Pratt & Whitney PW1000G - nova "zvezda" medju propulzorima

Tex707

Domaćin
Banovan
Poruka
4.437
P&W je na odlicnom putu da po ko-zna-koji put pokaze da je, pored GE-a, vodeci svetski proizvodjac avionskih propulzora. Posle vec legendarnih JT3 (TF33), JT8 i JT9 namenjenih putnickim i transpotnim avionima, kao i F135, F119 i F100 za vojne avione, P&W se uzurbano priprema da na trziste plasira prvi propulzor nove generacije, geared-fan PW1000G. Pored niza inovacija koje sadrzi, ovo ce biti prvi motor u kome je implementiran reduktor za deo kompresora sa fenskim lopaticama, sto omogucava da se fen okrece razlicitom (manjom) brzinom od ostalog dela kompresora i turbine niskog pritiska.

http://www.pratt-whitney.com/Products/Commercial/PurePower+PW1000G

http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS131185+19-Aug-2009+PRN20090819
 
:dontunderstand: , postoji 5 fenova niskog pritiska ili ovih 5 zupchanika sluzhe samo za redukciju od centralnog do spoljnog ''tochka''?

Ne, postoji samo jedan fen koji se najcesce (kao i u ovom slucaju) sastoji samo od jednog niza kompresorskih lopatica niskog pritiska. Pet zupcanika na slici prenosi obrtni moment sa centralnog vratila (vidljiva je zupcasta spojnica u sredisnjoj supljini) na spoljni zupcasti prsten sa kojim je prvi stepen kompresora (fen) u spoju. Sa slike je ocigledno da se radi o zupcanicima sa kosim zubima, sto garantuje "gladak" prenos - tisina je ovde mandatorna.
 

Back
Top