Пожелети зло

Nece hellen da ucestvuje, inace bih je malim postapalicama doveo do toga da sve covek moze da prihvati , i svuda da reaguje tako sto ukljucuje ljude oko sebe, a ne iskljucuje ljude oko sebe....

Imao sam iskustva sa ljudima koji mahom iskljucuju ljude oko sebe, pa sam video da to ne donosi srecu na duze.....
Naravno ovde moram reci da vazi pravilo da sa djavolima tikve posadjene uvek se o glavu razbijaju....

Tako da treba dobro proceniti vaspitanje osobe i da li je nacinjeno zlo djavolje ili samo nesporazum, ili kompromis izmedju licne koristi nekoga i vase stete.....

Jeste da treba napora da se problem od necega sto ranjava pretvori u nesto sto moze da se pomera....
Recimo u ovom primeru od tuznog patka kao nedokazanog sa odjebi recenicom do osobe koja ce na svoj nacin ucestvovati u "projektu".

Ovde sledi napomena da to nije isto sto i ulagivanje problemu , sto postoji kao opcija , ali to nije ono o cemu pricam....

------------------------------------------------
Nesto sto lici na korak ka problemu je ovo sto je hellen navela kao "molim se bogu da mu pomogne" valjda je ateista pa se zaboravlja da bog deluje kroz ljude.
Iliti ono ucini korak ka osobi.....

Da li je ovaj korak prastanje....?
Prastanje uvrede, a uvreda je vezana sa egom i sujetom, ili sa odbranom interesa?
Obicno ovo prvo jer se interesi mogu braniti malo teze i bez uvrede vec hladnim postupcima....otvoreno....

I tako dalje moze da se pise o ovoj temi , ali na racionalan , a ne iracionalan nacin.....

i nista mi ovde nije jasno, o veliki guru patce :) niti su sve situacije iste, ovde svako temu vidi kroz neki svoj licni problem, koji niko od nas detaljnije ne opisuje, tako da se dosta i razmimoilazimo, a i tesko da mozemo nesto konkretnije jedno drugome da predlozimo tako naslepo.

Pa daj da nadjemo sta je isto....
Isto je odluka da nam nesto smeta.
Isto je odluka da ne postoji promena odnosa te osobe prema nama.
Isto je nase konzerviranje tih odnosa bilo zbog lakseg podnosenja vremena, bilo zbog cekanja da se situacija sama razresi...

Ako ovo nisu zajednicki momenti u situacijama, koji jesu?

Svaki problem mozes sagledavati kroz isto, kroz razlicito, kroz uporedjenje sa tezim i laksim situacijama, kroz u sta narasta , kroz sta ne zelim da nastane.....percepcione tehnike i tehnike definisanja pojmova mogu u ovome da pomognu....

Данас сам, мислим први пут у животу, на тренутак помислила како би све било лепше и лакше када једна особа не би постојала, или када би јој се макар догодило нешто лоше, па да се окупира својим проблемима и да престане да чини зло другима.
И, с једне стране, заводи ме та мисао како би то било баш добро, а са друге стране страшно лоше се осећам због тих мисли и покушавам да их потиснем чим их постанем свесна.

Да ли сте некада пожелели некоме зло? Како сте се осећали тада?

Da li se rachuna i sledece osecanje:

briga me za tu osobu ali da joj se desi neshto i trazi za pomoc, necu joj pomoci jer me boli uvce?
desi mi se da nekad tako razmishljam i pochne da me grize savest potpuno nesvesno

Kako sto je znao da kaze jedan od mojih omiljenih pisaca - Sve sto je ljudsko nije mi strano -
Savko od nas moze da ima za trenutak losu misao, to nije nista strasno, ali ako se ruzna misao dugo zadrzi u glavi, ili ne daj boze ostvari na delu, e to je vec....

Pa daj da nadjemo sta je isto....
Isto je odluka da nam nesto smeta.
Isto je odluka da ne postoji promena odnosa te osobe prema nama.
Isto je nase konzerviranje tih odnosa bilo zbog lakseg podnosenja vremena, bilo zbog cekanja da se situacija sama razresi...

Ako ovo nisu zajednicki momenti u situacijama, koji jesu?

Svaki problem mozes sagledavati kroz isto, kroz razlicito, kroz uporedjenje sa tezim i laksim situacijama, kroz u sta narasta , kroz sta ne zelim da nastane.....percepcione tehnike i tehnike definisanja pojmova mogu u ovome da pomognu....
koncizan a tacan post.
ali, sta raditi sa tim?
konzervirani (a losi odnosi) - sad sirim pricu, znam - su dosta cesta boljka ljudi...
kako sa tim... kako izmeniti sebe, a time i svoj sastojak u konzervansu?

Само постоји још један фактор: а шта ако се ради о односу ''пустио бих ја њега, ал неће он мене''?
Како у том случају изменити себе и тиме утицати на однос?

snaja - svekrva može da bude takav odnos. Možda deluje smešno, ali nije naivno. Ne možeš se osloboditi osim po cenu razvoda.
ne deluje mi smesno... ja sam imala jedan takav jako bolan odnos... dvadeset godina. familija.
proslo je kad sam digla ruke od ocekivanja da ta osoba bude drugacija (bolja za sebe i druge). cak se i odnos popravio (!)
mislim, svekrva ili snaja ili roditelj ili rodjak, braca, sestre mogu biti nemoguci... nepodnosljivi... aktivno iritirajuci... ali ta osecanja postoje u nasoj glavi iskljucivo. i nemamo nista od toga sto smo u pravu, sto smo dobri.
prihvatanje je osnovni zivotni zakon.

edit: najvise u zivotu naucimo od takvih odnosa... sve drugo je povrsno i lako se da zaobici...

Poslednja izmena:
hellen, a da li zaista, zaista postoje bas takve situacije? (ako izuzmemo taoce i fizicke prisile)

Постоје. Једноставно, кулираш некога, али он не жели да те остави на миру јер тиме задовољава неку своју потребу.
Значи, живиш свој живот, ништа не чиниш, према тој особи не осећаш ништа ни позитивно ни негативно - али она се фиксирала за тебе и прогања те?

Poslednja izmena:
Постоје. Једноставно, кулираш некога, али он не жели да те остави на миру јер тиме задовољава неку своју потребу.
ti ipak postojis u tom odnosu... i sve dok postojis, ima da te cima.
bez obzira na to sto mislis da ne postojis... delic reci, ton, sitan gest - i taj neko ZNA da postojis. i cimace te opet.
dok ne odes.

mislim, svekrva ili snaja ili roditelj ili rodjak, braca, sestre mogu biti nemoguci... nepodnosljivi... aktivno iritirajuci... ali ta osecanja postoje u nasoj glavi iskljucivo. i nemamo nista od toga sto smo u pravu, sto smo dobri.
prihvatanje je osnovni zivotni zakon.

..kako bi reagovala da tvoja deca aktivno trpe zbog aktivnog iritiranja od strane tako bliskih ljudi?
..nisam sigurna da bih ja i tada uchila o zivotu prihvatanjem svega toga..
..ne prozivam, vidim da si 20 godina bila u takvoj situaciji, pa me zanima..

..kako bi reagovala da tvoja deca aktivno trpe zbog aktivnog iritiranja od strane tako bliskih ljudi?
..nisam sigurna da bih ja i tada uchila o zivotu prihvatanjem svega toga..
..ne prozivam, vidim da si 20 godina bila u takvoj situaciji, pa me zanima..
nisi me razumela.
prihvatanje TERORA ne dolazi u obzir.
prihvatanje cinjenice da nekoga ne mozes promeniti i da ce neko do smrti ostati takav je nesto drugo... ja nisam imala 20 godina posla sa zlom osobom. nego sa osobom od cijeg je emotivnog aparata meni cesto bivalo lose, i ja sam smatrala da treba drugacije da reaguje, i uvidjajnije i da se ne moze tako strastveno kroz zivot i blablabla.
ja nisam bitna. ljudi su takvi kakvi jesu i cesto nam lakne kada to jednostavno, ali zaista prihvatimo.

edit: ja odgovaram na temu u kojoj se postavljac oseca lose sto misli lose o nekome tj sto zeli da ga nema... ne pricam o samom zlu niti o tome kako se od njega braniti. ne znam bas da li sam razlozna i razumljiva... meni je centar komentara "hellen" (bilo koja hellen...)

Poslednja izmena:

Back