Quantcast

POZITIVA

greba

Elita
Poruka
24.136
IMG_20210618_105944.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
249.724
Leto 2021. počelo danas 21. juna u 5 sati i 32 minuta

Leto počinje u ponedeljak, 21. juna 2021. u 5 sati i 32 minuta, a završiće se u sredu, 22. septembra 2021. u 21 sat i 21 minut.
To će biti 172. dan u godini (po Gregorijanskom kalendaru), a do kraja godine preostaće 193 dana. Leto 2021. trajaće, dakle, 94 dana, tj. tri meseca i dva dana.

Istog dana, u isto vreme, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Obdanica će biti najduža, a noć najkraća.
Meteorološko leto počelo je 1. juna, a završiće se 31. avgusta 2021.

Zanimljivo je da će i u naredne dve godine leto počinjati 21. juna (2002. i 2023), a onda ćemo opet imati godinu sa početkom leta 20. juna (2024).

Svetski dan muzike obeležava se 21. juna svake godine, pa će i u Beogradu tog dana biti upriličeni koncerti
koje ćemo najaviti u našem nedeljnom pregledu „Sedam dana u Beogradu„.

Takođe, 21. jun je i Dan selfija i Međunarodni dan joge, pa će prvi dan leta u Beogradu biti uzbudljiv dan za mnoge građane,
dok će pravoslavni vernici obeležiti Duhovni ponedeljak i polako se pripremati za Vidovdan, sedam dana kasnije.

labudovi-jezero-lido-zemun-beograd.jpg
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
249.724
uz danasnji pocetak leta jedan zanimljiv odlomak Leto , Lajoša Kesegija
Lajoš Kesegi "Leto"

"Leto je. U ovo vreme napuštaš junačku jednoličnost svakodnevnog života. U pulsirajućoj vrelini stišavaju se sela, varoši, i možda ćeš osetiti njihove posebne crte. Kuća, selo, "varoš je kopija uveličane žene.Kakve su naše žene? Nikada ih ne pogledamo, u nepoznatim selima, varošima, trčimo nepoznatim ženama. I u pakao idemo automobilom. Ležimo na suncu kao nagrada za preplaćenu godinu. Dani opet čile, a da nismo preskočili preko ivandanjske vatre.Postoji granica posle koje nema dalje, posle koje više nećeš stići – to je leto. Istupiti se ne može. U životu ne boli ono što je loše. U životu boli ono što je dobro i nema ga. Gde je, što ga nema? Tada ti se čini kao da si sebe izgubio. Kada bi bio dobro, ne bi sa sažaljenjem mogao misliti na to s kim živiš. Šta je dobro? Nema o tome znanja i poznavanja, niko ne zna. Kada poznaješ još ne znaš, kada znaš već ne poznaješ, takvo je dobro. Svakome drugačije. Zajedničko dobro ne postoji. Šta ćeš mi reći, šta se dogodilo ovoga leta? Naučio si da letiš, već umeš da po vodi hodaš, umeš da ispružiš ruku? Konačno živiš? Ti si onaj kome je i leti zima, mada uopšte nisi bolestan, samo ti je zima. Nemoj otputovati! Jednom ćeš možda zapaziti selo, varoš, ženu kada grane onaj dan za koji se svesno budimo svom svojom snagom. Leto nije avantura, leto je mesto solarnog principa, tada ti je najbliže. "
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.