Povećan broj građana kojima treba novčana pomoć

Владан

Buduća legenda
Poruka
36.225
Povećan broj građana kojima treba novčana pomoć

Broj gradjana kojima je potrebna novčana pomoć Centra za socijalni rad se iz meseca u mesec povećava.:) U Centru kažu da će se gradskim vlastima obratiti za dodatna sredtva ali problem je kažu što u Gradskom veću niko nije zadužen za ovaj resor.
Od januara do kraja jula ove godine Centru za socijalni rad za pomoć se obratiolo 30 odsto gradjana više nego lane. :)Centar za socijalni rad je za ovu godinu iz budžeta Grada za davanje novčane pomoći socijalno najugroženim gradjanima dobio 15 miliona dinara, sto je mesečno oko 1,3 miliona dinara.
Za sedam meseci potrošili su 9 miliona dinara. U avgustu je redovnu novčanu pomoć primilo 995 porodica sa oko 2.500 lica. Redovno isplaćuju i novac za tudju pomoć i negu, kaže socijalni radnik Suzana Jovanovi.
U ovoj godini za 35 odsto povećan je broj korisnika narodne kuhinje.:) U avgustu je taj vid pomoći dobilo 835 lica. Prvi put je veći broj onih koji traže novac da bi preziveli, od onih koji traže za lekove, kaže Jovanovićeva.
„Za osnovne životne potrebe 1.158 građana traži pomoć, a za lečenje 950. Prvi put nam se dešava da veći deo novca dajemo za osnovne životne potrebe, pa tek onda za lečenje. Uvek smo imali situaciju da više odvajamo za lečenje i nabavku lekova, međutim, sada vidimo da ljudi nemaju da prežive. “ - kaže Jovanovićeva.
Da bi svim zahtevima udovoljili, Centru mesečno nedostaje još oko 200.000 dinara. Zbog toga će se Centar obratiti za pomoć gradskoj vlasti, kaže ona.
„Veliki broj zahteva je za jednokratnu pomoć, dosta ima i isplaćenih, ali su iznosi umanjeni da bi mogli da odgovorimo na više zahteva. Tako da će u tom smislu ići zahtev Centra prema Gradskoj upravi i Gradskom veću za rebalans, da se ta pozicija uveća, jer su potrebe mnogo veće i negde je apsurdno da se interveniše sa 2.000 do 3.000 u porodici.“
U raspodeli resora u Gradskom veću nova vlast nema većnika zaduženog za oblast socijale, sto može da stvori problem u komunikaciji zaposlenih u Centru i gradske vlasti i brzom rešavanju problema socijalno najugroženijih gradjana. Centar je inicirao razgovor na tu temu sa gradonačelnikom i njegovim zamenikom, kaže Jovanovićeva.
„Sasvim je jasno da ova oblast pokriva jako širok dijapazon usluga koje pružamo našim građanima, i koje su vezane za brzinu reagovanja. Onog trenutka kada se građanin obrati sa problemom i potrebom, zaista morate reagovati u danu ili u dva dana. Ako ne postoji dobra komunikacija i čovek u Gradskom veću koji poznaje oblast i može da zastupa te potrebe građana, mi dolazimo u problem gde nećemo moći da odreagujemo na vreme.“ - upozorava ona.
Ukoliko u gradskom budžetu ne bude dodatnog novca za pomoć socijalno ugroženim gradjanima, gradska vlast će morati da izmeni svoje odluke i pooštri kriterijume za dodelu pomoći, zaključila je Suzana Jovanović.

Izvor: Radio Pančevo 15.08.2012.
http://www.rtvpancevo.rs/92.1-Info/Lokal/povean-broj-graana-kojima-treba-novana-pomo.html

Уместо новаца само чорбанац у народној кухињи.. (ако и тога буде, питање је).
 

Back
Top