Pravljenje, autorizovanje DVD-a...?

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.890
Заврших свој пројекат „360 споменика у Београду“. Што ће рећи, управо толико кратких филмова. Хтела бих да их „запакујем“ и у ДВД формат.

Концепт сам замислила једноставно: насловна страна, с насловом и поднасловом, улаз, први подмени са списком општина (тако сам поделила споменике), у њему следећи подмени, с појединачно наведеним споменицима у свакој, где кад се кликне покреће се жељени филм... И наравно, могућност враћања у претходне меније, и на почетак...

Помоћу ког програма да то најлакше урадим? И, још важније – како? Ја сам покушавала с неким програмима (DVD Styler, GUI for DVDauthor) пратила неке туторијале с Јутјуба, али не знам да ли сам толико глупа, но не умем одмаћи од уношења филмова и одабира уводног екрана с постављањем и дизајнирањем дугмића. Кад треба направити ово даље с подменијима, никако се не сналазим...

Материјал ми је спремљен и за другу варијанту ДВД-а, где би биле само фотографије и текст, али опет, исти проблем...

Зар баш нико нема никакав предлог?

Макар за ову варијанту, с фотографијама и текстом, дакле, неки мало напреднији програм за прављење слајдшоуа, по могућству да се може убацивати и текст, а да је подржана српска ћирилица, и да има могућност прављења ДВД-а с менијима...

П. С.
Пробала сам Ulead VideoStudio, он ми је урадио доста, али је проблем што не могу наћи како се активира резање на ДВД...

Za varijantu sa fotografijama i tekstom predlažem Magix Photostory deluxe. Na youtube-u ima nekoliko video tutorijala za ovaj program, pa sam i ja kao apsolutni početnik na ovom polju veoma brzo ukapirao na koji način program funkcioniše, i bio sam oduševljen mogućnostima koje ovaj program pruža. Jedina mana je da posle instalacije i registrovanja potrebno dodatno preuzimanje raznih efekata i dodataka (preuzimanje se vrši direktno iz programa, Help/ Download plugins ), te nakon toga će sam program težiti oko 15-ak gigabajta prostora na C particiji.

Što se tiče rezanja na dvd pomoću Ulead-a, ide se na opciju SHARE, i u meniju koji se pojavi bira se CREATE VIDEO FILE/ DVD/ DVD VIDEO (16:9) ili (4:3) ako je reprodukcija preko običnog tv-a (ako je radjen slideshow, onda umesto dvd video biramo dvd slideshow (16:9)). Zatim imenujemo projekat, odaberemo particiju gde će se sačuvati video, i sačekamo da odradi renderovanje, nakon toga izadjemo iz programa Ulead Video Studio.

Pokrenemo program ponovo, idemo opet na opciju SHARE i biramo CREATE DISC/ DVD .
1. Idemo na ADD VIDEO FILE, ubacujemo video koji smo sačuvali na disku, i NEXT.
2. Pojavljuje se novi prozor, u kome imamo razna dodatna podešavanja menija, podmenija, itd... ponovo NEXT.
3. Prozor u kome se nalazi opcija BURN. U donjem desnom uglu biramo dodatna podešavanja rezanja, pošto je brzina
predefinisana na maximum, izaberemo najmanju 8x, idemo na opciju BURN i sačekamo da nareže disk.

DVD Authoring programi, lista TopTen za 2014 godinu.​

Poslednja izmena:
Za varijantu sa fotografijama i tekstom predlažem Magix Photostory deluxe. Na youtube-u ima nekoliko video tutorijala za ovaj program, pa sam i ja kao apsolutni početnik na ovom polju veoma brzo ukapirao na koji način program funkcioniše, i bio sam oduševljen mogućnostima koje ovaj program pruža. Jedina mana je da posle instalacije i registrovanja potrebno dodatno preuzimanje raznih efekata i dodataka (preuzimanje se vrši direktno iz programa, Help/ Download plugins ), te nakon toga će sam program težiti oko 15-ak gigabajta prostora na C particiji.

Što se tiče rezanja na dvd pomoću Ulead-a, ide se na opciju SHARE, i u meniju koji se pojavi bira se CREATE VIDEO FILE/ DVD/ DVD VIDEO (16:9) ili (4:3) ako je reprodukcija preko običnog tv-a (ako je radjen slideshow, onda umesto dvd video biramo dvd slideshow (16:9)). Zatim imenujemo projekat, odaberemo particiju gde će se sačuvati video, i sačekamo da odradi renderovanje, nakon toga izadjemo iz programa Ulead Video Studio.

Pokrenemo program ponovo, idemo opet na opciju SHARE i biramo CREATE DISC/ DVD .
1. Idemo na ADD VIDEO FILE, ubacujemo video koji smo sačuvali na disku, i NEXT.
2. Pojavljuje se novi prozor, u kome imamo razna dodatna podešavanja menija, podmenija, itd... ponovo NEXT.
3. Prozor u kome se nalazi opcija BURN. U donjem desnom uglu biramo dodatna podešavanja rezanja, pošto je brzina
predefinisana na maximum, izaberemo najmanju 8x, idemo na opciju BURN i sačekamo da nareže disk.

DVD Authoring programi, lista TopTen za 2014 godinu.​
Хвала најлепше.

У међувремену сам и ја, тражећи даље, наишла на Magix Photostory deluxe, и такође ми се од свих највише допао.

Урадила сам све по Вашем упутству за Ulead, али мени се опет после онога првог NEXT појављује само могућност BACK.

Back