Pravna država i Balkan

• Začetnik teme Začetnik teme goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

....

• Da

• Ne

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Takva ne postoji na citavoj planeti ...
Није баш тако...Имаш амерички устав и њихову правну традицију,затим француску ''школу'' где имаш Code Civile који важи више од 200 година,немачки Грађански Законик...И поменути швајцарски који је нешто између француске и немачке традиције...Осим тога ови системи су вршили утицај широм света па данас већина земаља у свету има рецимо утицај англосаксонског права...Ово су све устави законици који трају по више од 200,300 година...Овде је тотално расуло и проценат одлука у којима се не поштује право је ван сваке ''толеранције'' која може бити 2,3 процента у друштвима које сам поменуо...Наравно да ни тамо није све by the book то нико и не тврди али у поређењу са правном анархијом овде...

Poslednja izmena:
Da li po vama postoji neka država na balkanu gde se donose dobri i primenljivi zakoni i gde se postoji hijararhija akata od ustava naniže i sudske vlasti koja se poštuje...:neutral:

Грчка.Тамо нема ни мањине,тамо је све мед и млеко,по неки муслиман ту и тамо и то је све.После Грчка ето Бугарске.И тамо нема мањина осим по неког муслимана,све функционише као по лоју а западне демократије могу да уче од Бугарске.Ипак на Балкану није све црно.Катран је.

Грчка.Тамо нема ни мањине,тамо је све мед и млеко,по неки муслиман ту и тамо и то је све.После Грчка ето Бугарске.И тамо нема мањина осим по неког муслимана,све функционише као по лоју а западне демократије могу да уче од Бугарске.Ипак на Балкану није све црно.Катран је.
Ne znam za ove dve koje si nabrojao ali za Srbiju je izvesno da i danas spada u tzv.germanistički podsistem...Još od 1844.-te kada je donet Srpski Građanski zakonik...Kako je u Mk?

Back