Potrošnja Energije za Ogrevanje

grezilo

Obećava
Poruka
55
Pozdravljeni Forumaši,
ovu temu sam otvorio, da se pokomentira i podaje podatak, koliko :
- struje potrošite za zagrijavanje svoje montažne kuče , oni koji ogrevaju se sa "toplotnom črpalkom" ili elektičnom pečjo ili električnim radiatorima

- lož ulja potrošite

- drva spalite ili briketa ili peleta

Navelo me je, da upitam in kov Vas u Srbiji, kada je tako huda zima i niske temperature. Da podamo u razmislek, dali se isplati uzgraditi/postaviti montažnu kuču i da se vidi kolik je razlika napram klasično zidanih kuča.

LP

Spoštovani forumaši, eto sam napravio povzetek izračuna za jednu kuču tipa NEH:
Izračun porabe električne energije za ogrevanje:
Inštalacije
Da si bi lažje predstavljali kakšne energijske potrebe bo imela najina hiša, so nama pri Horizontu pripravili približni izračun letne porabe električne energije vezane na toplotno črpalko. V izračunu je upoštevanje ogrevanje hiše na 21°C ter priprava sanitarne vode za 4 člane. Nama se zdi izračun super, seveda pa naju bolj kot to, zanima dejansko stanje, ki ga bova sproti preverjala in beležila s pomočjo števcev nameščenih na toplotno črpalko. Kakšne pa so vaše izkušnje-se izračuni nekako ujemajo z dejansko porabo?
TIP : Solaris Lumar
-TČ Zunanja enota Coolveks Exclusive Double
Notranja enota Fujitsu High power
-Letni (COP) izkoristek TČ : 3,00
-Godišnja potrošnja energije za ogrevanje :26kWh/m2 (*)x 106,3 m2 = 2.764kWh/l god

-Godišna potrošnaja za SV (4 osebe 4 x 50 l)+ pomivanje 50 l)
250l/dan voda se ogreva iz 10°C na 42°C
Q = 10,13 kwh/dan x 365 = 3.697 kWh/godinu

-Godišnje ogrevanje kuče in sanitrane vode Qt = 2.764 + 3697 = 6.461 kWh/godina

-Okvirna potrošnja elektrike za godinu : 6.461 / 3 = 2.154 kWh

-Okvirni trošak enrgije : 2.154 x 0,11955(**) = 258 €/godinu

---* godišnja potrošnja toplote za ogrevanje po PhPP za individualni objekat
---** Cijena elelktrične energije od distributera Elektro Celje

Pozdrav

[
Avetinja,
QUOTE=Avetinja;20981085]Svaka tebi čast fini prijatelju ali ja tebe skroz slabo kontam taj slovenački[/QUOTE]
se trudim napisati u Srbskom jeziku; napravio sam grešku, jer sam zaboravio prevesti prvi deo odgovora, ali ake treba nekome kakvo objašnjenje ču se potrudit i razjasnit.
Samo sam hotel prikazat potrošnju elektrike kad montažne kuče. Koliko sem mogao vidjet (i popričao sam sa kolegima v Srbiji) , je kod vas bilo isto vrlo mrzlo in potrošili ste mnogo elektrike; možda če se u tom pogledu koji investitor odlučiti za izgradnju montažne (varčne) kuče.

LP

Back