Potreba da se koriste strani izrazi i gde treba i gde ne treba...

Srpski jezik je postao servisni jezik, tj vrlo je ogranicen po recniku i po jasnoci...
Zato je malte ne neupotrebljiv cak i za servisnu upotrebu kod slozenijih stvari.
A za nesto dublje je totalno neupotrebljiv...

Posto upotrebljivost jezika tumacim kao jasnocu izrazavanja kod prijemnika, tj slusaoca, a ne kod predajnika tj govornika.
Zagadjenost jezika, nakaradnost koja je uvucena u jezik na nivou korisnika, ili na razini, kako vam je jasnije, je katastrofalna i cini jezik neupotrebljivim.
Ispravljati krivu Drinu svaki put kad ti zatreba komunikacija (razgovor) sa ljudima sa ovog govornog podrucja je besmislen i skup proces (radnja).

A da ne govorimo o ogranicenjima ako se drzis srpskog jezika kao jedinog za izrazavanje...
Jezik treba da bude slobodan , izbor pojedinca da izrazi svoje misli.
Ako srpski to ne moze, treba pustiti kombinaciju ili sta god sto to omogucava....
Ono sto se ovde radi je projekcija.....drzava ne postuje ljude u Srbiji , Srbi to osete pa se u svakoj sitnici grabe i svadjaju da bi dobili postovanje od partnera, sagovornika ili slucajnog prolaznika...
Projekcija u vezi jezika je nakaradna namera da se srpski ucini pogodnim za izrazavanje, a to je nemoguce, jer je zagadjen voljom samih korisnika, a kako nastaje ta namera i volja, to je drugo pitanje...

Stavljati glupi patriotizam na prvo mesto i ograniciti iskaz pojedinca jeste jedna plemenita ideja, tako bliska srpskom mentalitetu , ebes pojedinca, taj da valja bi sve jasno izgovorio u jednoj recenici....Istovremeno to je i razlog , sustina zasto niko ne uspe da bude veliki dok je u Srbiji nego mora da pobegne iz Srbije da bi nesto postigao...

Poslednja izmena:
Srpski jezik je postao servisni jezik, tj vrlo je ogranicen po recniku i po jasnoci...
Zato je malte ne neupotrebljiv cak i za servisnu upotrebu kod slozenijih stvari.
A za nesto dublje je totalno neupotrebljiv...
Ово нисам разумео.
Шта си заправо хтео да кажеш оним - постао сервисни језик? Шта је, по твом критеријуму сервисни језик?

Uzmi , prenesi , oboji, kupi, prodaj, do 3000 reci kao sto turisti treba kad uci kineski....
Можда мислиш на себе и твоје окружење, на људе који у писаној комуникацији користе само 26 слова, па њихови искази изгледају овако:до 3000 реци, као сто туристи треба кад уци кинески.

Можда мислиш на себе и твоје окружење, на људе који у писаној комуникацији користе само 26 слова, па њихови искази изгледају овако:до 3000 реци, као сто туристи треба кад уци кинески.
Ne, nego se ne obmanjujem.
Jezik svih medija , svih TV stanica, svih srba danas je servisni jezik.
To pisem jer sam procitao puno knjiga i moj fond reci je mnogo preko toga, ali nije upotrebljiv, ali vise nije ni prorocanstvo , to je sad vec realnost.

Pa isti ovaj srpski jezik nije bio servisni u doba SFRJ...
Zasto , zato sto su ljudi koji su bili obrazovaniji pazili na znacenja i upotrebu cak i kod onih koji nisu obrazovani na nekom zavidnom nivou....
Zato sto nije bio koriscen za zaludjivanje masa i mesanje pojmova...
Zato sto je imalo smisla pisati o razlicitim varijantama i oblicima emocija, pojava, fenomena i slicno....jezik koji je imao funkciju u povecanju rezolucije svesti i pojmova , samim tim i povecanje percepcije...

Sada taj isti jezik, zatrovan je laznim sinonimima, tj ralziciti pojmovi su od strane korisnika tumaceni kao sinonimi , sto umanjuje jasnocu jezika.
Zatim nije vise podobno da siri rezoluciju kod korisnika, nego da se rezolucija smanjuje, da sa manje truda, znanja i razmisljanja budes obrazovan do daske, koliko moze...
Sam narod pretvara jedan jezik u servisni...

Znaci ne spustam ja srpski jezik kao jezik, mada ima stvarno u sebi svu tragediju srpskog naroda, tj opredeljenje i snishodjenje glupima i glupostima, nije ni trunku u sebe primio neceg filozofskog....nego dekadentnog i degenerativnog, ali je bilo i emotivnog.
Ali jezik je sve zajedno , recnik i znacenje koje ima u upotrebi...a tu je trenutno servisni da ne moze vise...cak i tu ne mozes da se objasnis jer se sve da tumaciti naopako i onako kako ti dodje...

Da se razumemo , neki jezici to imaju , da kad covek kaze nema problema, to isto znaci i zabole me uvo, i ma bice kako bude...
Obicno u tropskim zemljama....
Kod nas fraza ma bice to....radi taj posao...nesto u ironiji nesto poluobecanjem itd...

Pa isti ovaj srpski jezik nije bio servisni u doba SFRJ...
Zasto , zato sto su ljudi koji su bili obrazovaniji pazili na znacenja i upotrebu cak i kod onih koji nisu obrazovani na nekom zavidnom nivou....
Zato sto nije bio koriscen za zaludjivanje masa i mesanje pojmova...
Zato sto je imalo smisla pisati o razlicitim varijantama i oblicima emocija, pojava, fenomena i slicno....jezik koji je imao funkciju u povecanju rezolucije svesti i pojmova , samim tim i povecanje percepcije...

Sada taj isti jezik, zatrovan je laznim sinonimima, tj ralziciti pojmovi su od strane korisnika tumaceni kao sinonimi , sto umanjuje jasnocu jezika.
Zatim nije vise podobno da siri rezoluciju kod korisnika, nego da se rezolucija smanjuje, da sa manje truda, znanja i razmisljanja budes obrazovan do daske, koliko moze...
Sam narod pretvara jedan jezik u servisni...

Znaci ne spustam ja srpski jezik kao jezik, mada ima stvarno u sebi svu tragediju srpskog naroda, tj opredeljenje i snishodjenje glupima i glupostima, nije ni trunku u sebe primio neceg filozofskog....nego dekadentnog i degenerativnog, ali je bilo i emotivnog.
Ali jezik je sve zajedno , recnik i znacenje koje ima u upotrebi...a tu je trenutno servisni da ne moze vise...cak i tu ne mozes da se objasnis jer se sve da tumaciti naopako i onako kako ti dodje...

Da se razumemo , neki jezici to imaju , da kad covek kaze nema problema, to isto znaci i zabole me uvo, i ma bice kako bude...
Obicno u tropskim zemljama....
Kod nas fraza ma bice to....radi taj posao...nesto u ironiji nesto poluobecanjem itd...
Мислим да си се мало погубио у покушају да ми објасниш да се сад језик користи у пропаганди нечије политике и да служи за заглупљивање ионако глупих Срба.
И у доба покојне СФРЈ, не знам колико се тог доба сећаш, језик је коришћен у исте сврхе - да убеди широке народне масе да живе у најбољем од свих система. Многи су у то и веровали.

БТЊ, отишли смо у офф, тема је о страним речима које се без видног разлога трпају у говор. Један од узрока је и тај што говорник жели да се представи као учен човек, неко ко зна шта значи аудиетур ет алтера парс...

Узгред, имам примедбу на твој правопис. Извини унапред, не могу да одолим.
Запета се пише одмах после слова, а не, као што ти пишеш, после размака: Zasto , zato sto...

То што пишеш ошишаном латиницом само је ствар лењости, за пребацивање на латиницу или ћирилицу потребно је пола секунде - Alt+Shift.

Tacne su obe primedbe za pravopis...
Ovo za jezik to nije tacno....Jezik cine ljudi koji ga koriste i sam jezik...

To je sistem, ja radim sa telekomunikacijama i jezik i govornik i slusalac su sistem...moraju biti usaglaseni inace nista od razumevanja.
Ako je usaglasenost jezika predajnika i prijemnika takva da su moguce samo prenos osnovnih , ja to zovem servisnih informacija , onda je on servisni jezik.
U SFRJ je rodjena i postojala a i danas postoji Jugoslovenska knjizevnost i kultura, a to je neki znak da je sistem imao visu upotrebnu vrednost.

Koriscenje jezika u smislu demagogije ili ideologije ga ne srozava niti uzvisuje..bitno je da li se koristi za jos nesto osim toga...i u kom obimu.
Koriscenje srpskog jezika je bilo efikasno u SFRJ i za druge stvari , ne za propagandu iskljucivo..
Koriscenje srpskog jezika danas osim za propagandu je gde tacno?
Da li je uopste moguce?
Ja mislim da ne, jer gledam reakcije i tumacenja....ili ili....ne postoji nacin da izjavis nesto sto nije ili ili...potencijal, sposobnost slusaoca je na toj visini..
U SFRJ nije bilo puno obrazovanih, pa je recnik mnogih bio skucen...ali to ne smeta jeziku , jer onaj ko ne zna rec lucidan, on je nece ni koristiti...
Totalno je suprotna stvar danas, tj koristice mnoge reci sa totalno ofrlje znacenjem...
Probaj...dodaj mi tu teglu molim te....a ono samo flashe na stolu....jeste, tegla i flasha su slicnog oblika, jeste obe su staklene, obe su zenskog roda, obe sluze za slicne tecnosti da deponuju, da skladiste, da cuvaju , ali govor nije jasan ako se koriste reci i jezik tako kako se koriste..

Da, treba naci krivca, ne ne treba naci krivca...
Da li je krivac onaj lingvista koji se drzi samo pocetka, najnizeg nivoa svoje struke, pa ne zna ni da bekne filozofiju a samim tim trci u pravopis kao dogmu a ne kao razvojni sistem...?
Jeste kriv je, ali ne toliko , on je nadgradnja..

Tacne su obe primedbe za pravopis...
Ovo za jezik to nije tacno....Jezik cine ljudi koji ga koriste i sam jezik...

U SFRJ nije bilo puno obrazovanih, pa je recnik mnogih bio skucen...ali to ne smeta jeziku , jer onaj ko ne zna rec lucidan, on je nece ni koristiti...
Са овим не могу да се сложим.
Ја сам живео и у покојној ФНРЈ, па све време постојања СФРЈ, и знам да је било пуно образованих.
Зашто се та држава распала како се распала питање је ван ове теме и за неке друге људе.

Треба да правиш разлику између бити школован и бити образован.
То није исто. Данашњи омладинци јесу школовани, али могу да се кладим у пола пензије да нису толико образовани као што смо ми били пре једно 40 година.
Онда су школе, посебно гимназије, биле на високом образовном нивоу. Данас би просечан тројкаш из "мог времена" ладно био вуковац. Ниво се срозао. Питај неке маторце из твог окружења да ти потврде или демантују ово што пишем.
Друго је питање шта нам је од свег тог знања било потребно у послу, ком год,

Знаш ли неког момка који попије неку више па рецитује Јесењина? Неког који се удвара девојци (мува неку рибу, ако ти је тако јасније) рецитујући Превера?

Нико не мора ништа да зна, ако га нешто заинтересује погледа у мобилни.

Pa jos vise razloga za ovo sto tvrdim, ja samo ukazujem da je ipak moj deda imao 2 razreda skole, baba nijedan, ali je bila pismena i baba i deda, deda jos i pravno obrazovan, laicki.
Dok su moji roditelji vise obrazovani od njih..tako da je razvoj isao napred..

Ali svejedno , to nije tema, tema je da je jezik bio svrsishodan i opsti, tj servisan za seljaka koji ne vidi smisao dubljeg torokanja, a poetican za Desanku Maksimovic da je ceo svet razume...
Danas to nije tako...

Zvali to obrazovanost, skolovanost, opsta kultura, nekultura, glupost, plitkost ili kako god, danas je jezik srozan na servisni...
Ne postoji nacin da ne bude servisni...nema opcija, to je problem...

Онда то може и треба да важи за све језике, не само за српски.
Pa ako se ne brani , ne samo da ce zavrsiti svaki jezik kao servisni , nego kao mrtav...
Ljudi ozbiljno shvataju vaznost jezika...to sto u Srbiji niko ozbiljno ne razmislja nego kao napaljeni klicni jure zene i to je sve, to je druga prica..
Ne znam kako da budem precizniji , recimo STATUS srpskog jezika je servisni........a ne karakter....nadam se da sam sad jasniji....
Ja sam stvarno procitao puno knjiga, biblioteka otvorenog tipa mi je omiljena stvar, kad bih pravio idealno okupljanje, ja bih radio sa bibliotekom za odrasle a knjigama za decu ili omladinu uz police i pice i kao knjizevno vece samo bibliotecka vecernja okupljanja...
I umem da se izrazavam, ali nemam kome...

Никада нећу заборавити време поплава у Србији...
Неко "паметан" од политиканата је тада говорио "нешто о нечему" мени веома неинтересантно, ал авај, одлично се сећам момента, како ме по сред мозга, погодила реч девастација - девастирање и остале неке девијације ил већ... у говору дотичног политиканта (који је авај, данас неки министар или већ).
Ево, ни дан дањи ми није јасна употреба те речи, која се размножила горе но што се зецови множе, како је једно девастирање могло заменити лепоту и једноставност речи као што је пустошење, уништавање, разарање...
Употребу новотуђица у новоСрпском ми је неподношљива, мишљења сам (што не значи да сам у праву), да они који их превише користе само желе на тај начин да скрену пажњу на себе, илити да паметују, односно, да покажу колико је саговорник затуцан (да не кажем глуп, тупав...), такви људи углавном не знају свој матерњи језик тј не знају ништа.
Када сам у контакту са таквим особама, обично користим архаичне речи... прва фаза је шок а потом траже објашњење, е за то онда следује по заслузи.

Ne znam kako da budem precizniji , recimo STATUS srpskog jezika je servisni........a ne karakter....
Појам статус се користи када се одређује положај некога или нечега у поређењу са другим, или са неким репером, зато те не разумем.
Не смеш толико да упрошћаваш и банализујеш ствар - да језици служе само за основну комуникацију. Ја бити гладан.
Језици служе и за манипулацију. Узми као пример рекламе. Направили су читаву науку око тога како да те убеде да купиш ово или оно.

Пошто сам ја стварно матор и немам појма о неким стварима кренуо сам да тражим како то инфлуенсери, не знам како бих то превео, зарађују паре. На једном сајту нашао сам објашњење и између осталог ово:

Važno je da na početku razumemo da broj pratilaca nije presudan, da bi profil počeo da “zarađuje” – sve je do content-a. Tačno je da veliki broj kompanija i brendova za svoje influensere bira one koji imaju više pratilaca, ali činjenica je da postoje profili koji imaju manji broj praćenja, ali odličan reach i engagement.
Молим за помоћ, ништа не разумем.

Back