Potresni video zapisi sa Kosova i Metohije.

RatkoMladicJunior

Obećava
Banovan
Poruka
87
Vlada Republike Srbije za Kosovo i Metohiju

Vlada Republike Srbije pokrenula je Internet stranicu u nameri da ne dozvoli domaćoj i inostranoj javnosti da se zaboravi nedopustivo ugrožavanje ljudskih prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Dolazak međunarodnih snaga i institucija međunarodne uprave na Kosovo i Metohiju 10. juna 1999. godine nije rešio problem južne srpske pokrajine. U proteklih šest godina, preostali kosovski Srbi i pripadnici drugih nealbanskih nacionalnih zajednica bili su primorani na to da se iseljavaju sa svojih ognjišta, uništavana im je imovina, skrnavljena su groblja i kulturna baština, paljene crkve i manastiri koji su simbol postojanja i trajanja jednog naroda na teritoriji koju naseljava vekovima. U periodu od juna 1999. godine do martovskog nasilja 2004. godine, više od 220 hiljada Srba i drugih nealbanaca izgnano je iz pokrajine, a 120 hrišćanskih svetinja i spomenika devastirano i uništeno.

Nasilje albanskih ekstremista i etničko čišćenje srpskog stanovništva koje se dogodilo 17. i 18. marta 2004. godine još jednom je pokazalo da ni postojeće institucije u pokrajini, ni institucije međunarodne uprave na Kosovu i Metohiji nisu ispunile svoj zadatak jer nisu omogućile stvarno funkcionisanje i postojanje multikulturnog društva u pokrajini. Martovski pogrom odneo je nekoliko desetina života, ranjeno je više stotina osoba, proterano više od četiri hiljade Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 800 njihovih domova i razrušeno ili teško oštećeno 35 pravoslavnih hramova i spomenika kulture.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Da bi ste videli ove filmove morate imati Real Media Player,ukoliko to nije slucaj preuzmite ga sa http://www.real.com/products/player/index.html besplatno.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Da biste odgledali filmove u MPEG-4 formatu, morate ih prethodno prebaciti na disk svog kompjutera. Kursor miša dovedete iznad linka, desnim tasterom miša otvorite listu opcija i iz ponuđenog izbora levim tasterom odaberete "Save target as..." (važi za Internet Explorer) ili "Save link as..." (Netscape, Mozilla).
Ukoliko nemate, QuickTime Player preuzmite ga besplatno sa http://www.apple.com/quicktime/download/

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Autor filmova je Ninoslav Randjelovic.Filmovi su izuzetno potresni i sadrze scene mrtvih,ranjenih,krvi,nasilja i rata.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

"Srpska sela u okolini Peći" (3 minuta)


Članovi hora Crkve Presvete Bogorodice iz Beograda su krajem aprila ove godine tokom obilaska Kosova i Metohije prolazili kroz napuštena i razorena srpska sela u okolini Peći - Počešće, Gornji i Donji Vragovac, Babić i Glavičica.

Oni su kamerom zabeležili uništene i spaljene kuće, oskrnavljeno groblje u Gornjem Vragovcu, kao i nabacan šut, šljunak i materijal dovučen iz razorenih kuća iz srpskih sela na obradivu zemlju.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/srpska_sela_u_okolini_peci_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/interno_raseljeni_high.mp4
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/srpska_sela_u_okolini_peci_high.mp4

"Slava Visokih Dečana" (20 minuta)

Manastir Visokih Dečana je jedan od poslednjih centara pravoslavne duhovnosti na Kosovu i Metohiji. Tokom godina ratnog stradanja i etničkih sukoba na prostoru Kosova i Metohije, manastir Visoki Dečani je opstao i postojana je zaštita svima kojima je pomoć nužna, bez obzira na etničku ili versku pripadnost.

Iza bodljikave žice, pod zaštitom vojnih snaga KFOR-a i retko posećeni od strane verujućih Srba, ova monaška zajednica, ipak, živi miran i bogat život. Svojim svakodnevnim podvigom monasi ove Carske Lavre svedoče "dobru vest": vest da je pravi duhovni život ujedno i najsavršenija dipolomatija. To je "diplomatija srca" koja se ogleda u sposobnosti da praštamo, da jedni prema drugima pokažemo milosrđe i ljubav.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/slava_visokih_decana_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/slava_visokih_decana_high.mp4

"Metohija, juni 2005." (4 minuta)

U petak, 17. juna ove godine, služena je prva služba u manastiru-isposnici Sv. Petra Koriškog od 1998. godine.

Mala grupa Srba posetila je ovu pravoslavnu svetinju iz 13. veka koja se nalazi na obroncima Šar-planine u Metohiji. Mošti sv. Petra Koriškog čuvaju se u manastiru Crna Reka.

Tokom puta kroz Metohiju, ova grupa posetilaca videla je i do temelja razrušene pravoslavne crkve u okolini Đakovice koje se ne obnavljaju.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/metohija_juni_2005_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/metohija_juni_2005_high.mp4

“Beleške o kamenu“ (24 minuta)

Jedinstvena arhiva porušenih pravoslavnih crkava, manastira i svetinja na Kosovu i Metohiji u periodu 1998-2005. godine. Mnogi od ovih video zapisa predstavljaju i jedini video dokument kojim se trenutno medijski raspolaže.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/beleske_o_kamenu_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/beleske_o_kamenu_high.mp4
 
"Pećina za sećanje" (4 minuta)

Od sredine aprila ove godine do danas predstavnici UNMIK-a pronašli su u pećini kod sela Volujak u blizini Kline ostatke 21 tela kosovskih Srba koji su nestali tokom leta 1998. godine.

U ovom video-zapisu korišćeni su materijali koje je novinar "Glasa juga" iz Gračanice nedavno napravio u pećini Volujak kod Kline, kao i materijali iz arhive autora Ninoslava Ranđelovića, koji je u jesen 1998. godine snimio razgovore sa porodicama nestalih kosovskih Srba sa tog područja koje je tada bilo čvrsto uporište takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pecina_za_secanje_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pecina_za_secanje_high.mp4

"Kosovo i Metohija, 1998-2003" (17 minuta)

Dokumentarni pregled šest godina patnje i stradanja srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ovaj film je ujedno i autentično svedočanstvo o neuspehu međunarodne zajednice da se u ovom regionu zaštite i obezbede osnovna ljudska prava Srba i nealbanaca.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/kosovo_metohija1998-2003_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/kosovo_metohija1998-2003_high.mp4

"Dani od straha" (20 minuta)

Bez obzira na formiranu Skupštinu Kosova i lokalne institucije vlasti, tokom 2003. godine dolazi do izuzetnog pogoršanja bezbednosnih uslova života srpskog i nealbanskog stanovništva Kosova i Metohije. Brojni teroristički napadi, ubistva prosvetnih radnika i dece, učestali pokušaji kidnapovanja i zastrašivanja zabeleženi su u ovom filmu. Sve ovo ukazuje na temeljne propuste međunarodnih snaga vojske i policije u dosadašnjoj borbi protiv organizovanog terorističkog delovanja u regionu, ali i u izvršenju osnovnih ciljeva njihove misije – da se na Kosovu i Metohiji zaštite sve etničke grupe koje ovde žive i da se obezbede osnovna prava svih stanovnika Kosova i Metohije.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/dani_od_straha_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/dani_od_straha_high.mp4

"Pogrom" (15 minuta)

Jedinstven dokumentarni zapis o tri dana brojnih terorističkih napada na srpsko i nealbansko stanovništvo Kosova i Metohije (17-19. marta, 2004. godine) tokom kojih je 19 ljudi poginulo, 34 pravoslavna manastira i crkava uništeno i oskrnavljeno, više od 500 srpskih kuća spaljeno i demolirano, preko 4000 Srba napustilo svoje domove i stotine Srba i nealbanaca teško ranjeno i prebijeno.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pogrom_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/pogrom_high.mp4

"Jesen na ničijoj zemlji" (20 minuta)

Snimljen u septembru 2004. godine, ovaj film dokumentuje činjenično stanje na Kosovu i Metohiji 6 meseci nakon pogroma, odnosno spori proces obnove porušenih svetinja i kuća koji jedva da je započeo, kao i tegobne uslove života u kojima živi preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/jesen_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/jesen_high.mp4

"Sneško Belić u mraku" (20 minuta)

Spor i delikatan proces povratka raseljenih Srba (u Metohiji) kao i život preostalog srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (sela centralnog Kosova) je početkom 2005. godine ugrožen novim problemima i poteškoćama – nedostatkom električne energije i vode. Ipak, ovi hrabri ljudi, uprkos svemu i dalje opstaju i predstavljaju jedinu nadu da Kosovo i Metohija neće u potpunosti biti etnički očišćeno.

Real Video Stream:
Dial-up (56K)
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/snesko_belic_u_mraku_56k.ram

MPEG-4 download:
Brza veza
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/snesko_belic_u_mraku_high.mp4

"Crkva Svetog Apostola" (18 minuta)

Uništena crkva Sv. Apostola Andreja u Podujevu, koju su albanski ekstremisti zapalili i minirali 18. marta 2004. godine.

Real stream:
http://www.media.srbija.sr.gov.yu/medsrp/filmovi/podujevo180304_lan.ram
 

Back
Top