Praktična primena religije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad sam guglao, hm Estonija navodno ima čak 14% Hrišćana... to se nešto mnogo promenilo od kad sam ja gledao statistiku.
Za Čeŝku sam uboo samo tako: svega 0.7% vernika!!!
Промашио си.
1000008739.png

Ne možeš veru i religiju da upoređuješ sa MLM šemama.

Moja porodica i ja lično nismo fanatici kada je vera u pitanju. Niko me nikada nije primoravao da idem u crkvu i da postim. Mislim na moju porodicu.

Idem u crkvu ne samo kada su veliki praznici. Idem kad poželim. Postim kada želim, tu mislim na hranu.

Što se posta tiče važnije je tokom posta da se uzdržimo loših misli i dela. Važnije je da živimo ispravno u smislu da ne krademo, ne ubijamo, ne činimo zlo.

Ukoliko si ateista, poštujem tvoje stavove. Ali, želim da se poštuju i moji stavovi.

Zanimljivo je što se uoči velikih praznika ( sutra je Bogojavljenje ) pojavljuju ovakve teme na forumima, na Fejsbuku i na mreži X.

To sam odavno primetila.
Lepo od tebe što ti poštuješ moje stavove, i ne vidim ništa čudno jer su logični i apsolutno.

Ali zbog toga ne znači da ja moram da poštujem tvoje stavove? Recimo što moramo da se uzdržimo od loših misli i dela i to baš kad se posti? Što se ne bismo uvek uzdržali od loših misli i dela, odnosno svakog trenutka? Koju to čarobnu moć ima post, osim što se unosi manje holesterola u organizam, jel bi mogla da mi objasniš?

The Czech Republic and France consistently rank as the least religious countries in Europe, with high percentages of people reporting no belief in God or a higher power, alongside other highly secular nations like Sweden, Estonia, and the Netherlands. While the Czech Republic often shows the highest numbers for non-belief (around 37-40%), France also sees a significant portion (around 40%) stating they don't believe in any spirit or life force, making them top contenders for the least religious spot.
Key Indicators of Secularism:
  • No Belief: High percentages of people stating they don't believe in God, a spirit, or a life force (e.g., Czech Republic 37%, France 40%).
  • Atheism/Agnosticism: Significant populations identifying as atheist or agnostic.
  • Low Church Attendance: Low participation in religious services.
Leading Secular Countries (by % reporting NO belief):
  1. Czech Republic: Often cited as the most non-religious, with around 37-40% having no belief.
  2. France: Around 40% report no belief, according to surveys.
  3. Sweden: High numbers (around 34%) with no belief.
  4. Estonia: Another very secular nation, with roughly 29% reporting no belief.
  5. Netherlands: Around 30% report no belief in a higher power.
In summary, the Czech Republic and France are generally considered the most secular or least religious countries in Europe based on survey data.

The Czech Republic and France consistently rank as the least religious countries in Europe, with high percentages of people reporting no belief in God or a higher power, alongside other highly secular nations like Sweden, Estonia, and the Netherlands. While the Czech Republic often shows the highest numbers for non-belief (around 37-40%), France also sees a significant portion (around 40%) stating they don't believe in any spirit or life force, making them top contenders for the least religious spot.
Key Indicators of Secularism:
  • No Belief: High percentages of people stating they don't believe in God, a spirit, or a life force (e.g., Czech Republic 37%, France 40%).
  • Atheism/Agnosticism: Significant populations identifying as atheist or agnostic.
  • Low Church Attendance: Low participation in religious services.
Leading Secular Countries (by % reporting NO belief):
  1. Czech Republic: Often cited as the most non-religious, with around 37-40% having no belief.
  2. France: Around 40% report no belief, according to surveys.
  3. Sweden: High numbers (around 34%) with no belief.
  4. Estonia: Another very secular nation, with roughly 29% reporting no belief.
  5. Netherlands: Around 30% report no belief in a higher power.
In summary, the Czech Republic and France are generally considered the most secular or least religious countries in Europe based on survey data.
2026-01-18_18-15.png

Ajd da pretpostavimo i da 99% ljudi ima vernika u Ceskoj, reci ti meni jel normalno da se ljudi pipkaju sa 3 spojena prsta po celu, ramenima, i pupku, da zmure ocima i mrljmljaju sebi u bradu; Bože pomozi...

Dok pop repuje na staroslovenskom i viče: Gospodi podiluj, gospodi podiluj, goooospoooodiiii poooodiiiiluuuujjjj.....

Ajd da čujem koji je efekat ovih obreda i koja vrednost se stvara, odnosno koja je svrha? Koji je produkt osim placebo efekata?
Drugo pitanje: da li to isto može da se radi i sa WC šolje?
Treće pitanje: da li je isti efekat ako bi pop došao obrijan u patikama i dizel trenerci da preseče kolač i sveti vodicu? Da li je ta vodica iz Presvete bogodorodičine crkve od Majke Trojeručice, ili iz običnog gradskog vodovoda?
Četvrto pitanje: da li one bočice ulja, što prodaju u Tumane za 200 ili 500 din, da li one imaju čarobnu moć kao ono kad Asterix i obelix popiju onaj elixir, ili je to obično zejtinovo ulje Dijamantovo?

Lepo od tebe što ti poštuješ moje stavove, i ne vidim ništa čudno jer su logični i apsolutno.

Ali zbog toga ne znači da ja moram da poštujem tvoje stavove? Recimo što moramo da se uzdržimo od loših misli i dela i to baš kad se posti? Što se ne bismo uvek uzdržali od loših misli i dela, odnosno svakog trenutka? Koju to čarobnu moć ima post, osim što se unosi manje holesterola u organizam, jel bi mogla da mi objasniš?

Zašto ne bi poštovao moje stavove?

Pogrešno si me razumeo. Treba da činimo dobra dela, da ne činimo zlo, ne samo kada se posti već uvek.

Čarobnu moć koju ima post? Ne, ne radi se o unosu manje holesterola.

Uzdržavanje od mrsne hrane je deo posta. To nije nikakva dijeta.

Evo da otvorim još jednu temu, jer vidim da su prve dve. koje sam otvorio u podforumu 'Politika' , sasvim solidno prošle, odnosno aktivno se raspravlja. Zato me zanima vaše najiskrenije mišljenje ovde. Napominjem da mi namera nije da IKOGA UVREDIM, dakle ovo nije vređanje, ovo je samo moj subjektivni stav.

Crkva i religija su u Srednjem Veku možda odigrale ključnu ulogu za vreme Turaka, okupljavši narod pravoslavne veroispovesti pod istom zastavom praktično. Onda slave (ne znam da li ste znali da su one nastale za vreme Turaka?), za koje nas Turci nisu dirali, su bile odlične prilike za kovanje zavera protiv Turaka pa i ustanaka na kraju krajeva. Ali... to je Srednji Vek, društvo se rapidno razvijalo od tad.
Dobili smo nezavisnost, oslobodili smo se od Turaka, Nemaca, Austrougara... Komunisti su praktično zabranili religiju i crkve, ali narod nije gubio veru u istu. Pripadnost veri i religiji je posebno doživela expanziju za vreme ratova u Bosni i Hrvatskoj, gde je nacionalizam bio dominatan.
Ali, sva sreća, došlo je moderno doba, postali smo 'demokratsko' a i 'kapitalističko' društvo koje nam nameće Amerika koja je maximalno iskomercijalizovala katoličku veru, dajući Deda Mrazu i Irvasima da piju koka-kolu, da ne pominjem da je fokus na poklonima odnosno na potrošnji (te secret Santa, te Black Friday, te Halloween... slavićemo mi i Tenksgiving dej i fort džulaj živi bili pa videli).

Uglavnom, šta sam hteo da kažem, evo moje mašte šta bih ja uradio sa religijom i verom da sam vlast:

- Eliminisao bih sav inventar, materijal i rekvizite (krstače, mantije, ikone, sveće,,,) koje imaju bilo kakve veze sa religijom, obredima i tome slično!
- Svu crkvenu i popovsku bolumentu bih raspustio! Dakle kod mene bi nezaposleni ostali i patrijarh i svi popovi i kaluđeri i monahinje.... Apsolutno svi koji imaju bilo kakve veze sa crkvom i religijom, odnosno koji su do tada širili uticaj iste. Dakle, gospoda bi bila dužna da se bavi nekim poštenim poslom i DA PLAĆAJU POREZ kao mi ostali smrtnici
- Najbitnije crkve tipa Hram Svetog Save, bih pretvorio u turističke atrakcije, prodavao suvenire ispred za strane, kao podsetnik na nekadašnju religiju i kao divljenje arhitetkonskoj i građevinskoj struci. Apsolutno se ovo isto odnosi i na rakete sa vuvuzelama (čitaj džamije)
- Ostale crkve bih pretvorio u Sigurne Kuće ili Skloništa ili Narodne Kuhinje ili možda čak i štale i obore.... Trudio bih se da im nađem neku praktičnu primenu, umesto što bih ih minirao i srušio
- Dozvolio bih interne slave u privatnoj režiji, ali nikako javno ispoljavanje besmislenih obreda
- Polivanje svetom vodicom, venčavanje u crkvi, sećenje kolača, zamajavanje liturgijom.... bih potpuno izjednačio sa veštičarenjem i nadrilekatstvom. Odnosno ista bi bila krivična odgovornost za krštenja i parastose isto kao kad biste pisali 3 šestice ili žrtvovali mačku ispred nekog tamo 'đavola' kao što neke sekte rade! Dakle sve te rituale bih sveo pod sektaškim delovanjem
- Veronauku bih apsolutno zabranio u školama, ali bih osnovne delove svake religije uveo u predmete poput Istorija ili Poznavanje Društva, da se deca obrazuju kako se nekad narod vodio ritualima i ostalim stvarima. Korisno je znati
- Umesto nauke, uveo bih predmet 'Prevare i prevencija' i to u toku svih 12 godina školovanja, jer ima materijala na pretek! Naravno poseban akcenat bi bio na crkvena učenja i to iz svih religija a najviše iz Hrišćanstva

Trenutno ima 2 dobre stvari oko Religije:
- Slobodan dan
- Bar se tad većina nas, kao i nefunkcionalne familije, okupimo da jedemo, ločemo, veselimo i diskutujemo pa i svađamo oko raznih stvari

Primećujem pad podrške Crkvi ali mislim da smo i dalje daleeeeeko od nivoa Češke ili Estonije pa i Kine, gde nema ni 3% vernika, ali idemo u tom pravcu, to je evidentno.
Nema ovde rasprava, ovde je prakticna primena religije, pljuvanje, blacenje, vredjanje i laganje o drugim verujucima koji nisu u tvom klubu.
Jer tako praktikuju svoju religiju i na taj nacin teraju sve druge religije da ne bi mogli da pricaju o svojoj.
A onda sebe tapsu po ramenu da su oni ona prava jer su sve druge odpljuvali.
Religija se ne dozivljava vise kao vera vec kao nacija.
I onda svaka razlika od zvanicne, se dozivljava kao napad na naciju.
Svaka diskusija oko navidno zvanicne je napad na naciju.

Poslednja izmena:
1000478132.png

Slika postavlja provokativno pitanje: „Koja je razlika između religije i bajke?“
Poenta nije u tome da se ljudi koji veruju ismeju, već da se ukaže na mehanizam verovanja.

Bajka je priča za koju unapred znamo da je simbolična, izmišljena i namenjena deci ili zabavi. Ne traži da joj se pokorimo, ne zahteva vernost, ne deli ljude na „prave“ i „pogrešne“, niti utiče na zakone, politiku ili tuđe živote.

Religija, s druge strane, često koristi iste narativne elemente: čuda, natprirodna bića, nagrade i kazne, izabrane ljude, greh, iskupljenje. Razlika je u tome što se te priče predstavljaju kao doslovna istina, zahtevaju veru bez dokaza i često postaju osnova za autoritet, moralne norme i društvenu kontrolu.

Problem ne nastaje u ličnom verovanju, već u trenutku kada se mitologija institucionalizuje – kada priča prestaje da bude simbol i postaje pravilo za sve. Tada bajka više nije bezazlena, jer počinje da utiče na obrazovanje, slobodu mišljenja, nauku i međuljudske odnose.

Drugim rečima:
bajka zna da je bajka, a religija insistira da nije.

Slika ne govori da su vernici loši ljudi, već postavlja pitanje:
šta se dešava kada odrasli ljudi nastave da žive po pričama koje nikada nisu smele da prerastu metaforu?

Ajd da pretpostavimo i da 99% ljudi ima vernika u Ceskoj, reci ti meni jel normalno da se ljudi pipkaju sa 3 spojena prsta po celu, ramenima, i pupku, da zmure ocima i mrljmljaju sebi u bradu; Bože pomozi...

Dok pop repuje na staroslovenskom i viče: Gospodi podiluj, gospodi podiluj, goooospoooodiiii poooodiiiiluuuujjjj.....

Ajd da čujem koji je efekat ovih obreda i koja vrednost se stvara, odnosno koja je svrha? Koji je produkt osim placebo efekata?
Drugo pitanje: da li to isto može da se radi i sa WC šolje?
Treće pitanje: da li je isti efekat ako bi pop došao obrijan u patikama i dizel trenerci da preseče kolač i sveti vodicu? Da li je ta vodica iz Presvete bogodorodičine crkve od Majke Trojeručice, ili iz običnog gradskog vodovoda?
Četvrto pitanje: da li one bočice ulja, što prodaju u Tumane za 200 ili 500 din, da li one imaju čarobnu moć kao ono kad Asterix i obelix popiju onaj elixir, ili je to obično zejtinovo ulje Dijamantovo?
Nemam ništa protiv tvog stava osim da poštuješ drugačije običaje. Nego me zanima u šta ti veruješ ili znaš? Ko je i kako sve stvorio. Pošto znamo da nije običan čovek napravio ni čoveka ni zemlju ni svemir.

Pogledajte prilog 1848843

Slika postavlja provokativno pitanje: „Koja je razlika između religije i bajke?“
Poenta nije u tome da se ljudi koji veruju ismeju, već da se ukaže na mehanizam verovanja.

Bajka je priča za koju unapred znamo da je simbolična, izmišljena i namenjena deci ili zabavi. Ne traži da joj se pokorimo, ne zahteva vernost, ne deli ljude na „prave“ i „pogrešne“, niti utiče na zakone, politiku ili tuđe živote.

Religija, s druge strane, često koristi iste narativne elemente: čuda, natprirodna bića, nagrade i kazne, izabrane ljude, greh, iskupljenje. Razlika je u tome što se te priče predstavljaju kao doslovna istina, zahtevaju veru bez dokaza i često postaju osnova za autoritet, moralne norme i društvenu kontrolu.

Problem ne nastaje u ličnom verovanju, već u trenutku kada se mitologija institucionalizuje – kada priča prestaje da bude simbol i postaje pravilo za sve. Tada bajka više nije bezazlena, jer počinje da utiče na obrazovanje, slobodu mišljenja, nauku i međuljudske odnose.

Drugim rečima:

šta se dešava kada odrasli ljudi nastave da žive po pričama koje nikada nisu smele da prerastu metaforu?

A sta je sa onima koji misle da su to price i metafore a ne znaju da vernici ne veruju jer su procitali nesto negde, vec zato sto imaju zivo natprirodno iskustvo vere ?

Zašto ne bi poštovao moje stavove?

Pogrešno si me razumeo. Treba da činimo dobra dela, da ne činimo zlo, ne samo kada se posti već uvek.

Čarobnu moć koju ima post? Ne, ne radi se o unosu manje holesterola.

Uzdržavanje od mrsne hrane je deo posta. To nije nikakva dijeta.
Ja tebe poštujem kao čoveka i kao sagovornika. To što si moderator, ne moram da poštujem, ali moram da poštujem pravila ponašanja, to da.
Ja te pitam kakve veze ima činjenje dobrih ili loših dela sa postom?

Druga stvar: ko je to odlučio koja je hrana za post a koja nije? Što recimo svinjsko meso nije posno, riblje mesto jeste posno - gde je tu logika?

Uzdržavanje od mrsne (ko je to uopšte definisao? Jel' taj neki nutricionista) je deo kog posta? Koji je taj što je definisao da je post to i to i da treba da se posti, i da to ljudi treba da prihvataju? Zašto bih ja baš tu hranu morao da poštujem? Zar nije kompetentniji doktor gastroenterolog možda, da ne samo meni nego svima nama odredi šta je dobro za jetru, želudac, krvnu sliku...? Ili u tom Crkvenom svetu se nekim čudom popovi bolje razumeju od doktora i školovanih medicinskih radnika?

Nema ovde rasprava, ovde je prakticna primena religije, pljuvanje, blacenje, vredjanje i laganje o drugim verujucima koji nisu u tvom klubu.
Jer tako praktikuju svoju religiju i na taj nacin teraju sve druge religije da ne bi mogli da pricaju o svojoj.
A onda sebe tapsu po ramenu da su oni ona prava jer su sve druge odpljuvali.
Religija se ne dozivljava vise kao vera vec kao nacija.
I onda svaka razlika od zvanicne, se dozivljava kao napad na naciju.
Svaka diskusija oko navidno zvanicne je napad na naciju.
Izvini, gde sam ja to pljuvao, vređao, blatio možda jesam, a gde sam LAGAO o drugim verujućima? Nađi mi jednu laž i neistinu da sam napisao??
Koja je to moja religija? Ajde baš da te čujem. Ako si čitao moje postove, mogao si jasno da vidiš da je religija najveća prevara u istoriji čovečanstva!
Ja nemam svoju religiju, i nema šta drugi da mi tapšu. Moj je cilj da moju sugrađani ne budu zatucani kao muslimani sa Kuranom, da nemaju nikakvu kritičku misao.
Religija kao nacija??? Druže, jel ti znaš uopšte šta je religija a šta nacija?
Koga sam ja to napao, i koju naciju sam napao??
Svaka diskusija ima za cilj da se nauči nešto novo, ubedi sagovornika gde i zašto greši i da se ljudima prošire vidici

Pogledajte prilog 1848843

Drugim rečima:

BRAVO!!!

Apsolutno, ali apsolutno ti je svaka na mestu!!!

Koje je to iskustvo? Je l' može da se dokaže naukom ili matematikom? Znači bitno je da se dokaže LOGIKOM.
To je licno iskustvo.
Moras licno da ga steknes.
Duh sveti deluje kroz tebe svaki dan.
A Duh sveti je Bog a Bog ne moze da se ogranici nekom formulom itd.
Svaki dan natprirodno iskustvo.
E sada ako ja tebe lazem?
A onda lazemo nas gomila?
E sada nam ti logikom ili formulom objasni zasto bi te recimo lagali?

Nemaju svi vernici to iskustvo jer vecina i nisu vernici, oni pricaju samo o tome jer je trenutno mididerno.
Vera je trenutno postala moda i nacionalizam.
Ali ne praktikuju, to ces videti kakvi su.
Na primer te vernike u tvojoj okolini.
Ali oni koji praktikuju, to je moguce samo pomocu Duha svetoga.
Inace niko sam od sebe ne moze da praktikuje veru.
Moze da prica o tome, a onda gledaj kako vredja druge vernike i to ti pokazuje da ne praktikuje vec samo prica.
Jer je iz komunizma presao za drugi tim i sada samo navija.
Mnostvo su samo navijaci a ne igraci.
Ok, neki slave redovno slavu, ali to nema veze sa hriscanstvom.
Slava je ubacena u hriscanstvo.
Kao kada na ficu stavis recimo znak VW.
Slava je lepa tradicionalna vrednost.
Najesti se i napiti moze svako.

Nemam ništa protiv tvog stava osim da poštuješ drugačije običaje. Nego me zanima u šta ti veruješ ili znaš? Ko je i kako sve stvorio. Pošto znamo da nije običan čovek napravio ni čoveka ni zemlju ni svemir.
Neću da poštujem druge običaje, ako nemaju veze s vezom, pogotovu što se to suptilno nameće kao jedino ispravno, a ko ne razmišlja tako, taj je satanista, loš čovek...

Ja verujem U SEBE, u bolju budućnost za sebe i svoju porodicu, koju ću uspeti da izgradim svojim postupcima uz malo sreće povoljnih spoljašnjih okolnosti na koje teško da mogu da utičem.

Od kud ti znaš ko je i kako sve stvorio? Koji to MI ZNAMO da neko tamo nike napravio čoveka i svet i svemir? Od kud vi vernici znate, ko vas kvalifikuje za to???
Jel vas kvalifikuje možda što se pipkate sa 3 prsta u crkvi? Jel ste to 'saznanje' možda platili dajući pare na prljave ikone, pa iste još te ikone ljubili usnama šireći dalje eventualno zarazu ako i nekog čoveka poljubite? Jel' ste vi to platili tako što ste ćušnuli pare u one sanduke za Presvetu Bogorodicu, za mošti kralja Milutina ili Dragutina.... Jel njihove kosti od posebnog materijala možda u odnosu na druge mrtvace? Ili ste platili parama koje vise o badnjak? Ono je bre gore nego kad zalepiš pevaču na znojavo čelo na svadbi!!!

A u šta ja to verujem druže? Šta pokušavaš da kažeš? Jel ja moram da verujem u nekog Boga, kravu ili šta li već? Jel' to obavezno?

Ja moram tebe da pitam, jel si ti pismen pre svega? Jel znaš ti da sastaviš prosto-proširenu nedvosmislenu rečenicu?
Ne postoji covek koji ne veruje , pa ni ti.
Malopre si rekao da verujes u sebe.

Hoces li dakle verovati u sebe kada budes umirao?U sta ces onda verovati?

To je licno iskustvo.
Moras licno da ga steknes.
Duh sveti deluje kroz tebe svaki dan.
A Duh sveti je Bog a Bog ne moze da se ogranici nekom formulom itd.
Svaki dan natprirodno iskustvo.
E sada ako ja tebe lazem?
A onda lazemo nas gomila?
E sada nam ti logikom ili formulom objasni zasto bi te recimo lagali?

Nemaju svi vernici to iskustvo jer vecina i nisu vernici, oni pricaju samo o tome jer je trenutno mididerno.
Vera je trenutno postala moda i nacionalizam.
Ali ne praktikuju, to ces videti kakvi su.
Na primer te vernike u tvojoj okolini.
Ali oni koji praktikuju, to je moguce samo pomocu Duha svetoga.
Inace niko sam od sebe ne moze da praktikuje veru.
Moze da prica o tome, a onda gledaj kako vredja druge vernike i to ti pokazuje da ne praktikuje vec samo prica.
Jer je iz komunizma presao za drugi tim i sada samo navija.
Mnostvo su samo navijaci a ne igraci.
Ok, neki slave redovno slavu, ali to nema veze sa hriscanstvom.
Slava je ubacena u hriscanstvo.
Kao kada na ficu stavis recimo znak VW.
Slava je lepa tradicionalna vrednost.
Najesti se i napiti moze svako.
Ček ček ček malo.... Jel i ti stvarno veruješ u nekog Svetog Duha ili.... Sad te nisam razumeo?
Meni ovo deluje kao da si član Jehovinih Svedoka ili neke setke?

Molim te DEMANTUJ ME!! Baš sam te lepo nahvalio

Ček ček ček malo.... Jel i ti stvarno veruješ u nekog Svetog Duha ili.... Sad te nisam razumeo?
Meni ovo deluje kao da si član Jehovinih Svedoka ili neke setke?

Molim te DEMANTUJ ME!! Baš sam te lepo nahvalio
Kako ti hoces samnom da pricas o veri i da vodis diskusiju a pripisujes Duha svetoga J Svedocima???

Kraj duskusije.
O cemu da pricamo injis da me demantujes druze kada ti nemas znanje?

Ne postoji covek koji ne veruje , pa ni ti.
Malopre si rekao da verujes u sebe.

Hoces li dakle verovati u sebe kada budes umirao?U sta ces onda verovati?
Jel si ti neki književnik?

Verujem u sebe, jel to možda nešto loše? Ali ja nisam Bog i ja sam svestan toga, ali naravno da sam sebi najbitniji, to je prirodno.

A što se vi vernici uporno vatate za tu smrt? Čekaj, jel si ti možda pred samoubistvom pa se pitaš kako izgleda smrt, ne razumem? Ko normalan želi da razmišlja o smrti, valjda svi želimo da živimo zar ne?

U šta ću da verujem, nakon smrti??? Druže jel tebi dobro??

Kako ti hoces samnom da pricas o veri i da vodis diskusiju a pripisujes Duha svetoga J Svedocima???

Kraj duskusije.
O cemu da pricamo injis da me demantujes druze kada ti nemas znanje?
Šta kraj diskusije? Naravno da nije kraj diskusije!
Sva sreća ne moram da budem obrazovan za religiju, apsolutno je dovoljno ono što si ti napisao za bajke i verujuće, ono je zaista tačno. Ali, druže ti nakon toga ubacuješ SVETOG DUHA??? Jel ti vidiš da sam sebi kontriraš? Ja verujem da ti se vernici smeju samo tako. Ovamo pričaš o bajkama, kako priče iz Biblije i Kurana ne postoje a ovamo odjednom dovodiš Svetog Duha? Reci mi molim te, koliko je taj Baja visok, koliko ima kila, jel strejt, jel navija za Zvezdu ili Partizan...

A za Jehovine Svedoke sam lupio, jer oni imaju totalno izopačeno shvatanje Hiršćanstva, ne za 180 nego za 270 stepeni! Oni bre rođenu majku ni dete ne bi spasili na samrti da treba da se uradi transfuzija krvi, eto za toliko znam!

Šta kraj diskusije? Naravno da nije kraj diskusije!
Sva sreća ne moram da budem obrazovan za religiju, apsolutno je dovoljno ono što si ti napisao za bajke i verujuće, ono je zaista tačno. Ali, druže ti nakon toga ubacuješ SVETOG DUHA??? Jel ti vidiš da sam sebi kontriraš? Ja verujem da ti se vernici smeju samo tako. Ovamo pričaš o bajkama, kako priče iz Biblije i Kurana ne postoje a ovamo odjednom dovodiš Svetog Duha? Reci mi molim te, koliko je taj Baja visok, koliko ima kila, jel strejt, jel navija za Zvezdu ili Partizan...

A za Jehovine Svedoke sam lupio, jer oni imaju totalno izopačeno shvatanje Hiršćanstva, ne za 180 nego za 270 stepeni! Oni bre rođenu majku ni dete ne bi spasili na samrti da treba da se uradi transfuzija krvi, eto za toliko znam!

Ma religije jesu iluzija, dogma i indoktrinacija. Ali mene zanima tvoje iskreno mišljenje ko je stvorio tebe, tvoje, život, planetu, svemir?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back