Pozitivni uticaj video igara: Kako gejming može pomoći u poboljšanju koncentracije i pažnje?

acabg

Elita
Poruka
18.493
Video igre su već dugo vremena predmet kontroverzi i debata, posebno kada se radi o njihovom uticaju na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije

20234708916436aa5f01294749920304_w640.jpg


Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da video igre mogu pozitivno uticati na koncentraciju i pažnju kod ljudi. U ovom tekstu razmotrićemo kako gejming može pomoći u poboljšanju koncentracije i koje su to vrste igara koje su najkorisnije u ovom smislu.

Istraživanja su pokazala da gejming može pomoći u razvoju kognitivnih funkcija poput koncentracije, pažnje i multitasking sposobnosti. Konkretno, igranje igara može pomoći u poboljšanju sposobnosti brzog prebacivanja pažnje i poboljšanju sposobnosti zadržavanja fokusa na zadatku.

edna od najboljih vrsta igara za poboljšanje koncentracije su tzv. igre zagonetke. Ove igre zahtevaju od igrača da reše različite zagonetke i probleme, što zahteva visok nivo koncentracije i pažnje. Igre poput Tetrisa, Bejeweleda i Sudoku su odlični primeri ovakvih igara.

Takođe, igre koje zahtevaju brze reflekse i donošenje brzih odluka mogu biti korisne za poboljšanje koncentracije. Primeri ovakvih igara su FPS (First Person Shooter) igre poput Call of Duty i Battlefield serijala, kao i MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igre poput League of Legends i Dota 2.

Međutim, treba imati na umu da je važno da igrači igraju umereno i da ne provode previše vremena gejmingom. Dugotrajno igranje video igara može dovesti do suprotnih efekata, uključujući gubitak pažnje i koncentracije.

Da se zaključiti da gejming može imati pozitivan uticaj na koncentraciju i pažnju kod ljudi. Igre zagonetke i igre koje zahtevaju brze reflekse i donošenje brzih odluka su najkorisnije za poboljšanje ovih sposobnosti. Ipak, važno je igrati umereno i ne provoditi previše vremena igrajući igre.

Izvor: RUR

https://www.b92.net/esports/ostalo/...-u-poboljsanju-koncentracije-i-paznje-2317266
 

Back
Top