pravilno formiranje baterije

• Začetnik teme Začetnik teme ignis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ignis

Zainteresovan član
Poruka
410
Kad se uzme nova baterija da li treba da se puni 12 sati? I da se saceka da se isprazni i prijavi batery low i onda opet napuniti 12 sati i tako 3x? U pitanju je sonyericsson t230 baterija neka li-ion ili tako nesto... :)
A posle treba tu bateriju puniti po oko 4 sata?
Jel tacno to gore... ne bih nesto da zeznem opet...

"Efekat memorije" je nekada bio izrazhen kod baterija starijeg tipa (NiCd, nikl-kadmijumske), odnosno efekat kod kojeg baterija "pamti" vremenom minimum punjenja, ako se ne prazni i puni do kraja, chime vremenom gubi kapacitet.

Kod litijum-jonskih baterija je taj efekat veoma smanjen, skoro ga i nema, ali IPAK, nije loshe u prvo vreme kompletno isprazniti bateriju i napuniti je do kraja, par puta.

Inache, drzhati fon 12 sati na punjachu je chista bezvezarija

Svaki telefon koji sam imao sam drzao nocu na punjacu. Bez obzira da li formiram bateriju ili ne uvece kad krenem da spavam iskljucim telefon i ako je baterija pred kraj stavim ga na punjenje do ujutru. Svi telefoni su mi radili bez problema i baterija je trajala dosta duze nego kad bi ga punio 2 sata :wink:

posle svega sto su prijatelji gore spomenuli, samo da ti dodam:

- razliciti proizvodjaci preporuciju razlicite nacine formiranja baterije (u proseku od 10 do 12 sati punjenje- tri puta ponoviti postupak)
- formiranje litijum jonske baterije je potrebno na isti nacin, jedino sto nju mozes DODUNJAVATI po potrebi, za razliku od NiCd bat. koju je preporucljivo puniti samo kada se isprazni
pozdrav 8)

Na svim telefonima koje sam do sada imao bateriju sam oformio tako sto onog momenta kada punjac prekine sa punjenjem izvadim punjac iz telefona pa ga ponovo ukljucim.To uradim nekoliko puta a jednom ili dva puta kada iskljucim punjac iskljucim i telefon i odma ga upalim pa nastavim sa punjenjem.Sve baterije su mi sa ovim nacinom punjenja trajale maksimalno.
Na ovu ideju sam dosao kada sam video da posle iskljucivanja i ukljucivanja telefona punjac dopunjuje bateriju jos neko vreme.
Normalno bateriju treba isprazniti do kraja prva 3 puta.
Na ovaj nacin sam punio sve tipove baterija i do sada nisam imao problema!

Back