Potpisana Prijepoljska poruka

Gazija

Iskusan
Poruka
6.125
Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić je sa večeras u Prijepolju sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore Sredojem Novićem i Branislavom Mićunovićem potpisao "Prijepoljsku poruku", kao potvrdu "zajedničke volje da štite i unapređuju kulturnu raznolikost svojih zemalja".

Kako je navedeno u Poruci trojice ministara, cilj im je da doprinesu unapređenju interkulturnog i interreligijskog dijaloga, uzimajući u obzir važnost koju imaju nacionalne, regionalne i lokalne kulturne politike za mir, razumevanje i toleranciju.

Čitajući poruku, ministar Bradić je naglasio ulogu kulturnog nasleđa u izgradnji dijaloga, miroljubivog i demokratskog društva, kao i da je ono resurs održivog razvoja koji podstiče kreativnost i društvenu uključenost.

U Poruci je navedeno i da potpisnici smatraju zajedničkim prioritetom očuvanje i unapređenje kulturnog nasleđa zemalja, kao dela zajedničkog nasleđa.

Bradić boravi u Prijepolju u okviru centralne manifestacije "Dana evropske baštine" u Srbiji, čiji je ovogodišnji domaćin Muzej u Prijepolju, a koja će trajati do 13. septembra.

Bradić će sa Novićem, ministrom civilnih poslova BIH i Mićunovićem ministrom kulture, sporta i medija Crne Gore, kao i članovima diplomatskog kora u Srbiji sutra obići kulturno-istorijske spomenike Prijepolja.

U večernjim časovima biće otvorene izložbe Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Narodnog muzeja Crne Gore, Muzeja Republike Srpske i prijepoljskog muzeja ...
 
Skulptura majke sa dva sina, od kojih je jedan pravoslavac, a drugi musliman, nastala na osnovu fotografije iz 1919. godine, mogla bi da postane zaštitni znak Prijepolja. U holu kraj ulaza u muzej u Prijepolju, ustanovu koja se nedavno svetom pročula po stalnoj postavci posvećenoj karijeri proslavljenog košarkaša Vlade Divca, jedna skulptura od gipsa u poslednje vreme privlači pažnju posetilaca. Vajarevo delo prikazuje majku sa dvojicom sinova, jedan je pravoslavac, sa šajkačom, a drugi musliman, sa turbanom na glavi. Priča o prošlosti ovog kraja, u umetničkoj formi oblikovana, počiva na jednoj fotografiji iz 1919.
Ovu neobičnu priču je pre tri godine, u saradnji sa direktorom prijepoljskog muzeja Slavoljubom Pušicom, počeo da oživljava inženjer iz Beograda Vladimir Bogdanović, Prijepoljac rodom, donator mnogih akcija u svom zavičaju. Njegov stric Andrija Bogdanović jedan je od 1.300 kaplara iz slavnog bataljona sastavljenog od srpskih momaka koji su se školovali u Srbiji i inostranstvu, a koji su se stavili na raspolaganje otadžbini i 1914. vojevali u slavnoj bici na Kolubari i Suvoboru. Andrija je po završetku Prvog svetskog rata u Komaranu kod Brodareva napravio fotografiju majke sa dva sina različite vere. Ta slika je čuvana u familiji Bogdanovića, a jedno vreme bila je i deo nekadašnje stalne postavke prijepoljskog muzeja.
 

Back
Top