PRAVILNA ISHRANA

Samo da pitam?Neko je pominjao palmino ulje kao vrlo zdravo,i eto kupila sam...3 kg 360 din...samo sto to nije ulje vec vise kao mast,u velikoj limenci...Dali je to ok,ili ima neko drugo bolje?:)

Inace i ja sam vise za blender...:)

Palmino ulje ima štetniji sastav od svinjske masti, reklamiraju ga uvoznici! Ok je jedino što se manje oseća miris po kući kad pržiš ribu. Ima (u "Rodiću" je upola nejjftinije) u prodavnicama zdrave hrane hladno ceđeno ulje suncokreta, zove se "pravo ulje od suncokreta" i "zlatno" (ne znam koje mu je ime, tako piše na flaši) proizvođač je "Agrokula". Prosto miriše na sirovo seme suncokreta. To je najjeftinija varijanta hladno ceđenog ulja. Ako je u pitanju cena, za izvesne prilike, svinjska mast je dobro rešenje (ako se retko koristi), manje je škodljivo od margarina, npr. za koji se svetski nutricionisti još nisu složili da li je to hrana.

Taote jesil ti siguran u to..prvo kazes da je stetna svinjska mast..a posle da je dobro resenje..palmino ulje samo moze biti gusto poput masti..ali je bez holesterola..za razliku od masti za koje ne znamo koji % ima u sebi.

Taote jesil ti siguran u to..prvo kazes da je stetna svinjska mast..a posle da je dobro resenje..palmino ulje samo moze biti gusto poput masti..ali je bez holesterola..za razliku od masti za koje ne znamo koji % ima u sebi.

Pa, tako reče onaj nutricionista na tv-u, a i čitam i u raznim tekstovima o zdravoj ishrani (imam literaturu, nije samo iz novina). Za mast samo kažem: retko i u manjim količinama može; manje je škodljiva od npr. margarina. Ipak, hladno ceđeno ulje je najbolje, od čega god bilo. Ako nije hladno ceđeno, već rafinisano, opet nije ništa zdravije od palminog ili od masti. Tu je u stvari reč o sadržaju omega 3 i omega 6 masnih kiselina, ali o tome bolje saznaj od nekog stručnijeg. Ne moraš sad odmah baciti palmino ulje. Ostavi ga za prženje ribe. Jer svako ulje kad se prži gubi na kvalitetu, samo rafinifano moraš odmah baciti posle upotrebe, a hladno ceđeno može da se koristi više puta (npr. za fritezu je zgodno). Jedino mast ne menja kvalitet prilikom prženja, ali nju optužuju za holesterol. A posle kažu da holesterol dolazi od stresa. Mora čovek da otvori četvore oči i kad se informiše.

Pa, onda taj blender... Meni treba da usitni baš sasvim u kašu, najsitnije, ali ako ja tu moram da seckam na mnogo sitno... velik mi je posao. Ja bi nekako da ubacim u - uzmimo blender, i da dobijem kašu. I to je to. I da se lako pere, naravno. Jel ima tako jak i tako oštar, ili da poručujem "ultimat chopper"? A tu se brinem da nije šarena laža, kad ne mogu da opipam, nego na slepo poručujem. A?

Taote sto se ulja tice vec smo pisali..pise na svakom pakovanju do kojih temperatura se koristi i ne menja svoj sastav..odnosno ne postaje kancerogeno..maslinovo(za kuvanje i salate ne za przenje)..ulje kostica grozdja..kikiriki..palmino..za visoke oko 250c..sve je bolje od zejtina i nema holesterola.
U blender mozes ubaciti celu vocku bez problema..jedino ako ubacis celu jabuku ona ce pasti na nozice sa gornje strane tako da ostar deo nema sta uhvatiti..znaci seckas samo iz razloga da vise odjednom stane..i da ne bi bilo praznine-vazduha..da ne bi ukljucivao za svaku vocku ponovo.

Interesuju me vasa iskustva sa nutricionistima... Sta oni zapravo rade, osim sto mogu da ti daju rezim ishrane, koji ionako mozes da skines sa neta? Najvise me zanima kako funkcionise ta njihova vaga na kojoj mere kolicine masti i ne znam cega vec u organizmu.

Takodje me zanima da li oni mogu nekako da odrede da li imam spor metabolizam npr. bas ugljenih hidrata?

Razmisljam da odem , jer ne znam sta vise da radim, jer se samo gojim bez obzira na to sto ne jedem vise. Sad sam dosla do 70kg/175cm, a prosle godine sam imala 65g?! Da ne pominjem da sam pre 7-8 godina imala 58kg. Imam 33 godine.
Moja ishrana:

Ujutro kafa bez secera i mleka uz jedan keks...doruckujem kasno oko 12 npr. integralnu kiflu i jogurt sa manjim procentom masti. Rucam oko 6 kad dodjem s posla, vec nesto klasicno sto se jede za rucak, a retko ukljucuje bas jaku hranu i kombinacije meso/krompiri. Cesto je piletina i kuvano povrce, malo hleba.
Obicno ne veceram...Ili parce hleda sa namazom. Moj greh je poneki slatkis, cokoladica...Ajde sad recite mi jel to mnogo?! Pa osim te cokoladice ja nemam cega da se odreknem...a gojim se...znaci treba mi zesca dijeta i fitnes da bih smrsala. Metabolizam mi je otisao totalno u aut poslednjih godina...Ne pijem gazirano, sokove max jedan dnevno ili nijedan najcesce...
E.sad...Mogu li ti vajni nutricionisti da kazu...Auuu, pa tebi je to i to poremeceno..izbaci potpuno ti i tu vrstu hrane...?Slabo sam fizicki aktivna, pa planiram da kupim trenazer.
Plasim se da se ne pretvorim u pravu debelu zenu...

Ma nema sanse da jedes kolicinski tako malo i da se toliko gojis..malo mi je sumnjiv taj greh..poneki slatkis..ajde ti to malo bolje reci sta jedes izmedju obroka..da li veceras..koliko belog hleba jedes i sl..mada taj dorucak je mozda problem..kasno je to..

Majke mi!

Takav je moj prosecan dan...Naravno, ponekad se desi ako je u pitanju neko slavlje, gosti, da jedem sve sto ne treba...A slatkis je cokoladica ili Eurokrem mali...Ovih 5kg ove zsime sto sam dobila je naravno od slava i svega, ali nece ni gram da spadne...Npr. Ako dva dan jedem sta stignem, znaci oblilnije, sigurno dobijam kg...ako tako nastasvim za par dana 2kg...

Brine me da nemam neki poremecaj hormona..Ali ne znam gde se to ide i sta se ispituje...Ne bih da se vucem po lekarima, pa zato pitam jel to moze sve nutricionista da resi

Interesuju me vasa iskustva sa nutricionistima... Sta oni zapravo rade, osim sto mogu da ti daju rezim ishrane, koji ionako mozes da skines sa neta? Najvise me zanima kako funkcionise ta njihova vaga na kojoj mere kolicine masti i ne znam cega vec u organizmu.

Takodje me zanima da li oni mogu nekako da odrede da li imam spor metabolizam npr. bas ugljenih hidrata?

Razmisljam da odem , jer ne znam sta vise da radim, jer se samo gojim bez obzira na to sto ne jedem vise. Sad sam dosla do 70kg/175cm, a prosle godine sam imala 65g?! Da ne pominjem da sam pre 7-8 godina imala 58kg. Imam 33 godine.
Moja ishrana:

Ujutro kafa bez secera i mleka uz jedan keks...doruckujem kasno oko 12 npr. integralnu kiflu i jogurt sa manjim procentom masti. Rucam oko 6 kad dodjem s posla, vec nesto klasicno sto se jede za rucak, a retko ukljucuje bas jaku hranu i kombinacije meso/krompiri. Cesto je piletina i kuvano povrce, malo hleba.
Obicno ne veceram...Ili parce hleda sa namazom. Moj greh je poneki slatkis, cokoladica...Ajde sad recite mi jel to mnogo?! Pa osim te cokoladice ja nemam cega da se odreknem...a gojim se...znaci treba mi zesca dijeta i fitnes da bih smrsala. Metabolizam mi je otisao totalno u aut poslednjih godina...Ne pijem gazirano, sokove max jedan dnevno ili nijedan najcesce...
E.sad...Mogu li ti vajni nutricionisti da kazu...Auuu, pa tebi je to i to poremeceno..izbaci potpuno ti i tu vrstu hrane...?Slabo sam fizicki aktivna, pa planiram da kupim trenazer.
Plasim se da se ne pretvorim u pravu debelu zenu...

Vredi otići. Oni mogu da odrede baš to kakav ti je metabolizam (usporen, ubrzan...) I kad ti odrede dijetu, ona je baš prilagođena tvom organizmu. To za osetljivost na ugljene hidrate (i šećer i brašno!) isto mogu. Ako misliš da ti je metabolizam šećera usporen, obrati pažnju da li si suviše brzo gladna kad jedeš slatko i da li si mnogo žedna - ako je tako, verovatno je to u pitanju; ja pijem "novodiab" zbog toga - nije lek, već dodatak ishrani .Ona vaga što meri količinu masti, vode, mišića.. ima da se kupi gde i druga kujćna tehnika, cena im je od 5500 do 8500 din. naravno, mere i težinu - imam takvu, dobra je kad držiš dijetu ili vežbaš, daje ti motivaciju kad vidiš da si, npr. skinula 100-200 gr.masnog tkiva samo što si vežbala nekoliko dana i izbacila čokoladicu, iako se to možda ne pokazuje na težini, jer taj deo koji pokazuje procente masti u organizmu ( i vode i mišića) je osetljiviji od same vage. Ja koristim trenažni bicikl, ali bilo šta od tih stvari je dobro, naročito zato što ti lepop okaže koliko si kalorija potrošila, a ako trošiš 500 kalorija više nego što pojedeš. to ti je 400 gr. manje nedeljno - otprilike. Na početku dijete i vežbanja. zbog veće težine. troši se više kalorija sa istum vežbama nego kasnije. Zato treba početi sa lakšim vežbama i pojačavati ih tek kada mršavljenje uspori ili stane. Što ti je težina manja, moraš više vežbati za isti utrošak kalorija - ono na trenažeru i vagi su samo smernice, nije "u dlaku" tačno, jer zavisi ko vežba.

Majke mi!

Takav je moj prosecan dan...Naravno, ponekad se desi ako je u pitanju neko slavlje, gosti, da jedem sve sto ne treba...A slatkis je cokoladica ili Eurokrem mali...Ovih 5kg ove zsime sto sam dobila je naravno od slava i svega, ali nece ni gram da spadne...Npr. Ako dva dan jedem sta stignem, znaci oblilnije, sigurno dobijam kg...ako tako nastasvim za par dana 2kg...

Brine me da nemam neki poremecaj hormona..Ali ne znam gde se to ide i sta se ispituje...Ne bih da se vucem po lekarima, pa zato pitam jel to moze sve nutricionista da resi

Za hormone ipak endokrinolog, ali to će ti nutricionista već i sam preporučiti ako treba.

Vidi ovako..trebace ti novac za nutricionistu..jedino mi pada na pamet da ne pijes dovoljno tecnosti i da smazes taj eurokrem odmah posle obroka..pocni za pocetak piti 2-3l tecnosti..cajevi..voda..mineralna(ubacis krisku limuna u casu)..samo ne knjaz milos..pre obroka 2 case..pre podne voce..rucak kao sto kazes da je lagan..nalivaj se cajevima..nista suhomesnato..masno..pohovano..koliko solis hranu?

Taote sto se ulja tice vec smo pisali..pise na svakom pakovanju do kojih temperatura se koristi i ne menja svoj sastav..odnosno ne postaje kancerogeno..maslinovo(za kuvanje i salate ne za przenje)..ulje kostica grozdja..kikiriki..palmino..za visoke oko 250c..sve je bolje od zejtina i nema holesterola.
U blender mozes ubaciti celu vocku bez problema..jedino ako ubacis celu jabuku ona ce pasti na nozice sa gornje strane tako da ostar deo nema sta uhvatiti..znaci seckas samo iz razloga da vise odjednom stane..i da ne bi bilo praznine-vazduha..da ne bi ukljucivao za svaku vocku ponovo.

E, hvala! Meni blender više treba za povrće, volim krem supice, preko leta mi treba samo to i integralni (bezkvasni) hleb. I, naravno, voće, ali to "smirim" onako celo.

Ja sam cula da je palmino ulje najgore bas zbog te visoke temperature koju razvija. To koriste za fast-food i odatle onaj karakteristican miris (MacDonalds i slicno).
Izvor mi nije nutricionista nego fizicar, tako da ne znam da li je ovo tacno.
Navodno, najzdravije je repicino ulje (canola). To ja koristim za przenje jer nema nikakav miris niti razvija ikakav miris tokom przenja.

Back