Poveli bebu na planinarenje, spasioci morali hitno da reaguju

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
400.000
Jedan par iz Litvanije pokušao je da se popne na planinu Risi, najviši vrh Poljske, dok su sa sobom nosili svoje devetomesečno dete, prenosi Delfi.
Uslovi su bili izuzetno opasni. Planinski vodiči i spasioci su ih više puta upozoravali, ali par je odbijao da ih posluša.
Nisu imali nikakvu zaštitnu opremu, a kada je otac shvatio da ne može da se spusti, pokušao je da pozajmi dereze od jednog vodiča.
Na kraju, upravo taj vodič je uzeo bebu u naručje i sam je odneo na sigurno.Niko nije povređen, ali priča je izazvala talas ogorčenja u Poljskoj i Slovačkoj.
Korisnici društvenih mreža optužili su roditelje za neodgovornost i ugrožavanje života svog malog deteta.

Sad sam pogledala koliko je visoka planina, 2503m. Nije to strasno, sa dobrom opremom. I bez tako malog deteta.
E sad, vecina ljudi koja zivi u drzavama sa visokim planinama nosi svoju malu decu, upravo u tim nosiljkama na ledjima. Videla sam to ovde u Austriji puno puta. Da li bas idu na tako velike visine, na to nisam obratila paznju.
Znam da je to mnogima cudno, ali „alpskim primatima“ (pozajmljeno iz jedne saljive pesme) nije.
I mi smo nosili naseg sina, ali na mnogo nize planine.

S tim sto svako ko zivi oko Alpa zna da, isao sa detetom ili ne, moras da budes dobro opremljen i spreman na iznenadne promene vremena. Dovoljno garderobe, hrane, vode.

Ovde svake godine planinski spasioci skidaju neodgovorne turiste sa planina. Mozda i stignu do vrha, gore se smrznu i vise nemaju snage da se spuste. A o obuci koju pri toj avanturi nose bolje da ne govorim.

Back