Pravda za Todora

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.441
Todora Šunjka iz Tovariševa pretukla su dvojica dečaka od 10 i 12 godina, a nesrećni čovek umro je nakon tri meseca borbe za život.

Kako je "Telegraf.rs", u julu ove godine Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podneta je krivična prijava, protiv maloletnog Z.N. zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

1704449704792.png

Z. N. (13) i V. N. (10) su 14. aprila u Tovariševu kod Bačke Palanke ubili su Todora Šunjku zbog toga što nije imao da im da novac. Nakon zločina, oni su pobegli iz Centra za socijalni rad. U međuvremenu su počinili 32 krađe u Novom Sadu, a Z. N. je, nakon toga, sa jednim 16-godišnjakom počinio još devet krađa, nakon čega je ponovo odveden u Centar za socijalni rad, odakle je ponovo pobegao nakon manje od 24 sata, da bi juče ponovo bio uhapšen i vraćen u Centar za Socijalni rad.

Dečaci nastavljaju da nižu krivična dela jer nemaju strah od kazne, s obzirom na to da imaju manje od 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti.

Tužilac je tražila Todorove podatke iz bolnice, iz banje i sa neurologije. Ona mi je rekla da je nemoćna i da bi trebalo da se granica krivične odgovornosti spusti na 10 godina. Zakon im ne može ništa. I tužilac je rekla: Sreća moja da idem u penziju. I njoj je teško što ne može da pomogne, što su joj ruke vezane. To mora sistemski da se reši. Popravni dom ima samo u Knjaževcu i on je prepun i nemaju gde da ih smeste, sve i da mogu. S obzirom na to da je ipak u pitanju ubistvo, majku mogu da terete za zapuštanje i zlostavljanje dece. Sada skupljaju dokaze kako bi mogli da terete majku - priča za Telegraf.rs Todorov rođak Dušan Jovanov.

Kako objašnjava, kada je porodica bila u Tovariševu, bilo je šestoro ili sedmoro dece, a majka je bila trudna.

- Ona njih jednostavno pošalje u selo da rade šta hoće - jedu, piju, pljačkaju, samo da kući dođu siti. Oni su se uselili u opštinske kuće. To su trošne kuće, jedva da može da se živi u njima. Ja sam lokalnim vlastima rekao da sruše te kuće, da nemaju gde da se usele. Sve je organizovano, oni znaju gde su opštinske kuće, gde mogu da se uvuku. I skoro su nam neki drugi pljačkali neki po selu, ubiju ili ošamute psa i kradu meso i šunku. Pola prodaju, pola ostave sebi - dodaje.

Back