Pravilnik foruma Religija i duhovnost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
97.897
Poštovani korisnici,

Forum Krstarice je slobodan forum na kome svako može da iznese svoje mišljenje, zaključak, zapažanje, sve dok se to ne kosi sa ustanovljenim pravilnikom foruma, ustavom i zakonima Republike Srbije.

Forum je tu za sve nas kako bi razmenjivali mišljenja koja mogu biti različita i zato se ne sme vređati niko ko misli drugačije, niti se nazivati pogrdnim imenima. Svaki građanin je slobodan da izrazi svoje mišljenje, ali bez vredjanja i omalovazavanja korisnika, političara, religioznih velikodostojnika, zvanicnih predstavnika ili javnih ličnosti. Ako to neko čini u javnosti, to je njegovo viđenje komunikacije, ali ne i komunikacije koju želimo na Krstarici. Onaj kome se rasprava svodi na vredjanje, omalovazavanje i psovanje u nedostatku jačih argumenata, ni ne treba da postuje ovde jer sve se može reći i na kulturan način.

Shodno pomenutom, donet je ovaj pravilnik na potforumu Religija.

Otvaranje tema i postavljanje sadržaja​

Postoje dva načina za pokretanje tema:
  • Otvaranje autorske teme - svako ko želi da se diskutuje o zasebnoj oblasti koja se tiče aktuelnih religijskih dešavanja ili pojava sam postavlja sadržaj sročen u ozbiljnom tekstu od minimum 2 do 3 rečenice.Sadržaj treba da odražava lično mišljenje autora ili da je analiza nekog događaja ili pojave. U slučajevima iskorišćavanja autorskog dela na osnovu odredaba zakona o ograničenju autorskog prava, moraju se navesti ime autora dela i izvor iz koga je delo preuzeto (izdavač dela, godina i mesto izdanja, časopis, novina, televizijska ili radio stanica gde je delo, odnosno odlomak dela izvorno objavljen ili neposredno preuzet i sl.). Količina teksta mora odgovarati navodima iz pravilnika o kopiranju teksta sa drugog izvora, to jest, ne sme preći 2000 slovnih znakova.
  • Prenošenje aktuelne vesti iz medija isključivo iz priznatih medija, odnosno iz medija koji se nalazi u registru javnih glasila pri agenciji za privredne registre u Srbiji. Pretraga registrovanih medija se može obaviti na sledećem linku https://aplikacije3.apr.gov.rs/RemediaPublicWebSearch/ Naslov teme mora biti isti kao i naslov vesti koja se preuzima Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link. Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar jedne do dve rečenice.

Šta nije dozvoljeno?​

Shodno iznad pomenutim pravilima nije dozvoljeno sve što nije obuhvaćeno njima. Izvor vesti sa kojeg se preuzima link ne može biti neautorizovan ili neregistrovan portal, ne mogu se prenositi vesti iz stranih medija ili medija iz regiona (osim zvaničnih medija tih zemalja npr. BBC,CNN, HRT, itd)

Takođe izvor informacije ne može biti blog ili društvene mreže (Fejsbuk, Instagram, YouTube itd).

Prilikom otvaranja tema i komentarisanja nisu dozvoljeni pozivi na nasilje, linč ili javna okupljanja.

Teme se ne mogu otvarati samo prostim postavljanjem pitanja i traženja mišljenja, jer ne vode kvalitetnoj diskusiji.

Molimo Vas da vodite računa da ne postavljate duple sadržaje, stoga proverite pre postavljanja teme da li slična već postoji.

U oba slučaja pri otvaranju tema autor mora da vodi računa o opštim pravilima foruma Krstarica i pravilniku o postavljanju sadržaka koji se nalaze na https://www.krstarica.com/info/pravilnik/

Upotreba rečnika i međusobnog načina obraćanja​

Forum Krstarice je slobodan forum na kojem svako može da iznese svoj stav, zaključak, zapažanje, mesto za razmenu mišljenja koja ne moraju biti ista.

Tuđe mišljenje se mora uvažavati i ako je različito i u tom kontekstu ne sme se vređati niko ko misli drugačije, niti je dozvoljena upotreba uvredljivih izraza i pogrdnih imena. Uvek postoji mogućnost da se na kulturan, odmeren ili duhovit način nekome odgovori, ali ne i upućivanjem uvreda.

Koristite snagu argumenata, a ne provokacija. Provokacija, odgovor na provokaciju i upuštanje u međusobnu prepirku nisu poželjni na forumu. Svako ko ih pokrene snosi odgovornost i podleže sankcijama, ali i svako ko odgovori na iste i upusti se u prepirku.

Strogo je zabranjeno psovanje, obelodanjivanje privatnih poruka, tuđih slika, iznošenje privatnih podataka, vređanje porodice, žene, dece, roditelja, muževa i familije i vredjanje vere i religije kojoj se pripada

Poštovanje zakona​

Neophodno je da prilikom iznosenja svog misljenja postujete Zakon o crkvama i verskim zajednicama:
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_crkvama_i_verskim_zajednicama.html

Sem što je ovaj deo posebno uređen zakonom, smatramo da svako bez obzira na svoje religiozno ubeđenje i opredeljenje, mora da ima i dovoljnu dozu lične svesti o pripadnosti i drugih ucesnika, samim tim i poštovanja prema osnovim slobodama veroispovesti i verskog opredeljenja.

Poštovanje naroda, vere, državnih simbola, institucije predsednika, verskih poglavara (sadašnjih i bivših)​

Član 173. Krivičnog Zakona Republike Srbije propisuje kaznene mere za javno izlaganje poruzi Republike Srbije, njene zastave, grba (amblema), himne i registrovanih verskih institucija. Kako je forum mesto na kojem se javno iznose mišljenja i stavovi molimo sve korisnike da imaju ovo u vidu.

Ono loše što ne voliš da neko radi tebi, nemoj ni ti drugom, stoga od korisnika foruma zahtevamo da se slična pravila pridrzava i kod pitanja religioznih opredeljenje drugih ravnopravnih ucesnika.

Na forumu su svi korisnici jednaki kada su u pitanju pripadnost naciji ili veri, pa se pominjanje naroda i vere u međusobnom oslovljavanju, upotreba pogrdnih naziva i diskriminacija u bilo kom obliku smatra lošom namerom i očiglednom provokacijom.

Vređanje registrovane religiozne institucije, nazivanje pogrdnim imenima strogo je zabranjeno. Kritike i neslaganja mogu biti izrečene jedino umerenim i pristojnim rečnikom.Takođe, nije prihvatljivo ni vređanje svih bivših verskih poglavara tradicionalnih religija.

Fašizam, antisemitizam, rasistička uverenja i terorizam​

Svaki oblik promovisanja fašizma, antisemitizma, rasističkih i verskih uverenja i terorizma je strogo zabranjena i može rezultovati trajnim udaljenjem sa foruma. Pravilo se odnosi na sadržaj poruka, upotrebu avatara, potpisa, trenutne aktivnosti itd.

Otvaranje tema o administraciji​

Strogo je zabranjeno otvaranje tema o administratorima, moderatorima i upravi Krstarice, kao i komentarisanje njihovog rada na temama ili u kafani.
Ukoliko postoji bilo kakav prigovor na rad moderatora ili žalba na kaznu, brisanje teme i komentara, obratite se putem privatne poruke administratoru ili supermoderatoru.

Svako prijavljivanje posta vulgarnim rečnikom, pretnjama, vređanjem i slično, biće takođe kažnjivo.

Radi lakšeg čitanja i razumevanja poruka i urednijeg izgleda celog foruma nije dozvoljeno korišćenje velikih slova i kodova, kao i korišćenje boje u tekstovima. Ovo može biti korišćeno samo u kafani u specijalnim prilikama (čestitke, proslave i slično).Upotreba podebljanih slova (boldovanje) dozvoljena je samo ako se želi naglasiti najvažniji (svakako manji) deo teksta. Podebljavanje celog teksta takođe nije dozvoljeno, kao i upotreba velikih fontova.

Ako se uz poruku prilaže medijski sadržaj većeg formata ili više fotografija npr, sadržaj postavljati u spojlere.

Korisnici koji se ne budu pridržavali ovog pravila će biti upozoreni, a komentar će im biti obrisan.

Svako postavljanje satanističkih sadržaja (slika ili tekstova) biće sancinisano trenutnim i trajnim banom.

Molimo sve korisnike koji primete takve sadržaje da ih prijave na uobičajen način.

Promovisanje vere​

Za ocekivati je da ce svaki pripadnik neke verske zajednice promovisati svoju veru na direktan ili indirektan nacin. To je njihovo pravo. Medjutim ono sta ne mogu da pisu su iskljucivi tekstovi u kojima se govori da je njihova vera jedina tacna, precizna, istinita..da samo oni tumace na pravi nacin. Drugim recima. Ne mogu sugerisati drugima svoje stavove, vec ih mogu prezentovati a na drugima je da te stavove prihvate ili odbace.

Sloboda veroispovesti​

Sloboda veroispovesti obuhvata slobodu da se ima ili nema, zadrži ili promeni veroispovest ili versko uverenje, slobodu ispovedanja vere u Boga i niko nema prava da po bilo kom osnovu drugog korisnika optužuje da odbacuje Boga samo zato što drukčije shvata veru.

Tumačenje svetih knjiga od strane crkve ili verskih zajednica ne sme biti ubeđivanje u istinitost tumačenja, već razmena istog.

Verska sloboda se ne sme koristiti tako da ugrožava život, zdravlje, decu i dr. Pod izgovorom slobode veroispovesti ne može da se omalovažava ili vređa bilo koji pojedinac ili grupa.

Otvaranje molitvenih tema​

Nije dozvoljeno otvaranje tema u kojima se trazi da se molimo za bilo sta ili bilo koga.

Vazne napomene​

Nemojte dozvoliti da vas različiti pogledi na religiju nekih članova isprovociraju i izvuku iz vas nešto zbog čega ćete se posle kajati. Budite onakvi kakve bi trebali da budete po svim religijama. Budite tolerantni.

Želeo bih da vas podsetim da je ovo forum koji je namenjen pripadnicima svih vera.Ovde nema povlašćenih vera, nema vera koje nisu dobrodošle.Pripadnici svih vera su dobrodošli na ovaj forum.Zato bih još jednom zamolio sve korisnike da imaju tolerancije prema onima koji ne misle isto kao oni.

Lepo pisanje o svojoj veri ne ruši autoritet tudje vere. Pisanje o drugoj religiji se ne može smatrati atakom na svoju.

Gospodo. Nemojte nikad zaboraviti ono najbitnije. Volite svoju i poštujte tuđu veru.

O veri i religiji može jako lepo da se piše, forum može biti inspirativan mnogima a takođe može i pripadnike drugih vera upoznati sa lepotama vera kojima oni ne pripadaju.

Uz nadu da ćete dobro razmisliti o rečima napisanim ovde i da nećete ulaziti u sukobe nego pametno i kulturno iskoristiti ovaj prostor želimo vam ugodan boravak na forumu Religija.
 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top