Права српског народа — задња рупа на свирали Европе

Poruka
24.271
Србе прекрсти, па их искористи! Права српског народа — задња рупа на свирали Европе

05.09.2020.
Пише Стефан Ђурић

Намећу нам да будемо Босанци, санкционишу нас ако се изјаснимо као Срби, забрањују ћирилицу у Хрватској, а веру у Црној Гори под одлазећим режимом... С небројено проблема се суочава српска дијаспора у региону. Иако Србија испуњава европске стандарде према свим мањинама, Срби су често задња рупа на свирали или потпуно занемарени.
У неким земљама смо друга највећа етничка заједница, али то не значи да уживамо иста права, чак ни слична, као и држављани те земље или друге националне мањине, јер нам тај статус није признат или није добро уређен законом.
Мапа српске дијаспоре из 2016. године

© ФОТО : WIKIPEDIA/GASTON28
Мапа српске дијаспоре из 2016. године
Права Срба – задња рупа на свирали
Недавно је председник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић осудио иницијативу друштва „Босански академици“ којом би Босанци у Аустрији постали национална мањина, а коју је подржала партија Социјална Аустрија будућности, истичући да би тај статус требало да добију Турци и бивши Југословени.
Српску заједницу нико није ни питао да се изјасни о томе, иако је у тој земљи након аустријске, најбројнија, са око 300 хиљада људи, од којих пола има аустријски, а друга половина српски пасош.
„Проблем је у томе што неко хоће да се декларише као национална мањина, а нас броји са собом у ту статистику. На основу нас добијају на масовности и онда траже права. Тиме што нас прекрштавају у нека нова имена, као “бивши Југословени или Босанци”, хоће да испуне оно што желе“, истакао је Марковић за Спутњик.
Срби у Аустрији
Али, за разлику од земаља бивше СФРЈ, Срби, иако у Аустрији нису национална мањина, уживају сва права као Аустријанци. Тако да наш саговорник сматра да им посебан статус и не треба. Једино што би у овом тренутку тражили је да се српски језик уврсти у школе, а ако статус мањине у међувремену постане потребан, Марковић каже да ће га тражити сами.
„Једина мањина која је призната у Аустрији су Роми. Они су признати због свега што је било у Другом светском рату, пружена им је рука због злодела која је њихов народ претрпео“, предочава Марковић и додаје да мањине у Аустрији немају своје представнике у парламенту, као што је то случај у Србији.
С друге стране, члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић сматра да је за Србе у тој земљи боље да буду препознати као национална мањина, јер би онда та држава била у обавези да њихове активности финансира редовно, уместо да за средства конкуришу.
Најгори статус у Албанији
Чотрић се осврће и на ситуацију у Албанији, за коју каже да је једна од земаља у којој националне мањине имају најгори статус, јер не постоји закон који то регулише. То се одражава и на Србе, којих има између 30 и 40 хиљада, претежно на северу земље.
1120690437_0:0:1000:540_1000x540_80_0_0_10ce6522850dc6e0ea158539b8ed40db.jpg.webp

У Албанији санкционишу Србе који се тако изјасне на попису становништва
Мањине у Албанији своје матерње језике не могу да употребљавају службено ни пред државним органима. Права на информисање и школовање на матерњем језику су ускраћена, као и она која мањинама припадају по европским и међународним повељама, почев од могућности да се на пописима становништва тако изјашњавају.
„Сви они су приликом рођења уписани као Албанци. Ако се на попису изјасне другачије, плаћају велике новчане казне. Имена су албанизована, како српска, тако и других заједница“, наводи Чотрић и додаје да ни тамо мањине немају представнике у власти.
Три удружења у Албанији окупљају Србе и спроводе наше интересе. Најзначајније је „Морача-Розафа“, које уз помоћ Србије покушава да организује курсеве српског језика, обнови црквени живот, омогући деци да нашу земљу обиђу, а старијима да се у њој лече.
„Без детаљно регулисаног статуса нема речи о томе да будемо попут Албанаца у централној Србији, који имају право на национални савет који финансира Србија, издавање новина и часописа, радио и телевизијске емисије и школовање, од основне школе до докторских студија, на албанском језику“, истиче Чотрић.
Шта кочи Србе у Словенији
Срби су најбројнија мањинска национална заједница и у Словенији. Према званичним подацима, у тој држави живи око 75 хиљада Срба. Незванично, тај број је много већи, па се претпоставља да нас има око 150 хиљада.
Према наводима потпредседника Националног савета Срба Словеније Данијела Игреца, српска национална заједница важи за најбоље интегрисану у тој земљи. Многи њени припадници су угледни чланови словеначког друштва, успешни политичари, научници, пословни људи, уметници, спортисти и академици.
Упркос томе, Срби ни у Словенији немају статус признате националне мањине. За разлику од Италијана, Мађара и Рома, којих је знатно мање, словеначки закони Србима не гарантују индивидуална и колективна права, попут школовања на српском језику, оснивања сопствених медија или политичких тела и именовања представника у државним институцијама.
Српске заставе на улицама Бањалуке

© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Иако Срба у Словенији има најмање 75 хиљада, немамо статус националне мањине
„Да би Срби у Словенији стекли исти статус као Словенци у Србији, којих је око 10 пута мање, неопходна је промена Устава. За тако нешто у Словенији тренутно не постоји политичка воља. Због тога се ми, представници Срба, већ годинама боримо за усвајање посебног закона, који би нам као другој највећој етничкој заједници у земљи признао бар одређена колективна права“, предочава нам Игрец.
Он напомиње да је први стратешки корак у том правцу начињен 2019, када је, као кровна организација српске заједнице, основан Савез Срба Словеније, чији је циљ обједињавање свих српских друштава и координација њиховог деловања са сврхом очувања идентитета и побољшања положаја нашег народа.
„У сарадњи са институцијама из Србије и Словеније, успели смо да договоримо пројекат допунске наставе српског језика у словеначким школама који креће са реализацијом од октобра“, каже Игрец.
Како живе националне мањине у Србији
У Србији постоји 21 национална мањина. Њих, између осталог, чине Немци, Албанци и Словенци, али и Ашкалије, Буњевци, па чак и Египћани, којих према подацима из 2011. године у Србији има око 13 хиљада, што је угрубо 0.18 одсто укупне популације наше земље.
Статус националних мањина у Србији је уређен законом. Мањине права остварују путем аутономних националних савета, што значи да се држава Србија не меша у њихове одлуке о образовању, информисању и другим важним сферама. Уз то, Србија никада није инсистирала на реципроцитету, односно тражила иста права за наше држављане у другим земљама.
Неке од држава у којима Срби имају статус националне мањине су Хрватска, Мађарска и Румунија.
*************************************************************************************************************************************************************************************************

Да ме модерација не би санкционисала због скраћивања, сматрао сам да скраћени наслов одражава суштину текста и новоотворене теме. Да ли ће иста заживјети или након пар постова отићи у форумска "вјечна ловишта, видјет ћемо.

Само за Славена777, тема је ауторско-неуаторска, рекао бих "комбинована". :lol:

Чланак није епохално откриће, већ сажимање српског питања у региону и шире. Свједоци смо истог кроз бројне друге теме/питања која се готово свакодневно отварају. Примјери су бројни, нпр.: "Избори у ЦГ", гдје видимо како се кроз призму смјене једног од посљедњих диктатора у Европи прелама, провлачи, и злоупотребљава српско питање, тј. плаши "бауком великосрпског националима", "клерофашизма", "нацизма" (:roll: ). Жалосно је што у свему томе здушно учествују поједини припадници српског народа, и људи који су рођени и живе међу Србима, који су успјели да се лично и професионално афирмишу међу тим "бизантинцима", а ипак не пропуштају сваку боговетну прилику да пљуну по Србији, Србима и СПЦ-у. Србија и Срби су криви и кад "кину", али и кад "трпе". Чим се наслути "дашак промјене", на ноге скачу дежурни "грађанисти", "еуропејци", "љевичари", "либерали", "демократе"... уплашени "српским реметилачким фактором". Матрица је увјек иста. Чињенице их не интересују ни најмање. Оно што је "ретроградана" Србија загарантовала националним мањинама у Србији дежурним душебрижницима је увјек мало. Међутим, кад смо свједоци обесправљености и гажења права српског народа, и када се то изнесе на дневни ред, ови хорски "запјевају" против Србије. На безочне примјере насртаја на Србе или неће реаговати (призивање "тракторијада", претње нестанком,хапшењем свештенства, разбијањем ћириличних табла, физичким нападима на Србе...) или ће их правдати наводним српским "греховима" из скорије и даље прошлости. Лудило иде дотле да се нпр. осуђује атентатор на усташког поглавника Павелића. И ако су декларативно "антифашисти", није им мрско да скоче и у његову одбрану јер су на другој страни Срби. Када шиптари на југу Србије постављају табле од стране државе Србије проглашеним терористима, то се не коментарише, када муслимани у БиХ и ЦГ називају школе, улице, постављају споменике и спомен табле муслиманским злочинцима из Другог свјетског рата, исто се не коментарише, али ако Срби затраже изједначавање са другим другим народима у тим истим државама аутоматски постају "великосрби". Кад се негдје завијоре српске заставе, то се тумачи повампирењем "четништва". Међутим изостаје реакција кад у Н.Пазару марширају у зелено униформисане формације доброг муфтије Зукорлића. Не реагује се на споменике Рафаел "витез"Бобану у антифашистичком Сплиту, не реагује се на скрнављење објеката СПЦ-а, не реагује се на положај националних мањина у нпр. Албанији... Зашто то не занима наше/регионалне "грађанисте", зашто се тиме не позабаве "еуропејци", зашто је споран искључиво српски национални интерес?
 
Жалосно је што у свему томе здушно учествују поједини припадници српског народа, и људи који су рођени и живе међу Србима, који су успјели да се лично и професионално афирмишу међу тим "бизантинцима",
sav taj otrov prema nama je jos od stefana nemanje koji je zavrnuo krimokatolike, rim i okrenuo se vizantiji, istoku, a mi od pravovernh postali pravoslavni, ortodoksni
https://www.telegraf.rs/vesti/1336304-da-li-znate-da-je-stefan-nemanja-bio-katolik-evo-i-zasto-foto

zalosno je sto od dnevnopolitickih prepucavanja mi nemamo ozbiljan istorijski pristup nasem srpskom identitetu
 
sav taj otrov prema nama je jos od stefana nemanje koji je zavrnuo krimokatolike, rim i okrenuo se vizantiji, istoku, a mi od pravovernh postali pravoslavni, ortodoksni

Не бих ишао тако далеко у прошлост.
zalosno je sto od dnevnopolitickih prepucavanja mi nemamo ozbiljan istorijski pristup nasem srpskom identitetu
Самосвјестан народ је "опасан". Зато и треба урушити науку, школство, наметнути разне "ријалитије", у први план истаћи проституке, криминалце, ништаљуде и пласирати идеју "узми све што ти живот пружа".
 
Радановић: Бошњаци диригују кризу да истисну Србе и отму им имања у ФБиХ
Мигранстку кризу у БиХ контролише бошњачка политичка елита како би отјерали Србе повратнике и узурпирали српска имања у Федерацији БиХ, упозорио је данас предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Ђорђе Радановић - Фото: РТРС

Ђорђе РадановићФото: РТРС
- Гурају мигранте на Србе повратнике да отму њихову имовину и етнички очисте ентитетску границу, док међународна заједница на то ћути, а не би ћутали да Срби гурају неке проблематичне особе према бошњачким повратницима - оцијенио је Радановић на конференцији за новинаре у Бијељини.
Он је позвао међународну заједницу да дјелује, а власт на нивоу БиХ да преузме контролу над мигрантском кризом, обезбиједи мигрантске центре и контролу кретања лица у њима, да ради на враћању миграната у земље поријекла, нарочито у Пакистан, те да спријечи угрожавање живота и права малобројних српских повратника у ФБиХ.
- Полиција Унско-санског кантона шаље мигранте у српска села, називајући ничијом земљом српска имања уз ентитетску линију, сада их је већ скоро 3.000 и безбједносна су и здравствена пријетња дјеци, женама и старцима који већ тешко преживљавају само од свог рада и без подршке федералне власти са било ког нивоа - рекао је Радановић.
Он је додао да министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић треба да поднесе оставку, ако није у стању да обавља свој посао, уз оцјену да је направио много зла од кад је на овој функцији.
Према ријечима Радановића, диригована мигрантска криза сада директно угрожава опстанак и права 8.000 Срба повратника у ФБиХ.
Уочи локалних избора у БиХ, он је позвао све Србе поријеклом са простора ФБиХ, расељене у Србији и широм свијета, да искористе бирачко право и гласају за било коју српску странку у ФБиХ.
О проблемима српских повратника у ФБиХ говорио је и Дамир Иветић, предсједник Српског удружења Посавског кантона, наводећи да 850 Срба у три локалне заједнице - Оџак, Орашје и Домаљевац/Шамац преживљава од пољопривреде, да нису конститутивни, немају запослења, ни школе за своју дјецу у повратничком селу у којем бар има девет ђака.
Он је позвао владе Републике Српске и Србије да помогну малобројно и обесправљено српско становништво у овом дијелу ФБиХ, гдје је прије рата живјело 6.500 Срба.
Иветић је рекао да се нада промјени на локалним изборима, за које су пријављене и српске листе у општинама Оџак и Домаљевац/Шамац.
Сарајево користи мигранте да протјера Србе, Београд да реагује"
Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да бошњачке власти у Сарајеву и Бихаћу користе мигранте као средство да се протјерају малобројни Срби у Федерацији БиХ и отме њихова имовина, те позива Србију да реагује.

Мигранти -

Мигранти
Линта наглашава да су малобројни Срби безбједносно угрожени и у општинама Сански Мост, Босанска Крупа и Дрвар, у ФБиХ, а да код Срба повратника влада велики страх и узнемиреност за властиту безбједност и безбједност својих имања.
- У српским повратничким селима на подручју Босанског Петровца и Грахова ситуација је веома тешка јер мигранти проваљују у куће и нападају повратнике, а полиција не чини ништа да заштити Србе и српску имовину - навео је Линта у саопштењу.
Ситуација се, напомиње Линта, додатно погоршала када је власт у Бихаћу у априлу направила мигрантски камп у српском селу Липа које је удаљено 30 километара од Бихаћа и у којем се налази више од 1.500 миграната који су у сталном покрету.
Више хиљада мигранта борави изван кампа и крећу се у групама од 20 до 30 људи, наводи Линта и додаје да полиција Унско-санског кантона шаље чак мигранте у српска села, говорећи да српска имања немају власнике и да могу да их слободно користе.
- Мигранти су постали озбиљна безбједносна и здравствена пријетња српским повратницима који се налазе у тешкој материјалној ситуацији јер немају никакву подршку власти - истакао је он.
Линта позива Министарство спољних послова Србије да тражи од власти у Сарајеву да се поштују права малобројних Срба у ФБиХ која су гарантована Уставом и законима и међународним конвенцијама.
Србија се, напомиње он, снажно залаже за поштовање основних вриједности као што су људска права и владавина права а не за једностране акције које угрожавају животе малобројних српских повратника и њихову имовину.
Линта сматра да Србија треба да конкретним мјерама и активностима помогне српске повратнике у општинама Бихаћ, Босански Петровац, Босанско Грахово, Босанка Крупа, Дрвар, Сански Мост који су угрожени од мигранта.
Он је додао да Србија треба и да пошаље снажну поруку да ће бринути о њиховој безбједности и да ће се залагати да слободно живе на својим својим вјековним подручјима.
- Једино право рјешење за српске повратнике у наведеним општинама јесте да се затвори мигрантски центар Липа, да се обезбиједи контрола кретања миграната, да полиција заштити Србе и њихову имовину и да власт у Сарајеву почне да ради на повратку миграната у земље поријекла - сматра Линта.
 
Jeboteee ovi u Srbiji su totalno izgubili osecaj za zdrav razum i logiku.
A sta ste ocekujete od osvedocenih neprijatelja koji vas i dalje ucenjuju i jebu u mozak.
Pa zasto kukate i zalite se kad ih sami molite da vas tako tretiraju mazohisticki im trceci u ruke.
Kad su vas Rusi i kinezi tako zajebavali do koske.
Pa zar vas mame nisu kao decu ucile da se ne druzite sa siledzijama i da idete tamo gde vas oce.
 
Желе да нас затру

Али тврд је орах воћка чудновата... Не сломи га ал зубе поломи

Преживећемо и изаћи из свега још јачи

Tako je !!!

Nova generacija Jačih uveliko edukuje preživelu slabiju populaciju novim vrednostima :worth:

1599552422683.png
 
Ma da, vi svi sa Krdžanije ste doktori nauka i nobelovci... Mi smo glupi, a vi pametni... :hahaha:
Размишљао сам пола минута шта бих ти написао и дођох до закључка да сам све рекао у претходној поруци. Смисао твог битисања овдје је чисто троловање. Имаш тему, ако ти се не свиђа напиши шта је погрешно, шта је полуситина... А шта ти као *ератд урадиш; напишеш "васташе "и "белосвецка завера" и поставиш клиберећи смајли. Зашто? Зашто што си оно напред поменуто. Колики рета*д мораш бити па написати "васташе" и шта то уопште значи? Је ли то покушај спрдње и релативизације усташких злочина? Ефекат твог смрдења на Крсти је 0. Осим ако на тај начин зарађујеш хљеб свој насушни.
 
zato sto mi ne znamo da se za nasa prava borimo zakonski
Јеси ли размишљао да помогнеш Србима/Црногорцима у Албанији да се "законски изборе за своја права"? Вјерујем да би уз твоју помоћ то брзо завршили.
 
Размишљао сам пола минута шта бих ти написао и дођох до закључка да сам све рекао у претходној поруци. Смисао твог битисања овдје је чисто троловање. Имаш тему, ако ти се не свиђа напиши шта је погрешно, шта је полуситина... А шта ти као *ератд урадиш; напишеш "васташе "и "белосвецка завера" и поставиш клиберећи смајли. Зашто? Зашто што си оно напред поменуто. Колики рета*д мораш бити па написати "васташе" и шта то уопште значи? Је ли то покушај спрдње и релативизације усташких злочина? Ефекат твог смрдења на Крсти је 0. Осим ако на тај начин зарађујеш хљеб свој насушни.
Zato što vi sa Krdžanije tako pričate. A koja su vam to molim te prava ikad bila ugrožena? Nikad nijedna? Evo daj ti primjer, koja su tebi prava bila ugrožena? Evo konkretno, daj primjer?
 
Јеси ли размишљао да помогнеш Србима/Црногорцима у Албанији да се "законски изборе за своја права"? Вјерујем да би уз твоју помоћ то брзо завршили.
organizuju se , naprave partijicu , traze pomoc od evropskih institucija

a u crnoj gori se sasvim dobro bore , trebali su da pocnu pre 2000-e, kasne jedno 20 god ali eto.
 
Србе прекрсти, па их искористи! Права српског народа — задња рупа на свирали Европе

05.09.2020.
Пише Стефан Ђурић

Намећу нам да будемо Босанци, санкционишу нас ако се изјаснимо као Срби, забрањују ћирилицу у Хрватској, а веру у Црној Гори под одлазећим режимом... С небројено проблема се суочава српска дијаспора у региону. Иако Србија испуњава европске стандарде према свим мањинама, Срби су често задња рупа на свирали или потпуно занемарени.
У неким земљама смо друга највећа етничка заједница, али то не значи да уживамо иста права, чак ни слична, као и држављани те земље или друге националне мањине, јер нам тај статус није признат или није добро уређен законом.
Мапа српске дијаспоре из 2016. године

© ФОТО : WIKIPEDIA/GASTON28
Мапа српске дијаспоре из 2016. године
Права Срба – задња рупа на свирали
Недавно је председник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић осудио иницијативу друштва „Босански академици“ којом би Босанци у Аустрији постали национална мањина, а коју је подржала партија Социјална Аустрија будућности, истичући да би тај статус требало да добију Турци и бивши Југословени.
Српску заједницу нико није ни питао да се изјасни о томе, иако је у тој земљи након аустријске, најбројнија, са око 300 хиљада људи, од којих пола има аустријски, а друга половина српски пасош.

Срби у Аустрији
Али, за разлику од земаља бивше СФРЈ, Срби, иако у Аустрији нису национална мањина, уживају сва права као Аустријанци. Тако да наш саговорник сматра да им посебан статус и не треба. Једино што би у овом тренутку тражили је да се српски језик уврсти у школе, а ако статус мањине у међувремену постане потребан, Марковић каже да ће га тражити сами.
„Једина мањина која је призната у Аустрији су Роми. Они су признати због свега што је било у Другом светском рату, пружена им је рука због злодела која је њихов народ претрпео“, предочава Марковић и додаје да мањине у Аустрији немају своје представнике у парламенту, као што је то случај у Србији.
С друге стране, члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић сматра да је за Србе у тој земљи боље да буду препознати као национална мањина, јер би онда та држава била у обавези да њихове активности финансира редовно, уместо да за средства конкуришу.
Најгори статус у Албанији
Чотрић се осврће и на ситуацију у Албанији, за коју каже да је једна од земаља у којој националне мањине имају најгори статус, јер не постоји закон који то регулише. То се одражава и на Србе, којих има између 30 и 40 хиљада, претежно на северу земље.
1120690437_0:0:1000:540_1000x540_80_0_0_10ce6522850dc6e0ea158539b8ed40db.jpg.webp

У Албанији санкционишу Србе који се тако изјасне на попису становништва
Мањине у Албанији своје матерње језике не могу да употребљавају службено ни пред државним органима. Права на информисање и школовање на матерњем језику су ускраћена, као и она која мањинама припадају по европским и међународним повељама, почев од могућности да се на пописима становништва тако изјашњавају.

Три удружења у Албанији окупљају Србе и спроводе наше интересе. Најзначајније је „Морача-Розафа“, које уз помоћ Србије покушава да организује курсеве српског језика, обнови црквени живот, омогући деци да нашу земљу обиђу, а старијима да се у њој лече.
„Без детаљно регулисаног статуса нема речи о томе да будемо попут Албанаца у централној Србији, који имају право на национални савет који финансира Србија, издавање новина и часописа, радио и телевизијске емисије и школовање, од основне школе до докторских студија, на албанском језику“, истиче Чотрић.
Шта кочи Србе у Словенији
Срби су најбројнија мањинска национална заједница и у Словенији. Према званичним подацима, у тој држави живи око 75 хиљада Срба. Незванично, тај број је много већи, па се претпоставља да нас има око 150 хиљада.
Према наводима потпредседника Националног савета Срба Словеније Данијела Игреца, српска национална заједница важи за најбоље интегрисану у тој земљи. Многи њени припадници су угледни чланови словеначког друштва, успешни политичари, научници, пословни људи, уметници, спортисти и академици.
Упркос томе, Срби ни у Словенији немају статус признате националне мањине. За разлику од Италијана, Мађара и Рома, којих је знатно мање, словеначки закони Србима не гарантују индивидуална и колективна права, попут школовања на српском језику, оснивања сопствених медија или политичких тела и именовања представника у државним институцијама.
Српске заставе на улицама Бањалуке

© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Иако Срба у Словенији има најмање 75 хиљада, немамо статус националне мањине
„Да би Срби у Словенији стекли исти статус као Словенци у Србији, којих је око 10 пута мање, неопходна је промена Устава. За тако нешто у Словенији тренутно не постоји политичка воља. Због тога се ми, представници Срба, већ годинама боримо за усвајање посебног закона, који би нам као другој највећој етничкој заједници у земљи признао бар одређена колективна права“, предочава нам Игрец.
Он напомиње да је први стратешки корак у том правцу начињен 2019, када је, као кровна организација српске заједнице, основан Савез Срба Словеније, чији је циљ обједињавање свих српских друштава и координација њиховог деловања са сврхом очувања идентитета и побољшања положаја нашег народа.
„У сарадњи са институцијама из Србије и Словеније, успели смо да договоримо пројекат допунске наставе српског језика у словеначким школама који креће са реализацијом од октобра“, каже Игрец.
Како живе националне мањине у Србији
У Србији постоји 21 национална мањина. Њих, између осталог, чине Немци, Албанци и Словенци, али и Ашкалије, Буњевци, па чак и Египћани, којих према подацима из 2011. године у Србији има око 13 хиљада, што је угрубо 0.18 одсто укупне популације наше земље.
Статус националних мањина у Србији је уређен законом. Мањине права остварују путем аутономних националних савета, што значи да се држава Србија не меша у њихове одлуке о образовању, информисању и другим важним сферама. Уз то, Србија никада није инсистирала на реципроцитету, односно тражила иста права за наше држављане у другим земљама.
Неке од држава у којима Срби имају статус националне мањине су Хрватска, Мађарска и Румунија.
*************************************************************************************************************************************************************************************************

Да ме модерација не би санкционисала због скраћивања, сматрао сам да скраћени наслов одражава суштину текста и новоотворене теме. Да ли ће иста заживјети или након пар постова отићи у форумска "вјечна ловишта, видјет ћемо.

Само за Славена777, тема је ауторско-неуаторска, рекао бих "комбинована". :lol:

Чланак није епохално откриће, већ сажимање српског питања у региону и шире. Свједоци смо истог кроз бројне друге теме/питања која се готово свакодневно отварају. Примјери су бројни, нпр.: "Избори у ЦГ", гдје видимо како се кроз призму смјене једног од посљедњих диктатора у Европи прелама, провлачи, и злоупотребљава српско питање, тј. плаши "бауком великосрпског националима", "клерофашизма", "нацизма" (:roll: ). Жалосно је што у свему томе здушно учествују поједини припадници српског народа, и људи који су рођени и живе међу Србима, који су успјели да се лично и професионално афирмишу међу тим "бизантинцима", а ипак не пропуштају сваку боговетну прилику да пљуну по Србији, Србима и СПЦ-у. Србија и Срби су криви и кад "кину", али и кад "трпе". Чим се наслути "дашак промјене", на ноге скачу дежурни "грађанисти", "еуропејци", "љевичари", "либерали", "демократе"... уплашени "српским реметилачким фактором". Матрица је увјек иста. Чињенице их не интересују ни најмање. Оно што је "ретроградана" Србија загарантовала националним мањинама у Србији дежурним душебрижницима је увјек мало. Међутим, кад смо свједоци обесправљености и гажења права српског народа, и када се то изнесе на дневни ред, ови хорски "запјевају" против Србије. На безочне примјере насртаја на Србе или неће реаговати (призивање "тракторијада", претње нестанком,хапшењем свештенства, разбијањем ћириличних табла, физичким нападима на Србе...) или ће их правдати наводним српским "греховима" из скорије и даље прошлости. Лудило иде дотле да се нпр. осуђује атентатор на усташког поглавника Павелића. И ако су декларативно "антифашисти", није им мрско да скоче и у његову одбрану јер су на другој страни Срби. Када шиптари на југу Србије постављају табле од стране државе Србије проглашеним терористима, то се не коментарише, када муслимани у БиХ и ЦГ називају школе, улице, постављају споменике и спомен табле муслиманским злочинцима из Другог свјетског рата, исто се не коментарише, али ако Срби затраже изједначавање са другим другим народима у тим истим државама аутоматски постају "великосрби". Кад се негдје завијоре српске заставе, то се тумачи повампирењем "четништва". Међутим изостаје реакција кад у Н.Пазару марширају у зелено униформисане формације доброг муфтије Зукорлића. Не реагује се на споменике Рафаел "витез"Бобану у антифашистичком Сплиту, не реагује се на скрнављење објеката СПЦ-а, не реагује се на положај националних мањина у нпр. Албанији... Зашто то не занима наше/регионалне "грађанисте", зашто се тиме не позабаве "еуропејци", зашто је споран искључиво српски национални интерес?

Kada sam pogledao naslov teme hteo sad da napisem "a sto bi se neko bavio pravima Srba kad mi sami to necemo da radimo?", a onda sam procitao o potpunom izostanku bilo kakvih prava nacionalnih manjina za Srbe u Albaniji, pa sam za trenutak pomislio da skocim sa terase na glavu.

MI U ALBANIJI NEMAMO NIKAKVA PRAVA, STAVISE ALBANIZUJE SE STANOVNISTVO, A MI NJIMA NA KOSOVU DAJEMO I SAKOM I KAPOM? Hebes mi sve stvarno smo lud narod.

Ne bih vise jer cu da povratim od muke, a i sta da covek na ovako nesto uopste pise. Stvarno smo postali nula od naroda.
 
Zato što vi sa Krdžanije tako pričate. A koja su vam to molim te prava ikad bila ugrožena? Nikad nijedna? Evo daj ti primjer, koja su tebi prava bila ugrožena? Evo konkretno, daj primjer?
Браво! Ово је огроман корак кад си ти **билко у питању. Чак си заборавио окачити смајли.
Сад, ако желиш да те и даље третирају као саговорника, мораш дефинисати питање које си поставио. Нпр. време, простор-држава.
 
Kada sam pogledao naslov teme hteo sad da napisem "a sto bi se neko bavio pravima Srba kad mi sami to necemo da radimo?", a onda sam procitao o potpunom izostanku bilo kakvih prava nacionalnih manjina za Srbe u Albaniji, pa sam za trenutak pomislio da skocim sa terase na glavu.

MI U ALBANIJI NEMAMO NIKAKVA PRAVA, STAVISE ALBANIZUJE SE STANOVNISTVO, A MI NJIMA NA KOSOVU DAJEMO I SAKOM I KAPOM? Hebes mi sve stvarno smo lud narod.

Ne bih vise jer cu da povratim od muke, a i sta da covek na ovako nesto uopste pise. Stvarno smo postali nula od naroda.
Од двадесетих година прошлог вијека Срби и остали у Албанији званично "нестају". Ситуација се није промијенила до данашњег дана, без обзира што је у истој промијењено неколико режима. Данас је Албанија "демократска" држава која тежи евроатланстким интеграцијама. ЕУ "душебрижници" не показују интересовање за питање мањина у Албанији.
 

Back
Top