Povratak iz Amerike za Srbiju

dkostic1965a

Početnik
Poruka
45
U Americi sve vise ljudi gubi posao u drzavnim sluzbama (tako sam i ja pogodjen) u mom mestu nazalost vecina poslova je u drzavnim sluzbama i sve je losije i losije stanje.

Planiram da se vratim za Srbiju posle 25 godina.
Nisam bio jos od Jugoslavije!

Kame se obratiti da ponovo dobijem dokumenta? Odakle poceti?

Ovde ce te svi gledati kao stranca... Vise nisi svoj na svome... Ali, ako te ne zanima okolina, onda ok... Medjutim treba ponovo da se naviknes na neke obicne stvari koje su ovde normalne, a tamo veoma retke... Sitne prevare, nemar, odnos ljudi prema onome sto rade, zanemarivanje odgovornosti, svi ti detalji... Majstori prevaranti i ljudi koji misle da sve najbolje znaju, a da tamo negde zive glupaci... Jednostavno oseca se ta razlika izmedju sistema, naprednog i nazadnog... Nazadni sistem podupire lopove, prevarante, lazove... Koliko god da ti sad ne odgovara zivot u USA, videces i sam tek odavde neke stvari jasnije...
Naravno nije sve crno... Lepih stvari koliko hoces, ali one nisu vezane za drustveno ustrojstvo... Moj je predlog steci tamo penziju pa tek se onda vratiti inace ovde da se zaradi ne moze, samo mozes da bacis pare na neka ulaganja... Tj. ovde mogu za pristaojan zivot da zarade samo izuzetno posveceni ljudi svom poslu "zanatu" ili oni sto se laktaju... Ostalima nista...

Poslednja izmena:
Bio sam neko vreme sam u Srbiji i vratio sam se u USA po jos neke stvari.
Iskreno odusevljen sam kako je Srbija napredovala u poslednje vreme.

Vrlo je jeftin zivot a moram priznati i prilicno kvalitetan. Kupio sam kucu u centru Novih Banovaca.

Evo napisao bi za druge povratnike nekoliko saveta i zapazanja. Mozda ce nekome biti od koristi.

Lose:
- Ljudi puse (ovo je mozda najgore od svega)
- Grafiti
- Djubre
- Malo elektricnih vozila
- Ne odvajaju djubre (plastiku, staklo i slicno).
- Zivotinje na ulici bez igde ikoga
- Ljudi su dosta negativni (bez razloga)
- Generalna populacija je slabo obrazovana
- Nema punjaca za elektricna vozila
- Ljudi koriste jos uvek papirne novcanice
- Klima je losa. (slicna kao istocna obala Amerike tipa neki mid east).

Dobro:
- Finansijski je isplativije ziveti u Srbiji nego u USA (bez obzira sto vam to iz Srbije niko nece prihvatiti ovo je susta istina). Prakticno mozes mesecno vise da zaradis da ti ostane.
- Vrlo je povoljno
- Vrlo kvalitetno je uredjena drzava sa stanovnistva drzave (tipa salterski sluzbenici i to 10 puta bolje od ovih u USA).
- Drzavne sluzbe dobro rade (bolje od US barem)
- Porez na imovinu je strasno povoljan???? (iskreno plasim se da nije ovo neka greska).
- Porez na prihod je prihvatljiv
- Lako se stize do drugih delova Evrope
- Putevi su dosta kvalitetni (bolji od tipa Kalifornije).
- Vrlo je lako pokrenuti biznis (hocu reci jeftino)
- Nivo stresa medju stanovnistvom je jako nizak (vrlo verovatno zbog niskih troskova zivota).
- Internet izuva kako dobro radi (ja takav internet u celoj Americi nisam video).
- Kuce su jako povoljne da se kupe ili izgrade
- Politicari su dosta kvalitetni i generalno sve sto ima veze sa drzavnom upravom je jako dobro uradjeno
- Velika ekonomska ekspanzija je u toku.

Pravo da Vam kazem jos da se odjavim. Da prodam kucu u Americi i vracam se u Srbiju. Ne pada mi na pamet da krocim vise nazad u USA. Jedva cekam da se trajno vratim. Bukvalno sam se odusevio kako je dobro u Novim Banovcima! Wooohooo.

Bokte sta pročitah.. Ne znam prosto koji deo posta da izdvojim. Al ajd nek bude ovaj - Jel ti to i dalje računas američku platu a srpske cene?

Ne nego raucnam srpske plate i poredim sa US.
Ziveo sam mnogo duze od vecine njih na forumu u Americi i moji roditelji takodje.

Naravno ljudi u Srbiji ne vole da cuju takve stvari ali zivot u Srbiji je dosta kvalitetniji od zivota u Americi.

Uzecu primer Misisipija gde je prosecna godisnja zarada 22,500 USD
https://www.incomebyzipcode.com/mississippi

Kada to uzmes podelis na 12 meseci to je USD 1,875 mesecno bruto.

Da bih pojasnio sta ulazi u bruto.
Social Security (socijalno)
Medicare (zdravstveno posle 65te)
DDI (disability) (invalidsko)
Federalni porez (kao kada bi bio EU porez)
State porez (porez drzave Srbije)

Kada odbijes ove stavke ostane tacno $1,558 mesecno.

Sad na sve to treba oduzeti:
401k (penziono)
zdravstveno (do 65te)

Kada se to oduzme dobija se cifra od 1,050 USD sto je prakticno 926 euro NETO mesecno.

U Apsolutnom iznosu to jeste vise nego u Srbiji. Kada pogledas troskove zivota koji su drasticno visi od Srbije shvatis da 500eura prosecna plata u Srbiji zapravo i nije tako losa. Cak sta vise lakse se dise sa 500 eura u Srbiji nego sa 926 u Misiipiju.

Stan je na primer u velikom gradu 700 USD + rezije oko 200 (jednosoban) tako da prakticno ne mozes da zivis u stanu. Jedini nacin je prikolica ili sa 5-6 radnika. Zubar kosta toliko da nikad ne odes kod zubara. Skole su uzasne jer svi nose oruzije bukvalno ne smes pored skole da prodjes.
https://www.google.com/amp/s/www.onlyinyourstate.com/mississippi/disgusting-ms-facts/amp/

25% njih su beskucnici
30% ne zavrsi srednju skolu
25% stanovnistva je nepismeno
kriminal je uzasno veliki
nekretnine su i dalje skupe
Vecina stanovnistva nema kablovsku ili TV jer ne mogu da priuste da placaju.

Dobro neki ce reci ok Missisipi ***** daj Kaliforniju. Sve je isto nesto malo veca zarada ali troskovi jos veci. Ako nekoga zanima uradicu racunicu i za CA ali u principu dosta bolje se ekonomski gledano zivi u Srbiji. Pogotovooo ako covek kma svoju nekretninu.

ps: zahvaljujem Jeleni koja uredjuje moje postove posto mi srpski nije najbolji.

Iskreno razmisljanje. Ako neko ima argumentovan odgovor ili replay rado cu da join conversation.

U principu najveci problem je sto se plate prikazuju bruto a u srbiji NETO i ljudi u Srbiji su blind like a bat.

U sustini $52,000 USD godisnje bruto u San Francisku (prosecna plata) je manje nego 500 eura neto u Beogradu. Sa $52,000 u San Francisku si zagarantovano beskucnik dok sa 500e ces se nekako snaci. Sa $52,000 neces ni za hranu imati a kamoli stan.

Ljudi su takvi cudna narav nece da prihvate reality. Beograd je predivan grad. Jos jedan prodica se vratila samo su oni otisli u Beograd na vodi. Bio sam kod njih. Kupili su prelep trosoban stan. Oni su bili prosecna porodica koja je zivela u vrlo losim uslovima a u Srbiji zive predivnim zivotom.

Jedva cekamo prolece da krstarimo rekama Beograd - Novi Sad - Smederevo.

Kad zavrsim i opremim kucu u Banovcima sve Vas zovem na zurku useljenja!

Ziveli!

Poslednja izmena:
A zasto onda "pola" planete Zemlje hrli bas u tu Ameriku (SAD,pa i Kanadu) da zivi?.....da bi tamo bili beskucnici?........mislim,sto se onda jedno 50% stanovnika SAD ne preseli u Srbiju,Bosnu,Bugarsku,Albaniju,Makedoniju pa da "uzivaju" u zivotu sa 500 eura mesecnom platom nego se muce i pate kao beskucnici tamo u SAD?

I zasto se mnogo vise nasih ljudi ne vraca u Srbiju iz Amerike,ako su vec tamo beskucnici?......ja navikao da slusam potpuno drugacije price,te ovaj kupio kucu,te onaj kupio auto od 5000 cm3,treci postao uspesan biznismen,cetvrti se snasao ovako,onako itd....

Cak i iz superiorne Nemacke mnogim (narocito mladim ) ljudima je san da odu i zive u SAD.......postavlja se pitanje ZASTO?

Zelim ti sretan povratak.Bio sam u Americi sve je fino cisto uredno da li bih zivio hmm ne znam. Ne svidja mi se to u Americi sto se puno provodi u autu.Za banalne stvari moras da sjednes u auto poneses spisak i kupujes.Zivot tamo nije spontan vec sve mora biti isplanirano sto stvara dodatan stres ako nesto nije po planu.Klima je previse vlazna na potezu gdje sam ja bio Cikago i Detroit.Tako da bih ovdje da prednost sto imamo dobru,klimu,hranu,sve je nekako blizu.Sto se tice zdravstva tu i tamo.Kvalietni kadrovi odlaze nazalost.Kod vas ce te dobiti medicinsku uslugu onoliko koliko si uplacivao u zdravstvo. Sto se tice posla,mislim da je daleko daleko lakse vama naci posao nego nama. Kupiti kucu kod nas mozes i to nije luksusz.Kod vas je kuca sa malo vecim dvoristem i te kako lusksuz.To nema svako. Gradovi u Evropi su daleko ljepsi,tako da uvjek mozes za malo svotu novca provesti fin vikend u Budimu ili Becu. Sa 25 godina staza u Americi imaces pristojnu penziju i lagodniji zivot ovdje.

Ok, izgubio si posao, kako kazes u drzavnoj sluzbi. Zar je to jedini posao koji umes da radis ili je to jedini posao koji se nudi?
I, odmah bi da se vracas u Srbiju?. Malo je nejasna situacija, ali, ok, svako ima svoje razloge za svoje odluke.
Ipak, razmisli dobro. Ovo nije ona ista zemlja koju si napustio pre 25 godina.
Srecno!

Navikla mu guza na mekanu fotelju, pa misli nije za drugi posao :)
A sta ce da radi sa penzijom, pa unijskim novece, pa sve ostalo, doci ce on da mu "dupe" vidi put, nije zreo za prevarante u Srbiji, :lol:

Iskreno razmisljanje. Ako neko ima argumentovan odgovor ili replay rado cu da join conversation.

U principu najveci problem je sto se plate prikazuju bruto a u srbiji NETO i ljudi u Srbiji su blind like a bat.

U sustini $52,000 USD godisnje bruto u San Francisku (prosecna plata) je manje nego 500 eura neto u Beogradu. Sa $52,000 u San Francisku si zagarantovano beskucnik dok sa 500e ces se nekako snaci. Sa $52,000 neces ni za hranu imati a kamoli stan.

Ljudi su takvi cudna narav nece da prihvate reality. Beograd je predivan grad. Jos jedan prodica se vratila samo su oni otisli u Beograd na vodi. Bio sam kod njih. Kupili su prelep trosoban stan. Oni su bili prosecna porodica koja je zivela u vrlo losim uslovima a u Srbiji zive predivnim zivotom.

Jedva cekamo prolece da krstarimo rekama Beograd - Novi Sad - Smederevo.

Kad zavrsim i opremim kucu u Banovcima sve Vas zovem na zurku useljenja!

Ziveli!

Pa gde nadje Misisipi, ili San Francisko, sto ne vidis sta je u Siettlu :?:
Boing, Amazon, Mikrosoft, recimo vozaci gradskog busa pocinju sa 23 dolara, ostali imaju 20 dol, na sat, pa gde je prekovremeno :?:
Stan moze da se pronadje, al da nisi u centru Sijatla, ima jeftini food marketi. Zasto ne napises sta je u Denveru CO, ili na Floridi.
Pises o crnackoj drzavi, gde spadaju, Tenesi, Luizijana i td.

Ja planiram da se vratim ali tek kad budem zaradio Americku penziju, do tada treba jos 8 godina rada.
Planiram kupit sebi neki stan u Novom Sadu ili tako nesto. Ja iskreno u Sribiji nemam nikoga jer sam bio rodjen u Mostaru ali tamo
ne zelim da se vratim.

Ne zelim da ostavim svoje kosti ovdje i nadam se da ce se u stare dane moci i malo uzivati nazad u domovini.

Ja planiram da se vratim ali tek kad budem zaradio Americku penziju, do tada treba jos 8 godina rada.
Planiram kupit sebi neki stan u Novom Sadu ili tako nesto. Ja iskreno u Sribiji nemam nikoga jer sam bio rodjen u Mostaru ali tamo
ne zelim da se vratim.

Ne zelim da ostavim svoje kosti ovdje i nadam se da ce se u stare dane moci i malo uzivati nazad u domovini.
Nisi napisao da li 8 god, do prevremene ili pune penzije, :?:

Prevremene, Nek im tata radi do 70 ja necu. Ima 401k da dopuni ono sta bi trebalo.
Pametno, to ti je 72% posto, od socijalne penzije.
Sto se tice 401k, podizes, kada napunis 59 i po god., pre toga ces platiti penale.
A da ne bi platio total taksu, podizi pare u delovima, uzmes lon na 50% i onda kao pocnes da vracas,od svakog ceka ,a kasnije podignes rsto i platis samo taksu na resto novac.
Meni jos 2 god, do prevremene, :)

Back