Quantcast

Poznati američki reper na Tviteru podelio fotografiju jugoslovenske partizanke

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.954
Moguce je. Ne mogu popamtiti svako mjesto. To je svakako izuzetak.
Više kontinuitet.

"DEZORIJENTIRANOST ELITE

No, to nije bilo najgore što su Bošnjaci doživjeli. Otimanje zemlje i pljačku pratila su masovna ubistva i progoni. Samo na području istočne Hercegovine u prvim godinama po ujedinjenju ubijeno je van suda i zakona više od tri hiljade Bošnjaka muslimana, najviše od poznatih bandita Maje Vujovića i Petra Rogana. O teškom stanju, nasilju vlasti prema bošnjačko-muslimanskom stanovništvu na Kosovu, u Sandžaku i Makedoniji svjedočio je čak deset godina poslije ujedinjenja tadašnji reisul-ulema Ibrahim-ef. Maglajlić u svom izvještaju vladi iz januara 1931. godine. U prvim mjesecima poslije ujedinjenja Atanasije Šola u izvještajima Ministarstvu unutrašnjih djela u stanju javne sigurnosti u zemlji govori o stradanjima Bošnjaka.

“Odatle je reisul-ulema Čaušević tačno rekao predsjedniku Zemaljske vlade Atanasiju Šoli da je Bosna zapala pod teror kakvog ne pamti. Na udaru su se prvo našli bošnjački zemljoposjednici, kojima su srpski seljaci jednostavno širom Bosne palili kuće i gospodarske zgrade i time otimali zemlju”, piše Mustafa Imamović i dodaje kako je samo do septembra 1920, pored ostalih oblika nasilja, ubijeno oko 2.000 Bošnjaka.

“Istovremeno je zapaljeno oko 500 bošnjačkih seoskih zadruga. Tome treba dodati nekoliko hiljada bošnjačkih porodica koje su se radi spasa golog života iselile u Tursku, ostavljajući pri tome svu svoju imovinu bez ikakve zaštite i naknade. Samo do jula 1919. od 4.281 bošnjačkog zemljoradnika oduzeto je, bez ikakve naknade, 400.072 hektara njihove vlastite zemlje. Sve je to činjeno sistematski, s atavističkim povikom i namjerom. Vlasti su tako postupale sa Bošnjacima, uprkos činjenici da se članom 10. ugovora o miru sa Austrijom od 10. septembra 1919, Kraljevina SHS obavezala da će Bošnjacima pružiti punu zaštitu, kako u pogledu njihovog ličnog integriteta, tako i svim njihovim vjerskim ustanovama. Uprkos toj obavezi, vlasti su masovno uzurpirale vakufsku imovinu, a mnoge džamije proglašavane su dotrajalim pa su rušene ili ustupane vojsci za magacine i sokolske dvorane.” "
https://stav.ba/nikome-se-ne-ponovilo-bosnjaci-u-kraljevini-shs/
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.