Potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
61.923
rekoh izdaja.
Sa NATO se sporazumeva samo preko kalasnjikova.

Бежи бре, деда. Тресу ти се руке, не би могао бизона са два метра да погодиш аутоматском пушком, а ти ћеш да причаш о споразуму са НАТО преко Калаша.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538

1659520353605.png

Vuksanović Stanković: Vlada završila mandat, Dritan političku karijeru


Draginja Vuksanović Stanković
Draginja Vuksanović Stanković

Cafe del Montenegro 03/08/2022

“Krijući i izdajnički Dritan potpisao Temeljni ugovor”, kazala je poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković za CdM nakon što je premijer Abazović danas potpisao Ugovor sa patrijarhom SPC Porfirijem.

<<<Abazović i Porfirije u tajnosti potpisali Ugovor između Crne Gore i SPC<<<

Poručila je da je ova Vlada završila svoj mandat, a Dritan političku karijeru.

Idemo na izbore. Nova Vlada da pokrene pravnu proceduru poništenja ugovora koji ovakav ne može da proizvodi pravno dejstvo. I premijer i ministar Kovač odgovaraće krivično za veleizdaju državnih interesa”, poručila je ona u izjavi za CdM.
 
Poruka
74.987
kome........? NATO-robovima.............?
Stid i sram za SPC da uopste prihvata dijalog sa tim NATO-uvlakacima.
c.g. treba u potpunosti ignorirati, sve "institucije" tretirati kao americke i kao takve , kao najgoreg neprijatelja srpskog naroda i njegovog duhovnog vodje SPC.

Ti baš ne znaš šta pričaš?
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538
1659520778274.png
Ostalim novinarima pristup Vili Gorica nije bio omogućen

Na potpisivanje Ugovora sa SPC od medija pozvana jedino televizija "Hram"

1659520862106.png


3. avgust, 2022. 11:42

Jutrošnje potpisivanje Ugovora sa SPC ne samo da je bilo zatvoreno za medije, već oni ni na jedan način formalnim putevima komunikacije nijesu mogli dobiti informaciju o tom događaju.

No, uprkos tome, kako se može vidjeti na zvaničnim fotogafijama iz Vlade Crne Gore, u Vili Gorica je bilo omogućeno prisustvo jednoj medijskoj kući, i to - televiziji "Hram", glasilu Srpske pravoslavne crkve.

Znajući kakve su bile mjere obezbjeđenja, ali i to da je Ugovor potpisan u tajnosti, očito je pomenuta televizija prehodno imala najavu, a po svemu sudeći i poziv da isprati događaj.

Sa druge strane, predstavnicima medija policija je sinoć branila čak i da isprate građansko okupljanje kod Vile Gorica, iako su im novinari tom prilikom uredno pokazali zvanične legitimacije.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538
1659521088295.png


Popović o potpisivanju Temeljnog ugovora: Akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike


1659521028873.png


3 Avgusta, 2022

Jutrošnje tajno potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora između patrijarha srpskog Porfirija i premijera Dritana Abazovića je akt sramne kapitulacije kakav nije poznat u istoriji moderne crnogorske politike, poručio je za Antenu M književnik Milorad Popović.

Popović smatra da je riječ o jednoj neiznuđenoj operaciji u kojoj je učestvovao prvi čovjek Srpske Crkve koji je došao u CG bez znanja, bez prijave kontrole leta, poput, kako kaže, nekog narko bosa i stavio potpis na dokument kojim, ne samo da se sakralna duhovna baština CG prepisuje na Crkvu Srbije, dakle na državu Srbije, nego i ukupna CG istorija od 1219 godine.

“Način na koji je rađena cijela operacija i čitav kontekst koji je prati od avgusta prošle godine, od toga da se sistematski u svim domenima radi na uništavanju crnogorske nacije koja je kičma crnogorskog društva i građanske prozapadne opcije, kadriranja u ključnim segmentima države do toga da se građanski aktivisti, kulturni djelatnici, svi oni koji zagovaraju građansku i suverenu CG progone na razne načine.

Definitivno će i onima koji su imali bilo kakve iluzije da je riječ o demokratskoj vladi, vladi koja će se baviti reformama, ovaj čin valjda sve te iluzije ostaviti”, rekao je Popović.

Kako poručuje, plan koji su pripremili Putin i Vučić uz pomoć Rame, je da CG ponovo postane jedna marionetska republika koja bi bila izlaz Srbije i Rusije na Jadran i Mediteran.

Oni, zaključuje Popović, rade na tome da unište crnogorsku naciju vrlo organizovano, i dosad prilično efikasno.
 

Khal Drogo

Poznat
Poruka
9.074

veliki krang

Legenda
Poruka
69.402
Дјечаке из ДРПС-а је баш погодило потписивање темељног уговора ДРПС “искочио из коже“: Покрећемо иницијативу за изгласавање неповјерења Влади
Pogledajte prilog 1198958
Мило ил је прогутао жабу ил су нагомилане фрустрације изазвале грдне тегобе и деформисале облик лобање. Није му лако.

Nije da ga ne razumem, višedecenijska koncepcija mu se ruši pred očima, a on može jedino da izdaje oštra saopštenja. Ako, neka pati.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538

1659522357501.png

"I sam premijer posljednjih dana omalovažavao naše prijedbe rekavši da one ne sadrže nijedan pravni argument"


HRA: Abazovićev Kabinet primjedbama na predlog ugovora pristupio jednako neozbiljno kao i njegovom sačinjavanju


Pitanje regulisanja odnosa sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom je odavno izašlo iz strukovne sfere i postalo predimenzionirano političko pitanje, poručili su iz Akcije za ljudska prava.

1659522278576.png


3. avgust, 2022. 09:57

Kabinet nije uopšte odgovorio na polovinu primjedbi Akcije za ljudska prava (HRA), uključujući dvije, koje smo uvrstili u posebno sporne, da se vjersko obrazovanje predviđa drugačije od važećih zakona i da se ugovorom ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode, saopšteno je iz NVO HRA povodom odbijanja Kabineta premijera da izmijeni odredbe Temeljnog ugovora.

Kako dodaju, odgovori koji su dati u najmanju ruku su “neodređeni, a neki i otvoreno neozbiljni”.

“Nije objašnjeno kojim je to zakonom SPC dobila javna ovlašćenja i koja. Vlada takva ovlašćenja ne može uspostavljati ugovorom. Nijedan od ugovora zaključenih s drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne jemči javnopravna ovlašćenja”, poručuju iz HRA.

Saopštenje Akcije za ljudska prava prenosimo integralno:

“Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore (u nastavku „Kabinet“) javno je objavio da se odbijaju sve primjedbe na predlog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Izraženo je i iznenađenje zbog interesovanja javnosti za ovaj ugovor (!) iako se radi o ugovoru sa daleko najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori, sa velikim političkim uticajem, a ugovor sa njom je već izazvao i proteste i potpisivanje peticije građana. Akcija za ljudska prava je analizom i komentarima na predlog ugovora pokušala da doprinese da se to pitanje vrati u okvire pravne rasprave, da bi se, pored ostalog, i spustile tenzije u društvu.

Posle svega, stav Kabineta da odbije sve stručne primjedbe na neusaglašenost ugovornih odredbi s pravnim poretkom, sažima se u sljedećem: Temeljni ugovor će se zaključiti bez izmjena, jer se radi o „formalno-pravno marginalnom pitanju“, a njegove odredbe posle može da poništava sud.

Tačno je da odredbe mogu da se ponište. Pa i Zakon o odlaganju redovnih izbora je poništio Ustavni sud, iako je Vlada istog premijera prethodno odbacila upozorenja da je neustavan. Ali je takođe tačno da se podjele koje izaziva ovaj ugovor, s ovako lošim tekstom, mogu samo produbiti. Tako da je usvajanje ovakvog teksta ugovora u najmanju ruku neodgovorno.

Naravno, vezanost Vlade Ustavom i zakonom prilikom zaključenja ugovora i drugih radnji je temeljno pitanje vladavine prava, tj. podjele vlasti u državi, i ni u kom slučaju nije marginalno. Mora se postaviti pitanje odgovornosti i motiva vlade, koja odbija blagovremena stručna pravna upozorenja u pogledu akata koje donosi.

Kabinet nije uopšte odgovorio na polovinu primjedbi Akcije za ljudska prava, uključujući dvije, koje smo uvrstili u posebno sporne, da se vjersko obrazovanje predviđa drugačije od važećih zakona i da se ugovorom ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode.

Oni odgovori koji su dati u najmanju ruku su neodređeni, a neki i otvoreno neozbiljni.

Nije objašnjeno kojim je to zakonom SPC dobila javna ovlašćenja i koja. Vlada takva ovlašćenja ne može uspostavljati ugovorom. Nijedan od ugovora zaključenih s drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne jemči javnopravna ovlašćenja.

O nezakonitoj zabrani preduzimanja bezbjednosnih mjera u prostorima u vlasništvu SPC bez „prethodnog odobrenja“ crkvenih vlasti, kako stoji u tekstu ugovora, Kabinet je rekao da je „smisao“

odredbe u tome da vjerska zajednica bude samo „obaviještena“ o mjerama, da bi to u praksi podrazumijevalo i „naknadno obavještenje“, a da bi drugačije tumačenje bilo protivno prinudnim propisima i takva odredba bi bila ništava. I kolega Bracanović, čije komentare je Kabinet takođe ignorisao, rekao je da je ovaj termin iz ugovora „donekle opravdano kritikovan“ i „nedovoljno precizan“.

Zašto onda termin nije izmijenjen, umjesto da se, neozbiljno, pretpostavlja da će u praksi riječi „prethodno odobrenje“ značiti „naknadno obavještenje“?

Akcija za ljudska prava će nastaviti da insistira na pravu javnosti da kritikuje rad Vlade u cilju uspostavljanja vladavine prava, bez obzira na rečito omalovažavanje našeg doprinosa od strane vrha Vlade i uprkos pritiscima kojima smo izloženi zbog naših kritika.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538
1659522716067.png


Bojović: Premijer i ministar pravde će se suočiti sa zakonom

1659522658326.png


3 Avgusta, 2022 12:18

Programski koordinator Građanske inicijative “21. maj” Rade Bojović poručio da današnje potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Podgorici neće ostati nekažnjeno.

– Zakulisno, mizerno i skandalozno potpisivanje ništavog ugovora sa SPC neće ostati nekažnjeno. Premijer i ministar pravde u dogledno vrijeme suočiće se sa zakonom – naveo je Bojović.

On je poručio da će ugovor, prije ili kasnije, biti odbačen od strane Crne Gore.

Podsjećamo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sletio je jutros na podgorički aerodrom, potpisio “temeljni ugovor” sa premijerom Dritanom Abazovićem i vratio se u Beograd.

Najave o potpisivanju ovog akta nije bilo, a premijer je samo prije tri dana kazao da su medijski napisi da će dokument sa SPC biti zaključen 3. avgusta dezinformacija.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
80.538
1659523023596.png

LP podnosi inicijativu za promjenu Vlade: Ustavni sud da preispita ugovor sa SPC

1659523002316.png


3 Avgusta, 2022 12:31

“Liberalna partija će nakon današnjeg potpisivanja ugovora Vlade Crne Gore sa SPC, kojim se dovodi u pitanje ustavni građanski koncept Crne Gore, njeno istorijsko i kulturno nasljeđe i identitet, preko svog poslanika u Skupštini Crne Gore hitno podnijeti prijedlog da se glasa o nepovjerenju ove Vlade. i nastojati da doprinese razrješenju ovakve situacije u skladu sa svojim mogućnostima”, poručili su iz ove stranke.

Liberalna partija, kako su dodali, već duže vrijeme upozorava kako samu Vladu i premijera, tako i partnere u parlamentarnoj većini, na poteze koji mogu biti loši za državu, a o kojima su, kažu, obavijestili i međunarodne partnere u Europskoj uniji. “Međutim, izostanak bilo kakve fleksibilnosti, dijaloga i spremnosti da se čuje i druga strana, onemogućili su da se jednostavno i lako riješe ključna pitanja oko ugovora sa SPC-om.

Umjesto toga, Vlada nas ovim potezima uvlači u klerikalizaciju društva što je nedopustilo.

Zahtijevamo od Vlade i da odmah objavimo tekst potpisanog akta koji je kreiran pa i potpisan iza očiju javnosti, skriveno i tajno uz brojne manipulacije koje odmah dovode u pitanje legitimitet ovog akta i rezultiraju podnošenjem inicijative pred Ustavnim sudom o legalnosti ugovora”, poručuju iz LP.
 

Cosmopolite

Stara legenda
Poruka
93.093
Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je u Podgorici.

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) su u Vili "Gorica" u Podgorici potpisali patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.
Abazović je na Telegramu objavio i fotografiju na kojoj se vide on i patrijarh srpski Porfirije dok potpisuju ugovor.

Potpisivanju Temeljnog ugovora su prisustvovali i crnogorski ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Vlada Crne Gore, a ni Srpska pravoslavna crkva nisu ranije zvanično najavili dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu i tačan datum potpisivanja Temeljnog ugovora nije bio javno saopšten.

Manja grupa građana protestuje u blizini Vile "Gorica" protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, a policija je blokirala prilaz Vili, prenose crnogorski mediji.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...r-vlada-crna-gora-spc-potpisan-porfirije.html

Dobro je da je i to konačno završeno. Nadati se da je ovo kraj ekstremizma u CG. I da će se konačno okrenuti važnim stvarima.
Lijepo..sada čujem da DPS hoće da rusi vladu, lol
 

veliki krang

Legenda
Poruka
69.402
pa ako moze hrvatska da izbaci cajkovskog iz udzbenika radi ukrajine, smem valjda i ja pljujem na svaki dogovor sa NATO-drzavama.
Upamti, to nije crna gora, to je NATO, i nasa crkva pravi dogovore sa NATO.

samo ne reci da ovaj dogovor nije skrojen u vasingtonu.

Nešto nisam video da ti po tom pitanju smetaju Hrvati ili muslimani...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.