавају рупе у историји тим измишљотинама, изигравајући истраживаче, научнике, историчаре, етнологе, лингвисте, археологе, шта год затреба. Забавно је то посматрати али само пар минута, онда почне мучнина човека да хвата кад размисли и схвати да такви елементи играју улогу у заглупљивању и обликовању свести народа.

Poruka
6.643
Није, он само упија некритички СрбијаГлобал небулозе. Шаргић и компањони су заслужни за ову. Пројектују анахроно данашње верске концепте на рани средњи век, измишљају традиције и попуњавају рупе у историји тим измишљотинама, изигравајући истраживаче, научнике, историчаре, етнологе, лингвисте, археологе, шта год затреба. Забавно је то посматрати али само пар минута, онда почне мучнина човека да хвата кад размисли и схвати да такви елементи играју улогу у заглупљивању и обликовању свести народа.
Goran Saric najveci srpski mislilac naseg doba, naravno poslije Predsednika!