Požurite konji moji ...

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
235.039
... dok niste izumrli ili završili u nekoj klanici.

Ozbiljno, ovde u Vojvodini je nekad bilo mnogo konja, o njima su i mnoge pesme ispevane. Sada ih možemo videti samo ponekad kako vuku neki zaostali fijaker (a i njih je sve manje zbog razvoja motornog saobraćaja) ili recimo na takmičenjima. Međutim, konjske trke su izgleda takođe sve manje atraktivan sport.
Nedavno je bila akcija spašavanja konja sa jednog rečnog ostrva. To je bilo retko mesto na kom su uopšte slobodno šetali. Da li tako nešto postoji još negde u Vojvodini. Da li će konja ovde biti i za recimo 50 godina? Šta mislite? :think:

Konje nisu spasavali sa Krcedinske ade ako mislis na to spasavanje, spasavali su goveda vlasnika vacarosa koji je hteo da ustedi. Konji na Krcedinskoj adi su poludivlji i oni sami znaju da se spasu iz situacije kada nadodje Dunav, preplivaju Dunavac ka Gardinovcima koji je sirok 50-60 metara, po plicaku normalno gaze. Ako nikad nisi video uzivo (jer si dodjos) onda si gledao kaubojce (poput Dragana Jove Torbice iz Novog Sada) pa si video kako preplivavaju Rio Grande ili Brazos river. Dunavac izmedju Krcedinske ade i Gradinovaca je uzi i nije brzak. Jedini problem je da ne zaledi tankim ledom koji ne moze izdrzati konja pa se zaglave u ledu.

Po Sremu i Banatu i dalje ima konja, skoro svako domacinsko imanje ima konje za fijaker/ceze ili za "vijanje Bozica", konj je simbol, konj je ljubav i cesta su takmicenja i izlozbe. Neki ih drze samo iz ciste ljubavi, ne trebaju im takmicenja.

U vreme socijalizma je gajenje konja kao takmicarske ili "ukrasne" zivotinje smatrano kao vid kapitalistickih/burzujskih zaostavstina pa su vlasnike takvih konja dodatno oporezivali i maltretirali te su mnogi ljudi odustajali od svoje ljubavi. Niije bilo svejedno kada te proglase u selu kulakom, nije bilo svejedno kada kao zemljoradnik koji sastavlja kraj sa krajem moras da dodatno platis rasna grla koja ti racunaju kao luksuz. Do nekog procvata i malog retro povratka je doslo tek sa propascu socijalizma i ideoloskim i nacionalnim slobodama po propasti drustvenog pokreta koji je i tebe chika dlugomire doveo do ravnice.

Ima sjajan knjizevnik i novinar (u smislu beleznja ljudi, obicaja i situacija) koji obozava konje i sve o konjima. Ime mu je Bogdan Ibrajter, banacanin je, pisao je i za Politiku i tamo imao svoj nedeljnu kolumnu (nisam Politiku uzeo zadnjih, hmmm, 10 godina u ruke) ali nisam siguran da jos pise za njih. On je ispisao gomile i gomile prica vezanih za konje i ljude koji su se bavili/bave njima. Uz to je i sam svoj ilustrator, uz svaki tekst ili pricu u knjizi objavi i crtez perom za tu pricu. U svojoj biblioteci (papirnoj, ne racunam Kindle) imam 2 njegove knjige, jedna, pazi ovo, ima naziv "Oko konjsko cakarstvo" a druga "Stuka na ringispilu" (objavio je on jos knjiga ali ja ih nemam). Centralne price u njegovim delima su konji.

Konje nisu spasavali sa Krcedinske ade ako mislis na to spasavanje, spasavali su goveda vlasnika vacarosa koji je hteo da ustedi. Konji na Krcedinskoj adi su poludivlji i oni sami znaju da se spasu iz situacije kada nadodje Dunav, preplivaju Dunavac ka Gardinovcima koji je sirok 50-60 metara, po plicaku normalno gaze. Ako nikad nisi video uzivo (jer si dodjos) onda si gledao kaubojce (poput Dragana Jove Torbice iz Novog Sada) pa si video kako preplivavaju Rio Grande ili Brazos river. Dunavac izmedju Krcedinske ade i Gradinovaca je uzi i nije brzak. Jedini problem je da ne zaledi tankim ledom koji ne moze izdrzati konja pa se zaglave u ledu.

Po Sremu i Banatu i dalje ima konja, skoro svako domacinsko imanje ima konje za fijaker/ceze ili za "vijanje Bozica", konj je simbol, konj je ljubav i cesta su takmicenja i izlozbe. Neki ih drze samo iz ciste ljubavi, ne trebaju im takmicenja.
jesu i konje.Nisi dobro slusao dnevnik,ili vesti.

jesu i konje.Nisi dobro slusao dnevnik,ili vesti.
Secam se da sam gledao sina vlasnika tih goveda na twitter vestima (ne gledam TV dnevnik iz Srbije), rekao je da su prebacili goveda ali da ne zna kako ce konje jer su divlji i tesko ih je naterati da udju na skelu. Ocito nemaju Vilmosa Kauboja da ih potera kao kod OK-corala.

U sustini to je glupost, konjima treba prebaciti hranu (seno) na ostrvo i pustiti ih same da se snadju. Goveda i svinje su se uvek preko zime prebacivala sa recnih ada u stale po selima (gice su se klale oko Dana republike) a divlji konji sa krcedinske ade (ima ih samo na toj adi) ostavljali tamo. No, u Srbiju su dosla nova vremena, sve se promenilo.

Secam se da sam gledao sina vlasnika tih goveda na twitter vestima (ne gledam TV dnevnik iz Srbije), rekao je da su prebacili goveda ali da ne zna kako ce konje jer su divlji i tesko ih je naterati da udju na skelu. Ocito nemaju Vilmosa Kauboja da ih potera kao kod OK-corala.

U sustini to je glupost, konjima treba prebaciti hranu (seno) na ostrvo i pustiti ih same da se snadju.
Ne znam kako misliš da mogu da se snađu ako voda prelije celu adu. Nisu ribe, a vodostaj je bio baš visok. Srećom, sad se malo povlači.

Ne znam kako misliš da mogu da se snađu ako voda prelije celu adu. Nisu ribe, a vodostaj je bio baš visok. Srećom, sad se malo povlači.
Kako ce da se snadju? Visoki vodostaj ne dolazi iznenada, on postepeno raste, iz dana u dan iz sata u sat. Divlje zivotinje imaju urodjen osecaj opasnosti od visokog vodostaja jer oni zive sa prirodom i Dunavom i kad im staniste a samim tim i zivot bude ugrozen pocinju da migriraju na obalu. Dunavac koji odvaja Krcedinsku adu od obale kod Gardinovaca je sirok par desetina metara za viseg vodostaja i dubine je 4-5 metara maksimalno (za visokog vodostaja od +5metara je to 10m) ali dubina vode nije bitna za plivace a konji su ekstra dobri plivaci. Bitnije je sto oni imaju 50-60m za plivanje, ostalo je plicak, i da voda nije suvise brza.

Pa posto sam ja nadjos a ti dodjos imam neka duza iskustva sa Dunavom, te sam kao dete gledao seoske konje kako preplivavaju rukavce Dunava od belegiskih ada ka obali. Domaci konji, plus rukavci Dunava a u ovoj tvojoj prici su poludivli/divlji konji ozdrebljeni na adi koji treba da preplivaju kanal u fortlandu ispod Gardinovaca.

Divlje zivotinje itekako umeju da se snadju u prirodi i samo elementarna nepogoda (nagla poplava, pozari) mogu da ih ozbiljno ugroze. Pa tako imas divlje svinje koje preplivaju Dunav, iz Banata dodju kod nas u Srem u gostovanje. Pricali su da su i kopitari (jeleni) tako preplivavali dunav, pogotovo oko Belegisa gde ima dosta ada.

U sustini to je glupost, konjima treba prebaciti hranu (seno) na ostrvo i pustiti ih same da se snadju. Goveda i svinje su se uvek preko zime prebacivala sa recnih ada u stale po selima (gice su se klale oko Dana republike) a divlji konji sa krcedinske ade (ima ih samo na toj adi) ostavljali tamo. No, u Srbiju su dosla nova vremena, sve se promenilo.
Nisi gledao dovoljno.prebaceni su i krda konja.

Nisi gledao dovoljno.prebaceni su i krda konja.
Pre 6 dana konji NISU bili prebaceni, a pre tog datuma je Dunav vec poceo da opada i u Srbiji je nenormalno toplo vreme. Evo ga i link
LINK<------------- Dakle, ja se informisem po novinama a ne gledam TV, a ko pise/objavljuje istinite informacije nemam pojma.
Hocu reci ako konji nisu bili prebaceni pre 6 dana kada je vodostaj poceo opadati onda su oni koji su ih transportovali (ako su ih uopste transportovali) bolidi koji to rade samo zbog suludog medijskog pritiska. Pretpostavljam da je i cela ova prica uradjena iz politickih razloga, sukob politicara Martijana Risticevica i vlasnika goveda i zakupca drzavnog zemljista (Bacvanin zakupljuje, pazi ovo, drzavnu zemlju u sremskom okrugu - onog ko mu je izdao tu zemlju treba obesiti o jaja nasred Srema) poznatog prevaranta Plavsica iz Kovina je iskoristila propagandna masinerija Dzilasovih medija usred protesta zbog izbornog poraza kao jos jedan dokaz nesposobnosti i kvarnih namera vlasti. Pa tako se neproverene vesti koje siri taj backi prevarant valjaju iskljucivo po N1, Novoj, Danasu, 021. Jednostavno taj lupez je hteo da ustedi ostavljajuci svoja goveda na ostrvu i tako ustedi na transportu do svojih stala no zeznula ga hidrologija, Dunav je narastao i njegov rizik se nije isplatio. Onda je podigao dreku optuzujuci i Kurtu i Murtu u vreme kad je vlast bila rovita zbog protesta i gledala da izbegne dalje zaostravanje. Da je to prava drzava njemu bi se kao nesavesnom vlasniku zivotinja te zivotinje oduzele a transport i hrana koju su mu darivali drzava (da, bivsi moj zemljace svi vi to placate, od vasih para taj lupez iz Kovina je to dobio za dzaba) bi mu se naplatili zaplenom imovine. Ali posto ste vi banana zemlja, zemlja gde svaki bolid ima svoje misljenje i svoja "prava", gde svako urla da ga drzava pljacka i da se zaverila protiv njega nista od toga se nece desiti.

Meni su neverovatni clanovi drustava za zastitu zivotinja, zasto oni ne dignu glas protiv vlasnika tih goveda, zbog izgladnjivanja, zbog ostavljanja stoke u kriticnim uslovima? Ah, da, da se ne zamere Dzilasovim medijima... nije popularno danas reci lupezu da je lupez, Dzilasovi mediji te odmah proglase za bota, sendvicara, vucicevca. Nije danas lako u Srbiji biti posten i covek od integriteta, drndaju te i drzavni i opozicioni mediji ako govoris istinu.

132259793_3-4.jpg

132265652_screenshot_20240109_155516_gallery_b-3 (1).jpg

Ovo je ilustracija za ono sto sam pisao o kanalu izmedju Krcedinske ade i obale reke u fortlandu ispod Gardinovaca (Backa), na pojedinim mestima je sirok celih 10-tak metara, a na najsirem delu 40-50m. Mislis li da divlji konji to ne mogu da preplivaju? Ako je neko slao skelu po divlje konje za prebacivanje na obalu onda je tezak, tezak bolid ili strasno uplasen medijskom halabukom, neko ko se boji da ne bude smenjen zbog te gluposti.

Toliko mastila i televizijskog vremena baceno na ekstremnu glupost, kao svi su zabrinuti za divlje konje sa ade a niko nema pojma o njihovom stanistu ni o njima. OK, jasni su mi mediji, sto vise senzacionalistickijih naslova to bolje za njih, od toga se hrane i zive. Ali ocito od mrznje i gluposti zivi vecina komentatora na te vesti, obicnih malih ljudi. Dakle ljudi, raspitajte se malo ako ne znate, nije sramota pitati. No, samo ne pitajte "strucnjake" sa srpskih medija, to je tezak olos, normalni ljudi ne daju izjave srpskim medijima.

Poslednja izmena:

Back