Quantcast

Prava Srba u ustavu SR Hrvatske 1974.godine i novom ustavu Hrvatske 1990.godine

Ante123

Početnik
Poruka
43
To je najbitnija stvar svake teme .
Ja imam austrogugarske mape kad se Šibenik zvao Srbenik , ali Zagreb nije menjao ime pa nam reci
sta znaci ta veoma stara hrvatska rec Zagreb , nije to Srpski grad vec je vaš i vas naziv ,.
Takve mape ne postoje. Šibenik se nikad nije zvao Srbenik. Nemoj bajke pričat. Hrvatski kralj Petar Krešimir IV je u 11.vijeku osnovao grad Šibenik.
 

Mstislav

Buduća legenda
Poruka
30.987
Usli ste u demokraciju na velika vrata.

85022501_1774627309338088_2439986872366137344_n.jpg
 

Jugoslav Čvarak

Veoma poznat
Poruka
11.846
Još jedna od baljezgarija croata

Današnje teritorije onoga što se naziva hrvatska su iznete iz AU monarhije po osnovu prava naroda . Narodi koji su izmeli te teritorije su Srbi i Hrvati , i svoj suverenitet su predali kruni Karađorđevića , shodno tome Srbi su imali pravo na svoj deo gde su bili etnička večina , a Hrvati svoj deo

Takođe po svim zakonima delo genocida učinjeno za vreme WWII nad Srbima ne dovodi u pitanje teritorije na kojima su Srbi bili većina u momenta izlaska iz AU monarhije

Šta bi Hrvatima pripalo očigledno je

Inače taj AVNOJ to je jedno nelegalno i neligitimno telo na osnovu koga je uzurpirana vlast 1945 godine i suverinitet prenesen sa Krađorđevića na tzv "narod"
Iako nacelno imam rezerve prema tvojim upisima, da se mene pita, bila bi guvernanta pokorene Tudjmanove NDH-zije.
Dodijelio bi ti tu titulu.
Jedino sto bi mi morala obecati je - da ces biti nemilosrdna prema ustaskom nakotu.
Ako bi to bila u stanju, dragom Bogu bi se pomolio za tebe.
 

gost 423947

Elita
Poruka
21.470
Trol provokaciju ?
Ok druže, početnik, nik ti je jеbеnо ante123 ahahahaha upadaš na politiku pretežno srpskog foruma da kažeš da je srpska zemlja samo ona koju su krajišnici na opancima iz srbije doneli.
Upinješ i forsiraš govor koji ni autentični hrvati ne koriste (veruj mi, znam) i hoćeš da te ozbiljno shvate?
Važi
 

Ante123

Početnik
Poruka
43
Ok druže, početnik, nik ti je jеbеnо ante123 ahahahaha upadaš na politiku pretežno srpskog foruma da kažeš da je srpska zemlja samo ona koju su krajišnici na opancima iz srbije doneli.
Upinješ i forsiraš govor koji ni autentični hrvati ne koriste (veruj mi, znam) i hoćeš da te ozbiljno shvate?
Važi
Koji govor ja upinjem i forsiram a da ga ne koriste Hrvati ? O čemu pričaš ? Jesi ti ikada vidila i čula Hrvata ?
 

gost 423947

Elita
Poruka
21.470
Onda je čitav svit na hašišu jer čitav svit zna da u BiH žive Hrvati.
Krenimo od toga šta te ponukalo da otvoriš ovu temu, imam dve vizije

1. Jesi hrvat potkovan nekim znanjem i želeo si korisnicima krstarice da otvoriš oči, očekuješ da ti nakon pročitanog ostave komentar 'brt, tek sad vidimo da si u pravu, srbi nikad nisu imali i ne treba da imaju prava u Hrvatskoj, hvali ti što si ovu dragocenost s nama podelio'

2. Kao Srbin iz Stalaća negde si shvatio da ti dosadno večeras pa si rešio da navozaš likove koji se, krijući se iza nadimka, bore za srpstvo na internetu. Pa što ih ne bi malo ložio

Pitam se pitam koje od ova dva je istina, m?
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
33.876
Krenimo od toga šta te ponukalo da otvoriš ovu temu, imam dve vizije

1. Jesi hrvat potkovan nekim znanjem i želeo si korisnicima krstarice da otvoriš oči, očekuješ da ti nakon pročitanog ostave komentar 'brt, tek sad vidimo da si u pravu, srbi nikad nisu imali i ne treba da imaju prava u Hrvatskoj, hvali ti što si ovu dragocenost s nama podelio'

2. Kao Srbin iz Stalaća negde si shvatio da ti dosadno večeras pa si rešio da navozaš likove koji se, krijući se iza nadimka, bore za srpstvo na internetu. Pa što ih ne bi malo ložio

Pitam se pitam koje od ova dva je istina, m?

Ja tipujem na Stalać
 
Poruka
7.207
Što je smišno ?

:lol:''Мало људи у Србији зна да читава хрватска повијест нема више од 150 година. Тек у другој половини 19. вијека Беч је стварао институције, Ватикан католичио, а католички попови и бечки ђаци измишљали приче из непостојеће хрватске повијести.

Како је у 19. вијеку много Срба студирало у Бечу, студенти из тадашње Хрватске срели су се са јунацима и догађајима из српске прошлости. Један, којем се српска повијест посебно свиђела звао се Иван Кукуљевић Сакцински. Он ће касније заједно са неколицином католичких свећеника измислити низ хрватских краљева, ископати многе лажне налазе… све оно што смо имали прилике гледати у научно-фантастичној серији “Хрватски краљеви”.

Симболи једне нације и државе су грб, химна и застава. Хрватски грб први пут се налази грбовнику у фојничком католичком манастиру, као један од грбова српских земаља цара Душана из 14. вијека. Хрватску химну “Лијепа наша” написао је Србин из Винковаца Јосиф Руњанин. Хрватска застава са распоредом боја црвен-бијели-плави први пут је употребљена као српска застава Сретењским уставом 1835. године, али је забрањена ради протеста Турске. Касније је бан Јелачић ту исту заставу узео за заставу Велике Илирије. Аустрија ју је одмах забранила, да би је касније одредила за хрватску заставу и тако је остало до данас.

Оно што нису украли Србима, Хрвати су измишљали, а често су њихови краљеви настали на темељу сјећања на локалне српске кнезове и жупане, који онда у фантазијама ватиканских фалсификатора постају хрватски краљеви. Један од посебно популарних измишљених краљева је Звонимир. Прича каже да је Звонимир убијен 20.4. 1089. јер су Хрвати одбили његов позив за суђеловање у крсташком рату, а он их је на самрти проклео: “да хиљаду година неће имати владара свог језика!”. Након Звонимирове смрти, Хрватском је завладао мађарски краљ Бела. Хиљаду година касније, кад се клетва испунила дошао је Фрањо Туђман.

Ово је наравно тотална небулоза. Крсташки рат је избио тек 10 година касније и према томе, Звонимир за њега 1089. није могао знати осим ако није био видовит. У разним верзијама Звонимир је убијан и 1059. и 1079., већ према дневно политичким потребама. Како је могуће да народ само тако убије краљ који има своју гарду која га чува? Ко би се уопће усудио убити папиног вазала у папској земљи? Папа би ескомуницирао његове убице и на њих посало војску. Мађарски краљ Бела који је према овој причи завладао Хрватском умро је 30 година прије наводног убиства Звонимира. Заправо се ради о преписаној чешкој легенди о смрти кнеза Већеслава касније познатог као свети Вацлав. Осим тога, Хрвати јесу имали владара који је говорио на њиховом језику, звао се Александар Карађорђевић.

Као доказ постојања хрватског краља Звонимира дуго се наводила тзв. “Башћанска плоча” коју су идеолози хрватства називали “темељним спомеником хрватске писмености” и датирали је у 11. вијек. На тој плочи неки свећеник спомиње краља Звонимира. Плочу је “пронашао” Иван Кукуљевић Сакцински. Међутим, најновије анализе су показале да је плоча фалсификат. Облик и стил плоче немају везе са 11. вијеком. Црква у којој је плоча пронађена грађена је најраније у 14. вијеку у стилу касне романике. Како је плоча кориштена у цркви као преграда, израђена је када и црква. На плочи се налазио неки рељеф преко којег су фалсификатори уклесали садашњи текст. Када је све ово откривено, хрватски су историчари рекли да иако је плоча фаслификат, можда је постојао неки текст који спомиње Звонимира, па је стољећима касније исклесан у плочи. Можда, а можда га је исклесао и ванземаљац.

Један од археолошких проналазака на који су Хрвати највише поносни је крстионица кнеза Вишеслава која је наводно доказ да су Хрвати примили католичанство до 9. вијека. Ту крстионицу је католички свећеник Лука Јелић датирао на почетак 9 вијека., а по њему је она из Нина. Нин је мало мјесто у Крајини, гђе су по њиховим фантазијама столовали непостојећи хрватски краљеви и зато им је било важно да баш тамо постоји нека крстионица. Крстионицу је Муссолини поклонио Павелићу и од тада се чува у Хрватској. Ипак, недавно је водећи хрватски археолог, професор емеритус Никола Јакшић призано да нити је Вишеслав био Хрват, нити та крстионица има везе са Хрватима. Јакишић је након 40 година истраживања закључио да не постоји никакав хрватски споменик из раног средњег вијека и да никакви Хрвати у то доба уопће не постоје на овим просторима.

Крстионица је нађена у 19. вијеку у Венецији. Убрзо за њу сазнају идеолози хрватства. 1911. католички свећеник Лука Јелић пише како је у Нину пронашао темеље те крстионице. Тако је “Вишеславова крстионица” ушла у све хрватске уџбенике. Када су археолози отишли у Нин, схватили су да је Јелић измислио те темеље и да они не постоје. Данас се зна да је крстионица израђена за потребе покрштавања Срба на источној обали Јадрана, крајем 9. и почетком 10. вијека и свако се својим очима може увјерити да на њој стоји уклесано име српског кнеза Војислава, а не Вишеслава који није ни постојао.

Још луђа прича хрватске митолошке хисториографије је она о “персоналној унији” са Угарском. Како су најзападније српске земље биле врло сиромашне, српски владари нису имали претјерани интерес да их бране. Тако су Мађари освојили подручје од Загреба до Задра у 12. вијеку и држали га све док Угарска није пала под турску власт. Хрвати то раздобље називају “Хрватско-Угарским краљевством” и “персоналном унијом”. Кажу да су само имали истог владара као и Мађари, али своју државу. То је као да Срби кажу да су били у Српско-османском царству, персоналној унији и да су са Турцима ђелили само султана. У ту сврху измишљена је тзв. “Пацта Цонвента” која је наводни документ из 12. вијека. Међутим, Пацта Цонвента је писана језиком из 15. вијека, у њој се налази низ грешака, нпр. Коломан се наводи као син Ладислава, а био му је нећак. У мађарским изворима нема спомена о Пацти Цонвенти, нити је ико спомиње прије 17. вијека. Суочени са тим аргументима хрватски повјесничари признају да је Пацта Цонвента фалсификат, али кажу да је можда постојао неки усмени договор са непостојећим хрватским племством. Можда, а можда је постојао о усмени договор са троловима.

Кад им се спомене да се за разлику од Срба никад нису бунили него били вјерни слуге својих окупатора, Хрвати наводе Матију Губца којег је посебно форсирала комунистичка историографија. Наводно је извијесни Матија Губец подигао буну, истјерао угарску војску из Загорја, буна је ипак разбијена, а он окруњен круном од гвожђа и убијен 1573. Да је стварно у то доба неко успио истјерати угарску војску, то би подручје одмах освојили Турци. На попису кметова мађарске породице Хеннyнгх у селу Хижаковец из 1574. спомиње се и Матија Губец, а он је по овој измишљеној причи тада наводно већ годину дана мртав. Заправо се ради о некој локалној тучи у околини Загреба коју је умирило осам војника. Читава легенда је преписана према буни коју је водио Ђерђа Дожа против мађарског племства у Банату.

Шта још рећи о народу који је језик украо Србима, којем је граматику написао Србин Ђура Даничић, народу који није имао ни презимена ни земље, док Срби и у Хасбуршкој монархији и у Османском царству имали своју земљу, а најстрија српска презимена нађена су у Дечанској христовуљи из 1330. године. Чак и иритантни хрватски поздрав “бок”долази од искварене варијанте аустријског њемачког “мајн бокн” што значи “мој наклон”. Када су покатоличени расрбљени сељаци стизали у Загреб они нису разумјели њемачки, па су поздрав “мајн бокн” помјешали са својим “помоз Бог” у конструкцију “бок или бог” која се и данас у Хрватској користи.''


ај сад ти мало читај о хурвацким краљевима :bye:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.