Praistorija Boga (Sta je Bog radio pre stvaranje Zemlje?)

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
27.690

1. STVARANJE SVIJETA​

Prvi izvještaj o stvaranju​

U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.

3 I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. 5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro – dan prvi.

Sta je Bog radio pre stvaranje sveta ? Moze da se zakljuci da je bio u mraku.

Sveti Avgustin je odgovorio na ovo pitanje, da je Bog pravio pakao za one koji postavljaju takvo pitanje.
Medjutim sa druge strane i nauka ne moze da objasni, sta je bilo pre Velikog praska, Kazu nije bilo prostora i vremana.

:think:

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.885

1. STVARANJE SVIJETA​

U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.

3 I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. 5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro – dan prvi.

Sveti Avgustin je odgovorio na ovo pitanje, da je Bog pravio pakao za one koji postavljaju takvo pitanje.
Medjutim sa druge strane i nauka ne moze da objasni, sta je bilo pre Velikog praska, Kazu nije bilo prostora i vremana.

Znas kako, ja sam najbizi Djainizmu, a oni ne veruju da je svet stvoren, nego da je oduvek postojao. Takvo pitanje ih je i navelo
da tako veruju...Djainizam je indijska religija iz 7 veka pre nove ere...

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.041
Није тема о постојању Бога.
nije,
ali bivši vernici moraju na svaku temu da potvrde novo uverenje.

inače lično tema mi se sviđa, mnogo puta sam se pitao i ne mogu nešto smisleno naći.
niti đainizam, šta znači oduvek ili da nije postojalo vreme.
jedino mi bliže ciklično stvaranje ili bezbroj univerzuma.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.825
nije,
ali bivši vernici morajuna svaku temu da potvrde novo uverenja.

inače lično tema mi se sviđa, mnogo puta sam se pitao i ne mogu nešto smisleno naći.
niti đainizam, šta znači oduvek ili da nije postojalo vreme.
jedino mi bliži ciklično stvaranje ili bezbroj univerzuma.
Kako ne možeš ništa smisleno naći? Pa patrijarh Pavle je to objasnio.
Bog je izvan vremena i prostora. Večnost je konstantna sadašnjost.
Nije vreme beskrajno u smislu da je u jednom trenutku nastalo i onda
se prostire u beskonačno, već je sve sada i ovde.
Nije tačno ni da vreme nije postojalo, pa sada postoji. Vreme postoji
samo kao iluzija uma.

NEzgodan

Elita
Poruka
23.437

1. STVARANJE SVIJETA​

Bog je iskonska svjetlost. Ne može biti u mraku.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.041
Kako ne možeš ništa smisleno naći? Pa patrijarh Pavle je to objasnio.
Bog je izvan vremena i prostora. Večnost je konstantna sadašnjost.
Nije vreme beskrajno u smislu da je u jednom trenutku nastalo i onda
se prostire u beskonačno, već je sve sada i ovde.
Nije tačno ni da vreme nije postojalo, pa sada postoji. Vreme postoji
samo kao iluzija uma.
ok, večnost nema vreme, jasno mi je to.
ali iluzija ili stvarnost vreme protiče. sve ima početak i kraj. ako ovaj svet ima kraj ima i početak, a šta je bilo pre početka. ako se samo naš univerzum postoji, onda je oduvek a šta je oduvek. i po bibliji postoji početak i kraj našeg univerzuma, a kasnije novo nebo nova zemlja, znači ciklično.
e vidiš kako religije objašnjavaju. vaskrsenje i reinkarnacija. prosto ne može da se zamisli da nema, da ne postoji ništa.
a mi očito nismo bogovi jer ne osećamo tu večnu sadašnjost.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.825
ok, večnost nema vreme, jasno mi je to.
ali iluzija ili stvarnost vreme protiče. sve ima početak i kraj. ako ovaj svet ima kraj ima i početak, a šta je bilo pre početka. ako se samo naš univerzum postoji, onda je oduvek a šta je oduvek. i po bibliji postoji početak i kraj našeg univerzuma, a kasnije novo nebo nova zemlja, znači ciklično.
e vidiš kako religije objašnjavaju. vaskrsenje i reinkarnacija. prosto ne može da se zamisli da nema, da ne postoji ništa.
a mi očito nismo bogovi jer ne osećamo tu večnu sadašnjost.
I ciklično je deo pojavnog, odnosno iluzornog.
To mora da bude lično iskustvo, da bi se razumelo. A čoveku je takvo
iskustvo moguće.
Sve je tu istovremeno. Ti biraš svesno ili nesvesno na šta ćeš pažnju
da usmeriš. I naravno, biraš da događaji imaju logičan sled. Kada bi
gledao sad kraj, sad početak, poludeo bi. Kao kada gledaš film. Ako
izmešaš frejmove nasumice, to neće služiti ničemu.

Ni razmišljanje o tome da je sve sada i ovde ne služi ničemu. Osim
da se možda opustiš i prestaneš da se bojiš bilo čega, pa i smrti.
Ili da ne postavljaš glupa pitanja kao što su ''Jel Bog sedeo u mraku
i dosađivao se pre nego što je stvorio svet''
Negde sam čula da se među starijim pravoslavnim monasima ranije
nije koristilo prošlo vreme. Govorilo se da Bog stvara svet. U sadašnjem
vremenu.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.041
I ciklično je deo pojavnog, odnosno iluzornog.
To mora da bude lično iskustvo, da bi se razumelo. A čoveku je takvo
iskustvo moguće.
Sve je tu istovremeno. Ti biraš svesno ili nesvesno na šta ćeš pažnju
da usmeriš. I naravno, biraš da događaji imaju logičan sled. Kada bi
gledao sad kraj, sad početak, poludeo bi. Kao kada gledaš film. Ako
izmešaš frejmove nasumice, to neće služiti ničemu.

Ni razmišljanje o tome da je sve sada i ovde ne služi ničemu. Osim
da se možda opustiš i prestaneš da se bojiš bilo čega, pa i smrti.
Ili da ne postavljaš glupa pitanja kao što su ''Jel Bog sedeo u mraku
i dosađivao se pre nego što je stvorio svet''
Negde sam čula da se među starijim pravoslavnim monasima ranije
nije koristilo prošlo vreme. Govorilo se da Bog stvara svet. U sadašnjem
vremenu.
i isus je nešto slično rekao učenicima da ne razmišljaju za sutra. u prevodu džabe razmišljaš kad ne znaš šta te sve čeka, a prošlost ne možeš da promeniš.
o tome i pišem, koliko god se trudio tebi vreme ide, samo je stvar da li ćeš o tome razmišljati. ako razmišljaš pitaćeš se šta je bilo pre.
i sad ne vidim u čemu grešim a mislim da se svako pitao bar jednom u životu.
a niki/juta da je čitao bibliju (pošto se pozvao na nju) znao bi da je bog svetlo i našem svetlu, da ne postoji mrak.

Perperius

Poznat
Poruka
9.286

1. STVARANJE SVIJETA​

A gde je bilo Sunce, biće da je Zemlja nastala pre Sunca? :D

Ok moj odgovor jeste površan kao i sama Biblija što je površna jer je pisao običan čovek i to pre više od 1000 godina, vreme niskog do neposotjećeg obrazovanja i nauke, kad su ljudi voleli da preuveličavaju stvari iz neznanja. Glavna greška je što ljudi gledaju na Boga kao na nekakvo 3D biće slično čoveku pa otuda ova glupa pitanja "šta je radio u tami". That's not how it works...