Povezivanje PC sa VCR

Dzambolaya

Početnik
Poruka
6
Pozdrav svima

Kao što naslov teme glasi, zamolio bih za pomoć oko povezivanja video rekordera sa kompjuterom, a kako bih mogao da transferujem materijal sa VHSa na PC. Mogu otprilike da pretpostavim šta mi treba, jer već par dana pretražujem internet na ovu temu, al sigurnije mi je da pitam. :)

Raspolažem sa:

- Video rekorder Samsung SV - 651 GX. Isti od priključaka na poleđini ima: AV2 (DEC./EXT.) scart, AV1 (EURO AV) scart, 2x koaksijalni priključak IN/OUT i L/R Audio RCA priključak.

Evo slika.

- TV kartica Leadtek WinFast TV2000XP Expert. Ista od priključaka ima 2x koaksijalni IN/OUT za antenu, S Video ulaz i nekakav RC priključak (na internetu navode da je u pitanju Remote Control) izgleda kao priključak za obične slušalice.

Evo slika.

- Zvučna karta Audigy 2 ZS. Ista od priključaka ima 3x priključak za zvučnike (narandžasti, crni i zeleni), 1 priključak za mikrofon i SPDIF, 1 audio IN priključak i Firewire port.

Slika kao gore za TV kartu

Moja pretpostavka oko spajanja je da mi treba sledeće:

1. Za video - Nekakav "SCART - S video konektor/adapter", kojim bi spojio VCR sa TV kartom. Inače, davno sam pokušao spojiti sve ovo i to sa običnim koaksijalnim kablom. Sliku sam imao al ne i zvuk. Koaksijalac od kablovske TV kad priključim imam i sliku i zvuk, što je pretpostavljam normalno jer VCR ne može i video i audio signal da šalje kroz taj antenski priključak?
Takođe, pretpostavljam da za potrebe prebacivanja materijala sa VHS na PC, bolju funkciju i veći kvalitet bi dala konekcija preko SCARTa, ili grešim?

2. Za audio - Blage veze nemam..... U VCR bi išao jedan kraj RCA kabla, 2 činča, a dalje pojma nemam.... U paketu u kom mi je bila TV karta, imao sam 1 kratak kabl, s jedne strane S video konektor a s druge 3 činča RCA. Kako ovo spajam...veze nemam... Ispada da sa jedne strane 2 RCA imam za video, a s druge strane 3 RCA činča!? I zar S Video ne prenosi samo video signal? Da prostite.... de da turim audio kabl u TV kartu kad ista nema audio ulaz na sebi?! Na oficijelnom WinFast sajtu šema konekcija pokazuje da za vezu sa VCRom i ostalim uređajima, koristi se upravo taj kratki kabal odnosno S Video/3 RCA, pun naziv - MiniDIN 9-pin - S-Video+3RCA (composite video and stereo audio) connector.

Šema izgleda ovako

Taj MinDin (ukratko) kabl koji ja imam, uopšte nema ovaj mini jack sa šeme?! :confused:

Ovde kažu:
There's no mini-jack, that is why you may need a mini-jack-2 RCA adapter. On the other hand, in case of the standard layout (minijack) you will need an adapter much more as RCA connectors are much wider used on home consumer equipment. :aaa:

Eto... Šta i kako dalje? Upomoć! Najjednostavnije rešenje bi bilo da kupim onaj USB video grabber i završim posao, al što da bacam pare, kad već imam sve samo mi kablovi (doduše kombinacija od 88 kablova i 33 konektora) trebaju. Pri tom....sad prebacim 10ak VHS kaseta i to je to....nema više.
Radnja (da ne reklamiram) u Piramidi može da mi napravi ovo što mi treba i pazario sam već kod njih al kad sam video da za gore pomenuti USB (EasyCap) traže 4000+ dinara, a isti na amazonu košta 7 dolara....odustao sam.

Molio bih ako možete da mi taksativno navedete koje konektore, kablove i adaptere...itd, moram da kupim da bih napravio ovo što meni treba. Takođe, i kako da povežem sve to. Isto tako, ako imate predlog gde da kupim to što mi treba, recite. Ja živim u BGu, Novi Beograd.

Hvala puno unapred i oprostite na ovom zidu od teksta...

Ja sam to prebacivanje sa VHS na DVD
daavno radio, dok se dobro plaćalo.
Treba TI (mada mislim da ćeš sada to teško naći)
kabl Video rikorder - Printer port na PC-ju.
Nažalost, ovi novi često ni nemaju klasični printer port.

Potraži kabal Video - USB
Softare-a za konverziju imaš dosta,
Od običnih do profi Adobe Premiere Pro.

Šema TV kartice Ti je OK.

Možda da podješ do nekog profesionalca
da Ti završi.

MIslim da će Ti odgovarati džekovi
sa kućne DVD linije, mislim da su to ti kablovi.

Poslednja izmena:
2. Za audio - Blage veze nemam..... U VCR bi išao jedan kraj RCA kabla, 2 činča, a dalje pojma nemam.... U paketu u kom mi je bila TV karta, imao sam 1 kratak kabl, s jedne strane S video konektor a s druge 3 činča RCA. Kako ovo spajam...veze nemam... Ispada da sa jedne strane 2 RCA imam za video, a s druge strane 3 RCA činča!? I zar S Video ne prenosi samo video signal? Da prostite.... de da turim audio kabl u TV kartu kad ista nema audio ulaz na sebi?! Na oficijelnom WinFast sajtu šema konekcija pokazuje da za vezu sa VCRom i ostalim uređajima, koristi se upravo taj kratki kabal odnosno S Video/3 RCA, pun naziv - MiniDIN 9-pin - S-Video+3RCA (composite video and stereo audio) connector.

Treba ti RCA(cinc)-banana kabl za audio. RCA ubodes u VCR a banana ubodes u line-in na audio kartici. Posle moras da podesis izvor zvuka u podesavanjima TV kartice a mozda i da podesis nivoe zvuka u podesavanjima zvucne kartice.

Poslednja izmena:
318_051.jpg

Moja pretpostavka oko spajanja je da mi treba sledeće:

1. Za video - Nekakav "SCART - S video konektor/adapter", kojim bi spojio VCR sa TV kartom. Inače, davno sam pokušao spojiti sve ovo i to sa običnim koaksijalnim kablom. Sliku sam imao al ne i zvuk. Koaksijalac od kablovske TV kad priključim imam i sliku i zvuk, što je pretpostavljam normalno jer VCR ne može i video i audio signal da šalje kroz taj antenski priključak?
Takođe, pretpostavljam da za potrebe prebacivanja materijala sa VHS na PC, bolju funkciju i veći kvalitet bi dala konekcija preko SCARTa, ili grešim?
najverovatnije nisi samo podesio zvuk na pal-bg na kartici

Hvala svima na pomoći

@snejks
@petar_z

Ako sam sad dobro skapirao, da sumiram:

- Za video signal konekcija je sledeća:

1. Ovaj SCART adapter sa slike što je Snejks postavio ide u VCR >
2. Iz SCART adaptera ide žuti, crveni, beli činč RCA kabla koji s druge strane ima S Video priključak >
3. S Video priključak tog RCA kabla se ubode u S Video priključak TV karte

- Za Audio signal konekcija je sledeća:

Pošto na mom VCRu AUDIO OUT imam samo 2 izlaza kupim takav kabl (sa 2 činča samo na jednoj strani, a na drugoj banana džek4)

1. U audio OUT od VCRa ide RCA crveni-beli činč >
2. Drugi kraj tog RCA kabla odnosno banana džek ubodem u LINE IN zvučne karte

Nakon toga, u programu TV karte u Windowsu izaberem AUDIO SOURCE ( pretpostavljam da se tako zove... ) da bude moja audio karta odnosno Audigy 2 ZS.

Interesuje me još, da li postoji razlika u kvalitetu i postojanosti signala (da nema posle artifakata u videu) koji se prenosi SCART-om odnosno KOAKSIJALNIM kablom? Ako je rezultat isti onda je daleko jednostavnije da koaksijalcem spojim VCR i TV kartu za video signal.

Takođe, s obzirom da video i audio konekcija ide odvojenim kablovima da li dolazi do desinhronizacije između slike i zvuka u transferovanom video fajlu?

najverovatnije nisi samo podesio zvuk na pal-bg na kartici

Jos uvek nije povezao audio kablove. Covek ima dilemu kako to da uradi.

Prvo sam ne znajuci napisao da mora preko zvucne kartice sto bi verovatno moglo da funkcionise ali bi morao da odabere zvucnu karticu kao izvor audio signala.

Posle sam nasao sliku sa napisanim objasnjenjem cemu sluze kablovi koji se dobijaju uz TV karticu. Ispada da ne treba povezivati VCR sa zvucnom nego direktno sa TV karticom.

Naravno posle sledi konfigurisanje opcija TV kartice koje si ti spomenuo.

PS
bilo bi lepo da postavljac teme napise da li je resio problem i ako jeste kako.

Jos uvek nije povezao audio kablove. Covek ima dilemu kako to da uradi.

Prvo sam ne znajuci napisao da mora preko zvucne kartice sto bi verovatno moglo da funkcionise ali bi morao da odabere zvucnu karticu kao izvor audio signala.

Posle sam nasao sliku sa napisanim objasnjenjem cemu sluze kablovi koji se dobijaju uz TV karticu. Ispada da ne treba povezivati VCR sa zvucnom nego direktno sa TV karticom.

Naravno posle sledi konfigurisanje opcija TV kartice koje si ti spomenuo.

PS
bilo bi lepo da postavljac teme napise da li je resio problem i ako jeste kako.

Nažalost pošto sam novi član, post koji sam poslao pre par sati čeka odobrenje administratora. Kupio sam SCART / 3RCA adapter, RCA/RCA kabl za video konekciju koji ći ubaciti u S Video / 3RCA konektor koji sam dobio uz TV kartu, i 2RCA / 3,5mm bananu za audio konekciju. U procesu sam spajanja, pa ću javiti rezultat.

Još jednom, puno hvala za savete i pomoć...valjda će ovaj post uskoro odobriti administrator.

Pozdrav

Evo mene opet...

Odlučio sam da sačekam malo dok ne nabavim sve ono što mi je potrebno, a kako bi konvertovanje uradio maksimalno kvalitetno. VJako mi je bitno da to uradim što bolje, jer na kasetama imam snimaka mog deteta od momenta kad je došlo na ovaj svet. Snimao sam te trenutke DV kamerom, pa nestručan kakav jesam, misleći da su VHS kasete dobre za backup...prebacio digitalni materijal na njih. 13 godina su se vukle po kući, i evo sad se samo nadam da će video koliko toliko biti OK kad se bude prebacio.

U narednom postu, sažeću ukratko ono što sam proteklih par dana dan-noć čitao, samo iz namere da ako se neko sa istim problem pojavi, može ukratko da vidi sa čim ima posla.

Poz

Evo ovako....komentar i kratko uputstvo za avanturiste (kao što sam ja), privatne tipove osoba, one koji veruju da će postupak obaviti bolje od onih koji ovo naplaćuju ili pak za one koji trenutno nisu pri novcu da plate nekome za ovu uslugu....itd, itd

Nakon višednevne muke sa različitim informacijama, izvorima sa raznih sajtova, postao sam pametniji sa 50ak rečenica koje bi mogle donekle opisati postupak prebacivanja video sadržaja sa VHSa na PC (te ću to znanje iskoristiti da prebacim 3-4 kasete na PC i posle mogu da zaboravim sve....ironija..)

Pre prebacivanja VHSa na PC morate da se odlučite koliko vam je bitno da taj sadžaj koji želite da prebacite na PC bude kvalitetan. Ukoliko kvalitet i nije od nekog presudnog značaja, postupak je poprilično lagan, te se svodi na upotrebu sledeće relativno jeftine i pristupačne opreme:

- Video rikorder skraćeno VCR: - Mora da ima audio i video izlaz (A/V OUT) odnosno SCART (drugo ime EUROAV) priključak ili S Video priključak ili Composite video priključak.
(U mom slučaju VCR, kao "video out", ima SCART priključak, te sam morao kupiti "SCART to 3RCA S-Video composite adapter", a zato što moja TV kartica ima "S Video" priključak i "S-Video+3RCA (composite video and stereo audio)" kabl.)

- Elektronski uređaj odnosno komponenta za snimanje odnosno konvertovanje video materijala (koji se reprodukuje na VCRu), a to mogu biti:
TV kartica (TV Card, TV Capture card - komponenta za PC) ili
Razni samostalni uređaji koji se pripadajućim kablovima priključe na VCR, uobičajenog naziva na engleskom - Video Capture Device, USB Analog Video Capture Device - Ovo je najjednostavnija i najjeftinija varijanta, ukoliko već ne posedujete TV Kartu.

- Kablovi - Izbor vrste kabla varira u odnosu na raspoložive fabričke priključke na samim uređajima koje koristite za prebacivanje VHS materijala. Osim ako ste elektroničar, u kom slučaju vam ovo pisanije ne znači ništa, jer kablove pravite sami, onda ćete hteti da potražite tzv. "terminisane kablove": Terminisani Audio Kabl - TAK odnosno Terminisani Video Kabl - TVK. Prilikom kupovine kablova treba se posavetovati sa prodavcem istih. Najjednostavnije je fotografisati priključke za koje se kupuju kablovi, kako ne bi pogrešili prilikom kupovine.

E sad, interesantan deo....

Ukoliko je kvalitet bitan (a u 99% slucajeva jeste...), porodični video, deca, detinjstvo...itd, u tom slučaju postupak je komplikovaniji i oprema potrebna za isti je poprilično skuplja....Potrebno je:

- Video rikorder S-VHS odnosno Super VHS Player. Da se ne ulazi previše u tematiku, ukratko...za najbolji "moguć" transfer materijala na PC potreban vam je S-VHS VCR....a idealno bi bilo da to bude neki profesionalni video rikorder iz nekog studija. Na brojnim stranim forumima koji se bave video restoracijom savetuju se JVC video rikorderi (jer je kompanija JVC izumitelj i kreator VHS formata). OBAVEZNO nabaviti VCR (po mogućstvu JVC) sa fabrički ugrađenim TBC - Time Base Correction uređajem!
Napomena: Bez obzira ako je kaseta VHS formata, znači lošiji snimak od kasete S-VHS formata, korišćenje S-VHS VCRa za reprodukciju, po rečima stručnjaka, u mnogome doprinosi kvalitetnijem transferu materijala na PC.

- Eksterni TBC urađaj- Savetuje se da se DODA eksterni TBC uređaj čije su funkcije odnosno učinak u korekciji video signala i transfera istog daleko naprednije u odnosu na bilo koji TBC fabrički ugrađen u VCR. Inače košta par stotina dolara...

- Uređaj za snimanje transferovanog materijala: TV and capture card, Video Capture Device, USB Analog Video Capture Device su ključne reči za pretragu interneta. Raspitajte se dobro, jer i ovo mora biti kvalitetno...što znači skupo.
Napomena: Postoji još i varijanta da se uradi "capture" sa digitalnom kamerom. Stariji odnosno relativno stariji modeli kamera se kablovima povežu (u mom slučaju stari miniDV Panasonic camcorder poseduje S-Video priključak) sa VCRom, te se "capture" odradi na DV kaseticu, pa onda firewire kablom prebaci na PC. Zahvaljujući ugrađenom enkoderu, novije kamere imaju takozvanu analog-to-digital "passthrough" mogućnost, kada kamera direktno digitalizuje video signal sa VCRa. Ko poseduje kameru ovo može biti još jedna varijanta za razmatranje.

- Kablovi - Tražite samo višu klasu kvaliteta. Skuplji jesu, al su bolji. S obzirom da većina S-VHS video rikordera ima S-Video OUT priključak (a ne kao u mom slučaju, "noviji" VCR EUROAV odnosno SCART priključak) potreban je TVK S-Video konektor s jedne strane kabla, a s druge konektori koji odgovara VIDEO IN priključku uređaja kojim snimate transfer. Kad su TV kartice u pitanju većina ima S-Video priključak tako da je to idealna varijanta. Nema mešanja kablova i konektora, što za posledicu može i u većini slučajeva ima, lošiji kvalitet video signala. Takođe, pored ovog video kabla, potreban je i audio kabl.

Za bilo koji "TV and capture card, Video Capture Device, USB Analog Video Capture Device" uređaj, potreban je i "capture" program koji mora da se instalira na PC, a koji transferovani materijal nasnimava na HDD ili medij po izboru.

Ukoliko je nešto od ovoga netačno, postoji bolja varijanta ili ima nešto da se doda...voleo bih da čujem, pre nego što krenem u nabavku svega ovog gore.

Pozdrav

Back