Neću ulaziti u mišljenje monaha, i iz kojih razloga ne želi vuka nazad, ako ne želi. Ali opet je besmisleno mešanje trećih ljudi u odnos vladika - monah. Svi smo svesni da je monah sam odabrao da bude pokoran vladiki, stoga šta mi tu možemo da učinimo? Monahu medveđu uslugu?
Nisam shvatio šta me pitaš...
Caliburn, da li se u Srbiji za praznik jede parče mesa ili je prase obavezno? U Srbiji je svaki događaj slavi obrtanjem ražnja, ne mora biti crkveni praznik.
Prase nije
obavezno.

To što se tako stvari proslavljaju je posledica novijih vremena i uništenja tradicionalnih vrednosti. Nekada su Srbi stoku zvali
blago, a korišćenje mesa u ishrani je bilo rezervisano isključivo za praznike, tj. skoro da je imalo ritualni karakter. Žrtvovanje životinje se činilo sa poštovanjem prema životu, jer je to obred u kome se jedan život žrtvuje za mnoge živote.
Danas veoma malo ljudi ima poštovanje prema hrani koju jede.

objasni mi, molim te, kako SPC unistava zivotnu sredinu i sve to ostalo sto si napisao?
SPC promoviše stav da je čovek nadređen prirodi, a veoma rado svoje objekte gradi na mestima netaknute prirode, uništavajući staništa brojnih vrsta.
Učenje je SPC da je čovek iznad svake životinje i iznad prirode, da im je gospodar, da može da njima upravlja kako god mu se ćefne.
Na primer, na pamet mi pada
ilegalno izgrađena crkva u Banjičkoj šumi, na prostoru na kome se nalazi rezervat za ptice. O tome se možeš detaljno informisati pri "Ligi za ornitološku akciju Srbije" (kako o pravnom statusu objekta, tako i o posledicama koje taj objekat ima po životnu sredinu).
Dalje, SPC se svim silama trudi da izbriše narodnu tradiciju poštovanja prirode. Na primer, na više lokacija su posečena sveta drveta.