PRAVA LJUBAV I BRAK DO KRAJA ZIVOTA.. STVAR KOJA VISE NE POSTOJI.

Da li se slazete oko ovoga? Da li imate osecaj da nas ova opasna modernizacija zapravo unistava, ili samo iskazuje da zapravo ne mozemo biti monogamni? :)

Tesko. Koncept prave ljubavi je nedavno izmisljen, 18-19. vek, nisam siguran.
Ne unistava nas modernizacija nego nam objasnjava sta se dogadja u nasim telima bioloski i psiholoski proces uparivanja dva coveka.
dvoje mladih moze biti zajedno iz "ljubavi", sto je delom uslovljeno seksualnom zeljom, delom romanticnim pricama uz koje su rasli (knjige,tv itd.) Kasnije se to menja, nivo hormona kod muskaraca opada pa pocinje da razmislja racionalnije a i partnerka mu stari i vise nije privlacna toliko, dok je partnerki cilj da mu rodi decu i tako ga zadrzi za sebe.
Vremenom se naviknu jedni na druge i to je to...

A koliko su zapravo srecni? I koliko njih znas da su zajedno a da nije zbog dece ili lose materijalne situacije?

Ja znam nekoliko primera koji su zajedno baš zato što žele da budu zajedno jer je uvek jedno moglo da ode odnosno imalo je sve finansijke mogućnosti. Nije mi jasno više to povezivanje dece sa brakom pa većina tih brakova, iz ne znam koje veze po redu, je zbog dece ili finansija, zato i traju tako kratko.

Poslednja izmena:
Tesko. Koncept prave ljubavi je nedavno izmisljen, 18-19. vek, nisam siguran.
Ne unistava nas modernizacija nego nam objasnjava sta se dogadja u nasim telima bioloski i psiholoski proces uparivanja dva coveka.
dvoje mladih moze biti zajedno iz "ljubavi", sto je delom uslovljeno seksualnom zeljom, delom romanticnim pricama uz koje su rasli (knjige,tv itd.) Kasnije se to menja, nivo hormona kod muskaraca opada pa pocinje da razmislja racionalnije a i partnerka mu stari i vise nije privlacna toliko, dok je partnerki cilj da mu rodi decu i tako ga zadrzi za sebe.
Vremenom se naviknu jedni na druge i to je to...

Previše ljudi vole da uprošćavaju stvari ako nisu zaista upoznali pravu ljubav ali ajde nije ni to od juče:

fa69299598553485120846be9c0f761cmegaposter-196.jpg

Previše ljudi vole da uprošćavaju stvari ako nisu zaista upoznali pravu ljubav ali ajde nije ni to od juče:

Pazi ne moras verovati meni, ni naucnicima na rec...
Napravi jedan jednostavan eksperiment. Misli na zenu, devojku, simpatiju koju volis jako puno i zapamti kako se osecas, zatim otidji i snizi nivo hormona mastrubacijom.. Odma posle toga pomisli o svojoj voljenoj. Da li osecas ljubav? Ili ti je svejedno i ne osecas nista posebno? Pre ce biti da je ovo drugo ;) Naravno vrlo brzo se organizam vrati u normalu pa su osecaji opet tu.
Kroz ljudsku istoriju brak je bio iz koristi, a muskarac je opstio sa raznim devojkama, sto danas ne moze u braku jel da.. Tek dosta kasnije u 18-19. veku se radja romantizam i ideja vecne i prave ljubavi. To je ideja, nije realnost... Nesto kao religija.

Pazi ne moras verovati meni, ni naucnicima na rec...
Napravi jedan jednostavan eksperiment. Misli na zenu, devojku, simpatiju koju volis jako puno i zapamti kako se osecas, zatim otidji i snizi nivo hormona mastrubacijom.. Odma posle toga pomisli o svojoj voljenoj. Da li osecas ljubav? Ili ti je svejedno i ne osecas nista posebno? Pre ce biti da je ovo drugo ;) Naravno vrlo brzo se organizam vrati u normalu pa su osecaji opet tu.
Kroz ljudsku istoriju brak je bio iz koristi, a muskarac je opstio sa raznim devojkama, sto danas ne moze u braku jel da.. Tek dosta kasnije u 18-19. veku se radja romantizam i ideja vecne i prave ljubavi. To je ideja, nije realnost... Nesto kao religija.

Što mi je simpatično kada se ljudi, koji nisu upoznali ljubav, pozivaju na nauku a tek kada se setim da sam i ja to nekada radio pa citirao celu hebenu hemijsku reakciju (koju sam hvala Bogu više i zaboravio) . Radio sam i to što si naveo u tekstu i NE nije bilo ono drugo :D . Ma da svi brakovi su iz "koristi" i voleti i biti voljen je verovatno nekakva korist čak iako nema nikakvu finansijsku korist a i često u braku bude trvenja i razmirica pa opet prevagne ta čudna pojava zvana ljubav. Opusti se brate idi nađi neku curu i zaljubi se, nekoj da budeš toliko analitičan ne valja po zdravlje.

Poslednja izmena:
A koliko su zapravo srecni? I koliko njih znas da su zajedno a da nije zbog dece ili lose materijalne situacije?
Niko sa strane ne moze da proceni kvalitet necijeg braka niti sta ih drzi zajedno. Ono sto bi nekog drugog rastavilo, nekog drugog upravo drzi na okupu.

Osim toga, zaboravlja se jos jedna vazna stvar, kada govorimo o braku do kraja zivota, rec je o visedecenijskom periodu. Za to vreme brak kao i svi drugi osnosi (a i mi pojedinacno) prolazimo kroz razne oscilacije, tako da se i sam kvalitet odnosa menja i na bolje i na gore tokom vremena.

Ima ljudi koji su srecni u braku do kraja zivota i ako oni kazu da su srecni, mislim da im treba verovati iako nama mozda izgleda da su zajedno iz npr interesa.

Pa verovatno isto onako kako bi ga provodili i da nemaju partnera, samo kvalitetnije, jer u vek imaju drustvo koje im odgovara.
Ima ljudi koji dosadno zive i u mladosti, a i ljudi koji vole i umeju da zive i u starosti.
Bas ti je ta ironija bez veze.

"Ko god zamislja da svako voce sazreva u isto vreme kad i jagode, ne zna nista o grozdju." Paracelzus.

Sve je to lepo i romanticno, ali ne funckionise tako. Da vidim nekog ko je jos uvek sa prvim i jedinim partnerom? Jako, jako retko, mada mozda znam samo jedan primer, a i to mi je sumnjivo nesto, sa obe strane.
I ja sam kao klinac hteo da nadjem devojku, budemo zajedno par godina, skrasim se i to je to, ali ne ide tako.

Mora ljudi da se poklope prvo, na raznim poljima, a to je poprilicno tesko, a realno nece niko da prica samo, dok ne bude siguran da se poklapa na svakom polju. Vi mozete da pricate i zblizavate se bez veze, ali biologija i emocija radi svoje, a i ne mozes da znas da li ce taj neko biti ljuboran, uklopiti se sa tvojim drustvom, porodicom. A i ljudi bas ne znaju sta hoce, a i u vezama treba neko iskustvo, sta raditi, sta ne raditi, upoznati odredjene tipove ljudi, tako da iz prve sve uspe je jako tesko i treba mnogo srece.

Volim ove koji odgovaraju kako je nešto izmišljeno ove ili one godine, ništa nije izmišljeno, prosto se desi, neko glumi a nekome se prosto desi.

A to da je nešto izmišljeno u ovom ili onom veku, to je glupost.

Viđao sam par matorana koji se šetaju za ruke i sedih glava, viđao sam i one od po 30 kako se kolju i vade oči jedni drugima, nema pravila nikakvih.

Ima jedan par, baš stariji, stalno se leti voze zajedno na vespi, idu na more, šetaju se stalno, ali mi je simpatično to kada stave kacige i voze se na vespi, to im je ostalo još iz mlađih dana... I nema šta da ti kažu, vidiš da su srećni.

Da li se slazete oko ovoga? Da li imate osecaj da nas ova opasna modernizacija zapravo unistava, ili samo iskazuje da zapravo ne mozemo biti monogamni? :)

ne slazemo se po mnogim stavkama
malo da cherechimo naslov ..

prava ljubav moze ali ne mora imati veze sa brakom..
definicija "prave" ljubavi ?

modernizacija nas unishtava na razne nachine ukoliko i koliko prihvatimo i dozvolimo to ...prilagodjavanje ? da ili ne ? neminovno? izbor? ponekad.
monogamni nismo i nema tu mnogo priche... mozemo da glumatamo ili stvaramo iluziju monogamije, ali to sushtinski nije tako.. chovek je lovac, a dok je plena nema kraja... apetit je nezasit..
lepe su to priche kad dvoje ljudi ostare zajedno, komplementarni su mnogim stvarima i u savrshenom neskladu zivota oni chine jedinstvenu celinu...
ali , shta se deshava kad snezana umesto jabuke izjede prasice, pepeljuga ode s patuljcima u djir, zver se pretvori u lepotana a lepotica izgubi bajku ...

lepe bile te crno bele fotografije :))

Back