Pranje nogu - sastavni deo pricesta hristove crkve ili mozda ne?

robivek

Elita
Poruka
17.736
Vecina danasnjih hriscanskih denominacije praktikuje pricest - obred koji je Isus ostavio "u nasledju" svojim ucenicima a s tim i svojoj crkvi u buducnosti i po meni to je sasvim u redu. Lomljenje i uzimanje hleba ukazuje na "lomljenje Isusovog tijela"za sve nas isto kao sto i vino potseca na Njegovu prolivenu krv za sve nas, onako kako nas je Isus zaduzio da cinimo.
Ali ono sto se postavlja kao pitanje jeste ono dali je to sve sto hriscani trebaju praktikovati jer je Isus dao jos jedan nalog kojeg Njegovi ucenici trebaju praktikovati !?
Evo teksta:

Jov.13,2-5.13-15:
"...I po večeri kad već đavo bješe metnuo u srce Judi Simonovu Iskariotskome da ga izda,
Znajući Isus da mu sve otac dade u ruke, i da od Boga iziđe, i k Bogu ide,
Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže;
Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojijem bješe zapregnut..."

"...A kad im opra noge, uze haljine svoje, i sjedavši opet za trpezu reče im: znate li što ja učinih vama?
Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam.
Kad dakle ja oprah vama noge Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugome prati noge.
Jer ja vam dadoh ugled da i vi tako činite kao što ja vama učinih
..."

Isus ovde veoma jasno i precizno daje konkretan nalog sta je to sto ucenici trebaju praktikovati ali koliko je meni poznato,vecinu njih koji se bar deklarativno izasnjavaju da su hriscani ne praktikuju ovaj Isusov nalog ( dakle obred koji je u tehnickom smislu,uspostavljen u istu priliku kao i obred pricest) stoga me zanima koji su razlozi zasto oni to nerade ???
Dali je to mozda suvise prljavo i nehigijenski da se to radi danas ali onda kako je bilo u ono vreme kada ljudi nisu nosili carape,prasnjave terene za koracanje i visoka spoljasna temperatura sto sve u svemu garantuje "izuzetno nezgodan miris"i izuzetno prljava povrsina koze u predelu stopala...!?
Naravno,zanima me i stav onih koji to praktikuju jer je zaista korisno znati zasto to rade.
I na kraju,dali je mozda upravo ovaj obred danas jedan od parametara koji ukazuje na pravu,hriscansku crkvu ( naglasavam "jedan",dakle to nije sve)...!?

nema sad hriscanstva

u srbiji je neko svetosavlje, vise paganizam nego hriscanstvo, slicne su i ostale pravoslavne crkve

katolici su blizi ali su i oni promasili poentu , ljudima su dali vecu moc nego sto to biblija kaze.
Slazem se...ali budimo iskreni do kraja,kako je stanje kod protestanata,bar kod onih koji se ( bar deklarativno) drze principa SOLO SCRIPTURA ?

Slazem se...ali budimo iskreni do kraja,kako je stanje kod protestanata,bar kod onih koji se ( bar deklarativno) drze principa SOLO SCRIPTURA ?
nikakvo , jer je biblija toliko kontradiktorna

da je njeno slepo sledjenje u stvari cistra manipulacija vodja tih zajednica

jer ako ti mozes za istu stvar citirati nekoliko kontradiktorna stiha

onda mozes citirati one koji ti odgovaraju u datoj situaciji

nikakvo , jer je biblija toliko kontradiktorna
Zapravo nije,po meni ona je u potpunom skladu sto ce reci da postoji niz kontinuiteta verskih saveta i instrukcija kroz celog Pisma ali to je vec sira tema...
Konkretno ova tema je mozda jedna od retkih za koja se u startu ocekuje da diskutanti krenu sa iste pozicije pa sad dokle cemo stici ostaje da vidimo.

Poslednja izmena:
nisu hrišćani...
Ovo je ozbiljna tvrdnja ali se bojim da uopste nije daleko od istine.

valjda znaš da je prvi i poslednji pravi hrišćanin umro na krstu...
Ovo definitivno nije tacno jer Isus nije bio hriscanin !!!
On je bio taj kojeg su ucenici sledili,dakle na koga se ugledavali i Njega su propojedali stoga su dobili naziv hriscani.

on je učio ljubavi, a ovi njegovi navodni sledbencii čemu oni uče u svojih milion verskih zajebnica?
Ovo je takodje veoma ozbiljna konstatacija formulisana kao pitanje a koje smatram da treba veoma ozbiljno umisliti sve nas koji se deklarisemo kao hriscani...

Kako god...kakvi su dakle oni na ovom planu,dakle govorim o obredu PRANJE NOGU u sklopu pricesti, ili ako ti vise odgovara - pojasni stanje kod onih "koji su imali bolji start"...sta god pod time budes razumevao...
Ne, ako si već pitao za solo scriptura da nastavim s tim sa drugima imaš manje sličnosti. Dakle anglikanci su prominent I u tom pogledu, duže nego bilo ko od vas. E pa, dovoljno je da se kaže o toj denominaciji da su nastali kad je Henry VIII rešio da promeni ženu a Vatikan mu to nije dozvolio. I onda on lepo osnuje svoju crkvu tj dotičnu i posle je srećno menjao žene uz 200% saglasnosti crkve i radio sve drugo što mu se dopadalo uz njihov amin, ever after... Cvrc na Kubi.

Ne, ako si već pitao za solo scriptura da nastavim s tim sa drugima imaš manje sličnosti. Dakle anglikanci su prominent I u tom pogledu, duže nego bilo ko od vas. E pa, dovoljno je da se kaže o toj denominaciji da su nastali kad je Henry VIII rešio da promeni ženu a Vatikan mu to nije dozvolio. I onda on lepo osnuje svoju crkvu tj dotičnu i posle je srećno menjao žene uz 200% saglasnosti crkve i radio sve drugo što mu se dopadalo uz njihov amin, ever after... Cvrc na Kubi.
A kazes Putin ce ipak lepo "izraditi"amere ??/
Slazem se,on je zaista dobar igrac. Inace i ekonomija mu nije krahirala kako su ostali ocekivali tako da,po meni,taj je lik sasvim ok.
Sto se Nissana tice, planira da upravo ove godine pusti u prodaju EV modela ARIYA ,koji je sasvim ok,mozda ce u pocetku faliti infrastruktura.
A sto se tice sutrasnje prognoze "o koje si pitao",mislim da ce padati kisa... :D

P.S. nego,sto bezis od odgovaranja na predmetno pitanje o obredu PRANJE NOGU izmedju vernika - primetno je tebe u vezi pitanja kojeg sam postavio "nigde nema"vec je tendenciozno spamujes komentarima koji su vezane za temu nesto manje od ovog sto sam ti ja sada "odgovorio" ...!?
Osetio si tanak hled pa ga "junacki"planiras zaobici ? :D

Ja nisam nista spinovao nego sam te pozvao da ocenis stanje kod protestanata ili onih koji su navodno,.bar po tebi, alikonkretno u vezi obreda PRANJE NOGU !!!
Na ovaj moj poziv ti si krenuo sa "jutrasnjom prognozom"( dakle tretirao si temu VAN PITANJA) stoga se proracunaj jos jednom ko je taj koji spinuje...
Nego daj molim te konacno odgovori to sto pita predmetna tema,jel vazi ??? ...

Vecina danasnjih hriscanskih denominacije praktikuje pricest - obred koji je Isus ostavio "u nasledju" svojim ucenicima a s tim i svojoj crkvi u buducnosti i po meni to je sasvim u redu. Lomljenje i uzimanje hleba ukazuje na "lomljenje Isusovog tijela"za sve nas isto kao sto i vino potseca na Njegovu prolivenu krv za sve nas, onako kako nas je Isus zaduzio da cinimo.
Ali ono sto se postavlja kao pitanje jeste ono dali je to sve sto hriscani trebaju praktikovati jer je Isus dao jos jedan nalog kojeg Njegovi ucenici trebaju praktikovati !?
Evo teksta:

Jov.13,2-5.13-15:
"...I po večeri kad već đavo bješe metnuo u srce Judi Simonovu Iskariotskome da ga izda,
Znajući Isus da mu sve otac dade u ruke, i da od Boga iziđe, i k Bogu ide,
Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže;
Potom usu vodu u umivaonicu, i poče prati noge učenicima i otirati ubrusom kojijem bješe zapregnut..."

"...A kad im opra noge, uze haljine svoje, i sjedavši opet za trpezu reče im: znate li što ja učinih vama?
Vi zovete mene učiteljem i Gospodom; i pravo velite: jer jesam.
Kad dakle ja oprah vama noge Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugome prati noge.
Jer ja vam dadoh ugled da i vi tako činite kao što ja vama učinih
..."

Isus ovde veoma jasno i precizno daje konkretan nalog sta je to sto ucenici trebaju praktikovati ali koliko je meni poznato,vecinu njih koji se bar deklarativno izasnjavaju da su hriscani ne praktikuju ovaj Isusov nalog ( dakle obred koji je u tehnickom smislu,uspostavljen u istu priliku kao i obred pricest) stoga me zanima koji su razlozi zasto oni to nerade ???
Dali je to mozda suvise prljavo i nehigijenski da se to radi danas ali onda kako je bilo u ono vreme kada ljudi nisu nosili carape,prasnjave terene za koracanje i visoka spoljasna temperatura sto sve u svemu garantuje "izuzetno nezgodan miris"i izuzetno prljava povrsina koze u predelu stopala...!?
Naravno,zanima me i stav onih koji to praktikuju jer je zaista korisno znati zasto to rade.
I na kraju,dali je mozda upravo ovaj obred danas jedan od parametara koji ukazuje na pravu,hriscansku crkvu ( naglasavam "jedan",dakle to nije sve)...!?
Dečko nemoj da filozofiraš nego mi operi noge ako misliš da ih pereš...čekamo ovde u redu već danima a ti samo pričaš o pranju nogu a ništa konkretno ne radiš.... :D

Da prevedem: tvoja vera je kao i tvoja priča o pranju nogu...Kad je Isus prao noge drugima to je u stvari bio simbol kojim je pokazivao na delu svoju ljubav prema drugima i svoje odsustvo sujete..ne treba nama danas da pretvorimo taj simbolički gest u obredni ritual nego nam treba da budemo ljubav, da živimo ljubav i da potpuno odbacimo sujetu..tako sledimo Isusa a ne ritualno perući noge forumske ili stvarne jedni drugima...

Dečko nemoj da filozofiraš nego mi operi noge ako misliš da ih pereš...čekamo ovde u redu već danima a ti samo pričaš o pranju nogu a ništa konkretno ne radiš.... :D
U redu,ja cu prvo tebi pa onda ti meni,onako kako nas je Isus zaduzio...dakle realno i bukvalno a ne samo da mi figurativno peres noge kao sto si dosad "radio" ( a radio si tako sto kad god ostanes bez cinjenica ti meni "opalis samarcinu" a sad si se vidim osokolio i krenuo si istim putem i na Glasnika...da resis vec jednom te "grlate sektase",jel tako ??? ) :D

Kad je Isus prao noge drugima to je u stvari bio simbol kojim je pokazivao na delu svoju ljubav prema drugima i svoje odsustvo sujete..ne treba nama danas da pretvorimo taj simbolički gest u obredni ritual
Hmmm,kako bese ono...ah da, " ma nemojte kasti"...
Dakle ovo je bila simbolika stoga se ne treba praktikovati a onaj hleb koji se lomio za sve nas i krv koja se prolila takodje za sve nas NIJE BILA SIMBOLIKA pa zato je danas praktikuju gotovo svi nazovi hriscanima...!??? :D
Mislim da se trebas odluciti - ili cemo praktikovati oba simbola ,dakle pricest i obred pranje nogu ili necemo nista jer sve to bila samo simbolika !!??

nego nam treba da budemo ljubav, da živimo ljubav i da potpuno odbacimo sujetu..tako sledimo Isusa a ne ritualno perući noge forumske ili stvarne jedni drugima...
Tako je,slazem se...samo se pitam,jel to trebamo raditi u tvom stilu,da ljude samaramo oko nas,kao sto ti radis ili cemo ipak drzati neke Bibliske standarde !??

Poslednja izmena:
U redu,ja cu prvo tebi pa onda ti meni,onako kako nas je Isus zaduzio...dakle realno i bukvalno a ne samo da mi figurativno peres noge kao sto si dosad "radio" ( a radio si tako sto kad god ostanes bez cinjenica ti meni "opalis samarcinu" a sad si se vidim osokolio i krenuo si istim putem i na Glasnike...da resis vec jednom te "grlate sektase",jel tako ??? ) :D
moram povremeno da vam prodrmam kavez da vidite koliko ste ogrezli u višoj vrednosti koju vam daju vaša uverenja i udaljili se od suštine hrišćanstva

moram povremeno da vam prodrmam kavez da vidite koliko ste ogrezli u višoj vrednosti koju vam daju vaša uverenja i udaljili se od suštine hrišćanstva
A ko je tebe ovlastio da budes "drmac kafeza"pa da ovde demonstriras silu ???
Mozda su te razgalili moderatori pa ti to preslo u naviku...mene recimo temeljno treniraju da budem po PS-u ,ako li se kiselo nasmesim sledi opomena dok ti samaras i javno to priznajes a oni "samo sto nisu uskocili"ali ne tebe da drze nego mene ,da bi ti bolje odradio svoj "posao"...to ti je,solidarnost na djelu ! :D

A koje tebi dao zvanje "drmac kafeza"pa da ovde demonstriras silu ???
budi i ti drmač kaveza...samo moraš prvo da naučiš da ne upadaš u nižu i višu vrednost kad ti neko drugi drma kavez..ja te podučavam kako da se oslobodiš sujete, al si za sad loš đak..
Mozda su te razgalili moderatori pa ti to preslo u naviku...mene recimo temeljno treniraju da budem po PS-u ,ako li se kiselo nasmesim sledi opomena dok ti samaras i javno to priznajes a oni 'samo sto nisu uskocili"ali ne tebi nego mene da drze da bi ti bolje odradio svoj "posao"...to ti je,solidarnost na djelu ! :D
kad te nešto uvredi, imaš opciju "prijavite" ispod posta...

budi i ti drmač kaveza...samo moraš prvo da naučiš da ne upadaš u nižu i višu vrednost kad ti neko drugi drma kavez..ja te podučavam kako da se oslobodiš sujete, al si za sad loš đak..
Mene to ne zanima,ja bi pre da budem hriscanin a ti slobodno budi "drmator" kafeza...

kad te nešto uvredi, imaš opciju "prijavite" ispod posta...
Ja ti ukazujem cisto principijelno a da je to bila opcija mogao bi da mi pokazes pre nego sto si mi opalio samarcinu...
...uuuups,pardon,pravila ocito ne vaze za drmatore,jel tako ? :D

Mene to ne zanima,ja bi pre da budem hriscanin a ti slobodno budi "drmator" kafeza...

Ja ti ukazujem cisto principijelno a da je to bila opcija mogao bi da mi pokazes pre nego sto si mi opalio samarcinu...
...uuuups,pardon,pravila ocito ne vaze za drmatrore,jel tako ? :D
nisam opalio šamarčinu tebi nego tvojoj sujeti...velika je razlika između tebe i tvoje sujete..ili možda misliš da je to isto?

Dakle tako ti to nazivas,kad mene nazoves budalom ili kretenom to je takodje samo moja sujeta nastradala a meni nisto ?
Veoma "kreativno",nema sta... :D
niti sam ikad rekao niti mislim da si budala ili kreten...ti si jako inteligentan, ali kao i većina inteligentnih boluješ od potrebe da imaš veću vrednost i kao mnogi formalni vernici tu višu vrednost izvlačiš iz poznavanja onoga što zoveš božija reč

niti sam ikad rekao niti mislim da si budala ili kreten...
Ja samo samo naveo primer,nisam rekao da si upravo to rekao...

ti si jako inteligentan, ali kao i većina inteligentnih boluješ od potrebe da imaš veću vrednost i kao mnogi formalni vernici tu višu vrednost izvlačiš iz poznavanja onoga što zoveš božija reč
Vec drugi put to naglasavas pa te ovaj put molim da mi direktno odgovoris: zasto se fokusiras na intelegenciju sugovornika umesto na cinjenice koje on iznosi ?
Dali bi mozda lakse prihvatio cinjenice ukoliko ti ih iznese neko za koji smatras da nije previse intelegentan...!?

Osim toga,ja ovde pisem iz razloga sto vidim da su diskutanti zaista pametni ljudi s kojima mi je cast polemizirati i razmenjivati podatke kojima raspolazemo a cudi me kako to do sad nisi i drugima to isto primecivao ??
Dali sam ja ikoga potcenio u razgovoru,mozda omalovazio ili sam se mozda lupao u grudi u stilu "vidji mene pametnoga"...!?
Ako li smatras da jesam iznesi dokaze u prilog ako li ne onda te molim da mi ovo u buduce na govoris,jel vazi ?

Ja samo samo naveo primer,nisam rekao da si upravo to rekao...

Vec drugi put to naglasavas pa te ovaj put molim da mi direktno odgovoris: zasto se fokusiras na intelegenciju sugovornika umesto na cinjenice koje on iznosi ?
Dali bi mozda lakse prihvatio cinjenice ukoliko ti ih iznese neko za koji smatras da nije previse intelegentan...!?

Osim toga,ja ovde pisem iz razloga sto vidim da su diskutanti zaista pametni ljudi s kojima mi je cast polemizirati i razmenjivati podatke kojima raspolazemo a cudi me kako to do sad nisi i drugima to isto primecivao ??
Dali sam ja ikoga potcenio u razgovoru,mozda omalovazio ili sam se mozda lupao u grudi u stilu "vidji mene pametnoga"...!?
Ako li smatras da jesam iznesi dokaze u prilog ako li ne onda te molim da mi ovo u buduce na govoris,jel vazi ?
nema potrebe da sve vidiš kao napad na sebe...ja zaista mislim da si jako inteligentan..i zaista mislim da imaš još da poradiš na oslobađanju od sujete...ne mislim da to što je neko inteligentan znači da ima višu vrednost u odnosu na druge..mada mnogi koji su inteligentni misle da je to tako...svako je inteligentan za ono što mu je bilo bitno u životu..

Back