Quantcast

Praksa u programerskoj firmi

Sizif

Buduća legenda
Poruka
33.934
Sve zavisi, postoji plaćena i neplaćena praksa. Mi primamo na obe pozicije, plaćena praksa je obično rezervisana za studente završnih godina ETF-a, PMF-a i sl, i oni primaju platu, za njih se uplaćuju doprinosi, i vode se kao zaposleni.
 

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.145
Pozdrav svima. Interesuje me da li se praksa kao takva podrazumeva kao radni odnos, čak recimo i da nije plaćena. Da li se na birou za zapošljavanje vodim kao zaposlen ili ne?
Sve zavisi, postoji plaćena i neplaćena praksa. Mi primamo na obe pozicije, plaćena praksa je obično rezervisana za studente završnih godina ETF-a, PMF-a i sl, i oni primaju platu, za njih se uplaćuju doprinosi, i vode se kao zaposleni.
Praksa i probni rad su potpuno dve razlicite stvari.

Kada je rec o praksi potpisuje se ugovor o strucnom usavrsavanju i osposobljavanju i to se ne vodi kao zaposlenje iako ce u mnogim slucajevima praktikant raditi i imati sve obaveze kao i zaposleni. U slucaju da praksa nije placena firma nece placati nikakve doprinose na praktikanta, ako naknada postoji onda se razlikuju dve situacije, ako je naknada niza od minimalne plate onda se doprinosi za PIO fond uplacuju na iznos minimalne plate ako je naknada veca od minimalne plate onda se doprinosi za PIO uplacuju u skladu sa visinom naknade ali se ovi doprinosi drugacije obracunavaju u odnosu na obracun koji se radi za zaposlene odnosno doprinosi su mnogo nizi. Praktikantu ne tece radni staz i nema prava koja imaju ostali zaposleni po zakonu o radu jer praktikant nije zaposleno lice i na birou se i dalje vodi kao nezaposlen, odnosno nema zdrastveno osiguranje i poslodavac nije u obavezi da garantuje minimalnih 20 dana odmora vec moze definisati i 0 dana odmora u samom ugovoru o strucnom usavrsavanju i osposobljavanju. Vecina banaka trazi za bilo koji veci kredit minimum 1 godinu radnog staza pri tome se rad pod ovim ugovorom ne racuna kao radni staz.
Neke firme (jako mali broj u Srbiji, mozda cak i jednocifren broj) primaju praktikante pod drugim uslovima odnosno daju ugovor o zaposljavanju sa klauzulom o probnom radu, na primer u duzini od 6 meseci, tada praktikant ima sva prava kao zaposleni i ovo se racuna kao radni staz i ostvaruje sva prava kao i zaposleni odnosno ima zdrastveno osiguranje i obavezan odmor u duzini od minimum 20 dana. U ovom slucaju se ne moze ugovoriti rad bez plate i praktikant mora dobiti neku platu odnosno minimalnu zakonski propisanu platu ili vise od toga.
 
Poslednja izmena:

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.145
Razlike izmedju prakse i zaposlenja:

Zaposleni ima pravo na:

Regres iliti naknadu za odmor iliti 13-ta plata, nas zakon ne definise ovaj iznos pa se u srpskim sljakersko-seljackim firmama stavlja 100 dinara godisnje
Topli obrok, nas zakon takodje ne definise ovaj iznos pa se u srpskim sljakersko-seljackim firmama stavlja 100 dinara godisnje
Ucestvuje u podeli dobiti ili bonusu ako firma isplacuje ovaj dodatak
Ima minimum 20 dana placenog godisnjeg odmora
Ima (drzavno) zdrastveno osiguranje, a normalne firme placaju i dodatno privatno osiguranje
Doprinosi idu na punu platu
Ima pravo na placen prevoz, u Beogradu je to 2990 dinara za GSP
Placen prekovremeni rad i placen nocni rad

Praktikant ima pravo na:

Ima pravo na placen prevoz, u Beogradu je to 2990 dinara za GSP bez obzira da li je praksa placena ili ne
Ostala prava nema

Zapravo ima pravo da cesto rinta vise nego zaposleni i da se to jako malo ceni zato nikada ali nikada ne treba juriti praksu osim ako firma nije izuzetna referenca u CV-u. Recimo u Beogradu kada govorimo o programerskoj praksi jedino vredi Microsoft sve ostale firme treba zaobici u sirokom luku, narocito srpske poslodavce, i traziti juniorsku poziciju jer firme satnicu svejedno naplacuju po zapadnim cenama tako da nikada nisu na gubitku.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.