Potrebna pomoc.......molim vas,pomozite!!!

Objasni "povrsne monopoliste nad cudima" i koji su to "drugi ljudi"

Povrsni monopolisti nad cudima su oni ljudi koji pri objasnjenju prisutnog cuda ne sagledaju dubinu covekove prirode nego cudo objasne u cetiri proste reci koje uglavnom nista ne znace, a prihvate se kao da sve objasne. Te cetiri reci su "to je od Boga".
Ti ljudi su monopolisti jer sva ta cuda ne priznaju ako se desavaju van njihove kontrole.
Ljude koji su deo cuda proglasavaju za sarlatane, prevarante i djavolje sluge... Delovanje tih ljudi objasnjavaju kao nacin da se laznim cudom dodje do novca, dok se ista situacija samo pod njihovom kontrolom smatra bozijim znakom.
Oslanjaju se na svoj uticaj u narodu koji ih slepo prati cak i kada ne deli misljenje sa njima i tako im se omogucava to drzanje monopola

Poslednja izmena:
Povrsni monopolisti nad cudima su oni ljudi koji pri objasnjenju prisutnog cuda ne sagledaju dubinu covekove prirode nego cudo objasne u cetiri proste reci koje uglavnom nista ne znace, a prihvate se kao da sve objasne. Te cetiri reci su "to je od Boga".
Ti ljudi su monopolisti jer sva ta cuda ne priznaju ako se desavaju van njihove kontrole.
Ljude koji su deo cuda proglasavaju za sarlatane, prevarante i djavolje sluge... Delovanje tih ljudi objasnjavaju kao nacin da se laznim cudom dodje do novca, dok se ista situacija samo pod njihovom kontrolom smatra bozijim znakom.

Na zalost,nisi ni svjestan koliko nemas pojma o cemu pricas Znala sam da ces da lupis neku glupost Ovdje nije mjesto da o tome raspravljamo Naci ce mo se na nekom drugom forumu :per:

neki su malo promašili tematiku....
Zaista se čudne stvari dešavaju...Ja bih prvi događaj nazvala slučajnošću, a drugi je već neki znak....
Mislim da se njen brat ne plaši SMRTI, već smatra da je odgovoran za smrt dvojice drugova....i to ga baca u depresiju...
Mislim da bi trebalo da porazgovara sa nekim psihologom jer samo stručna osoba može da mu pomogne da prevaziđe tu barijeru,a što je Aurora rekla, možda bi mogao i da se obrati u neki manastir...Čisto da smiri svoju savest i dušu...
Pišem ovo iz najbolje namere i nadam se da će ti brat biti bolje...
Javi šta se događa....pozz

Sta se dogadja.......? Pa eto,ovaj drug mu je u zivotnoj opasnosti,od danas stanje se pogorsalo i 95% su sanse da ne prezivi (tako kazu lekari)......A ja bih zelela da se zahvalim pojedinim osobama sto su mi makar malo pomogli u ovoj situaciji,dok sam plakala sto su NEKI ovde lupali gluposti (ne bih da imenujem).
Ja nisam ni rekla da se on boji smrti ili sta vec......niti se radi o njegovoj depresiji i slicnim stvarima koje su mnogi pominjali.......Radi se o tome da se ne moze ni izbrojiti koliko puta je on izbega smrt (i kao beba,i posle kao malo odrastao,sada ima 20 godina),i o tome da sam ja zabrinuta sestra koja samo zeli da se raspita APSOLUTNO SVUDA samo da mu pomogne ok?? I pojedini,ne budite takvi.....da ne kazem sta.......
Ovo je totalno deza vu,ako niste primetili......samo nemojte da mi kazete da je slucajnost sve ovo sto mu se desava,jer u to ne verujem......
Sto se tice tog dara koji pominjete......za to ne znam........on je drustvena osoba,ima dosta drugova,pun je zivota,sto ni malo ne lici na depresivnu osobu,ako cete tako.......
Nas samo plasi to sto je situacija potpuno identicna kao proslog puta.A znamo kroz sta je sve prosao da bi ostao ziv,i TO je razlog za brigu..........i zbog toga trazim pomoc

Milica je u pravu. Depresija kao depresija nije neubicajena na ovom svetu..naprotiv... tako da i svi mi koji smo se uhvatili za to kao glavni problem njene price umnogome smo promasili poentu.

Ono sto je poenta price jeste pojava tkz. "smisaonih koincidencija" ili sihroniciteta kako je to nazvao Jung( koji je zapravo samo parafrazirao istine koje nam je pruzio filozof Artur Sopenhauer.) Ali ova Milicina tema defintivno nije za filozofske zavrzlame tako da cu izneti samo ono sto znam a sto moze mozda cak i olaksati probleme koje nam je Milica opisala sa njenim bratom..

Milice, to sto dozivljava tvoj brat nije nikakav znak, ili usud ili neki egzemplar vec je to skoro pa uobicajena pojava na ovom svetu.
Recimo prilikom velikih nesreca primecuje se da je broj zrtvava po pravilu manji nego sto bi statisticki trebao biti sto samo pokazuje postojanje smisaonih konicidencija ili intuicije...neke vrste sestog cula.. sposobnosti predvidjanja dogadjaja unapred i izbegavanja istih.( Najpoznatiji slucaj je otkazivanje desetine karata na bordu Titanik pre nesrece jer su ljudi sanjali potonuce broda.)
Naravno princip akazualnih veza potpuno je izvan domasaja objasnjenja materijalistickih nauka ..koje tu nemaju sta da traze ali u filozofiji ti dogadaji imaju vise nego cvrst osnov.
Tvoj brat moze pogledati Jungovo delo " Sihronicitet kao princip akazulanih veza" i pre svega Sopenheurovo delo: O prividnoj hotimicnosti u sudbini pojedinca"
Tu postoje mnogo primera slicnih ovima koje si opisala.

A ono sto je vazno jeste da shvatis da nema mesta brizi. Tvoj brat je uspeo da predvidi nesrecu i zastiti sebe od iste. Tako da situacija velike zalosti i brige koja vlada u vasoj kuci umnogome nije opravdana. Pre je razlog za brigu nesrecna sudbina tih mladica ali kao sreca u nesreci jeste cinjenica da su neke vrsta smisaonih koincidencija i intuicije zastitle tvog brata od iste sudbine.

Draga Milice,kao sto sam vec rekla,Aurora_ti je dala jedan savjet,sa kojim se i ja licno slazem,a da li ce tvoj brat da se slozi to je na njemu....Licno mislim da mu jedino taj nacin moze da pomogne,jer ne radi se tu ni o depresiji ni o strahu za njegov zivot (ipak je on jako bitan,jer je toliko puta izbjegao smrt) Mislim da trebate pokusati,jer nista ne mozete da izgubite,a vjerujem da samo tako pomoc dobiti mozete.....znam da vam nije blizu,ali u Hrvatskoj postoji jedan pravoslavni manastir Lepavina...samo treba da trazis oca Gavrila....(licno sam se uvjerila da se tamo ne gleda ko je koje vjere,muslimani,katolici,pravoslavci,svi odlaze tamo po pomoc) Dakle,ne zelim te daviti sa tim stvarima ,jer ne znam ni da li si vjernik,ali moj savjet je da odete tamo :zpozdrav:

Draga Milice,kao sto sam vec rekla,Aurora_ti je dala jedan savjet,sa kojim se i ja licno slazem,a da li ce tvoj brat da se slozi to je na njemu....Licno mislim da mu jedino taj nacin moze da pomogne,jer ne radi se tu ni o depresiji ni o strahu za njegov zivot (ipak je on jako bitan,jer je toliko puta izbjegao smrt) Mislim da trebate pokusati,jer nista ne mozete da izgubite,a vjerujem da samo tako pomoc dobiti mozete.....znam da vam nije blizu,ali u Hrvatskoj postoji jedan pravoslavni manastir Lepavina...samo treba da trazis oca Gavrila....(licno sam se uvjerila da se tamo ne gleda ko je koje vjere,muslimani,katolici,pravoslavci,svi odlaze tamo po pomoc) Dakle,ne zelim te daviti sa tim stvarima ,jer ne znam ni da li si vjernik,ali moj savjet je da odete tamo :zpozdrav:

Da.......sto se tice Aurorinog saveta,paa.....pokusacemo....ne moze da skodi........samo,da li neko moze da mi kaze gde se tacno nalazi i ta klisura,jer ni moji roditelji ne znaju......?
Sto se tice same teme....: moje pitanje i dalje stoji (hvala onima koji su mi dali savete....i hvala onima koji su mi ih poslali na pp)..... da li je ovo puka slucajnosti,ili je Bog umesao svoje prste.....? Ili mu je mozda (ne daj Boze) slucajno neko bajao ili nesto slicno??? Stvarno ne znamo ni sta da mislimo.......
Ne bi to bilo toliko zabrinjavajuce da nije jedno MILION puta izbegavao smrt (doduse,sve za jednu dlaku).......
jako smo zabrinuti......ali vidim i sama da sam na pogresnom mestu zatrazila pomoc....
Hvala jos jednom

Milice, da Buudala nije ovo napisao, verovatno bih napisala isto, ili vrlo slično

Ako sam dobro razumeo u pitanju je strah od smrti.

Mladim ljudima je teshko da prihvate da je smrt neizbezna.
Smrt je nash prijatelj bash kao i rodjenje i zhivot.

Bolno je uvek al vremenom prestaje da bude uzasavajuce.

To ce ukapirati i pomiriti se sa stvarima kakve jesu.

Meni je lepa jedna pricha koja govori da svi padamo od trenutka kad smo se rodili.

Neko svoj pad provede pevajuci i ludirajuci se a neko vrishti uzasnut.

Padnu i jedni i drugi a sva lepota je u nacinu na koji provedesh pad.

Zato uzivajte svak u skladu sa svojom prirodom i karakterom.

Ali da dodam:
Pre x godina, sestra i ja smo putovale vozom u jednu stranu zemlju, i na jednoj deonici trebalo je da presednemo u autobus. Kako smo mnogo puta išle tim autobusom, poznavale smo šofera, kao i suvozača. Međutim, autobus nikako nije dolazio, pa smo bile prinuđene da sednemo u drugi. Dobile smo sedišta iza vozača.
Neposredno pre nego što će autobus krenuti, spopala me je neka neodređena strepnja ... šofer mi nije ulivao poverenje (a trebalo je preći oko 1000 km u zimskim uslovima), sedište mi nije bilo udobno, smetao mi je miris (iako je moja sestra tvrdila da nema nikakvog neprijatnog mirisa), pa sam ubedila sestru da izađemo i ipak sačekamo "naš" bus. Došao je nakon desetak minuta i njime smo nastavile put.
Na graničnom prelazu u Filahu čekala nas je strašna slika prevrnutog autobusa, i to onog iz kojeg smo izašle. Poginuli su vozač, suvozač, i dva putnika sa sedišta na kojima smo pre toga sedele sestra i ja.
Tada sam se zapitala da li sam imala predosećaj, ili je alarm u mojoj glavi bio zapravo logičan, ali nesvestan zaključak: šofer mi je delovao neozbiljno a kasnije se ispostavilo da je bio pijan; "miris" koji sam osetila mogao je biti diskretan miris alkohola; sedište mi je moglo biti neudobno zato što sam već bila uznemirena.
I ne samo tada ... Nekoliko puta u životu mi se dešavalo da umalo izgubim glavu. Kao dete sam ispala iz voza u stanici, i pala pod šine; drugi put mi se u bazenu nakačio neplivač i držao me pod vodom dok nije intervenisao spasilac. I šta je trebalo iz toga da zaključim? Da me smrt proganja? Da se igra sa mnom, kao sa vitezom s kojim igra šah u Bergmanovom "Sedmom pečatu"? Da je onaj poginuli putnik iz autobusa poginuo umesto mene ... i da treba da osećam krivicu zato što nisam ostala u autobusu? Da kasnije celog života, svaki put kad sednem u bus, strepim od toga jesam li sela u pogrešan, koji vodi u četvrtu dimenziju ... ili da li u bazenu oko mene ima neplivača koji su moji potencijalni dželati?

Nema čuda. Ima kauzalnosti, ali to već nije predmet diskusije.

Prvo,zelim samo da se izvinim ako sam otvorila temu na pogresnom mestu,ali nisam znala na kom drugom podforumu da je objavim...
Naime,rec je o mom bratu....rodjenom bratu.....bilo je to ovako:
Pre 2-3 godine,moj brat je bio malo bolestan ( a inace,on je u zivotu bio mnogo bolestan,i asmaticar je,i ima bronhitis,i nekoliko puta je mogao da umre,a lekari kazu, "da ga je samo cudo spaslo" ),imao je neki oblik gripa,ili nesto slicno. Kada je otisao kod lekara,njegov najbolji drug (imao ih je dvoje) ga je non-stop zvao da ostane kod njega da spava,i da kasnije idu na rodjendan zajedno.Ta ideja se mom bratu nije svidela,jer mu nije bilo dobro.Drug ga je zvao na svakih 2 minuta,ljutio se na njega jer nije hteo da ide sa njim,i sve ostalo. Zvao ga je sigurno 20ak puta,i nije uspeo da ga ubedi da krene sa njim. Te veceri,mom bratu su javili da mu je drug u bolnici i da je u komi,jer je imao udes motorom,na putu do mesta gde je bio taj rodjendan. Moj brat ga je sanjao posle mesec dana,i u snu se njegov drug bukvalno oprostio od njega.Te veceri je preminuo... Moj brat je bio apsolutno skrhan. Dve nedelje nije isao,jer nije bio sposoban za skolu (a jos mu je na sahrani nosio kovceg),i pao je u depresiju...
Nekako je to prebrodio (ni sam Bog ne zna kako),i juce ga je (deza vu) zvao drugi najbolji drug (njega zna odavno,iz osnovne,ali se u poslednje vreme BAS druze) da idu zajedno na pice i u grad. Moj brat nije hteo,jer nije bio raspolozen,ili nesto slicno....jednostavno nije mogao,i kraj. Ovaj ga je zvao i zvai,a moj brat opet nije hteo.
I jutros,moj brat je saznao da mu je drug doziveo saobracajnu nesrecu,da su morali da seku auto da bi ga izvukli iz njega,da je hitno prebacen u Beograd u bolnicu,i da ne znaju da li mu je zivot ugrozen ili ne (a za onog prvog su tvrdili da mu zivot nije u opasnosti). Ne oseca ruke i noge uopste......Moj brat je celog jutra i celog dana,i evo sad cele veceri place,nervira se,podseca se starog druga i jednostavno ce poludeti....
Sad da vas ja nesto priupitam......moja porodica i ja se veoma plasimo za njega.Da nije ovo neki znak.....identicna stvar kao sa njegovim proslim drugom: on ga je zvao,moj brat nije hteo da ide,i oboje su te veceri doziveli udes (samo sto se za ovog drugog jos nista ne zna,da li ce preziveti)....mi se stvarno plasimo za mojg brata.....da nisu ovo neki znaci?? Molim Vas pomozite,ocajni smo svi.....!!!!

Milice, ne znam na kakve znake konkretno misliš ali ne verujem da je tvoj brat samo dva puta odbio da izađe sa drugom, i da se oba puta desio maler! Odbijao je on sigurno i ranije da izađe pa se ništa nije dogodilo. To što se tako desilo je prosto, slučajnost. Ni ti, ni tvoja porodica nemate razloga za brigu. Nije samo on izbegao smrt milion puta, svi smo! Ali na to ne obraćamo toliko pažnje! Nemojte unositi parapsihologiju kad za to nema razloga. Budi uz brata dok prevaziđe taj gubitak, a ako sa tim ima teškoća, uvek može da potraži profesionalnu pomoć. Nemojte da se zanosite kojekakvim putovanjima na sveta mesta ili šta već, nemojte činiti situaciju patogenom kad već takva nije. Sve najbolje tebi i tvom bratu!

Poslednja izmena:
Borka
Nema čuda. Ima kauzalnosti, ali to već nije predmet diskusije.

Izvini Borcice ali mislim da je pogresno iznositi takve zakljucke a ne prouciti sta su o tome rekli autori koje sam spomenuo.
Sopenhauer u svojim transcedentnim spekulacijama sigurno nije iznosio nesto cega defintivno nema i sto nema nikakvu osnovu, a takodje ni Jung.

ps. Izvinjavam se ako nije tema ali ne mogu da precutim necije pogresne stavove pogotovu sto predvidjam da ce ih na ovoj temi biti i previse a sve oko reci "slucajno".... reci koja ne da ne pruza nikakvo objasnjenje, vec predstavalja pseudopojam.

Bice da ima kauzalnosti ali ima i akauzalnih veza....

Ja mislim da nema razlog za brigu i da nema razlog da okrivljuje sebe i da tripuje da ga juri smrt jer svaki dan svakog od nas moze nesto da sjebe!!!
Moji drugari su otisli po pivo i vratili se sve prebijeni morali su posle do bolnice i to se desilo u sred bela dana a prodavnica je samo na 20 metara!!!
Pa danas moze i pajkan da te rokne primer mom drugu je jedan pijani nakurceni pandur stavio pistolj na glavu i onako skroz pijan mu pretio bez razloga samo zato sto je nekad cuo od nekog da je on reko da je policija korumpirana!!!!!!I evo ga taj je jos uvek pandur i jos uvek nosi pistolj!!!
Prosle godine sam se naslusao tragedija i ovo je totalno nista za ono sto sam sve cuo!!!Neka uziva u zivotu ja mislim da ga bog cuva, neka uziva i neka radi ide svuda gde hoce i da radi sta hoce a ne da se cima svki put kad ga neko zove da li da krene ili ne!!!!!!

Nisam mislila da mu vi pomognete.......vec sam trazila neki savet ili informaciju,ako neko zna o cemu se radi....neko objasnjenje......

Za sve drugo u zivotu ima(te?) objasnjenje, osim za to? Imas li objasnjenje za to zasto ne pita.s/te nekoga psihoterapeuta za objasnjenje, nego bas ovamo? Mozda ni taj psihoterapeut ne bi znao? Mozda ne bi znao, pa sve i da se njemu desilo? A mozda ne bi znao ni neko ko je popio svu pamet svijeta? Postoje mnogi psihoterapeuti koji su spremni da razgovaraju o paranormalnom... a da ne misle odma da si lud, i da ne misle odma da nije paranormalno, vjerovala ili ne.

Poslednja izmena:
Milice, ne znam na kakve znake konkretno misliš ali ne verujem da je tvoj brat samo dva puta odbio da izađe sa drugom, i da se oba puta desio maler! Odbijao je on sigurno i ranije da izađe pa se ništa nije dogodilo. To što se tako desilo je prosto, slučajnost. Ni ti, ni tvoja porodica nemate razloga za brigu. Nije samo on izbegao smrt milion puta, svi smo! Ali na to ne obraćamo toliko pažnje! Nemojte unositi parapsihologiju kad za to nema razloga. Budi uz brata dok prevaziđe taj gubitak, a ako sa tim ima teškoća, uvek može da potraži profesionalnu pomoć. Nemojte da se zanosite kojekakvim putovanjima na sveta mesta ili šta već, nemojte činiti situaciju patogenom kad već takva nije. Sve najbolje tebi i tvom bratu!

Citirala sam post sa kojim se najvise slazem...mi to vudu nikako da izbacimo iz sebe, kada ne znam sta cemo a mi kod vracare, astrologa ili krenemo u posetu svetim mestima...samo se jos vise nabija pritisak na taj nacin...Profesionalna pomoc je sjajna stvar, neko ko je strucan, strpljiv i naucen kako se postupa u slicnim situacijama...XXI vek i ja zaista verujem u nauku kao i u pozitivan pristup zivotu

Sigurno je on odbijao puno puta da izadje kao sto rece Psycho, potrebno mu je da gleda veselo na zivot a da jos vise komplikuje situaciju crkvom (mada ako ON zeli neka ode razgovora radi sa nekim finim popom)...Ja nekako stvari prihvatam jednostavno, kada krenem da razmisljam na parapsiholoski nacin samo se uplasim bez potrebe. Ja sam jedanput sanjala kako sa svog prozora gledam veliki putnici avion koji pri uzletalju eksplodira i da lepo nisam razmisljala o tom snu kasnije ne bih se toliko plasila, sto sam vise sirila pricu to sam sebe ubedjivala vise pa zato danas nikada ne gledam avione kada polecu jer sam uverena da cu videti neki kako ekspodira. Samo sam sebi nabacila strah od letenja jer nisam prihvatila da je san slucajnost i nista vise. Cak i ako se nekada desi da vidim nesto slicno opet ce biti slucajnost. Urezu nam se neke slike i misli i posle toga mi povezujemo, mislim da se tu radi o grizoj savesti. Ja imam grizu savest sto sam sanjala smrt tolikih ljudi, a znam skoro pa sigurno da sam sanjala zato sto mi se kao detetu urezao onaj avion iz Sarma, gledala taj snimak (bolesno novinarstvo) kao sto on ima grizu savest, necistu savest vezano za svoje drugove...ne treba mu to...pomozite mu da ga sto pre izvucete iz tog stanja nekim strucnjakom...vidi ovako neko moze da bude jak kao slon sedne u avion i avion padne bez nekih posebnih predosecaja i bolesti u ranoj mladosti...niko nije potpisao ugovor sa Bogom, niko ne zna koliko ce ziveti i da li ce ili nece nastradati, srecno

Prvo,zelim samo da se izvinim ako sam otvorila temu na pogresnom mestu,ali nisam znala na kom drugom podforumu da je objavim...
Naime,rec je o mom bratu....rodjenom bratu.....bilo je to ovako:
Pre 2-3 godine,moj brat je bio malo bolestan ( a inace,on je u zivotu bio mnogo bolestan,i asmaticar je,i ima bronhitis,i nekoliko puta je mogao da umre,a lekari kazu, "da ga je samo cudo spaslo" ),imao je neki oblik gripa,ili nesto slicno. Kada je otisao kod lekara,njegov najbolji drug (imao ih je dvoje) ga je non-stop zvao da ostane kod njega da spava,i da kasnije idu na rodjendan zajedno.Ta ideja se mom bratu nije svidela,jer mu nije bilo dobro.Drug ga je zvao na svakih 2 minuta,ljutio se na njega jer nije hteo da ide sa njim,i sve ostalo. Zvao ga je sigurno 20ak puta,i nije uspeo da ga ubedi da krene sa njim. Te veceri,mom bratu su javili da mu je drug u bolnici i da je u komi,jer je imao udes motorom,na putu do mesta gde je bio taj rodjendan. Moj brat ga je sanjao posle mesec dana,i u snu se njegov drug bukvalno oprostio od njega.Te veceri je preminuo... Moj brat je bio apsolutno skrhan. Dve nedelje nije isao,jer nije bio sposoban za skolu (a jos mu je na sahrani nosio kovceg),i pao je u depresiju...
Nekako je to prebrodio (ni sam Bog ne zna kako),i juce ga je (deza vu) zvao drugi najbolji drug (njega zna odavno,iz osnovne,ali se u poslednje vreme BAS druze) da idu zajedno na pice i u grad. Moj brat nije hteo,jer nije bio raspolozen,ili nesto slicno....jednostavno nije mogao,i kraj. Ovaj ga je zvao i zvai,a moj brat opet nije hteo.
I jutros,moj brat je saznao da mu je drug doziveo saobracajnu nesrecu,da su morali da seku auto da bi ga izvukli iz njega,da je hitno prebacen u Beograd u bolnicu,i da ne znaju da li mu je zivot ugrozen ili ne (a za onog prvog su tvrdili da mu zivot nije u opasnosti). Ne oseca ruke i noge uopste......Moj brat je celog jutra i celog dana,i evo sad cele veceri place,nervira se,podseca se starog druga i jednostavno ce poludeti....
Sad da vas ja nesto priupitam......moja porodica i ja se veoma plasimo za njega.Da nije ovo neki znak.....identicna stvar kao sa njegovim proslim drugom: on ga je zvao,moj brat nije hteo da ide,i oboje su te veceri doziveli udes (samo sto se za ovog drugog jos nista ne zna,da li ce preziveti)....mi se stvarno plasimo za mojg brata.....da nisu ovo neki znaci?? Molim Vas pomozite,ocajni smo svi.....!!!!

Nema nikakvog znaka,sve je puka slučajnost...Da je neki Vlauca odavde boleo bi ga racku za to što mu je poginuo drug i na sahrani dok jede žito za njegovu dušu bi ga ogovarao i pljuvao...Ima svakakvih ljudi,ali ova vrsta koja je brojna u Vlaškom kraju stvarno zaslužuje da nestane...

Back