Praistorijske životinje koje još uvek lutaju Zemljom

Poruka
7.251
Neke životinje na prvi pogled deluju kao da ne pripadaju ovde. Ponekad se to može pripisati granicama naše mašte, ali drugi put je to zato što je ta životinja zaista iz ere tako daleke da je mogla biti sa neke vanzemaljske planete. Istorija života na Zemlji seže daleko unazad, mnogo dalje od istorije čovečanstva, i broj stvorenja koja su postojala pre više stotina miliona godina, a koja i dalje koegzistiraju sa nama danas, mogao bi vas iznenaditi.

Evo nekih primera.

(izvor)

Naborana ajkula (fam. Chlamydoselachidae)

img-01.jpg


Drevna i zastrašujuća naborana ajkula stara je najmanje 150 miliona godina - što znači da je plivala okeanima u isto vreme kada i neki od najpoznatijih dinosaurusa iz doba Jure, kao što je stegosaurus - i još uvek luta Zemljom. Danas ove ajkule vrebaju u najdubljim dubinama okeana, daleko od bilo kakve ljudske aktivnosti.
 
Babirusa

img-01.jpg


Babiruse se razlikuju od drugih svinja, i životinja uopšte, po tome što će njihove kljove, namenjene zaštiti i borbi - ako ih turpijanjem ne skraćuju - na kraju izrasti unazad do tačke da probuše sopstvenu lobanju i ubiti ih. Neverovatno je da bi tako loše dizajnirana životinja mogla da traje toliko dugo, ali postoje prikazi Babirusa na nekim od najstarijih pećinskih slika u jugoistočnoj Aziji.
 
Ćilim ajkula

img-01.jpg


Fascinantno jedinstvene ćilim ajkule potiču još iz perioda gornje jure, pre oko 145 miliona godina. To znači da su one, zajedno sa mnogim drugim vodenim oblicima života, preživele događaj masovnog izumiranja koji je zbrisao dinosauruse pre 65 miliona godina. Neuhvatljiva priroda ćilim ajkule i njena stručno korišćena kamuflaža pomogli su joj da dobro napreduje i u sadašnjosti, bez ikakve opasne pretnje.
 
Tuatara

img-01.jpg


Ovi mali reptili, koji se danas nalaze samo na Novom Zelandu, mogu izgledati kao skupljeni dinosaurusi. I u suštini jesu! Tuatare su poslednji preživeli članovi porodice gmizavaca koji su se prvi put pojavili u trijaskom periodu pre oko 250 miliona godina. Verovatno je da su samo zbog svoje male veličine tuatare preživele događaj masovnog izumiranja pre 65 miliona godina koji je zbrisao njihove rođake dinosauruse.
 
Kineski džinovski salamander

img-01.jpg


Najveća vrsta daždevnjaka na Zemlji, kineski džinovski salamander, živi je ostatak drevnog sveta jurskog perioda, koji se prvi put pojavio pre oko 170 miliona godina. Redovno prelazi šest stopa (1,8 metara) u dužinu. Međutim, populacija ovih džinovskih daždevnjaka opasno se približila izumiranju u 21. veku zbog klimatskih promena i gubitka staništa.
 
Brahiopodi ili školjke-svetiljke

img-01.jpg


Brahiopodi su jedni od najstarijih i, u jednom trenutku, najnaseljenijih beskičmenjaka na planeti. Prema dostupnim fosilnim zapisima, brahiopodi su se prvi put pojavili pre više od 500 miliona godina, a nedugo nakon toga postali su najčešće stvorenje u moru. Oni su ostali dominantni sve do permskog masovnog izumiranja, koje se dogodilo pre oko 250 miliona godina. Iako su uspeli da se održe, brahiopodi tek treba da se vrate svojoj nekadašnjoj slavi.
 

Back
Top