Pravoslavci i katolici će zajedno slaviti Uskrs: Vaseljenski patrijarh i Papa Franja se usaglasili

Пошто си експерт за та питања, дај нам твоје мишљење и о питању из ове теме, који је Ускрс исправнији, Православни или Католички?
Onaj koji je bliži prolećnoj ravnodnevnici (21-22 mart)

Који си ти Србин православац ако пишеш латиницом, срамото српска?
U tom je problem što budale misle da je ćirilica srpstvo. Ne. Srpstvo je kulturno ponašanje. Neko ko ceni kompletnu ličnost čoveka po pismu (a srpski jezik ima dvoazbučno pismo) je ograničen. Samim time mi se sama ćirilica delimično i gadi. Jer ograničeni ljudi po njoj izvlače glupe zaključke.
Idi maši srpskom zastavom urlaj i pljuj po ulici, kad pukne puška ja ću na front a ti u Nemačku u azil.

Bez obzira na međusobne razlike, Nenad je sanstefanski entuzijasta i veliki bugarski patriJota koji iz dna duše mrzi svetosavsku SPC i srpske običaje kao što je slava.
@комшија левл...

Неухватљив и за организоване психијатре

Ни један није баш близу, али може ли неко теолошко образложење зашто католички?
Pa jedino logično objašnjenje je da je to praznik ravnodnevnice, početka proleća, novog rađanja (otud simbol jajeta).

Tako da u astronomiji ipak leži odgovor.

Аха, Грегоријански календар мери ”тропску годину”, а према Миланковићу и његов, а шта по теби мери Јулијански, ако то није такође тропска година?

Ево мало објашњења о календару и тропској години од тог ”его-центричног” ;) Миланковића:

"СИДЕРИЧКА И ТРОПСКА ГОДИНА

Прва последица овог механизма, који је у ствари још компликованији него што сам овде изложио, то је да време што га Сунце употребљава да обиђе своју стазу, еклиптику, није једнако оном времену што га Сунце треба да, полазећи из пролетње равнодневнице и обишав еклиптику, стигне опет у ту равнодневницу. То је зато што му равнодневница изађе за времење његовог обилажења мало у сусрет. Оно прво време зове се сидеричком годином, а ово друго тропском годином. Сидеричка година траје 365 дана, 6 сати, 9 минута и 9 секунди, а тропска година траје 365 дана, 5 сати, 48 минута и 46 секунди.
Ове године, колико год су блиске по својој дужини, сасвим су различите по својој природи. Сидеричне године казују обилажење Земље око Сунца, па нам на тај начин, одређују и положај Земљу у планетском систему; сидеричка година је фундаментална величина небеске механике. Тропским годинама броје се годишња доба наше Земље, која завршавају свој рад од равнодневнице до равнодневнице. Колико је пута Сунце прошло кроз пролетњу равнодневницу, толико је пролаћа грануло. По току тропских година зелени и опада лишће, процвате и свене цвеће. Сидеричке године броје кораке наше Земље, а тропске, како откуцава њен било. Цела наша природа дише и живи ритмом тропских година, а сидеричне не остављају у њој траг. Зато мора сваки календар који хоће да остане у вези са животом природе, узети тропску годину за своју основну величину.
Има још једна основна величина сваког календара, то је дан. Ја га нисам метнуо на прво место само због потребе да изложим прво шта је то равнодневница. Промена дана и ноћи још је јаче упадљива него промена годишњих доба, и она регулише цео наш живот; једино код поларних народа стоји ствар друкчије. Промена дана и ноћи проузрокована је ротацијом Земље око њене осе. Та је ротација најправилнија од свих кретања у природи, и она нам даје најсаврешенији сат, по којем се регулишу сви остали, а то овако.
Време за које се наша Земља обрне око своје осе зове се – звездани дан. Он се мери, од пролаза до пролаза пролетње равнодневнице, кроз меридијан места са којег посматрамо. Тај се звездани дан дели у 24 звездана часа. Звездано небо је сат са којега се читају ти часови, а пролетња равнодневница је његова казаљка. У практичном животу ваља употребити казаљку Сунце, јер ово изазива промену дана и ноћи. Но, та казаљка заостаје помало према оној првој, јер се Сунце у току године креће према звездама и то у противном правцу дневног кретања. Полазећи из равнодневнице, Сунце стиже опет у њу после потпуне тропске године. Обе казаљке које су се разишле поклопе се после годину дана, а за то време је сунчев сат заостао према звезданом тачно за 24 сата. Та сунчева казаљка има још неких неправилности, па се оне избегавају тиме да се уводи средње сунчано време. То је сат који иде сасвим правилно као и звездани, но који заостаје према овоме за време тропске године тачно за један дан.
Тропска година нема, као што смо видели, потпун број таквих дана, него 5 сати, 48 минута и 46 секунди преко тога, а календар може рачунати само са целим данима, јер сваки од ових добива свој датум. Зато је први и најважнији проблем календара ово: саставити године од целог броја дана, али уврштењем дана осигурати сагланост са тропском годином. "
Не товари крижарицу псеудо-научним фекалијама дипломираних ботаничара који се баве и астрономијом из хобија, већ читај лепо како су људи пре пре 25 векова све о календару лепо спаковали у две реченице...

Kontekst nula bodova, samo da se diže prašina. 2025. slučajno pada Uskrs na isti dan za dva kalendara i onda ovaj argentinski lažov nešta palamudi s carigradskim partijarhom. I to pred mjesec dana!

Ljudi, kako je moguće da mediji u Srbiji dižu paniku iz ničega?
Има да лете главе у СПЦ, кад припити, позове оног спиритисту вамо да довлачи своје зомбије из иноземства и блокирају цео град...

Зато већ сад испипавају, да виде које ће либералне гњидице да их лајкују, а ко да их анатемише...

Pa jedino logično objašnjenje je da je to praznik ravnodnevnice, početka proleća, novog rađanja (otud simbol jajeta).

Tako da u astronomiji ipak leži odgovor.
Аааа, а ја цео живот живео у заблуди да се прославља ускрснуће Исуса после распећа на крсту? Па што то онда не славе тада кад треба, него толико греше и једни и други? Ево следеће године и православни и католици славе 20. априла, месец дана касне? Хоћеш ли се заложити да то хитно мењају, барем толико колико се залажеш за промену православног Божића?

Не товари крижарицу псеудо-научним фекалијама дипломираних ботаничара који се баве и астрономијом из хобија, већ читај лепо како су људи пре пре 25 векова све о календару лепо спаковали у две реченице...
Ја сам те најлепше замолио да ме упутиш на те две реченице, него мора да су се негде ”изгубиле у преводу”, па морамо да се ослањамо на тог, како кажеш ”ботаничара”, који је игром случаја вероватно најпаметнији Србин у прошлом веку, али као да му је то па неки успех :mrgreen:

Poenta je da Zemlja kruži oko Sunca, kao zrno peska oko fudbalske lopte, i svaka pozicija je potpuno ravnopravna, tako da je svaki početak svake nove godine (svake revolucije) potpuno proizvoljan trenutak. Ni po čemu nema razloga nekom trenutku davati prednost.
Свака је позиција равноправна, само су неке равноправније :mrgreen:

Има да лете главе у СПЦ, кад припити, позове оног спиритисту вамо да довлачи своје зомбије из иноземства и блокирају цео град...

Зато већ сад испипавају, да виде које ће либералне гњидице да их лајкују, а ко да их анатемише...

SPC je državna crkva. Nitko je ništa ne može, iznad je zakona kao svaka državna crkva. Nema Srbija nikakvih duhovnih problema, muslimani su lojalni, katolici su statistička greška, protestanti su Mađari i Slovaci i lojalniji Vučiću od SPC-a, ostalo sve nebitno.

Kompleksno pitanje.
(Nisam se u to skroz 'udubio'' u razmišljanje , a trebalo bi puno vremena i čitanja za to.)
Objašnjenje je u Apostolskim Ustanovama.
Ali kao što piše u Ustanovama, moguće je da Jevreji naprave pogrešan proračun.
Nemaju knjigu proračuna kalendara.
Neki računaju i po žitu , ali kod njih je suština je da moraju biti najmanje tri svedoka koji su videli prvi srp - prolećni mladjak.
( kako utvrdjuju ravnodnevnicu - ako se to uslovom treba da utvrdjuje - ne znam- , možda su klasičnim metodama , ali opet i tu treba stalno posmatranje)
Pretpostavljam očevidci sa više lokacija ( uključeno i Sirija) , oni bi potom došli u Jerusalim da potvrde dan pojave mladjaka i položaj na nebu
, sud bi ispitao tačnost iskaza očevidaca i zatim bi se proračunao njihov datum Pashe.
...................................................................................................................................
Onda se za Hrišćane odredjuje po Ustanovama.

......................................................................................................................................
Mnogo kompleksno pitanje, mora da se uključi nauka, tradicija , astronomija , očevidci kao svedoci i naravno Crkva .

Kompleksno pitanje.
Objašnjenje je u Apostolskim Ustanovama.
Ali kao što piše u Ustanovama, moguće je da Jevreji naprave pogrešan proračun.
Nemaju knjigu proračuna kalendara.
Neki računaju i po žitu , ali kod njih je suština je da moraju biti najmanje tri svedoka koji su videli prvi srp - prolećni mladjak.
Pretpostavljam očevidci sa više lokacija ( uključeno i Sirija) , oni bi potom došli u Jerusalim da potvrde dan pojave mladjaka i položaj na nebu
, sud bi ispitao tačnost iskaza očevidaca i zatim bi se proračunao njihov datum Pashe.
...................................................................................................................................
Onda se za Hrišćane odredjuje po Ustanovama.
......................................................................................................................................
Mnogo kompleksno pitanje, mora da se uključi nauka, tradicija , astronomija , očevidci kao svedoci i naravno Crkva .
To za 3 svedoka je Islam koliko ja znam, kad Ramazan gledaju jel zavrsen.

Pa tako je i nekada bilo... zar nije rimski papa Rimski episkop? oni jedni druge celivaju i ne vidim tu nikakav problem.

Većina je ljudi ovde zadojena mržnjom prema Papi i ta mržnja je jača od bilo kakvog racija. To je zona iracionalnosti i stoga ne vredi pisati racionalno.

Ali ja se sećam kada je u jednoj našoj crkvi bio katolički biskup iz Nemačke, mnogi naši vernici su mu prilazili i celivali ruku kao pravoslavnim episkopima. To su bili prema mom sudu pravi vernici, koji ono da pokažu naklonost gostu, kad već pokazuju svojim sveštenicima i episkopima. Nema to tu konotaciju koju im vi pridajete.
Pa tako je i nekada bilo... zar nije rimski papa Rimski episkop?
Problem je upravo u tome.

Poenta je da Zemlja kruži oko Sunca,
Поента је да не кружи она око њега, већ он око ње, зато нема ретроградије за њу ејџ ретарде...

Земља стоји, а небо се помера (по древној астрономији), али не цело већ се све врти ко чигра око Северне звезде...

Ту је цео сукоб за вама Коперниковима лемингисима, који никад на небо из Египта нису погледали
kao zrno peska oko fudbalske lopte, i svaka pozicija je potpuno ravnopravna, tako da je svaki početak svake nove godine (svake revolucije) potpuno proizvoljan trenutak. Ni po čemu nema razloga nekom trenutku davati prednost.
... ... ...

Ima na slavu nekim davnim precima ,a jeste da ste bili najveće titunjare ,tu nema zbora
To moze samo reci neko ko ne poznaje stanje na terenu!
U okoloni mog grada samo je jedno selo bilo poznato kao komunisticko.
A samo jedan grad u RS je slovio za takav.
Ostalo,daleko od toga.
Moji su,od kako ja pamtim slavili slavu,Božić i Vaskrs..i prije Tita,i za vrijeme,i posle.

To za 3 svedoka je Islam koliko ja znam, kad Ramazan gledaju jel zavrsen.
Tri svedoka za tačnost, ali kod njih je bila ta tradicija gledanja na prvi mladjak.
Zašto iz Sirije , ne znam, i svi bi dolazili u Jerusalim da potvrde vreme pojave .
Znači to je mogla biti reka ljudi koja je dolazila u Jerusalim.
I onda se tu njihovi Učitelji ili Sveštenici sve to računaju , (uključuje se i Šabat , u koji dan šta može u koji ne može šta, kolko smeš da se krećeš ... ),
apsolutno kompleksno.
Kada daju proračun to se javljalo sa brda na brdo i tako po ''celom '' svetu veoma brzo za ono doba.

Аааа, а ја цео живот живео у заблуди да се прославља ускрснуће Исуса после распећа на крсту? Па што то онда не славе тада кад треба, него толико греше и једни и други? Ево следеће године и православни и католици славе 20. априла, месец дана касне? Хоћеш ли се заложити да то хитно мењају, барем толико колико се залажеш за промену православног Божића?
Poenta vaskrsnuća tj. ponovnog rađanja Isusa je povukla simboliku iz ponovnog rađanja prirode, koja se dešava upravo u tom periodu prolećne ravnodnevnice. Sva simbolika uzeta je iz paganskih religija, uključujući uskršnja jaja, zeca kao simbola plodnosti, itd.

Siguran sam da znaš da je proleće ipak malo starije od Isusa.

Back