Pravoslavci i katolici će zajedno slaviti Uskrs: Vaseljenski patrijarh i Papa Franja se usaglasili

Pre ujedinjenja svako treba da počisti svoje dvorište.
На неки начин си у прву да ће се ујединити сви који помало витлају метлом. Или се превозе њоме, штеде гориво, и чувају зеленило природе.

Ma svi koji su zbog Broza i njegove SFRJ morali u rat su se izlečili od jugoslovenstva jednom za sva vremena. A Druga Srbija tek hvata zamah…
Био раније онај политичко-пропагандни слоган: "Можемо још више" испод кога неко умерено паметан дописао: "зар вам није било доста?"

Али Ускрс ниједна хришћанска црква не слави у време пролећне равнодневнице, већ поприлично касније. И то кашњење је често веће од њихове међусобне разлике
Uskrs se slavi samo i isključivo prema prolećnoj ravnodnevnici, i to striktno prve nedelje posle prvog punog meseca posle prolećne ravnodnevnice..

Razlika nastaje u tome što katolici gledaju pun Mesec kad zaista jeste, a pravoslavci i tu omaše pa gledaju em pogrešan kalendar za ravnodnevnicu, em pogrešan kalendar za pun Mesec (metonski ciklus koji nije baš precizan), pa se pun Mesec na nebu ne poklapa nužno sa punim Mesecom u njihovom računanju.

Pa to i jeste cilj ove ujdurme ,da se napravi još jedan raskol u pravoslavlju.Mada,dobićemo kao protivuslugu ,neku fabriku u Indjiji
Нема логике правити још раскола. Иза раскола иде физичко уништење. Одвојен си од Бога, свог главног осветника, и изложен си неправди са свих страна. Осталим народима је питање календара и годишње револуције (Земље око Сунца) претежније од жидовске секундаре. Планета Венера у "својих пет минута" (Венера је најсјајнија звезда на небу док траје помрачење, симболишући тако - уствари лажну светлост Антихриста) треба да превари многе народе да је право Сунце, и жидовски Месија. Зато ради секундара за оне који хоће да му направе тепих од моштију мученика православних (и костију и пепела оних који су били православни, и оних који само име Христа макар и неправилно - помињу). Немају они кад више да "раскољају". Нестаје им песка у пешчанику.

И? Да ли се година, време у коме Сунце прође из једне пролећне равнодневнице у другу, због тога разликује?
Мислиш временски циклус...

То су веће тежа питања о ''декадним циклусима'' на 11 година мерења, зашто неки циклуси прођу брже, а не неки краће, па опет у круг да испеглају разлику... Укупни Периоди од 11 година се упоређују, па се да тачан одговор

И даље, никако да чујем која су то дела из црквене астрономије и од Египатских мудраца, само нека твоја објашњења. Није ваљда да је све то плод твоје маште? :mrgreen:
Па давно сам читао нешто из тих књига, пре 15 година... да си ми битан сад би кренуо да гуглам, од првог апостолског сабора, па до првог Васељенског... референце су биле на енглеском

Било је пре 15так година тема о зилотима на религији, ал не умем да претражујем крстарицу... а и много си битан за убедити, ко и ова тема...

Uskrs se slavi samo i isključivo prema prolećnoj ravnodnevnici, i to striktno prve nedelje posle prvog punog meseca posle prolećne ravnodnevnice..

Razlika nastaje u tome što katolici gledaju pun Mesec kad zaista jeste, a pravoslavci i tu omaše pa gledaju em pogrešan kalendar za ravnodnevnicu, em pogrešan kalendar za pun Mesec (metonski ciklus koji nije baš precizan), pa se pun Mesec na nebu ne poklapa nužno sa punim Mesecom u njihovom računanju.
Ne lupaj.

Pravoslavne crkve trebaju prvo regulisati odnose između sebe, da li će se organizovati na nacionalnom ili geografskom principu. Drugo je sve u redu sa pravoslavljem. Ništa ne treba menjati.
Све је већ организовано... Не поштују се канони, и зато ће Грци да остану без главе - кад тад...

Ко је Судија - ти - или Бог? Ако си ти Судија, онда у реду, суди сам себи. А ако је Бог Судија, онда он сам показном гестом - говори који је календар исправан - појављујући се само у самереном светом времену - да оправда оне које многи - због Њега - оптужују.

Zemlja je nepokretna. Nema nigde snimka rotacije Zemlje.
Eto i ja sam nepokretan.

Kad krenem ujutru na posao, ja zapravo stopalima povlačim zemlju dok ne dovučem firmu do sebe, a onda stepenicama sabijem zgradu nadole dok je ne potopim do sprata na koji sam pošao.

Eh živote, šta smo doživeli, sa kakvim lujkama ovde vreme traćimo.

И стриктно после јеврејске Пасхе ... то је најбитније правило

:hahaha:

Папа Фрања јесте свети човек.
можда и јесте..ал само у његовим језуитским Круговима. :mrgreen:
Нити црни нити ниједан Бели папски Генерал се НИКАД НИЈЕ ПОЈАВИО у Јасеновцу НИТИ СУ СЕ ИКАД извинили или бар послали Допис Жаљења због усташких Злочина који су сами Иницирали.
20 пута годишње ми трчкарају на разноразна јеврејска Стратишта,горке Сузе Роне над Јудама а Срба,никако се сете.
А,јел знаш зашто?
зАТО Што је Ватикан једна интересна групација жељна Пара и профита а пошто Срби пара немају-нас ко беје :)

Главна уверења су идентична у свим великим сектама источног и западног хришћанства, и то су ова.

- један Бог, отац, свемогући, творац свега.
- један Господ Исус Христос, син јединац божији, светлост светлости, Бог од Бога, сам Бог од самог Бога, рођен, не створен.
- кроз њега је створено све на небу и земљи.
- који је због нас људи, и нашег спасења, сишао и био отелотворен и постао човек.
- који је патио, распет за Понтија Пилата, и трећег дана устао из мртвих, и узнео се на небо.
- који ће судити мртвима и живима.
- и у Светог Духа.
- крштење за опрост грехова, веру у устајање мртвих, и живот у свету који долази.

То су постулати мејнлајн хришћанства и неизмењени су.

Питао бих те "ткоја су то глјавна увјеренја рајзличита" али знам да никад не бих добио смислен одговор.
Znaci,problem je samo u datumu?
Zbog toga je doslo do raskola?
Sve je isto,nista isto nije.
Ja nisam teolog da ti tumacim razlike ali ocigledno ih ima,i to velikih,jer da nema,ne bi ni postojale odvojeno.
Naravno da je zajednicka vjera u Hrista,ali razlikeu tumacenju postoje i nisam ih ja izmislila.

Све је већ организовано... Не поштују се канони, и зато ће Грци да остану без главе - кад тад...
Nije istina. Vidi se da nemaš pojma. Kanoni su pisani tako da ih carska vlast provodi jer crkva nema sredstvo za sprovođenje, nema moć prinude. Otuda i ovaj haos zbog toga.

Kad neko bez ikakvog razloga pljuje po drugim crkvama i naziva nekoga jeretik jer nije njegove vere znači da je indoktriniran i ispunjen mržnjom. A komentari dežurnih Srbendi vrište od mržnje prema drugima.
Protiviti se ponovnom ujedinjenju istočne i zapadne crkve može samo obolela osoba.
Procitaj ponovo svoj post.
Iz tebe urla mrznja.

Аха, ипак Ускрс не пада на дан пролећне равнодневнице, већ на неки дан доста после тога, за који црква има свој метод рачунања, али ти као чувени стручњак за теолошка питања цениш да је католички метод много бољи. Хвала, не бих те даље задржавао :mrgreen:

Па давно сам читао нешто из тих књига, пре 15 година... да си ми битан сад би кренуо да гуглам, од првог апостолског сабора, па до првог Васељенског... референце су биле на енглеском

Било је пре 15так година тема о зилотима на религији, ал не умем да претражујем крстарицу... а и много си битан за убедити, ко и ова тема...
Значи, од црквене астрономије и две реченице које све објашњавају, стигли смо до ”не могу сад да се сетим, али наш их је на крају све победио”? :lol: Хвала, ни тебе не бих даље задржавао :mrgreen:

Eto i ja sam nepokretan.

Kad krenem ujutru na posao, ja zapravo stopalima povlačim zemlju dok ne dovučem firmu do sebe, a onda stepenicama sabijem zgradu nadole dok je ne potopim do sprata na koji sam pošao.

Eh živote, šta smo doživeli, sa kakvim lujkama ovde vreme traćimo.
Ти који не верујеш у Бога, неком причаш да је лујка?

Back