Potraga za vanzemaljskim artefaktima u Sunčevom sistemu

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.289
Clip1.jpg


Potraga za vanzemaljskim životom se pojačava. Ali šta ako, umesto da tragamo za biološkim tragovima, potražimo nešto drugo: vanzemaljsku civilizaciju.

U nagrađivanom romanu Artura Klarka iz 1973. godine, „Sastanak sa Ramom“, misteriozna cilindrična letelica duga 50 kilometara ulazi u Sunčev sistem. Pokreće se svemirska misija da ga presretne i prouči pre nego što odleti nazad i proguta ga tama međuzvezdanog prostora.

Sada, pomalo neverovatno, naučna fantastika se pretvara u naučne činjenice. Astrofizičar, profesor Avi Loeb s Univerziteta Harvard veruje da je „Oumuamua, misteriozni međuzvezdani objekat koji je proleteo kroz Sunčev sistem 2017. godine, možda bio vanzemaljski artefakt sličan Rami. Ali pošto je naučnik, a ne pisac naučne fantastike, on želi podatke. „Imajući to na umu, postavio sam projekat Galileo“, kaže on. „Njegov cilj je da skenira nebo za sledeći Oumuamua i pošalje svemirsku misiju da proleti pored nje i fotografiše je.”

Više od 100 naučnika, na čelu sa Loebom, uključeno je u Galileo. Oni suptilno pomeraju fokus „Potrage za vanzemaljskom inteligencijom“ (SETI) sa traženja znakova vanzemaljske biologije ili elektromagnetnih signala na lov na objekte kao znakove vanzemaljske tehnologije. Loeb misli da je ova promena davno zakasnila.

„Sedamdeset godina smo lajali na pogrešno drvo“, kaže on, aludirajući na sedamdesetak godina tokom kojih su astronomi tražili inteligentne radio signale iz naše galaksije. „Ta potraga je zasnovana na pretpostavci da vanzemaljci komuniciraju putem radio talasa, tehnologije koju koristimo nešto više od jednog veka i koju su napredni vanzemaljci možda odavno ostavili iza sebe“, dodaje on. „Mislim da je bolja strategija tražiti artefakte: vanzemaljsku tehnologiju.“

Ne slažu se svi oko ove promene u naglasku SETI-ja. „Međutim, složio bih se, čini se da je takozvani artefakt SETI u poslednje vreme dobio više pažnje“, kaže profesor Džejson Rajt, astronom i astrofizičar sa Državnog univerziteta Pensilvanije. On, međutim, ističe da se „vrlo malo traži“.

Najbolje mesto za traženje artefakata, kaže Loeb, je u Sunčevom sistemu, našem „poštanskom sandučetu“, gde su vanzemaljski „paketi“ mogli da se akumuliraju 4,55 milijardi godina.

Pretraživanje dubokog svemira

Pogled izvan Sunčevog sistema je teži. Ipak, Loeb misli da je potraga za tehnosignaturama i dalje bolja opklada od traženja biosignatura mikroba, što je glavni cilj astrobiologa. Glavni biomarkeri su kiseonik i metan, koji mogu postojati u planetarnoj atmosferi samo ako se stalno dopunjuju.
Trenutno je poznato više od 4.000 planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Dok kruže oko svojih matičnih zvezda, neke prolaze između zvezde i Zemlje, tako da svetlost zvezda prolazi kroz njihovu atmosferu. Kiseonik i metan „nagrizaju“ zvezdanu svetlost na karakterističnim talasnim dužinama koje su njihovi „spektralni otisci prstiju“. „Problem je“, kaže Loeb, „što je tokom prve dve milijarde godina života na Zemlji bilo malo kiseonika u atmosferi. I kiseonik i metan mogu imati nežive izvore.”

Bolja opklada, smatra Loeb, je tražiti hemikalije, ne biološke već tehnološke. On predlaže jedinjenja kao što su hlorofluorougljenici ili CFC, nekada korišćena na Zemlji kao rashladna sredstva i pogonska sredstva za sprej, a poznata po svojim svojstvima uništavanja ozonskog omotača. „Mogli bi biti otkriveni u atmosferi planeta oko obližnjih zvezda NASA-inim 6,5-metarskim svemirskim teleskopom Džejms Veb“, kaže on.

Međutim, postoje i drugi znaci, kao što su vanzemaljske megastrukture. Neko vreme je izgledalo kao da KIC 8462852, takođe poznata kao Tabijeva zvezda, divlje fluktuira u osvetljenosti i da bi mogla da kruži takvim strukturama, verovatno ogromnim kolektorima zvezdane svetlosti. Međutim, ispostavilo se da je ponašanje zvezde rezultat prašine u Sunčevom sistemu.

Loeb kaže da su laka jedra gurana megalaserima uverljivo sredstvo vanzemaljskog transporta i da bismo mogli da otkrijemo prelivanje takve svetlosti. Takođe, ako bi vanzemaljska civilizacija prikupila svetlost zvezda pokrivajući svoju planetu fotonaponskim panelima, to bi prouzrokovalo da njena površina reflektuje svetlost drugačije od stena i okeana.

Srećom, najbliža zvezda, Proksima Kentauri, ima planetu. Planeta, Proksima Kentauri b, 20 puta je bliža svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu. Ali pošto je Proksima Kentauri hladna zvezda, crveni patuljak, koji je 500 puta manje sjajam od Sunca, planeta je potencijalno nastanjiva. Kao i naš Mesec, ona je plimno zaključana, zbog čega je jedna strana u trajnom danu, dok je druga u trajnoj noći.

„Vanzemaljska civilizacija bi mogla da živi na noćnoj strani, ali da pokriva svetlosnu stranu fotonaponskim panelima“, kaže Loeb. Oko 0,1 odsto Zemljine površine je osvetljeno veštačkim svetlima, ali Loeb procenjuje da ako je 10 odsto noćne strane Proksime Kentauri b na sličan način osvetljeno, to bi se moglo otkriti sa Zemlje svemirskim teleskopom Džejms Veb, koji je lansiran na Božić.

Stidljivi vanzemaljci

Loeb prihvata mogućnost da je vanzemaljce veoma teško pronaći. Možda se kriju, na primer, zato što je Univerzum opasan i, ako signalizirate svoje prisustvo, bićete izbrisani. Ako to jeste tako, možda će biti kasno za nas jer su naši radijski prenosi već stigli do hiljada obližnjih zvezda!
Ali čak i ako se vanzemaljci ne kriju, možda su odlučili da ostanu kod kuće i žive u sajber čauri, poput Metaversa koji je predložio Facebook. Ovo je još jedna mogućnost koju je Klark predvideo u svojoj noveli iz 1949. godine, The Lion Of Comarre, koja opisuje budućnost u kojoj je za mnoge virtuelni svet zavodljiviji od stvarnosti.

Naravno, vanzemaljci koji su milionima ili čak milijardama godina ispred nas u evolucionom smislu se verovatno neće, kako je Klark precizno primetio, „razlikovati od magije“.
„Dovoljno napredna inteligencija bi čak mogla biti dobra aproksimacija Boga“, kaže Loeb. „Bilo bi u stanju da stvori život iz neživota, a možda čak i da manipuliše zakonima fizike da bi stvorio nove univerzume.
Koje bi mogle biti koristi od pronalaženja naprednih vanzemaljskih artefakata? Pa, znali bismo da je moguće preživeti planetarne kataklizme kao što je globalno zagrevanje. Nadamo se da ćemo biti inspirisani da nastavimo da pomeramo granice naučnog znanja.
Što je najvažnije, kaže Loeb, saznanje o postojanju vanzemaljske civilizacije učinilo bi da razlike između ljudi na Zemlji izgledaju trivijalno. „U 20. veku, poricanje ovoga izazvalo je smrt 3 procenta svetske populacije od ruku nacista i drugih“, kaže Loeb. „Vanzemaljci bi nam pokazalo da nas to više ujedinjuje nego što nas deli.

Što se tiče šanse da se pronađe vanzemaljski artefakt, Rajt priznaje: „Ne znam!“ Loeb je, međutim, optimističniji. „Većina zvezda je nastala milijardama godina pre Sunca“, kaže on. „Iz tog razloga, mislim da su šanse veoma dobre.
https://edukacija.rs/nauka-i-tehnol...-vanzemaljskim-artefaktima-u-suncevom-sistemu
 

Ateista5

Aktivan član
Poruka
1.940
mislim da nisi daleko od istine..vanzemaljska inteligencija ne m oze da ukapira ovakvu civilizaciju pa nas ostavljaju da se sami medjusobno pobijemo
Vanzemunska inteligencija koja moze da nas posmatra je svakako daleko razvijenija od nase. E sad da li odlika razvijenije civilizacije "pusti budale nek se pobiju" ili "daj da im se javimo i pomognemo da prevzidju tu fazu...." pitanje je sad. Ja tipijem na ovo drugo.
 

Ateista5

Aktivan član
Poruka
1.940
Bilo bi lepo da bude tako samo..........
Nismo ovde u pitanju mi. Pisao sam o eventualnim vanzemaljcima. Da li bi daleko razvijenija civilizacija mirno sedela i gledala ili bi pokusala da pomogne. Moje misljenje je da bi svakako bilo pokusaja pomoci. Nasa deca dok ne nauce da hodaju padaju li padaju. Pa jesi odustala da ih naucis da hodaju? Siguran sam da nisi.
Izgleda da poseta nekih vanzemaljaca nije bilo do sada.
A sto se nas tice..... Izvinjavam se braci vernicima ali moram reci, mi smo jos uvek poprilicno zivotinje i otuda sve ono sto ti napisa.
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
273.289
Naučnici osmislili novu poruku koju će poslati vanzemaljcima

Ukoliko otkrijemo postojanje inteligentnog života izvan Zemlje, prvo pitanje koje ćemo najverovatnije postaviti je: "Kako možemo da komuniciramo?"

U susret 50. godišnjici poruke iz Aresiba, 1974. godine – prvog pokušaja čovečanstva da pošalje poruku koja je sposobna da bude shvaćena od strane vanzemaljske inteligencije, NASA je u saradnji sa nekim od vrhunskih naučnih umova detaljno opisala novi dizajn poruke namenjene vanzemaljskim primaocima.

Poslanica od 13 stranica, koja se naziva "svetionik u galaksiji", treba da bude osnovni uvod u matematiku, hemiju i biologiju koji se u velikoj meri oslanja na dizajn poruke iz Aresiba i druge prethodne pokušaje da se stupi u kontakt sa vanzemaljcima.

Ranije je poruka uključivala samo binarni kod, kao i neke slike našeg Sunčevog sistema i DNK sekvence. Ovog puta, stvar se podiže na viši nivo - prenosom matematičkih jednačina.

Tu su i druge grafičke informacije koje će saopštavati neke osnovne principe i karakteristike našeg sveta, uključujući kosmičke znamenitosti koje bi mogle pomoći vanzemaljcima da pronađu Zemlju u Mlečnom putu.

Istraživači su napravili detaljan plan za najbolje doba godine za emitovanje poruke i predložili gusti prsten zvezda u blizini centra naše galaksije kao obećavajuću destinaciju. Važno je da prenos takođe sadrži sveže dizajniranu povratnu adresu koja će pomoći slušaocima vanzemaljacima da odrede našu lokaciju u galaksiji kako bi mogli eventualno da započnu međuzvezdani razgovor.

Zvuči obećavajuće, naravno, ako vanzemaljci postoje i zaista uhvate naš signal i reaguju – ali ovaj pokušaj je zapravo ponovo pokrenuo priču o upozorenju pokojnog Stivena Hokinga - koji je jednom rekao da treba da se uzdržimo od ćaskanja i da umesto toga više slušamo.

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2022&mm=04&dd=05&nav_id=2134482
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.