Poziv svim Silmarilioncima...ELRONDOV SAVET

Feanor the elf king:
tirionelf:
Samo se nadam da sto pre pozavrsavam sve svoje obaveze, pa da na miru krenem da ucim.
Jer taj jezik zasluzuje da se vreme potrosi na njegovo savladavanje!
Naravno, to i ja hocu da uradim. Ali obaveza je previse. I ne verujem da cu stici pre leta. A inace, ne zelim da se polovicno posveti izucavanju ovog jezika...
Hear! Hear!
Ispiti i obaveze i...ostalo... :cry:

tirionelf:
Feanor the elf king:
tirionelf:
Samo se nadam da sto pre pozavrsavam sve svoje obaveze, pa da na miru krenem da ucim.
Jer taj jezik zasluzuje da se vreme potrosi na njegovo savladavanje!
Naravno, to i ja hocu da uradim. Ali obaveza je previse. I ne verujem da cu stici pre leta. A inace, ne zelim da se polovicno posveti izucavanju ovog jezika...
Hear! Hear!
Ispiti i obaveze i...ostalo... :cry:
Da :(

pozdrav elendile, feanore, tirionelfu i ostalima. odlicna vam ova tema. ja sam bas izvalio da u gospodaru i silmarilionu ima nesto kao iz stvarnosti.numenor-atlantida, gondor i mordor-srbija i kosovo, minas tirit(grad na udaru neprijatelja)-pristina(takodje grad na udaru siptarima), rat za prsten-drugi svetski rat, sauron-hitler, dusmanin ima dva saveznika izengard i harad-neprijatelj ima dva saveznika italiju i japan, situacija u okrugu posle rata-situacija u engleskoj posle rata itd. Nemogu sad bas da se setim ali ima jos toga sto podseca na sadasnjost.

hit:
pozdrav elendile, feanore, tirionelfu i ostalima. odlicna vam ova tema. ja sam bas izvalio da u gospodaru i silmarilionu ima nesto kao iz stvarnosti.numenor-atlantida, gondor i mordor-srbija i kosovo, minas tirit(grad na udaru neprijatelja)-pristina(takodje grad na udaru siptarima), rat za prsten-drugi svetski rat, sauron-hitler, dusmanin ima dva saveznika izengard i harad-neprijatelj ima dva saveznika italiju i japan, situacija u okrugu posle rata-situacija u engleskoj posle rata itd. Nemogu sad bas da se setim ali ima jos toga sto podseca na sadasnjost.
Hvala na pozdravu i dobrodosao.
Naravno da se u Silmarilionu i Gospodaru mogu pronaci istorijske paralele, ali vise ili manje bilo koja knjiga (pa i svaki drugi medijum) se na odredjeni nacin moze tumaciti u odnosu na neki svetski, pa cak i licni momenat u proslosti. I to je jedan od razloga zasto su knjige fontana inspiracije, secanja, ideja :) ...i da ne davim dalje... :roll:

hit:
Ozbiljno! Tragi-komicno. Na zalost, u pravu si potpuno! Kao i tirionelf... Dobro ti je ono za Pristinu i Kosovo, ali ne verujem da je Tolkien bio upoznat sa tim dok je pisao knjigu... :wink:

ma ne nisam mislio da je on to znao i da je namerno stavio minas tirit i minas morgul po ugledu na pristinu i neke albanske gradove. nego samo uocavam paralele kao sto to tirionelf rece.
e da setio sam se jos necega. iz grcke mitologije, zevs je vrhovni bog, kao sto je manve medju valarima. prvo sam mislio da je to eru ili iluvatar ali ne. on nije medju njima. takodje i tirion na tuni, to je kao i grad bogova na brdu olimp. :wink:

Pa prvo mislim da je Eru paralela nasem (hiriscanskom) Bogu, dok su Valari (i majari) koji su stvoreni, bili paralela andjelima, od kojih je Melkog (Morgot) definitivno paralela Satanailu (Sotoni). Kada Valari i majari (sa ostalim duhovima) sidju na zemlju, oni postaju slicniji grckim bogovima, i to se jasno vidi... Moj omiljeni Valar je svakako Ulmo, s' obzirom da mi je iz grcke mitologije Posejdon bio miljenik ( i jos uvek je :) )
Sto se tice Feanora, on mi je pozitivan, koliko i negativan lik... Nekako ga zalim, ali ga opet i prezirem. U pravu je Tolkien kada kaze da je jedno od najgorih dela koje je ucinio kvarenje Feanora. Jer, ipak, on je bio najveci medju decom Iluvatarovom, i njegovom rukom mnoga velika dela (veca i od Silmarila) bila bi stvorena i ucinjena. Tako barem ja slutim. Ono sto je ucinio je nesto sramotno i neopisivo grozno. Ali ipak, na kraju je platio to (iako nedovoljno po mom misljenju). Jer sve muke ovoga sveta ne bi bile dovoljne da ga iskupe za rodoubistvo koje je pocinio.
Uh, ala ocrnih mog omiljenog lika :lol:

Moj omiljeni lik u Silmarilionu (osim Feanora :lol: ) je svakako Turgon i Fingolfin naravno... Ima ih jos mnogo, ali kada bi pravio listu, sigurno bi to bili skoro svi likovi u Silmarilionu, ali ova tri su mi posebno omiljeni likovi... Od ljudi, najbolji po mom misljenju je Barahir, a posle njega mogao bi Beren da prodje. Tingol me je stvarno iznervirao svojim ponasanjem, ali ipak mislim da nije zasluzio da ga onako ubiu. Ipak je on bio jedan od uzvisenih kraljeva vilovnjackih. Ali sta ces, takav je zivot...
PS. Napisao sam Melkog umesto Melkor
I jos jedna greska, nisam pomenuo Morgotovo ime kada sam rekao da je najveci zocin koji je ucinio kvarenje Feanora...
TOliko od mene za sada... Suilad!

Ah, toliko likova, a svi su fenomenalni ili skoro fnomenalni. Feanor i jeste bio najfascinantniji od vilenjaka (i sam Tolkin u Silmarilionu to pise), i njegov "pad" koji je inicirao melkor i jeste bilo njegovo najuzasnije delo. Uostalom i sam kraj Duha Vatre je bio jedinstven...
Mnogi likovi su spomenuti, pa necu ponavljati, ali ima ih jos koje treba pomenuti, a da se ponekad prednost da i damama, sada spominjem Melijanu, Lutijen, Idril, Mirijel... i jos mnogo, mnogo, mnogo njih.

Feanor the elf king:
Cathai:
Ja sam, u pogledu Silmariliona, totalni pochetnik - stigoh tek do prvih 50 stranica, ali polako guram dalje..

Da li neko zna jezik elfova? Imam dobro shtivo (chini mi se) odakle uchim ali primecjujem da postoje razlichiti 'effovski' jezici (ili dijalekti), a ne znam tachno koji jezik vazhi za koje podneblje, tj. za koje elfove...
Ako neko zna, pa josh ako zheli i da kazhe... divota ;)

Tenna’ ento lye omenta!
Sto se tice SIlmariliona, pa ja recimo da nisam pocetnik, ali ipak nisam imao vremena da se bavim jezicima. Rado bih ti pomogao, ali mislim da ces pre ti za par meseci biti u stanju da pomognes meni... U svakom slucaju, resio sam da naucim jezike za vreme leta... Nadam se da cu uspeti. Ko zna, vremenom, mozda budemo mogli nasu konverzaciju da vodimo i na elfovskom... :D
Hvala Iluvataru da jos neko zeli da uci jezik vilenjaka,recimo Eldara :D

Silmaril:
Feanor the elf king:
Cathai:
Ja sam, u pogledu Silmariliona, totalni pochetnik - stigoh tek do prvih 50 stranica, ali polako guram dalje..

Da li neko zna jezik elfova? Imam dobro shtivo (chini mi se) odakle uchim ali primecjujem da postoje razlichiti 'effovski' jezici (ili dijalekti), a ne znam tachno koji jezik vazhi za koje podneblje, tj. za koje elfove...
Ako neko zna, pa josh ako zheli i da kazhe... divota ;)

Tenna’ ento lye omenta!
Sto se tice SIlmariliona, pa ja recimo da nisam pocetnik, ali ipak nisam imao vremena da se bavim jezicima. Rado bih ti pomogao, ali mislim da ces pre ti za par meseci biti u stanju da pomognes meni... U svakom slucaju, resio sam da naucim jezike za vreme leta... Nadam se da cu uspeti. Ko zna, vremenom, mozda budemo mogli nasu konverzaciju da vodimo i na elfovskom... :D
Hvala Iluvataru da jos neko zeli da uci jezik vilenjaka,recimo Eldara :D
Iluvatar je veliki! Vecna mu slava! Sa zadovoljstvom mogu da kazem da nisam jedini koji uci ili ce uciti ove jezike. :D

Back