Pravila defanzivne voznje

Није згорег знати да лијева трака на аутопуту није за „оне који возе брже” него само за претицање. Вози се десном траком, а лијева се користи САМО за претицање, чим неког пређеш враћаш се у десну траку. Најбоље обожавам оне који залегну у лијеву и вози Мишко...
Ne moze to tako, jesi nindza il si ******? - muski su u permanentnom preticanju!
Zato voze levom trakom, tacnije ne voze, nego preticu. :rotf:

Pogrešna navika koja ima skoro 80% vozača jeste da ne uspore pre nesemaforizovanog pešačkog prelaza nego naglo zakoče. Kad kao pešak zakoračim na pešački prelaz ako ne vidim da su kola značajno usporila onda moram da čekam da kola ili zakoče ili nastave bez stajanja kako bi mogao bezbedno da nastavim da prelazim pešački prelaz. Ja kao vozač uvek značajno usporim pre pešačkog prelaza ako vidim pešaka i time pošaljem informaciju da sam video pešaka i da može bezbedno da nastavi da prelazi. U velikoj većini slučajeva ne moram da zaustavim vozilo već polako stignem do pešačkog prelaza dok je pešak već završio prelaz. Tako se mnogo brže prolazi nego u slučaju kad vozač nastavi da vozi nepromenjenom brzinom pa onda naglo zakoči ispred pešačkog prelaza.
Подржавам... А и мрзи ме да закочим у нулу да бих опет узбрзавао. Лакше је вратити се у брзину мање и потом наставити.

А што се тиче "случајева"... Моје правило је да је боље лудак испред мене него иза мене. Сви ти што наваљују, возе 30-50 више од ограничења... Боље да су испред него да ми висе на задњем бранику.

И често пустим некога да из супротног смера скрене лево. Чак и 2-3, ако су се нагомилали и запречили супротан смер.
Не морам круто да се држим прописа, да увек прођем само зато што пише да могу.

lepo ja kazem, treba jos jedna - 'levlja' traka za autoput. Malo je dve.

desna za one koji voze minimalnom dozvoljenom brzinom, leva za preticanje njih, a levlja za preticanje onih koji preticu.
Тако смо у могућности... За почетак, да уопште направимо аутопутеве "на све стране". Нешто већ имамо, али то није довољно. Обилазницу око Београда смо дочекали, још да дочекамо аутопут скроз до ЦГ и "попречни" пут од Чачка до Појата.
Да практично сви могу брзо да прођу, без обзира где су и где намеравају да стигну.

На аутопуту не постоји минимална него максимална дозвољена брзина :whistling:
Барем, то што се тиче знакова. Сећам се да постоји пропис колико брзо мора да се иде (најмање дозвољено)... али се не сећам колико је то.

A obilaznica oko beograda mrtva prazna svi opet kroz centar krkljanac sa šleperima na gazeli :lol:
Можеш ли једном да направиш поруку која не садржи пола чињенице и пола магле?

Пола чињенице може бити да је обилазница празна - мада и то може да се оспори. Само ће се видети колико људи има посла ка Београду а колико не.

Шлепери на Газели? Бирај израз: магла, измишљотина, лаж.
Одавно им је забрањено да иду кроз град. Теретни саобраћај је на Остружничком мосту.

Барем, то што се тиче знакова. Сећам се да постоји пропис колико брзо мора да се иде (најмање дозвољено)... али се не сећам колико је то.

Minimalna brzina kojom se vozila moraju kretati autoputem u normalnim uslovima saobraćaja iznosi 50km/h.

Prvo pravilo defanzivne voznje je da se ponasas kao da su svi oko tebe retardirani. To me je spasilo vise puta do sada.

Druga stvar koja mi pomaze je da mislim da taj neko nije bezobrazan (iako verovatno jeste) nego samo glup ili ne zna bolje. Nekako mi teze pada da se ljutim na nekoga ako je glup i brze me prodje.

U sustini, gledas a ne da ocekujes.
Jednom sam, kao klinac, pocetnik, naivno ocekivao da ce ostali vozaci postovati pravila saobracaja.
Platio sam to sa dva preloma i sest nedelja u gipsu.

Od tada vise ne ocekujem.

Netačno minimalna brzina na auto putu je 60 kmh a mopedi do 49 ccm imaju limitiranu brzinu na 50 kmh i zabranjeno im je da idu na auto put.

Kako bre danas izvlačite te vozačke dozvole da mi je znati :roll:

Dobro, ajde onda ovako:

Gde u ZOBS-u nalazis minimalnu brzinu od 60 km/s, osim sto sekcija 25, clan 102 definise vozila koja se ne smeju kretati po autoputu? Iz koga se moze izvesti logicki zakljucak koja je najmanja dozvoljena brzina.

Pre neki dan lik tera elektroskuter po autoputu - pici ko lud. Ja se krstim.

Gde u ZOBS-u nalazis minimalnu brzinu od 60 km/s, osim sto sekcija 25, clan 102 definise vozila koja se ne smeju kretati po autoputu? Iz koga se moze izvesti logicki zakljucak koja je najmanja dozvoljena brzina.
Ne postoji propisana minimalna brzina za naše autoputeve.
Postoji samo odredba da vozila koja ne mogu da idu brže od 50km/h ne smeju da se kreću autoputem.
Ali uvek mogu da se postave one plave table na kojima stoji minimalna brzina.
Samo što naše putare boli qurac da to urade.

Poštovanjem propisa sasvim je zadovoljena forma defanzivne voznje, a pravila pristojnosti kao i zakonska pravila potvrdjuju pravilo da ne smetas ostalim vozacima, pesacima i biciklistima.
Ne treba tu mnogo pameti, samo postovanje propisa sto iziskuje da znas propise i da ih postujes sve, a ne selektivno. Pored ovoga neophodno je znati da nisi policajac da odredjujes drugima kako da voze. Prosto vozis i ne smetas....

Ne postoji propisana minimalna brzina za naše autoputeve.
Postoji samo odredba da vozila koja ne mogu da idu brže od 50km/h ne smeju da se kreću autoputem.
Ali uvek mogu da se postave one plave table na kojima stoji minimalna brzina.
Samo što naše putare boli qurac da to urade.

Znaci mozes da i stanes po sred autputa. ;) (dozvoljenim i ispravnim vozilom - na stranu ko bi to uradio?)

Na autoputu kad mi ablenduje lik da se sklonim u oblasku koji vozi 200 otprilike pokažem mu izvesni deo šake. Na sredini. Možda i vidi. To je pravilo lepog ponašanja.
Vidi se da si amater, ja pratim koliko puta blica, za svaki blic vozim jos kilometar levom trakom.

Inace skoro sam vozio nekih 200km autoputom skoro sve vreme levom trakom jer su bas gnjavili u desnoj, razumem da mere brzinu all ne moras da vozis jedva 100.

Тако смо у могућности... За почетак, да уопште направимо аутопутеве "на све стране". Нешто већ имамо, али то није довољно. Обилазницу око Београда смо дочекали, још да дочекамо аутопут скроз до ЦГ и "попречни" пут од Чачка до Појата.
Да практично сви могу брзо да прођу, без обзира где су и где намеравају да стигну.

Taj poprecni ce biti korisniji od Milosa Velikog, imace cak pola benzinske pumpe.
To je komotnо mogao biti motoput, ali na njemu ne moze toliko para da se skrajne i ne naplacuju se putarine.

Back