Povređen čovek kaže šta misli a ne iznerviran?

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.849
Što se kaže: autorska

Do malopre sam mislio da se istina najlakše izvuče iz iznerviranog čoveka, nekoga isprovociraš i kaže ti manje - više istinu, šta misli o tebi.

Malopre sam naleteo na samog sebe iz 2023. i pročitao i video sam da to donekle važi za iznerviranog čoveka, ali više ide površno, jeste, kaže ti istinu, ovakav si i onakav ali sve je to prilično površinski.

Kad te neko stvarno mrzi, neće reagovati "usijanom glavom", naprotiv, čekaće svojih pet minuta i kada se ukaže prilika, izbaciće neviđeni otrov i to ležerno, da ne kažem uz osmeh.
To su uglavnom ljudi koji su iz nekog razloga povređeni i to strašno duboko, tako da će i uvreda od njih biti duboka (koliko je moguće, ako ne daješ svoje podatke skoro je nemoguće da te povredi bilo ko), takve osobe, koje "čekaju priliku" su u srži zle, i prosto je neverovatno koliko baš takvi sebe predstavljaju maltene budistički smirenim i dobrim ljudima.

Hteo sam da pitam jeste li ovde po forumu primetili takve, da li vam možda smeta to licemerje, gluma, dvoličnost ili vam ne smeta i prosto ne obraćate pažnju?

P.S. Molim bez mešanja politike i bez "imena", tema je generalno gledište, i važi i za RL, kako se u životu nosite sa "samo ja vidim čudovište" situacijom.

Tesko je izvuci istinu iz ogromne vecine ljudi, a pogotovo od ljudi u jakim emotivnim stanjima jer emocije poprilicno utice na kognitivne procese, tako da ista osoba moze imati dostarazlicito misljenje o nekoj drugoj zavisno od emotivnog stanja, tako da onda ljudi kazu i sta isle i sta ne misle, cak i u razgovoru s smirenom osobom koja je iskrena moras filterisati informacije,
generalno najbolje misljenje se moze dobiti od uslovno receno neutralnih ljudi, jedan od razloga zasto pomoc strucnog terapeuta moze biti od velike koristi,
mada i tu se desava isti problem kada psihijatar ili psiholog nije (dovoljno) neutralan.

Ja ne razumem ljude koji mrze druge, ali to postoji u RL, i u virtualnom svetu, mislim konkretno na sve društvene mreže.

To su uglavnom ljudi koji su iz nekog razloga povređeni i to strašno duboko, tako da će i uvreda od njih biti duboka

Slažem se ovom rečenicom. U nekom prošlom životu imala sam "prijateljice" koje su me verovatno mrzele a koje su bile slatke prema meni.

Poznavala sam više ljudi od njih. Bila sam na nekom "višem položaju" od njih. Mnogi su me voleli kao prijateljicu, ali..

Tim "prijateljicama " i jednom "prijatelju " bila sam samo..neko preko koga mogu da srede svoja finansijska stanja i uspeh u društvu.

Nimalo se ne kajem zato što sam pomagala svima, koliko sam bila u mogućnosti.

Osveta jedne "prijateljice" i "prijatelja" bila je bolna. Ali je prošla.

Što se tiče foruma, nikoga ne poznajem dovoljno dobro, da bih mogla da kažem da me neko voli ili da me neko mrzi.

Ja ne razumem ljude koji mrze druge, ali to postoji u RL, i u virtualnom svetu, mislim konkretno na sve društvene mreže.
Ne razumem ni ja, pogotovo što zapravo ne može da mrzi mene već sliku o meni koju stvori u svojoj glavi. I ne može čovek da razbije tu iluziju nikako, jedino da se izmaknem i izbegavam.

Tesko je izvuci istinu iz ogromne vecine ljudi, a pogotovo od ljudi u jakim emotivnim stanjima jer emocije poprilicno utice na kognitivne procese, tako da ista osoba moze imati dostarazlicito misljenje o nekoj drugoj zavisno od emotivnog stanja, tako da onda ljudi kazu i sta isle i sta ne misle, cak i u razgovoru s smirenom osobom koja je iskrena moras filterisati informacije,
generalno najbolje misljenje se moze dobiti od uslovno receno neutralnih ljudi, jedan od razloga zasto pomoc strucnog terapeuta moze biti od velike koristi,
mada i tu se desava isti problem kada psihijatar ili psiholog nije (dovoljno) neutralan.
Da, to može biti objašnjenje.

Do malopre sam mislio da se istina najlakše izvuče iz iznerviranog čoveka, nekoga isprovociraš i kaže ti manje - više istinu, šta misli o tebi.

Malopre sam naleteo na samog sebe iz 2023. i pročitao i video sam da to donekle važi za iznerviranog čoveka, ali više ide površno, jeste, kaže ti istinu, ovakav si i onakav ali sve je to prilično površinski.

Kad te neko stvarno mrzi, neće reagovati "usijanom glavom", naprotiv, čekaće svojih pet minuta i kada se ukaže prilika, izbaciće neviđeni otrov i to ležerno, da ne kažem uz osmeh.
To su uglavnom ljudi koji su iz nekog razloga povređeni i to strašno duboko, tako da će i uvreda od njih biti duboka (koliko je moguće, ako ne daješ svoje podatke skoro je nemoguće da te povredi bilo ko), takve osobe, koje "čekaju priliku" su u srži zle, i prosto je neverovatno koliko baš takvi sebe predstavljaju maltene budistički smirenim i dobrim ljudima.

Hteo sam da pitam jeste li ovde po forumu primetili takve, da li vam možda smeta to licemerje, gluma, dvoličnost ili vam ne smeta i prosto ne obraćate pažnju?

P.S. Molim bez mešanja politike i bez "imena", tema je generalno gledište, i važi i za RL, kako se u životu nosite sa "samo ja vidim čudovište" situacijom.
Pravoslavni monasi će ti to reći najbolje
O, mržnji,besu…

Pa vdi moj prag tolerancije je za nekog 0 za drugog 100 ,pa tako sitnice nikom ne tolerisem a drugom mogu krupne reci ako mi je blizak dok ne vidim da mi namerno pije krv,kazem ja usput uvek istinu nista ne guram pod tepih,mozda i u glavi dam rok a kad presecem bolje da nisu u blizini,ono sto se mozda precuti su dugovi za koje nisu smatrali da postoje kao da ih ja zaboravljam, pa u besu ili povredi kako nazivas istresem

ALBANAC JE LUPIO ŠAMAR PATRIJARHU PAVLU, A ON GA JE DUHOVNO POKORIO ZA CEO ŽIVOT! Bio svetac za života - ovo je nešto što svi treba da NAUČIMO OD NJEGA!​

Jedna takva priča je i ona kada je patrijarha Pavla za bradu uhvatio jedan Albanac, a zatim mu udario dva šamara.

Postoji crkva Sveta nedelja i on je sedamdesetih godina dolazio nekoliko puta u vreme Sabora.
vladiku dva mlada Albanca od 18 i 20 godina iz Prizrena, koja su se opkladila da jedan sme da ga uhvati i da mu opali šamar. To se desilo usred dana u centru Prizrena. Vladika je bio do pošte da završi neke poslove i kada se vraćao, mladić ga je uhvatio za bradu, dva tri puta levo-desno i opalio mu je dva šamara - ispričao je Stojanović.

- Pavle, kakav je uvek bio, samo se povukao, pogledao ga i nije hteo da reaguje, već je otišao do Bogoslovije i nikome nije to hteo da kaže. Neko je video i odmah prijavio MUP-u, koji je prijavio Saveznom SUP-u. Savezno izvršno veće je hitno reagovalo da se pohapse svi ti mladići, jer je ipak povređen čovek koji predstavlja SPC
Uhapšeno je desetak mladića i pozvan je vladika Pavle da ih raspozna, a najveći šok tek je usledio, prisetio se advokat.

- Patrijarh Pavle je došao i odmah ga je prepoznao. Išao je od jednog do drugog dva, tri puta i rekao da taj mladić nije tu. On je dva, tri puta šetao pored tih mladića i samo je jednom stao pored tog koji ga je udario, pogledao ga pravo u oči i rekao - ne, taj koji me je tukao nije tu. On mu je zapravo poslao jednu duhovnu poruku.

Izvor: Novosti

ALBANAC JE LUPIO ŠAMAR PATRIJARHU PAVLU, A ON GA JE DUHOVNO POKORIO ZA CEO ŽIVOT! Bio svetac za života - ovo je nešto što svi treba da NAUČIMO OD NJEGA!​

Jedna takva priča je i ona kada je patrijarha Pavla za bradu uhvatio jedan Albanac, a zatim mu udario dva šamara.

Postoji crkva Sveta nedelja i on je sedamdesetih godina dolazio nekoliko puta u vreme Sabora.
vladiku dva mlada Albanca od 18 i 20 godina iz Prizrena, koja su se opkladila da jedan sme da ga uhvati i da mu opali šamar. To se desilo usred dana u centru Prizrena. Vladika je bio do pošte da završi neke poslove i kada se vraćao, mladić ga je uhvatio za bradu, dva tri puta levo-desno i opalio mu je dva šamara - ispričao je Stojanović.

- Pavle, kakav je uvek bio, samo se povukao, pogledao ga i nije hteo da reaguje, već je otišao do Bogoslovije i nikome nije to hteo da kaže. Neko je video i odmah prijavio MUP-u, koji je prijavio Saveznom SUP-u. Savezno izvršno veće je hitno reagovalo da se pohapse svi ti mladići, jer je ipak povređen čovek koji predstavlja SPC
Uhapšeno je desetak mladića i pozvan je vladika Pavle da ih raspozna, a najveći šok tek je usledio, prisetio se advokat.

- Patrijarh Pavle je došao i odmah ga je prepoznao. Išao je od jednog do drugog dva, tri puta i rekao da taj mladić nije tu. On je dva, tri puta šetao pored tih mladića i samo je jednom stao pored tog koji ga je udario, pogledao ga pravo u oči i rekao - ne, taj koji me je tukao nije tu. On mu je zapravo poslao jednu duhovnu poruku.

Izvor: Novosti
Bravo za ovo.
To me je podsetilo na dve časne sestre, ne znam sad tačno odakle, katolička crkva, koje su bile napadnute od trojice mladića.
Na sudu su rekle da "nikada nisu čule jaču molitvu".

Katarzični su momenti kada ljudi biraju da li da budu srećni, ili da budu u pravu...

U ličnom razvoju sam već prevalila na stranu da želim da budem srećna, tako da ovu temu posmatram
kao psihološku sliku ljudi na lestvici razvoja...

Mislim na mental koji je natopljen i zbunjen hormonima i naduvanim egom, na reakcije ljudi u tim mlađanijim godinama
i, nasuprot njima, na mentale ljudi oslobođenih hormona, ljude čistog viđenja, smanjenog ega koje dolazi sa zrelim godinama...
Hoću reći da se ljudi (nažalost, ne svi!) menjaju sa godinama, da sazrevaju u svakom pogledu, da dobijaju na kvalitetu, da dobijaju
jasnije i bolje stavove, pa ih to svakako spašava od grešaka da im je važno šta ko misli o njima i da istražuju svakojake lične istine...

To je vreme kada čovek jasno i radije bira sreću, nego da bude u pravu i neprekidno dokazuje da svako ima svoju ličnu istinu i
svoj lični pogled na drugug...

Zamorno je biti ćovek, razvijati se tokom života, odrastati i potvrđivati onu Jungovu da je "život ništa drugo do psihološki proces"...

Dopada mi se ovo tvoje pitanje, pa ću odgovoriti...
Ovde čovek sa malim poznavanjem psihologije i osnovne psihološke slike čoveka može brzo i lako da utvrdi koliko sagovornik
ima godina, iz kakve porodice potiče, kog je kulturnog nivoa, kojim znanjem raspolaže, da li su mu licemerje, gluma i dvoličnost
osobine koje nudi drugima, da li je odabrao da bude srećan, ili da bude u pravu...
I, što mislim da je najvažnije, lako može da se pretpostavi šta misli koji forumaš o drugom forumašu, pa i o nama...

Tema je više nego inspirativna, pa sam se raspisala...
:vzagrljaj:

Ovde čovek sa malim poznavanjem psihologije i osnovne psihološke slike čoveka može brzo i lako da utvrdi koliko sagovornik
ima godina, iz kakve porodice potiče, kog je kulturnog nivoa, kojim znanjem raspolaže, da li su mu licemerje, gluma i dvoličnost
Ne bih se slozio, cesto osobe imaju 40+ godina, a zvuce kao tinejdzeri, nekad zvuce ili jesu ozbiljniji za svoje godine, sto se porodice tice takodje- ponekad deca budu slicni, ali nekad i suprotnost roditeljima, a glume svi u manjoj ili vecoj meri- tzv persona.

Ne bih se slozio, cesto osobe imaju 40+ godina, a zvuce kao tinejdzeri, nekad zvuce ili jesu ozbiljniji za svoje godine, sto se porodice tice takodje- ponekad deca budu slicni, ali nekad i suprotnost roditeljima, a glume svi u manjoj ili vecoj meri- tzv persona.
Bravo... ovo što si napisao, govori puno o tebi...
:heart2:

@Soradze au(h) kakvo "kidanje" 👏
Hvala puno. Složio bih se sa 99% svega napisanog sem možda da ne može baš svako iza ekrana tako lako da se "dekodira" ko je.

Kada bismo znali ko je iza ekrana, osnovne crte ličnosti, bilo bi nam jasno zašto piše to što piše, ali "provaljivanje" nije tako lak posao, ne znam, barem meni. Ok, ima očiglednih budaletina, ali nisam mislio na takve.

Samo da dodam da te osobe koje imaju 40, 45+ a "zvuče" kao klinke, to se provali na keca.
Ubacivanje engleskog klinci više ne rade odavno, ili barem ne na takav način, tako da gospođa koja se "fiduje" ili "fejluje dijetu zbog fidovanja" posle odjave sa foruma ide na injekcije botoksa, 2 komada po 150€ (i pritom sam mrtav ozbiljan).

Kompleksi pitaj boga koji, da li su gastarbajteri koji su "zaboravili srpski" ili Srpkinje koje u dnu duše pate što su rođene na Balkanu, e takve samo drži podalje ili ako baš navale na tebe sa maskom feminizma, pusti da se još malo izblamiraju, ne mešam se jer sam odavno ukapirao da im se smeju klinci i mladi ljudi koji čitaju Krstu. A ovde glume "elitu", to ni Nušić ne bi napisao bolje.

Da, to može biti objašnjenje.
Evolucijskim razvojem prvo nam reaguje dio mozga koji je (skraceno) slican primatima koji je dosta emotivan, ne voli da gubi, voli da pobedjuje, uglavnom reaguje vise emotivno/ instinktivno; ovaj dio mozga ima prednost jer brzo donodi odluke za eazliku na dio mozga koji koristimo za racionalno razmisljanje koji je mnogo, mnogo sporiji.

Zato je uvek dobro kad imamo jaku emotivnu reakciju, sacekati.
Nekad neko napise nesto sto druga osoba dozivi emotivno i onda odluci da reaguje, onda prva osoba ovo dozivi kao licni napad….
I tako imamo dramu, ponekad neki ljudi nakon odredjenog vremena “puste niz vodu” negativna osecanja i onda su opet frendovi,

Neki pak su ili zlopamtila ili pak misle da je oprost znak slabosti.
Uglavnom ne bih preterano obracao paznju na misljenja forumasa kad su nanervirani ili pod bilo kom drugom jakom emocijom.

Evolucijskim razvojem prvo nam reaguje dio mozga koji je (skraceno) slican primatima koji je dosta emotivan, ne voli da gubi, voli da pobedjuje, uglavnom reaguje vise emotivno/ instinktivno; ovaj dio mozga ima prednost jer brzo donodi odluke za eazliku na dio mozga koji koristimo za racionalno razmisljanje koji je mnogo, mnogo sporiji.

Zato je uvek dobro kad imamo jaku emotivnu reakciju, sacekati.
Nekad neko napise nesto sto druga osoba dozivi emotivno i onda odluci da reaguje, onda prva osoba ovo dozivi kao licni napad….
I tako imamo dramu, ponekad neki ljudi nakon odredjenog vremena “puste niz vodu” negativna osecanja i onda su opet frendovi,

Neki pak su ili zlopamtila ili pak misle da je oprost znak slabosti.
Uglavnom ne bih preterano obracao paznju na misljenja forumasa kad su nanervirani ili pod bilo kom drugom jakom emocijom.
Čitao sam juče o ljubavi između životinja i ljudi i primer je bio krokodil.
Upucan u glavu, tačno u deo koji je odgovoran za agresiju.
Ubio sam se tražeći po internetu da li reptili imaju emocije, baš me zanima, jer stvarno su značajne ako ne i faktor broj 1.

Izvuče se konfuzni emotivni izliv u takvoj situaciji, osoba upadne u mod emotivnog razmišljanja i suštinski izbaci iz sebe šta u tom momentu oseća, ali ne i šta iskreno misi.
Nisam siguran za ovo, ovi mi više zvuči kao nešto što bi zavidna osoba učinila, tipa da ja nekoga stvarno mrzim raspravio bih tako nešto sa tom osobom u 4 oka i prekinuo bih trajno odnos sa njim. Ono da čekam svojih pet minuta mi je nenormalno jer znam da može da potraje, a iz kog razloga bih takvu gorčinu nosio u sebi?
Oko za oko, zub za zub mentalitet. Baš sam danas imao susret sa jednom takvom situacijom između ljudi. Sve u svemu složeno je, mislim da ta "duboka povređenost" dobrim delom nastaje i iz (neosnovanog) poverenja koje ulažemo u ljude oko sebe.
Na forumu nisam primetio takve stvari, mada kontam da ih ima i da se delići vide po diskusijama.
Vezano za RL ima toga podosta, kontam nešto da je takva situacija čak i u većini.
Lično mi ne semeta, jer sam nekako ogluglao na "lične sukobe", ako primetim licemerje, glumu, dvoličnost odlazim od takvih osoba.

Izvuče se konfuzni emotivni izliv u takvoj situaciji, osoba upadne u mod emotivnog razmišljanja i suštinski izbaci iz sebe šta u tom momentu oseća, ali ne i šta iskreno misi.

Nisam siguran za ovo, ovi mi više zvuči kao nešto što bi zavidna osoba učinila, tipa da ja nekoga stvarno mrzim raspravio bih tako nešto sa tom osobom u 4 oka i prekinuo bih trajno odnos sa njim. Ono da čekam svojih pet minuta mi je nenormalno jer znam da može da potraje, a iz kog razloga bih takvu gorčinu nosio u sebi?

Oko za oko, zub za zub mentalitet. Baš sam danas imao susret sa jednom takvom situacijom između ljudi. Sve u svemu složeno je, mislim da ta "duboka povređenost" dobrim delom nastaje i iz (neosnovanog) poverenja koje ulažemo u ljude oko sebe.

Na forumu nisam primetio takve stvari, mada kontam da ih ima i da se delići vide po diskusijama.
Vezano za RL ima toga podosta, kontam nešto da je takva situacija čak i u većini.
Lično mi ne semeta, jer sam nekako ogluglao na "lične sukobe", ako primetim licemerje, glumu, dvoličnost odlazim od takvih osoba.
Volim tvoje postove, uvek su direktni, konkretni i imaju smisla.
Boldovano: ima ljudi kojima je duševna hrana ili "izduvni ventil" ili jednostavno osveta ono što je tebi i meni "nošenje gorčine".

Čitao sam juče o ljubavi između životinja i ljudi i primer je bio krokodil.
Upucan u glavu, tačno u deo koji je odgovoran za agresiju.
Ubio sam se tražeći po internetu da li reptili imaju emocije, baš me zanima, jer stvarno su značajne ako ne i faktor broj 1.
Imaju emocije, ali su drugacije od ljudskih-
zapravo i ljudi i reptili su imali zajednickog pretka (ako idemo dovoljno vremena unazad),
i ljudski mozak je rezultat miliona godina,
uglavnom ga neuronaucnici dele na 3 dela (koliko je meni poznato)
Najstariji deo Robert Sapolsky naziva reptilski, zatim mamalski deo, a najmladji neomamalski,
Dr Steve Peters koristi termine: Kompjuter (autopilot) umesto reptilskog,
cimpanza (slican primatima) i Covek (neomamalski)

Reptilski/kompjuter dio mozga (kod Freuda je ovo “podsvest”) je sposoban vise za reakcije nego emocije, to ti je ono kad si na autopilotu radis nesto i nisi svestan dok se nesto desi neocekivano, pa onda reagujes

“Cimpanza” je deo mozga koji se uglavnom oslanja na intuiciju i emocije, a malo na logiku,

“Covek” je dio mozga koji je racionalan i uglavnom se koristi logikom s nesto emocija,

Svaki ovaj deo mozga ima prednosti, “kompjuter” je efikasan i brz,
“Cimpanza” je takodje brz, vrlo je takmicarski raspolozan ne podnosi da gubi, fight flight… response je pod njegovom kontrolom- odluka da bezimo ili se borimo, i kad se neka opasna situacija desi “cimpanza” odradi posao

“Covek” je racionalan, ali ga najredje koristimo

Dakkle jad se nesto desi, ukljucujuci citajuci poruku na forumu ili neko nam nesto dobaci- prvo se aktivira “cimpanza” ,
zato se kad nas neko dirne u nezgodno mesto i mi uzvrstimo… uglavnom posle kajemo- nekad nakon pola sata, nekad nakon par dana…

Back