Quantcast

позадинско микроталасно зрачење

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
246.274
Kosmičko pozadinsko zračenje (engl. Cosmic Microwave Background, skraćeno CMB) je toplotno zračenje za koje se pretpostavlja da je ostatak od velikog praska. Ovo zračenje poznato je i kao mikrotalasno reliktno zračenje. Predstavlja najstariju svetlost u svemiru i veoma je važno u kosmologiji kao potvrda teorije Velikog praska i kao mogućnost za proučavanje mlade vasione, kada je ona bila homogena i izotropna. Kosmičko pozadinsko zračenje otkriveno je slučajno 1964. godine a otkrili su ga Arno Penzijas i Robert Vilson. Oni su na talasnoj dužini od 7.35 centrimetara otkrili signal koji nije bio očekivan. Signal je kao ostatak zračenja iz rane vasione bio termalan i izotropan. Intenzitet zračenja na talasnoj dužini od 7.35 centimetara odgovaralo je zračenju crnog tela temperature 2.7 K. Posle toga, usledila je provera porekla ovog zračenja na skoro svim talasnim dužinama.
Ovi naučnici su za svoje otkriće 1978. godine dobili Nobelovu nagradu.
(wikipedija)
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
246.274
CMB je vodeći dokaz o poreklu svemira iz Velikog praska. Kada je svemir bio mlad, pre formiranja zvezda i planeta, bio je gustiji, mnogo vreliji i ispunjen neprozirnom maglom vodonične plazme. Kako se svemir širio, plazma i radijacija koji su ga ispunjavali su postajali su hladniji. Kada je temperatura dovoljno pala, protoni i elektroni su se iskombinovali da bi stvorili neutralne atome vodonika. Za razliku od plazme, ovi novonastali atomi nisu mogli raspršiti toplotno zračenje Tomsonovim rasejavanjem, te je tako univerzum postao proziran. Kosmolozi nazivaju vremenski period kada su neutralni atomi prvi put nastali epohom rekombinacije, a događaj ubrzo nakon što su fotoni počeli slobodno da putuju svemirom naziva se razdvajanje fotona. Fotoni koji su postojali u vreme razdvajanja fotona se od tada šire, mada postaju sve slabiji i manje energični, jer širenje svemira dovodi do toga da se njihova talasna dužina vremenom povećava (a talasna dužina je obrnuto proporcionalna energiji prema Plankkovom odnosu). Ovo je izvor alternativnog izraza reliktno zračenje. Površina poslednjeg rasejanja odnosi se na skup tačaka u prostoru na datoj razdaljini od nas, tako da sada primamo fotone prvobitno emitovane iz tih tačaka u vreme razdvajanja fotona.
(wikipedija)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.