PRAKTICA MTL 5 B

maragogipe

Zainteresovan član
Poruka
115
Drugari,posle par god koriscenja idiot aparata i slikanje mobilnim tel.resih da uzmem aparat od mojih roditelja koji je prakticno bio zaboravljen u ormanu,cak je i ime aparata bilo zaboravljeno :( ..prvo da kazem da se nadam da nema nekih slicnih tema pa da mi moderatori ovo obrisu,a ako i ima ja ih molim da sacekaju da mi profesionalci i poznavaoci prvo objasne kako sa njim da rukujem a posle ako treba ..FIK.. i brisite.:)
mene zanima posto stvarno neznam ni kako da podesim MA ZAPRAVO neznam ni sta je sta na njemu znam da je blenda-heh blenda ali sta-kako pa ove brojeve itd itd..ne zamerite neznanju ali stvarno eto kao da mi je u ruke motor svemirskg broda..sta je sta na aparatu pun je tockica ,brojeva i nekih podizaca-joooj..nam da je lakse nekom da mi napise da potrazim po googlu ali..ovako ce mi svakako lakse pomoci,ako zele,I NE ZAMERITE jer cu ja ovde stalno zapitkivati al se ipak nadam da cu shvatiti brzo
znaci sve mi recite-koji film ide u njega,prvenstveno mi treba za slikanje pasa i prirode
pozz svima

bakyy

Aktivan član
Poruka
1.788
nemoj da se ljutis ali to je verovatno mnogo komplikovano za tebe i ne moze se tek onako ispricati na forumu i jos nauciti,
odvoj 100 e i kupi solidan digitalac koji ima osim automatike i manuelna podesavanje pa uy slikanje i brisanje neuspelih pokusaja i neku knjigu uci osnove fotografije, a sa automatikom ces imati i zadovoljavajuce fotografije
pozz

milsu

Ističe se
Poruka
2.538
3878260931_d66aab7d39.jpg

Пошто смо имали сличан фотоапарат, дакле овако. Апарат. Полуга горе десно служи за померање филма за нову фотографију. Точкић поред ње служи за подешавање времена експозиције. Већи број значи краћу експозицију, ознака "250" на пример значи експозицију од 1/250 секунде. Када тај точкић подигнеш и окрећеш, тако подешаваш осетљивост филма у старом ДИН или новом АСА систему. Сваки филм има своју АСА/ДИН ознаку на себи. На врху је шина за блиц. Лево је точкић за премотавање испуцаног филма назад у касету. Црно четвртасто дугме напред служи за укључивање светломера. Када га притиснеш и погледаш кроз тражило, видећеш казаљку која иде горе-доле. Када је казаљка на средини, значи да је комбинација експозиције и отвора бленде добро подешена. Округло дугме поред је окидач. Њега притиснеш када хоћеш да експонираш филм, то јест да направиш слику. Претпостављам да је полугица испод кочница за филм. Када је отпустиш, можеш да убациш нови филм у апарат. Када је затегнеш до краја, онда филм може да се помера за нову фотографију. Када испуцаш цео филм, откочиш ову полугу и онда премоташ филм назад у касету. Са доње стране апарата требало би да имаш округли отвор за батерију. Филм убацујеш тако што подигнеш точкић за премотавање филма назад у касету, тада се позади отворе врата за филм. Објектив. Точкић позади служи за подешавање отвора бленде. Већи број значи мањи отвор. Точкић напред служи за подешавање фокуса. Када погледаш кроз тражило и помераш точкић за фокусирање, видећеш да слика постаје оштрија или замућенија. Када је објекат/субјекат који сликаш максимално оштар, и када се две половине слике у кругу на средини споје, то значи да си фокусирао исправно и можеш да направиш слику. Толико за почетак, питај даље ако те још нешто занима. Имаш у рукама фантастичан фотоапарат. Можеш да користиш било који 35 милиметарски филм, најбоље да испробаш више врста и онда одлучиш који ти највише одговара.