Pozdrav dobri ljudi. Zanimaju me vasa iskustva, kao i misljenja o povratku u Srbiju iz inostranstva. Radim u Nemackoj kao programer vec par godina, i u principu mi je ok, ali me zelja za Beogradom jako vuce da se vratim, i svakodnevno sam u toj dilemi. Prednosti zivota u Nemackoj su te sto ne moraju da se trpe sve one gluposti i nakaznosti koje se desavaju u sistemu i drustvu u Srbiji, uredjen sistem, sigurno okruzenje za bezbrizno podizanje deteta, ali nedostaci su odsustvo familije, prijatelja, socijalni aspekt, osecaj pripadnosti itd...Sta vi misliste?
Tesko pitanje...
Koliko zaradjujes u Nemackoj kao programer? To je krucijalno pitanje... Ne zelim da zvuci kao da se sve vrti oko love, ali nazalost jeste glavno pitanje.
Sto se tice vazduha, od BG do Zlatara si za 2 sata i mozes vikendom za 100e troska da se nadises kao ni u jednom gradu...
Skoro sam bio u Minhenu kod ortaka... tih 100e mi je odletelo uz neki vetar(na neki moj turizam u roku od 45 minuta, a za iste pare 2 dana sam na Zlataru). Ne znam sta bih rekao.
Srbija je definitivno jeftina za neke stvari.
Ono sto je bila prekretnica nekim ljudima iz mog okruzenja da se vrate je bio samo novac i/ili nekretnine. Dacu ti neke primere...
1.Rodjak(gasterbajtersko dete) plata u Austriji 1600e(posao u hotelu), Zena 1300e(posao u hotelu) (stan 50 kvadrata, sa porodicom u W oko 700e).
Ovde zvrji kuca prazna od 300 kvadravoa u fullu sredjenja plus ima stan od 60 kvadrata... a tamo podstanar u nekom Turskom bicirku.
Nasao neki posao ovde za oko 1000e u drzavnoj firmi na semu preko tasta, pokrenuo nesto svoje privatno pride.
Covek ne zeli da mu deca idu sa Turcima i ljudima sa bliskog istoka u skolu, konkretno ja bih presao preko toga, njega kao srbendu to bas pogadja i smeta mu brdo stvari iako tamo zivi skoro deset godina. Mogu tek da zamislim kako bi kukao da je u Nemackoj, s obzirom da je Bec bas Srpska lokacija.
2.Prijatelj koji se bavi biznisom
Napravio je okruglo milion u Becu...
Ima sad neke poslove ovde, radi neki izvoz za EU, ulozio je u stambene objekte i jos neke lokale. Ovde pravi 10k eura mesecno.
Zivi luksuz iskreno, kaze mi da nikad u Becu sa tim kesom ne bi ziveo takav luksuz i da su u Srbiji pre svega ljudi ultra jeftini, njemu se za njegovu pricu visestruko isplati.
Zena mu je zadovoljna, ljubavnice jeftinije, sve moguce stvari 10x lakse potplati i sredi

Tako da za njega je to bio idealan potez.
3. Bliski rodjak, doziveo povredu na radu i jos ga NEMACKI lekari dodatno ubogalje na operaciji, zvuci neverovatno?
Ohh ti Nemci, da li je moguce da se to njima desi? Overall ostane covek polu sjeban, dobije bolnicu na sudu... uspeo prevremeno da se penzionise sa svojih nepunih 40 godina.
Svabija mu isplacuje preko 1000eura mesecno. On u Stutgartu nema sta da trazi sa 1000eura, ober klosar da bude jedino...
Mogao bih da navodim jos dosta primera, koje ne znam bas toliko dobro kao ova tri, posto su ljudi koje znam licno i druzim se sa njima.
Price su razne.
Neka poruka bi bila, radi onako kako osecas da treba, ali stavi proracun na papir.
Ako ti finansijske mogucnosti opadnu drasticno, onda nema smisla vracati se... ako u Srbiji imas nekretnine, i mozes da ustedis abnormalne rente(kolike su trenutno kod Svaba), mislim da onda ima smisla vratiti se.... i dalje mi je slika kako se guraju kao sardine u onom stanu u Minhenu njih 5 za samo 2000eura mesecno i jos su to nasli na vezu, vojme ocaaa kakva ciganijada...