Potvrđeno: Male boginje stigle u Srbiju

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.278
U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovnović kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na utorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila, prenosi RTS.
"Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave osipi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osopa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu", izjavila je Verica Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

"Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno", navela je Verica Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".
https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2023&mm=01&dd=12&nav_id=2272195
Eto nama nove nevolje. A nije to moralo da se desi, ali sad se izgleda toleriše nevakcinisanje dece i eto. Račun je stigao na naplatu.

Јбт, раније су родитељи водили децу да се заразе и прележе мале богиње. То су родитељи урадили самном а ја са својом децом и никаквих проблема. Тако се живело вековима а сада мора вакцина?

Јбт, раније су родитељи водили децу да се заразе и прележе мале богиње. То су родитељи урадили самном а ја са својом децом и никаквих проблема. Тако се живело вековима а сада мора вакцина?
Male boginje - morbili nisu isto sto i Ovcije - varicele, ove prve su daleko opasnije i mogu da redimo izazovu Meningitis......

Ne samo male boginje... prema onome što čujem, imamo i ekspanziju tuberkoloze... i čega sve ne još;
Svako od djece koja su dobila tuberkulozu, vec u porodilistu su primila BSG vakcinu. To nije opciona vakcina.
Male boginje prave epidemiju svakih desetak godina, polovonom devedesetih, pa oko 2006/2007, 2016/2017 a u medjuvremenu se javljaju ovakvo sporadicni slucajevi.
Samo sto je sada ponestalo senzacija, a treba nas odrzati napetim.

Svako od djece koja su dobila tuberkulozu, vec u porodilistu su primila BSG vakcinu. To nije opciona vakcina.
Male boginje prave epidemiju svakih desetak godina, polovonom devedesetih, pa oko 2006/2007, 2016/2017 a u medjuvremenu se javljaju ovakvo sporadicni slucajevi.
Samo sto je sada ponestalo senzacija, a treba nas odrzati napetim.
Voistinu

Ranije odrasli nisu imali razlog da strahuju jer su svi prelezali u uzrastu kad je trebalo da preleze.
Sad strahuju svi koji nisu prelezali jer vakcina koju su primili kao deca ne štiti večno,za razliku od prelezavanja.

I mene moji.
Ja svoje na žalost nisam jer su zakonski uskraćeni za tu mogucnost.

Naravno da nisu.
Odakle pomisao da jesu?
Zato sto nisi isao da se zarazis malim a Boginja a, maaovna vakcinacija je pocela 80tih, broj smrtnih slucajeva se smanjio 100* od pocetka vakcinacije.
Male boginje imaju preko 100x vecu sansu da izazove Meningitis, temperatura moze da traje I do nedelju dana I da prelazi 39c u vecini slucajeva.

Zato sto nisi isao da se zarazis malim a Boginja a, maaovna vakcinacija je pocela 80tih, broj smrtnih slucajeva se smanjio 100* od pocetka vakcinacije.
Male boginje imaju preko 100x vecu sansu da izazove Meningitis, temperatura moze da traje I do nedelju dana I da prelazi 39c u vecini slucajeva.
Jesam išao.
Bio sam drugi razred.
Posle dovodili drugare kod mene da se igramo.
Nisam ležao ni dana.
Samo sam bio ljut što ne mogu na ulicu.

Back