Potreban recept za ovu tortu

Moje ime je Đurđija

Zainteresovan član
Poruka
339
img-01.jpg

Ova slika mi se pojavila na Pinterestu, bez recepta.. a torta mi izgleda više nego ukusno :njam: i poželela sam da je napravim.
Dala sam AI da uradi pretragu prema slici i nađe mi recept, i dao mi je ovaj:

Sastojci

Kora:
• 200 g brašna
• 200 g šećera
• 100 g kakao praha
• 1 kašičica praška za pecivo
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1/2 kašičice soli
• 2 jaja
• 240 ml mleka
• 120 ml ulja
• 2 kašičice ekstrakta vanile
• 240 ml vrele vode

Karamel fil:
• 200 g šećera
• 100 g putera
• 120 ml slatke pavlake

Čokoladna glazura:
• 200 g čokolade za kuvanje
• 200 ml slatke pavlake

Priprema

1. Priprema kore:
- Zagrejte rernu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu.
- Pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini.
- Dodajte vrelu vodu i mešajte dok smesa ne postane glatka.
- Pecite 30-35 minuta. Ohladite.

2. Priprema karamel fila:
- Otopite šećer na laganoj vatri dok ne postane zlatno smeđi.
- Dodajte puter i mešajte dok se ne otopi.
- Polako dodajte pavlaku i mešajte dok smesa ne postane glatka. Ohladite.

3. Priprema čokoladne glazure:
- Otopite čokoladu i pavlaku na pari dok smesa ne postane glatka.

4. Sastavljanje torte:
- Isecite koru na više slojeva.
- Premažite svaki sloj karamel filom.
- Prelijte tortu čokoladnom glazurom.

Uživajte u ovoj dekadentnoj poslastici!

Napravila sam je danas po tom receptu, ali to ipak nije ova torta sa slike. I žuti i čokoladni fil ove originalne torte su znatno penastiji i bogatiji nego prema ovom AI receptu.
Osim toga, čini mi se da je žuti fil torte na slici više žut od ovog prema receptu, pa pretpostavljam da možda sadrži i jaja.

Da li neko možda zna pravi recept za ovu tortu?

Tnx!

Poslednja izmena:
I da.. čokoladni fil prema AI receptu je ispao isuviše tečan - poput tople čokolade - pa ga nije moguće naneti na tortu, a da se ne razlije skroz.
Dodala sam mu još 100 gr čokolade za kuvanje i komadić putera, ne bih li ga dodatno zgusnula, ali i dalje je isuviše redak. Imate li neki predlog, šta još da mu uradim? (u ogromnom sam iskušenju da ga sipam u šolju i popijem kao toplu čokoladu.. ali mi onda torta ostade bez glazure.. :D)

ma pusti ti AI

nista bez znanja ljudi da pretrazuju :D

evo ti recept

https://cozinhapramachos.wordpress.com/2019/07/11/bolo-pao-de-mel/

a evo ga i prevod sa spanskog preko google translatora

3 jaja
4 kašike supe od rastopljenog putera
2 kašike medene supe
5 kašika Mascavo šećerne supe
2 kicaras of farinha de aveia
2 kašike kakao em po supe
6 kašika tečne mlečne supe
1 Colher of em po fermento cha.

Režim pripreme:
.
Pomešajte sve tečne sastojke i pomešajte sa istom udicom, zatim dodajte suve sastojke i ponovo promešajte, na kraju dodajte ferment u po - zagrejana rerna na 180 stepeni 30 minuta.
.
Za porudžbinu: 200 grama mleka sa dvanaest šećera (koristite VITAO brend).
Za ganache: 150 grama čokolade + 100 grama krem de leite, rastopljene ili ne-mikrotalasne čokolade, odmah dodajte krem de leite i meksa bem.
.
Za sklapanje: testo isecite na tri jednaka dela i prelijte sa dvanaest mleka, prelijte ganašom i uživajte! Ovo testo je super vlažno a recept je mega kremast!!!

I da.. čokoladni fil prema AI receptu je ispao isuviše tečan - poput tople čokolade - pa ga nije moguće naneti na tortu, a da se ne razlije skroz.
Dodala sam mu još 100 gr čokolade za kuvanje i komadić putera, ne bih li ga dodatno zgusnula, ali i dalje je isuviše redak. Imate li neki predlog, šta još da mu uradim? (u ogromnom sam iskušenju da ga sipam u šolju i popijem kao toplu čokoladu.. ali mi onda torta ostade bez glazure.. :D)
Pokušaj da dodaš želatin ili gustin. Sigurno će pomoći. Meni recept deluje OK.

ma pusti ti AI

nista bez znanja ljudi da pretrazuju :D

evo ti recept

https://cozinhapramachos.wordpress.com/2019/07/11/bolo-pao-de-mel/
Bravo! :D Hvala!

Kako vidim, žuti fil je tzv. "doce de leite" i to je neki njihov gotov namaz..
Moram da istražim kako da ga napravim sama..

Nego, Tab.. pošto si puno bolji od AI.. hajde vidi možeš li da mi nađeš recept i za ovu tortu:

slika.jpg

Isto je slika sa Pinteresta i dala sam AI da mi nađe recept i nešto sam dobila.. nisam taj recept još probala, ali se bojim da ne bude kao i sa ovom tortom iznad.

Pokušaj da dodaš želatin ili gustin. Sigurno će pomoći. Meni recept deluje OK.
Nemam trenutno ni jedno od ta dva kod kuće. A ni puding. Znači, moraću do prodavnice. Ne znam može li nekako sa brašnom, nisam nikada probala, ali sam viđala neke recepte sa filovima u koje se dodaje?

Inače, sve je super ukusno ispalo.. samo ipak nije ona torta sa slike.. i taj čokoladni deo nije dobro data proporcija sastojaka, pa je isuviše tečan.

slika.jpg

Isto je slika sa Pinteresta i dala sam AI da mi nađe recept i nešto sam dobila.. nisam taj recept još probala, ali se bojim da ne bude kao i sa ovom tortom iznad.
To je standardan "Chocolate cake" koji je preliven topljenom čokoladom (da ga "zabiberi")

Postoje razni recepti a uglavnom su varijacije u vezi testa, dal da bude suvlje ili softano.

Nemam trenutno ni jedno od ta dva kod kuće. A ni puding. Znači, moraću do prodavnice. Ne znam može li nekako sa brašnom, nisam nikada probala, ali sam viđala neke recepte sa filovima u koje se dodaje?

Inače, sve je super ukusno ispalo.. samo ipak nije ona torta sa slike.. i taj čokoladni deo nije dobro data proporcija sastojaka, pa je isuviše tečan.
evo fora sa brašnom:

3 supene kašike brašna razmutiti u 2,5 dl mleka...
to skuvati dok se sasvim ne zgusne (bude gusto da se jedva meša!)
kuva se na srednjoj vatri i stalno se meša!
ohladiti i tek onda pomešati sa filom koji si već napravila
🌺

Trebalo je da sačekaš da se ohladi i onda umutiš da se dobije ta penasta struktura.
Žuti fil je možda od pomorandže. Ta kombinacija je odlična.

Može sa brašnom, ali brašno mora dobro da se umuti da nema grudvica pre sipanja u smesu....malo je teže.

evo fora sa brašnom:

3 supene kašike brašna razmutiti u 2,5 dl mleka...
to skuvati dok se sasvim ne zgusne (bude gusto da se jedva meša!)
kuva se na srednjoj vatri i stalno se meša!
ohladiti i tek onda pomešati sa filom koji si već napravila
🌺

Ubacila sam dve kafene kašičice brašna u malo vode i to prokuvala.. pa onda kroz cedaljku to procedila u čokoladni fil, da nema grudvica.. i bilo je taman dovoljno da ga zgusne kako treba. 👍

Torta je ispala ukusna.. samo su kore za moj ukus malo previše suve i hlebaste.. volim da su softnije.. možda kad odstoji se to malo promeni.
I mislim da je u tom receptu to ipak premala količina fila u odnosu na količinu testa.. volela bih da ga ima više.

Evo kako izgleda:

img-01.jpg

Postoje razni recepti a uglavnom su varijacije u vezi testa, dal da bude suvlje ili softano.
Da.. AI mi je dao recept gde su kore slične ovima u ovoj torti koju sam danas pravila (možda čak i iste).. a evo upravo sam iznad dala sliku i komentarisala da su mi malo presuve..

Najbolje je ako neko ima proveren recept, da je već pravio i zna tačno šta se dobija. Ta čokoladna torta na toj originalnoj slici mi deluje baš softno i bogato onim penastim čokoladnim filom.. i još plus topljena čokolada.. znači, za nas čoko-manijake - najčistija perverzija!! :zaljubljena::njam:

"doce de leite" se dugo kuva i oduzima vreme, napravi naš žuti fil, zove se i pekarski fil, odličan je, domaći i možeš sa njim da budeš kreativna na milion načina.... :)
Je li imaš neki dobar recept da mi preporučiš za taj naš fil?

Boja fila me asocirala na karamel, ako ima pomorandže duplo zadovoljstvo...
AI mi je dao recept sa karamel filom, da... takvu sam sada napravila..

Žuti fil je možda od pomorandže. Ta kombinacija je odlična.

ako ima pomorandže duplo zadovoljstvo...
Dajte recepte, ako imate neke provereno dobre. :) Ja nisam pravila takve filove, ali jesam jela torte sa njima i neke su zaista bile fenomenalne, gde je pogođena prava razmera.

Pa, ovo ti je odlično za sledeći put. Povećaj količinu fila. Možeš natopiti kore, mada torta kada odstoji u frižideru pokupi tečnost od fila....
Ma nisam zadovoljna receptom.. nije dobrih srazmera i morala sam mnogo da improvizujem da bi funkcionisao.. i na kraju to nije onakva torta kakvu sam mislila da će biti. Ukusna jeste, ali nije to to.

Dajte recepte, ako imate neke provereno dobre. :) Ja nisam pravila takve filove, ali jesam jela torte sa njima i neke su zaista bile fenomenalne, gde je pogođena prava razmera.
Ovo mi je jedan od omiljenih kolača, a može da se napravi i kao torta ako hoćeš takav oblik.
IMG_20240914_234342.jpgIMG_20240914_235155.jpg
Recept je sa sajta Coolinarika, možda nije dozvoljen link.

Prilozi

• IMG_20240914_235818.jpg
    IMG_20240914_235818.jpg
    65,1 KB · Pregleda: 3
  • IMG_20240914_235738.jpg
    IMG_20240914_235738.jpg
    103,6 KB · Pregleda: 2
  • IMG_20240914_235613.jpg
    IMG_20240914_235613.jpg
    109,7 KB · Pregleda: 3
  • IMG_20240915_001425.jpg
    IMG_20240915_001425.jpg
    279,1 KB · Pregleda: 5
Poslednja izmena:
Evo i mene sa molbom.

Jela sam u Petrusu u Novom Sadu Noissette cake. Meni je bolesno koliko je dobar. Nema koji recept nisam probala za noissette, ali ni fila ni preliva preko torte nikako da utrefim kao kod nje. Piše belgijska čokolada, mislim neznam da je ona baš toliko presudna za taj ukus. Kad je vidim, a i kad probam meni djeluje tako jednostavna za napraviti. Jel ima ko da je pravio, ili ako naletite na recept da proslijedite?
Na linku dole kad listate je slika torte.
https://petruscaffe.com/jelovnik/deserti/

Pogledajte prilog 1610045

Ova slika mi se pojavila na Pinterestu, bez recepta.. a torta mi izgleda više nego ukusno :njam: i poželela sam da je napravim.
Dala sam AI da uradi pretragu prema slici i nađe mi recept, i dao mi je ovaj:

Sastojci

Kora:
• 200 g brašna
• 200 g šećera
• 100 g kakao praha
• 1 kašičica praška za pecivo
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1/2 kašičice soli
• 2 jaja
• 240 ml mleka
• 120 ml ulja
• 2 kašičice ekstrakta vanile
• 240 ml vrele vode

Karamel fil:
• 200 g šećera
• 100 g putera
• 120 ml slatke pavlake

Čokoladna glazura:
• 200 g čokolade za kuvanje
• 200 ml slatke pavlake

Priprema

1. Priprema kore:
- Zagrejte rernu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu.
- Pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini.
- Dodajte vrelu vodu i mešajte dok smesa ne postane glatka.
- Pecite 30-35 minuta. Ohladite.

2. Priprema karamel fila:
- Otopite šećer na laganoj vatri dok ne postane zlatno smeđi.
- Dodajte puter i mešajte dok se ne otopi.
- Polako dodajte pavlaku i mešajte dok smesa ne postane glatka. Ohladite.

3. Priprema čokoladne glazure:
- Otopite čokoladu i pavlaku na pari dok smesa ne postane glatka.

4. Sastavljanje torte:
- Isecite koru na više slojeva.
- Premažite svaki sloj karamel filom.
- Prelijte tortu čokoladnom glazurom.

Uživajte u ovoj dekadentnoj poslastici!

Napravila sam je danas po tom receptu, ali to ipak nije ova torta sa slike. I žuti i čokoladni fil ove originalne torte su znatno penastiji i bogatiji nego prema ovom AI receptu.
Osim toga, čini mi se da je žuti fil torte na slici više žut od ovog prema receptu, pa pretpostavljam da možda sadrži i jaja.

Da li neko možda zna pravi recept za ovu tortu?

Tnx!
Ja sam ovu tortu negdje probala, izgledala je isto tako samo ne mogu da se sjetim. Ajde probaću da pronjuškam. :)

Back