Potrošnja gasa

Poruka
22
Voleo bih da se jave svi koji se greju na prirodni gas, i da iznesu svoje iskustvo oko potrošnje u ovom prokleto ledenom januaru :zima2:. Uglavnom u decembru i januaru potrosim oko 300 kubika, ali me zato prethodni januar ugazio. 460 kubika z:((z:hm: !!! Kakva su vaša iskustva? Koliko vam se povećala potrošnja u odnosu na neke prethodne grejne sezone?

Ранијих година су пуштали ваздух у систем и тако варали народ на количини стварно потрошених кубика. Грејање на гас искључиво није исплативо јер рачун би био астрономски. Ми комбинујемо гас-дрва, дрва око 80%. Планирам купити котао на чврсто гориво и уградити радијаторе. Гас је 90-их био скоро џабе... Зато су нас навукли..

Jasno mi je kako funkcionišu prevare sa protokom. Ima još nekoliko fora vezanih za krađu o kojima sam čuo od od svojih profesora na departmanu za gas i naftu. Iskreno, ja za sezonu zavisno od cene gasa, platim od 30 do recimo 45 hiljada za grejanje 80 i kusur kvadrata, što mi je skroz prihvatljivo. Grejem se isključivo na gas. Nego me interesuje koliko se drugima povećala potrošnja u januaru. Slobodno neka iznesu iskustva i oni koji se greju na biomasu, drvo, ugalj... Ako sam dobro razumeo, nemaš razvedeno centralno grejanje?

Кућа на спрат. Одвојени смо. Родитељи имају централно. Котао укључују само за санитарију, дакле туш кабина, прање суђа... комбинација са дрвима. Ми стан посебно, у спаваћој пећ на гас класика пламен, и дрва кухиња. Видећу да целу кућу повежем на један систем јер ово комбиновање ми иде на нерве. Виђао сам добре системе људи имају ван куће котлове, нема у кући прашине и гарежи. Имам шуму у суседној републици па ћу направити калкулацију исплативости.. у шлепер стане око 40 метара дрва.. Има ли неко ко се разуме колико би царина изашла? Искрено никад не гледам износ рачуна ни кубике, колико кажу да треба за рачуне толико дам.. Лети осетно мањи рачуни...

Poslednja izmena:
Imas li urađenu izolaciju? Sobne peći na gas su izuzetno neisplative. Iskren da budem, još uvek mi je drago što sam se odlučio za kotao na gas, umesto drva. Nisam siguran koliko bih drva trošio po sezoni, ali bez 7 kubika ne bih nikako prošao. A to je minimum 300 evra. Toliko me približno izađe i gas, a ne moram da se zezam oko sečenja, tovarenja, čišćenja pepela, prostora za drva...

- - - - - - - - - -

Јел има неко ко је уградио топлотну пумпу?

Ugradio drug moj pre koju godinu. Odlična investicija, ukoliko imaš dovoljno keša da odvojiš.

Imas li urađenu izolaciju? Sobne peći na gas su izuzetno neisplative. Iskren da budem, još uvek mi je drago što sam se odlučio za kotao na gas, umesto drva. Nisam siguran koliko bih drva trošio po sezoni, ali bez 7 kubika ne bih nikako prošao. A to je minimum 300 evra. Toliko me približno izađe i gas, a ne moram da se zezam oko sečenja, tovarenja, čišćenja pepela, prostora za drva...
.
Претпостављам да си се већ распитивао и да си одлучио. Ваља направити рачуницу.. У принципу све се може израчунати.

Имам одличну изолацију. За собне пећи си у праву. Привремена варијанта...

Колко паре?

Ne znam napamet da ti kažem koliko je bilo. Radio je podno grejanje za baš veliku kuću, plus fan coil-eri. Ali da te sad ne lažem, bez bar 2-3 hiljade evrića samo za pumpu, ne moš ništa uraditi. On je mislim i dosta više platio. Zavisi hoceš li samo grejanje, ili i grejanje i hlađenje, kvadratura, model, proizvođač... Toplotna pumpa je najbolja u kombinaciji sa podnim grejanjem, jer je podno grejanje niskotemperatursko.

- - - - - - - - - -

Претпостављам да си се већ распитивао и да си одлучио. Ваља направити рачуницу.. У принципу све се може израчунати.

Имам одличну изолацију. За собне пећи си у праву. Привремена варијанта...

Pa jesam, i skontao sam da mi je neznatna razlika. Dobro ako neko ima svoju šumu, ili je u kraju gde je jeftino drvo. To je već druga priča

Energetska efikasnost se postiže pre svega građevinskim izvođenjem objekta koji neće imati veće izmene toplote s okolinom.
Kad se to postigne-birajte grejanje koje hoćete!
Ako objekat internzivno imenjuje toplotu s okolinom-svako grejanje je preskupo.
Posebno toplotna pumpa traži podno grejanje i veoma dobro izveden-izolovan objekat!

Шта је 5-6 година...

Nakon 5-6 godina bi se ulaganje isplatilo.

- - - - - - - - - -

Energetska efikasnost se postiže pre svega građevinskim izvođenjem objekta koji neće imati veće izmene toplote s okolinom.
Kad se to postigne-birajte grejanje koje hoćete!
Ako objekat internzivno imenjuje toplotu s okolinom-svako grejanje je preskupo.
Posebno toplotna pumpa traži podno grejanje i veoma dobro izveden-izolovan objekat!

Ok, jasno je to, elaborat energetske efikasnosti sam radio za diplomski. Ja se samo vraćam na prvobitnu temu. Interesuje me koliko se kome povecala potrosnja u ovom ledenom januaru, u odnosu na januare prethodnih godina.:grudvanje3:

ljudi imali ko da se greje na gas ali sa iznajmljenom cisternom za gas kakvi su uslovi

uslovi za dobijanje cisterne i postavljanje iste ?

100 e za izradu elaborata,100 evra za cisternu ( kada prekineš ugovor i saradnju sa nekim distributerom gasa taj novac biće vraćen) i oko 30 500 dinara se plaća ne znam sad tačno kome ni zašto.Morala bih da pogledam u papirima.
Posle sipaš gas krajem jula i dobijaš fiskalni račun,pa dobijaš povraćaj pdv ako ti je kuća veća od 100 kvadrata i ako je plaćen porez.

Back