Bokte sta pročitah.. Ne znam prosto koji deo posta da izdvojim. Al ajd nek bude ovaj - Jel ti to i dalje računas američku platu a srpske cene?
Ne nego raucnam srpske plate i poredim sa US.
Ziveo sam mnogo duze od vecine njih na forumu u Americi i moji roditelji takodje.
Naravno ljudi u Srbiji ne vole da cuju takve stvari ali zivot u Srbiji je dosta kvalitetniji od zivota u Americi.
Uzecu primer Misisipija gde je prosecna godisnja zarada 22,500 USD
https://www.incomebyzipcode.com/mississippi
Kada to uzmes podelis na 12 meseci to je USD 1,875 mesecno bruto.
Da bih pojasnio sta ulazi u bruto.
Social Security (socijalno)
Medicare (zdravstveno posle 65te)
DDI (disability) (invalidsko)
Federalni porez (kao kada bi bio EU porez)
State porez (porez drzave Srbije)
Kada odbijes ove stavke ostane tacno $1,558 mesecno.
Sad na sve to treba oduzeti:
401k (penziono)
zdravstveno (do 65te)
Kada se to oduzme dobija se cifra od 1,050 USD sto je prakticno 926 euro NETO mesecno.
U Apsolutnom iznosu to jeste vise nego u Srbiji. Kada pogledas troskove zivota koji su drasticno visi od Srbije shvatis da 500eura prosecna plata u Srbiji zapravo i nije tako losa. Cak sta vise lakse se dise sa 500 eura u Srbiji nego sa 926 u Misiipiju.
Stan je na primer u velikom gradu 700 USD + rezije oko 200 (jednosoban) tako da prakticno ne mozes da zivis u stanu. Jedini nacin je prikolica ili sa 5-6 radnika. Zubar kosta toliko da nikad ne odes kod zubara. Skole su uzasne jer svi nose oruzije bukvalno ne smes pored skole da prodjes.
https://www.google.com/amp/s/www.onlyinyourstate.com/mississippi/disgusting-ms-facts/amp/
25% njih su beskucnici
30% ne zavrsi srednju skolu
25% stanovnistva je nepismeno
kriminal je uzasno veliki
nekretnine su i dalje skupe
Vecina stanovnistva nema kablovsku ili TV jer ne mogu da priuste da placaju.
Dobro neki ce reci ok Missisipi ***** daj Kaliforniju. Sve je isto nesto malo veca zarada ali troskovi jos veci. Ako nekoga zanima uradicu racunicu i za CA ali u principu dosta bolje se ekonomski gledano zivi u Srbiji. Pogotovooo ako covek kma svoju nekretninu.
ps: zahvaljujem Jeleni koja uredjuje moje postove posto mi srpski nije najbolji.