Pravila defanzivne voznje

Pogrešna navika koja ima skoro 80% vozača jeste da ne uspore pre nesemaforizovanog pešačkog prelaza nego naglo zakoče. Kad kao pešak zakoračim na pešački prelaz ako ne vidim da su kola značajno usporila onda moram da čekam da kola ili zakoče ili nastave bez stajanja kako bi mogao bezbedno da nastavim da prelazim pešački prelaz. Ja kao vozač uvek značajno usporim pre pešačkog prelaza ako vidim pešaka i time pošaljem informaciju da sam video pešaka i da može bezbedno da nastavi da prelazi. U velikoj većini slučajeva ne moram da zaustavim vozilo već polako stignem do pešačkog prelaza dok je pešak već završio prelaz. Tako se mnogo brže prolazi nego u slučaju kad vozač nastavi da vozi nepromenjenom brzinom pa onda naglo zakoči ispred pešačkog prelaza.

Neke ljude i zene karakter sprecava da normalno parkiraju

auto-moje-nastavnice-nema%C4%8Dkog-iz-osnovne-%C5%A1kole-godinama-v0-89ufdf3dvm2b1.jpg
auto-moje-nastavnice-nema%C4%8Dkog-iz-osnovne-%C5%A1kole-godinama-v0-x5dmshxbvm2b1.jpg

Vozim dobro samo napred. Može se reći opako. Par puta mi se desilo da za*ebem stvari u rikverc ili kad treba da se izvučem sa padine , kosine. Poslednji put kod oca samo što nisam upala kroz kapiju u dvorište postavljao neka drva ispod mojih točkova i ne volim kad neko stoji i pomaže. Skloni se, zgaziću te. Ne pomažeš.

Prvo pravilo defanzivne voznje je da se ponasas kao da su svi oko tebe retardirani. To me je spasilo vise puta do sada.

Druga stvar koja mi pomaze je da mislim da taj neko nije bezobrazan (iako verovatno jeste) nego samo glup ili ne zna bolje. Nekako mi teze pada da se ljutim na nekoga ako je glup i brze me prodje.

Jako mi se svidelo prvo pravilo! Bolje kasnije nego nikad! Dobar deo je retardiran do pitanja - ko im je uopste dao dozvolu?

Agresivni vozaci smatraju da ce efektivno doci mnogo brze do cilja - sto statisticki nije tacno.
Zato ja uvek propustam one koji se zure i ubacuju. U pravu su: stici ce citavih 2 sekunde ranije na crveno svetlo :)

Moja 3ca stavka je da su ovde uglavnom 'nepropusni' vozaci - ne propustaju nikog ni za zivu glavu - to je ocigledno pitanje zivota ili smrti. Posto je vec tako - ajde napred. Puno groblje onih koji su imali prednost.

A za Beograd vazi sledece: U Beogradu se svi zure a niko ne stize na vreme. Ali to vec potpada pod cuveni metar mudrosti (od dpta do glave).

U BG ima jedno cudno pravilo koje pali , ali je cudno i ne savetujem upotrebu neiskusnom vozacu , a to je nikad nos nesme da padne ako nije raskrsnica....To je izvesni gest podizanja kulture da ti ne bi uskakaci iz sporednih ulice uskakali npr u 27 marta preko puta masinca ce ti masovno uskociti i tako ugroziti i sebe i vozaca koji ide odozdo istom ulicom jer ga ne gledaju...

To sa nosom nije toliko pametno koristiti u unutrasnjosti , posto tamo vozaci nemaju tu izverziranost, a i ne uskacu toliko sa boka....
Ali to nije pravilo defanzivne voznje, nego prakticno pravilo u BG zbog takvog lokalnog ponasanja...
Nije u ovoj temi...

U BG ima jedno cudno pravilo koje pali , ali je cudno i ne savetujem upotrebu neiskusnom vozacu , a to je nikad nos nesme da padne ako nije raskrsnica....To je izvesni gest podizanja kulture da ti ne bi uskakaci iz sporednih ulice uskakali npr u 27 marta preko puta masinca ce ti masovno uskociti i tako ugroziti i sebe i vozaca koji ide odozdo istom ulicom jer ga ne gledaju...

To sa nosom nije toliko pametno koristiti u unutrasnjosti , posto tamo vozaci nemaju tu izverziranost, a i ne uskacu toliko sa boka....
Ali to nije pravilo defanzivne voznje, nego prakticno pravilo u BG zbog takvog lokalnog ponasanja...
Nije u ovoj temi...
Tako je. U unutrašnjosti se vozi laganini , neće upadati ali će biti prekilavi a tu su i uske uličice , pešaci i biciklisti koji se razmašu ulicom. Drugačije je voziti u velikom gradu.

objasni sta si mislio pod ovim
Ako oduzmes gas , vozac sa boka ce pomisliti da ga pustas, ako si u BG, skoro izvesno , pa ce da krene da se ubacuje i stavlja te u poziciju da zakocis do kraja, a onda sebe dovodis u poziciju krsenja propisa jer dajes prednost nekome iz bocne ulice, plus zaustavljas saobracaj plus mozda to nisi ni hteo..

Spustanje nosa je posledica toga sto si smanjio gas na vozilu, nos ti padne kod automobila spusti se prednji kraj vozila...vidi to vozac....drugog vozila..

Back