ronhilllol
Zainteresovan član
- Poruka
- 213
Etnički Srbi na prostorima zapadno od Raške ne postoje, ali postoji jako veliki broj posrbljenih Vlaha i Hrvata koji su pod Osmanlijama prešli na pravoslavlje. Te posrbljene duše danas su veći Srbi od Save, koji je pak i sam sa katoličanstva prešao na pravoslavlje i time dao primjer mnogim posrbicama koje će slijediti, ostavši bez identiteta, jezika, kulture i običaja koje mogu nazvati svojim narodnim imenom. Kao što stara izreka kaže; poturica gori i od Turčina - tako su i ovi pravoslavni novosrbi, ili kako ja volim reći - transrodni Srbi zapadno od Drine - najekstremniji a ujedno i najnesigurniji od svih novosrba. Pošto znaju da su do nedavno svoj jezik nazivali hrvatskim imenom a sebe nazivali Vlasima, i Bosancima, i Hrvatima, i svašta nešto - ali nikako Srbima - oni svoje srpstvo moraju istaći više od drugih, i ne samo to - drugima ga moraju nametnuti, kao što je ono i njima nametnuto pred koji vijek. Stručnjacima je to patologija za proučavanje, a nama predmet za povremeno ismijavanje. U svakom slučaju, valja im dati do znanja: kada krene ljuti boj i na našim prostorima, prema tim imitatorima naroda i narodnosti zasigurno neće biti milosti!Od tih kompleksa nema ništa, jer se sve to sa promenom vere (mada to u praksi više dođe kao promena obreda) davno desilo. Današnji potomci onih koji su prešli na katolicizam i posle se pohrvatili, toga nisu ni svesni. Oni su odavno pripadnici hrvatske nacije. A ovo što mi pišemo je samo čeprkanje po prošlosti a ne sad neko propagiranje srpstva, hrvatstva, poziv na promenu identiteta...
Poslednja izmena: