Povijest Republike Hrvatske

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Uzvišeni

Primećen član
Banovan
Poruka
985
Republika Hrvatska je legalno nastala 8. listopada 1991. voljom ogromne većine svojih građana (skoro 95%).

Uslijedio je Domovinski rat (1. ožujka 1991. - 12. studenog 1995.). Riječ je o agresiji Srbije i domaćih izdajnika (manjine hrvatskih Srba koja je izdala svoju domovinu Hrvatsku) koji su proglasili izmišljenu državu na teritoriju Hrvatske, nazvali je Republikom Srpskom Krajinom, nastojali je etnički očistit od nesrba te pripojit Srbiji. Hrvatski junaci su gotovo goloruki svladali jednu od najmoćnijih vojnih sila svijeta (JNA) potpomognutu raznim malim pomoćnim jedinicama (šešeljevci, arkanovci i ne znam koja govna još). Trebalo im je četiri godine. Zamislite što bi bilo danas kad Hrvatska ima vojsku i u NATO je. Četnici bi bili pregaženi za 15 sec do 15 dana.

Glavne posljedice Domovinskog rata su obranjena Hrvatska te smanjenje broja Srba u Hrvatskoj (od 12% do skoro 5%). Traktorom ili čime već Srbi su napustili domovinu koju su izdali, a oni koji su ostali vjerni svojoj domovini i vjerovali da u njoj mogu sretno živjet nisu se razočarali.

Devedesete 20. stoljeća jedne su od najljepših godina hrvatske povijesti. Njihov opis: "... a sad evo opet nova zora rudi, poslije dugih ljeta Hrvatska se budi. Tu na našoj zemlji naš se barjak vije, crven-bijeli-plavi, više se ne krije... " Danas najveća zabluda koja se gaji u Srbiji jest nazivanje rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. građanskim. Građanski rat je sukob unutar jedne države. Jugoslavija već tad nije postojala, Hrvatska je bila neovisna država. Na nju je izvršena agresija od strane Srbije.
 

Bajo Pivljanin

Domaćin
Poruka
4.055
Већ у првој реченици си изнео нетачан податак: На референдум је изашло 83,56% грађана Хрватске, а 94,17% тих људи се изјаснило за независност. Математика каже да је 78,68% грађана било за независност.

Ово даље је још горе.
 

Акај

Elita
Poruka
15.597
Kolega Uzvišeni! Teme o modernoj istoriji i nisu praksa na ovom delu Krstarice, o ovome možeš da diskutuješ na "Politici". Možeš ti to i bolje. Zašto ne otvoriti temu koja bi obuhvatalu celokupnu hrvatsku prošlost i malo ozbiljnije i tačnije napisati uvodni post, koji je i osnova svake teme ?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top