PRAVILNA ISHRANA

Stvarno nisam to koristio..sigurno je dobro kad je holesterol free..te 'gluposti' su bitne od ulja do ulja.:D.uporedi bas u prodavnici sa ostalim..maslinovo recimo nije za przenje..ali opet je razlika izmedju virgin i extra virgin.

Ja przim na maslinovom! Ali zbog ukusa jer neka jela su stvarno bolja sa maslinovim (italijanska, plodovi mora).
Koristim extra virgin ali ja to opet zbog ukusa i mirisa a ne zbog zdravlja :D

Sto to nije za przenje? Primetila sam da ne razvija veliku temperaturu ali bas je to i dobro (za mene).

A zapravo, retko i przim, ne volim friteze i tako to, uglavnom dinstam.

Ja sam od starijih kupio fore..maslinovo je zdravlje..ali ako se na njemu przi ono gubi ta svojstva i verovatno postaje stetno na visokim temperaturama..inace je duplo skuplje od kikiriki ulja pa mi je to jos 1 razlog koristiti ga samo za salate..marinade..ribu..ako nesto od mesa pravim to iskljucivo stavim na suv teflon i tek kanem par kapi maslinovog pred kraj..bude socnije i pusti sok.;)

Hvala ti Djordje na savetima. U to ime, evo ti jedan zdrav recept.
Iscedis sok od 10 limunova, iseckas oslica na male kocke, posolis, pobiberis i prelijes sokom od limuna. Ostavis u frizideru najmanje 6 sati.
Onda skuvas malo kukuruza, iseckas papriku i persun. Ocedis onaj limun iz ribe (malo neka ti ostane), nacedis malo svezeg limuna i pomesas ribu sa kukuruzom, paprikom i persunom.
Nista mast, nista przenje :D
Odlicno je.

Molim!

Originalno, recept je sa zelenim limunom (lime) ali znam da je to skupo kod vas. Ali kupi makar dva-tri zelena limuna pa pomesaj.
Druga varijanta je sa avokadom i sitno seckanim paradajzom.
Jao, zaboravila sam crveni luk!! Obavezno ga stavi! Ali ga prvo isperi u slanoj, hladnoj vodi i jako ga sitno iseckaj.

Vidi ovako..trebace ti novac za nutricionistu..jedino mi pada na pamet da ne pijes dovoljno tecnosti i da smazes taj eurokrem odmah posle obroka..pocni za pocetak piti 2-3l tecnosti..cajevi..voda..mineralna(ubacis krisku limuna u casu)..samo ne knjaz milos..pre obroka 2 case..pre podne voce..rucak kao sto kazes da je lagan..nalivaj se cajevima..nista suhomesnato..masno..pohovano..koliko solis hranu?

Pa volim malo slanije, ali ne preslano...Ne pijem dovoljno tecnosti, mada pokusavam...Kako ljudi uspeju da popiju 2l?!
Koliko kosta odlazak kod nutricioniste?

Izvolite jos jedan recept (gde mi je sad ovaj Djordje??):

Cvekla se izrenda i isecka se i lisce od cvekle i stabljika pa se sve to prokuva (malo). U jos toplo dodati maslinovo ulje i sirce, seckan beli luk i seckane orahe. Posoliti i pobiberiti.

Prijatno!

Pa volim malo slanije, ali ne preslano...Ne pijem dovoljno tecnosti, mada pokusavam...Kako ljudi uspeju da popiju 2l?!
Koliko kosta odlazak kod nutricioniste?
Bez problema 2l..leti 3-4 ako ne i vise..so zadrzava vodu u organizmu..navikavaj se jesti s manje soli..svaki dan sve vise cajeva..vode...sto se tice nutricioniste nemam nikakvu informaciju..po meni je to bacanje para..na osnovu tvoje krvne grupe ce ti izbaciti namirnice..za koje vec znas i sama da su ti nabacili te kilograme..nema tu nikakve mudrosti..samo je poenta nastaviti sa zdravom i laganom ishranom..ili ces povratititi tu kilazu za mesec 2..nemoj misliti da ti kratkorocna dijeta moze resiti problem;)
(gde mi je sad ovaj Djordje??):

Evo mene :D

ANGI7 Odlazak kod nutricioniste kosta koliko kosta participacija..Mozda oko 1000 dinara, ali sta dobijesh za te pare, nije puno...Imas redovne kontrole, na dve nedelje ti mere tezinu, razgovaraju sa tobom, nauce te da zdravo jedes, zdravo zivish...Idi - proci cesc super..Institu za higijenu - jako su fini lekari...
U fazi drzanja dijete se pije oko 2,5 litara vode - mineralne, naravno..Mozes u to ubaciti cedjeni limu koji pomaze razgradjivanju masnoce...Ako nisi navikla na puno vode- vremenom ces se navici...Ali tu postoji jedan problem - trcaces u toalet non stop...Sto ume da bude vrlo nezgodno, ako si stalno u pokretu...

Vidi ovako..trebace ti novac za nutricionistu..jedino mi pada na pamet da ne pijes dovoljno tecnosti i da smazes taj eurokrem odmah posle obroka..pocni za pocetak piti 2-3l tecnosti..cajevi..voda..mineralna(ubacis krisku limuna u casu)..samo ne knjaz milos..pre obroka 2 case..pre podne voce..rucak kao sto kazes da je lagan..nalivaj se cajevima..nista suhomesnato..masno..pohovano..koliko solis hranu?

Zasto ovo Djordje?

GAZIRANA PRIRODNA MINERALNA VODA "KNJAZ MILOŠ"
je natrijumova bikarbonatna fluoridna ugljeno kisela voda sa dodatkom CO2.

SASTOJCI U mg/l SU:
Natrijum (Na+ ) 286 ;
Kalcijum (Ca2+ ) 144 ;
Magnezijum (Mg2+ ) 36,4 ;
Kalijum (K+ ) 28,0 ;
Ukupno gvožđe (Fe 2+/3+ ) 0,07;
Hidrokarbonati (HCO3- ) 1329 ;
Sulfati (SO42- ) 14,0 ;
Hloridi (Cl- ) 7,2 ;
Fluoridi (F- ) 1,5 ;
Suvi ostatak (na 180° C ) 1175 ;
Sadržaj CO2 min 3000 ;
http://www.mineralwater.org.yu
Uporedi ovo sa drugim vodama..do skoro je bilo preko 40..organizam samo trazi vise a ne izbacuje vec nadima.

Djordje, da li ti ovako detaljno analiziras i ostale artikle koje koristis?
Prvi put cujem ovo, ja ne volim gazirane napitke, pa ni vodu...tako da ih nisam ni uporedjivala.....
Zanimljivo Djordje, moze od tebe mnogo toga dobrog da se cuje vezano za hranu, rekreaciju....:ok:

U principu ne..osetim sta mi prija i na pojedinim proizvodima se vidi sta sadrze..nije potrebna analiza..za nju sam odavno primetio po sebi i ako pijem to je nesto blago gazirano..karadjordje..mivela..slucajno za km saznao detaljnije od lika koji je radio u knjazu.

nema veze sa temom,ali ovde stalno nekog ima ,pa da pitam.ne mogu da nadjem nigde,a znam da se pisalo o odgadjanju menstr.zbog letovanja.inace kod mene uopste ne radi ono" pretrazi ..."sto god da ukucam,nema.ranije je radilo.

Zdrava ishrana je jako bitna, pored toga sto moramo biti lepi i zgodni, moramo biti i zdravi:):)
Ja sam nekada imala probleme, ali sve sam ih resila...ukucajte GOJAZNOST i dobicete sajt Centra za zdrav zivot....super je stvar, super su ljudi koji rade tamo...
Necu da vam pisem sajt, da ne bi ispalo da koristim forum za reklamiranje:)

nema veze sa temom,ali ovde stalno nekog ima ,pa da pitam.ne mogu da nadjem nigde,a znam da se pisalo o odgadjanju menstr.zbog letovanja.inace kod mene uopste ne radi ono" pretrazi ..."sto god da ukucam,nema.ranije je radilo.

To dobiješ od svakog ginekologa, a možda možeš da potražiš i u apoteci, samo kaži za čega ti treba, nije to neka nova i nepoznata stvar. I napomeni da li koristiš hormonsku kontracepciju.

GAZIRANA PRIRODNA MINERALNA VODA "KNJAZ MILOŠ"
je natrijumova bikarbonatna fluoridna ugljeno kisela voda sa dodatkom CO2.

SASTOJCI U mg/l SU:
Natrijum (Na+ ) 286 ;
Kalcijum (Ca2+ ) 144 ;
Magnezijum (Mg2+ ) 36,4 ;
Kalijum (K+ ) 28,0 ;
Ukupno gvožđe (Fe 2+/3+ ) 0,07;
Hidrokarbonati (HCO3- ) 1329 ;
Sulfati (SO42- ) 14,0 ;
Hloridi (Cl- ) 7,2 ;
Fluoridi (F- ) 1,5 ;
Suvi ostatak (na 180° C ) 1175 ;
Sadržaj CO2 min 3000 ;
http://www.mineralwater.org.yu
Uporedi ovo sa drugim vodama..do skoro je bilo preko 40..organizam samo trazi vise a ne izbacuje vec nadima.

Kod mineralne vode je važan i odnos natrijuma i kalijuma, više nego količina, jer više natrijuma nije za one sa visokim pritiskom, i bubrežnim problemima, a više kalijuma je dobro za pesak u bubrezima i za izbacivanje viška tečnosti. Oni koji nemaju problema sa zdaravljem, mogu slobodnije da biraju mineralnu vodu prema ostalim sastojcima, samo treba voditi računa da se ne pije samo mineralna voda, jer može doći do predoziranja; i kad odete u banju, lekar preporiči koliko čaša lekovite (mineralne) vode se pije dnevno, što nije bez razloga.

Pa bas tako..ne treba piti nonstop istu vodu..a sa blagim mineralnim-negaziranim nema opasnosti od preterivanja kao sto je slucaj sa km..a bubrezni bolesnici nekako bas se hvataju za nju i gazirana pica :rolleyes:

Back