Poznati psi

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Retko koga volimo onako kako volimo pse. Psi su pametna, odana, sjajna i bajna bića koja zaslužuju samo ljubav, bez obzira na rasu. (Da li postoji pseći rasizam?)

Ima pasa koji su ušli u istoriju, kako zbog svojih vlasnika, tako i zbog svoje posvećenosti, odanosti, herojskih dela i zasluga čovečanstvu. Zapamtite, reč je o stvarnim psima, ne o fiktivnim likovima iz filmova i serija!

(sa neta)
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
OVO SU NAJPOZNATIJI PSI NA SVETU


PAL, LESI IZ STVARNOG ŽIVOTA
Lassie_and_Tommy_Rettig_1956.jpg

Iako je Lesi lik iz serije, ona je verovatno najpoznatiji pas na svetu. Ulogu Lesi igrao je dugodlaki škotski ovčar Pal, a njegovih deset direktnih naslednika nastavilo je tradiciju narednih godina u filmu i na televiziji.
Mada je Lesi žensko, njenu ulogu su uvek igrali mužjaci zbog veličine i debljeg krzna. Deca u koja su glumila filmovima mogla su znatno duže da se igraju mužjacima dok ih ne prerastu.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
RIN TIN TIN
Rin_Tin_Tin_1929.jpg

Rin Tin Tin je nemački ovčar koga je sa francuskog bojnog polja spasio američki vojnik Li Dankan. Po povratku u Ameriku, Li je preuzeo na sebe brigu o psu i obezbedio mu uloge u nekoliko nemih filmova. Najpoznatija Rin Tin Tinova uloga bila je u filmu Tamo gde počinje Sever, koji je stekao ogromnu slavu i spasio Warner Bros. od bankrota. Rin Tin Tin je glumio u čak 27 filmova.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
SINBAD, PAS AMERIČKE OBALSKE STRAŽE
Sinbad_on_Campbell.jpg

Sinbad je mešanac koji je službovao 11 godina u obalskoj straži Amerike. Učestvovao je i u Drugom svetskom ratu. Pas je bio poklon jednog poručnika njegovoj devojci, ali u ženskom departmanu psi su bili zabranjeni, pa je Sinbad ostao u muškoj ekipi. Stupio je u službu zvanično se potpisavši šapom na listu straže, a tokom službe odlikovan je brojnim medaljama za hrabrost.
LEKS, PAS AMERIČKE MORNARICE
Dustin_J._Lee_with_Lex_in_Iraq.jpg

Leks je prvi vojni pas koji je otišao u prevremenu penziju da bi bio usvojen. Dok je radio u Iraku sa kaplarom Danstinom Dž. Lijem, Leks je zadobio teške povrede u napadu koji je ubio njegovog vodiča. Uprkos povredama (50 šrapnela u telu), Leks je odbio da se odvoji od svog gazde i morao je silom biti odvučen od njega da bi ga preživeo.
Leksa su usvojili Lijevi roditelji. Nastavio je sa radom kao terapeutski pas za ratne veterane. Odlikovan je purpurnim srcem, najstarijim vojnim odličjem SAD.
PAVLOVLJEV PAS
One_of_Pavlovs_dogs-624x416.jpg

Ruski fiziolog Ivan Pavlov dobrio je Nobelovu nagradu za medicinu 1904. godine zahvaljujući svojim saznanjima o uslovljenom refleksu, koji je istraživao na digestivnom traktu pasa.
Na slici je jedan od mnogih Pavlovljevih pasa sa tubom i epruvetom za sakupljanje pljuvačke, a ceo mehanizam je ugrađen u vilicu psa. Koliko god vam nehumano izgledalo, u to vreme Pavljovljev rad je bio velika novina jer nije zahtevao da se psi živi seciraju ili ubijaju na kraju eksperimenta.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
KAPETAN, OŽALOŠĆENI PAS
capitan.jpg


ABC News je preneo 2012. vest da se Kapetan, nemački ovčar, vraćao na grob svog vlasnika šest godina. Nakon što je Manuel Guzman, vlasnik, preminuo 2006. godine, njegova porodica se sa sahrane vratila u kući i otkrila da je pas pobegao. Nekoliko dana kasnije, kada su išli na groblje, ugledali su psa na grobu svog pokojnog vlasnika. Narednih šest godina Kapetan je tokom dana dolazio svojoj porodici, ali se uveče uvek vraćao i spavao na grobu Manuela Guzmana.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
HAČIKO, VERNI PAS
img_the_true_story_of_hachiko_the_faithful_dog_1474_paso_0_600.jpg


Hačiko, japanska akita, bio je pas profesora Uena koji je radio na Univerzitetu u Tokiju, a živeo u gradu Odet. Na kraju svakog radnog dana, Hači se sretao sa svojim vlasnikom na stanici Šibuja. Jednog dana, profesor se nije vratio kući s posla – umro je od cerebralne hemoragije.

Narednih devet godina, akita se vraćala na stanicu Šibuja svaki dan u nadi da će se njen vlasnik vratiti kući s posla. Hači je i umro na stanici na kojoj je verno čekao svog vlasnika.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
LAIKA, SOVJETSKI SVEMIRSKI PAS
Laika-624x386.jpg


Laika je bila moskovska lutalica koju su sa još dva psa obučavali sa svemirsku misiju 1957. godine. Kada je Sputnik 2 uzleteo, Laika je bila prva životinja koja je napustila orbitu. Pošto tada nije postojala tehnologija kojom bi se Sputnik 2 mogao vratiti na Zemlju, Laika nije preživela ovu misiju. Iako su sovjetski zvaničnici rekli da je Laika uginula šestog dana misije, mediji su kasnije otkrili da je uginula samo nekoliko sati po uzletanju zbog pregrevanja letelice. Rusi su u njenu čast 2008. godine podigli mali spomenik blizu mesta gde je obučavana.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Kanelo


Kanelo
je osamdesetih godina živeo sa svojim vlasnikom na jugu Španije. Bio je jedini prijatelj starijeg čoveka koji je živeo sam i nije se odvajao od njega. Stanovnici grada Kadiza su ih često viđali kako šetaju, a pas je sa čovekom odlazio redovno i u bolnicu u koju je starac išao na dijalizu. Kanelo bi svog prijatelja čekao ispred vrata bolnice jer životinjama nije dozvoljen ulaz.
Jednog dana starac nije izašao iz bolnice, ali pas je i dalje čekao svog preminulog prijatelja ne obraćajući pažnju ni na glad ni žeđ, ni na hladnoću, kišu, sneg. Pas je ostao ispred vrata bolnice 12 godina čekajući da njegov prijatelj izađe i da se vrate u svoj dom sve dok se nije pridružio svom vlasniku 2002. godine kada ga je udario auto. Stanovnici Kadiza su u čast ovog vernog psa nazvali po njemu jednu ulicu u svom gradu a priča o njegovoj ljubavi će još dugo živeti.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Bobi


Bobi, čudesni pas
je postao poznat po tome što je prešao 4105 kilometara kako bi se vratio kući. Ovaj pas je živeo dvadesetih godina prošlog veka u SAD-u. Dok je porodica čiji je bio ljubimac bila na putovanju, Bobi se izgubio. Porodica se posle duge potrage vratila kući tugujući za svojim psom koji ih je iznenadio šest meseci kasnije kada su ga ugledali na kućnom pragu. Nakon ovog događaja je zasluženo stekao veliku slavu i dobio na stotine pisama od obožavalaca. Ovaj pas je čak i glumio sebe u filmu Poziv zapada (The Call of the West).

1603730588488.png
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
BobBob,
železnički pas je putovao Južno-australijskom železnicom pred kraj devetnaestog veka. Dok je bio veoma mlad, Bob se dopao radnicima koji su gradili prugu kojima se pridružio kada je pobegao od svog vlasnika. Ovaj simpatični pas je proputovao hiljade kilometara vozeći se u lokomotivi, a o njemu je napisana i jedna pesma.


1603730672465.png
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Taro i JiroTaro
i Jiro su japanski nacionalni heroji. Ova dva psa blizanca su bili deo tima koji je brojao 15 pasa i koji je učestvovao u japanskoj ekspediciji na Antarktik 1957. godine. Kada je velika oluja zadesila ovo područje, istraživači su spašeni pomoću helikoptera, ali su psi nažalost morali da ostanu. Godinu dana kasnije, članovi druge ekspedicije su na Antarktiku pronašli gomilu mrtvih pasa ali i dva živa. Živeli su godinu dana u neverovatno teškim uslovima, ali je po ostacima mrtvih pasa utvrđeno da su Taro i Jiro imali poštovanja prema njima i da nisu jeli njihovo meso. Pretpostavlja se da su naučili da love pingvine i da su se tako hranili. Jiro je živeo vrlo kratko nakon povratka u Japan a Taro je živeo još 10 godina. Njihova tela su nakon smrti balsamovana i čuvaju se u dva različita japanska muzeja. O hrabrim blizancima postoje i dva filma, „Antarktik“ koji je snimljen 1983. godine, a „Osmoro zaleđenih“ (Eight Below) iz 2006. godine koji je potpisala kompanija Dizni.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Zander


Zander
je sibirski haski koji je pre dve godine raznežio ceo svet. Zander je kućni ljubimac Džona Dolana koji ga je spasio od gladi i koga je veoma zavoleo. Nakon pet godina Dolan je morao da ostane u bolnici zbog manjih zdravstvenih problema, a njegov prijatelj Zander je danima plakao i cvileo, dok nije krenuo u potragu za svojim vlasnikom. Uspeo je da ga pronađe u bolnici udaljenoj tri kilometra od njihove kuće, u delu grada u kome nikada ranije nije bio, a da bi sitgao do svog cilja morao je da prođe veoma prometnim ulicama.


1603730813573.png
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Među psima koji su ostavili značajan trag u nauci je i Snopi (Snuppy), prvi klonirani pas. Ovaj pas je nastao iz ćelije uveta avganistanskog hrta, a embrioni nastali kloniranjem su ubrizgani u matericu čak 123 surogat majki od kojih su samo tri uspele da rode štenad, a samo je Snopi preživeo. Njegovo rađanje je prouzrokovalo brojne naučne i etičke rasprave, a u istoriji će ostati zapamćeno da je prvi uspešno kloniran pas rođen 2005. godine u Južnoj Koreji.

Lista najpoznatijih pasa na svetu nikako ne bi bila potpuna ukoliko se na njoj ne bi našli čuveni „svemirski“ psi, Lajka, Belka i Strelka. Kada je svemirsku brod Sputnjik 2 1957. godine lansiran u orbitu, na njemu se našla i prva životinja koja je krenula na put kroz vasionu, a to je Lajka koja je nažalost bila i prvo živo biće koje je moralo i da završi svoj život u svemirskom brodu. Ovaj eksperiment kojim je utvrđeno da živa bića mogu da se lansiraju u svemir izazvao je i brojne etičke debate i pokrenuo pitanje opravdanosti žrtvovanja Lajkinog života.

Belka i Strelka su imale više sreće pa su ostale upamćene kao prve životinje koje su preživele orbitalni let. One su 1960. godine provele jedan dan u svemiru, u letelici Sputnjik 5 pre nego što su se bezbedno vratile na Zemlju. Pedeset godina kasnije snimljen je ruski animirani film „Belka i Strelka, zvezdani psi“. Ove tri herione svemira nisu jedini psi koji su iz Sovjetskog Saveza poleteli u svemir ali su svakako najpoznatiji i najznačajniji.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
BetsiJedan od najinteligentnijih pasa na svetu je Betsi koja je rođena 2002. godine i živi u Beču. Postala je poznata kada je njen vlasnik prijavio njene sposobnosti časopisu Nacionalna geografija koji je tražio inteligentne životinje za proučavanje. Otkriveno je da njen vokabular sadrži oko 340 reči što je veliki broj čak i za primate. Veruje se da ovaj neverovatan pas uči reči na sličan način kao deca, ili čak i brže. Psiholog Stenli Koren tvrdi da je najinteligentnija rasa pasa Border Koli, kojoj pripada i Betsi koja može da prepozna predmet sa fotografije i zna imena petnaestoro ljudi.


1603730974613.png
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
BO OBAMA
800px-Barack_Obama_runs_away_from_the_family_dog_2009-05-12-624x415.jpg

Bo je portugalski vodeni pas porodice Obama, koji je stekao slavu u Obaminom govoru iz 2008. godine. Kako jedna od Obaminih ćerki pati od alergija, odlučili su se za ovu hipoalergijsku rasu.
MILI BUŠ
china-room-1991-millie.jpg

Mili, engleski springer španijel, bila je pas Barbare i Džordža Buša. Mili je čak „napisala” knjigu Milina knjiga, koja je bila nefikcionalni bestseler New York Times-a. Na slici, gospođa Buš pomaže Mili da se „potpiše” na božićne čestitke Bele kuće 1991. godine. Mili je imala leglo od šest štenaca, od kojih je jedno, Spot Fečer, postalo predsedničko štene Džordža Buša.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
BADI KLINTON
6461530431_e7c83cec13_b.jpg

Badi je čokoladni labrador Bila Klintona. Pridružio se Beloj kući 1977. godine. Pošto se Badi nije baš slagao sa drugim predsedničkim ljubimcem, mačkom po imenu Soks, čuvali su ih na različitim krajevima Bele kuće.
FALA RUZVELT
fdr-convertible1.jpg

Škotski terijer Frenklina Ruzvelta, Fala, putovala je često sa predsednikom i bila popularna u medijima. Imala je čak i svoju statuu u Vašingtonu.
Prilikom kampanje 1944. Ruzvelt je imao poznati “Falin govor” u kome je pokušao da stane na kraj optužbama da na Falu odlazi sav novac od poreza. Ruzvelt je naglasio da je navikao da sluša koještarije o sebi, ali da nikako ne dozvoljava da mu neko optužuje psa.
REKS REGAN
reagan-rex-dog-cute.png

Reks je kraljevski španijel porodice Regan. Nensi Regan ga je dobila kao novogodišnji poklon.
 

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.584
Toto

P
as iz filma Čarobnjak iz Oza. Ovaj malecni terijer odigrao je i više nego zapaženu ulogu, a njegov honorar u ovom filmu iz davne 1939. godine, čak je premašivao plate nekih glumaca. Zahvaljujući njegovoj popularnosti, postao je junak mnogobrojnih knjiga u kojima je on glavni junak, a poslednja od njih je autobiografija koja je iz štampe izašla 2001. godine i nosi naziv “Ja, Toto!”
Toto Carobnjak iz Oza
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.